fredag, mars 31, 2006

En annan sida introducing...

...Hanna och Emma som kommer att gästblogga här under april och de kräver ju en liten presentation såklart.

Hanna har en alldeles egen blogg som heter Välkommen till Hanna. Hon gillar Håkan Hellström, festivaler, party och coola mössor. Hon kan både sy babysitters och babykuddar. Hon är gift med Lars och de väntar "frallan" som beräknas titta ut i början i maj.

Emma bloggar vanligtvis om heminredning på Hemfeber och har en häst som heter Billy. När hon inte är i stallet så klättrar hon i berg, har fotoutställningar, hånglar i sitt arabiskt inspirerade sovrum och ligger i startgroparna för att renovera köket.

Enjoy!

Nynnes dagbok

Den danska "Bridget Jones", Nynnes dagbok, skriven av Henriette Lind, Lotte Thorsen och Anette Vestergaard kommer nu på bio.

Glamourprinsessan Karolina Lassbo har varit och sett filmen och skriver om det i sin blogg.

Bitch lit

Efter chic lit kommer bitch lit. Om chic lit'en handlar om relationer så handlar bitch lit'en om kvinnor i karriären. Om kvinnor som är mindre trevliga och mer tuffa. Till exempel marknadsförs den nya boken På andra sidan Venus av Elisabeth Andersson som bitch lit av Kalla Kulor förlag.

Genrén tilltalar mig. Jag kan räkna upp en rad som skulle passa; Sparkle Hayters tre böcker t ex, Olivia Joules och Djävulen bär Prada av Lauren Weisberger bland annat.

torsdag, mars 30, 2006

Ebbas stil, raggningsknep, partyskola eller whatever

Att läsa Ebba von Sydows stil-bok är som att läsa vilken modeblogg som helst. Vi får veta vilka skönhetsprodukter som är Ebbas favoriter. Vilka hårprodukter hon använder och var man shoppar bäst på nätet. Bra och smarta tips inför rea-köpen, tips jag verkligen borde ta till mig.

Men kära, kära Ebba-fans. Det är några saker jag å det bestämdaste vill dementera. Man får dricka sprit efter klockan tolv och man får defenitivt bli full och gå på efterfest. Förstår inte riktigt moraltonen här. Och om en kille är intresserad av dig så lär du märka det och då behöver man inte spela spel. Om du är intresserad, visa det och håll inte på att fåna dig med att spela svåråtkomlig. Det funkar aldrig i längden.

Och snälla Ebba. Vitt ribbat linne som du förespråkar är en måste-grejj för alla garderober är ALDRIG snyggt. Det påminner bara om farfars gamla undertröjor. Nä, bort!

I övrigt får jag veta att Ebba och jag använder samma hudkräm och en massa bra tips om hur man skiljer en äkta Prada-väska från en falsk.

På det hela taget en underhållande, småtrevlig blädderbok förutom moralkakorna på slutet.

Ebbas stil är förövrigt den mest ombloggade boken enligt Knuff.se.

UPPDATERAT:

I Ebba-boken finns också en check-lista för garderobsrensning vilket fick mig nog inspirerad att rensa hela min garderob. Så nu har jag rensat ut vintern och släppt in våren. Här är min egen checklista inför London-shoppingen i helgen:

Saker jag har som jag inte behöver fler av:

- Koftor. Har 3 svarta snyggkoftor.
- Luvtröjor. Nej, det är tråkigt och ute nu. Sparade en fin, mina andra var fula, urtvättade, tråkiga och passar inte ens i stallet.
- "Den-lilla-svarta". Har minst 3-4 stycken. Använder bara en underbar från HM som jag köpte för 4-5 år sen och som man alltid har superroligt i.
- Gråa gubbyxor. Jag använder knappt de två par jag redan har.
- Strumpor. Hittade mängder av oanvända, sprillans nya, längst ner i strumplådan.
- Kjolar. Har minst tio jättesnygga kjolar som jag inte använder. Mental note: Jag måste börja använda kjol mer!
- Skärp.

Saker jag verkligen behöver:

- Svarta linnen. Slängde minst 5 stycken som var urtvättade och slutar vid naveln.
- Tröjor, blusar, skjortor och överdelar. Slängde massor av urtvättat och krympt.
- Vårstövlar. Minst två-tre par olika.
- Svarta snyggbyxor till jobbet. Minst ett par.
- Svarta shorts. Ett måste i vår.

onsdag, mars 29, 2006

Anne Holts böcker blir film

Det läste jag i Aftonbladet idag men jag hittar ingen länk på deras sida. Filmerna börjar spelas in nästa år och blir svenskproducerade.

tisdag, mars 28, 2006

Före och efter

Vi sorterade bokhyllan i helgen.
Så här såg det ut innan och efter.

Före:


Efter:

Deckarfokus: Emma Vall

Sisten ut i deckarfokus är Emma Vall. Jag har mailat ett par andra deckarförfattare också som jag ännu inte fått svar ifrån. Vi får se om det kommer. Annars är här sista författarinnan som svarar på frågorna om kvinnliga hjältinnor. Längst ner i detta inlägg finns länkar till de andra sex som svarat på samma frågor.

Emma Vall är egentligen tre. Bakom pseudonymen Emma Vall döljer sig Eva Swedenmark, Maria Herngren och Annica Wennström. Tjejerna har förutom böckerna om Amanda Rönn, även skrivit ungdomdeckare om tonårstjejen Svala.

Hjältinnan Amanda Rönn är journalist och börjar som sommarvikarie på Sundsvallsposten och avancerar sedan till kulturredaktör. Böckerna utspelar sig i Sundsvall.



Det finns fem böcker om Amanda; Kattjakt (1998), Änglavakt (1999), Vänskapspakt (2000), Stilla flyter ån (2001), och Slutpunkten (2003). Alla utkomna på Alfabeta förlag.

Hur kommer det sig att ni skriver deckare?

Deckare kan rymma så mycket; spänning, kärlek, miljöskildringar, relationer ... och inte minst ett försök att förstå, diskutera och ställa frågor om det samhället vi lever i.
Vi är alla sedan unga år passionerade deckarläsare och har alla tre tänkt att någon gång skulle vi själva vilja skriva en deckare.

Våra drivkrafter rör sig mellan poler som egen mörkrädsla och att i skrivandet försöka förstå samhället och oss själva, vad som gör att en människa trillar över kanten och begår ett allvarligt brott. Vi skildrar samhället när det trygga välfärdsbygget sakta förvandlas till ett mörkare mer otryggt samhälle.

Varför valde ni en kvinnlig hjältinna?

Vi vill skriva deckare som vi själva skulle velat läsa; och där finns suget efter kvinnor att identifiera sig med. När vi växte upp var deckarhjälten alltför ofta en man och en viss kategori av man som kändes ganska trött och tråkig.

Vi ville ha en kvinna som inte var blasé och cynisk, utan levande, vanlig och färgstark på samma gång.

Tror ni att valet av kvinnlig hjältinna gör er friare i erat sätt att skriva än om ni valt en manlig hjälte?

Med en kvinnlig hjältinna finns ju också chansen att ta upp könsmaktordningen i samhället. Kvinnor tvingas ofta kämpa och reflektera mer över det mesta, inte bara glida på i någon grädd-, livs- och/eller karriärfil. Det gör dem mer sammansatta och ger nog oss författare fler valmöjligheter. Det var bara självklart för oss att skildra en kvinna som brottas med de problem vi upplevt och vars känsloliv det ligger oss nära att skildra.

Hur fick ni inspiration till er senaste bok?

Vår senaste vuxendeckare Slutpunkten är en skildring av makt och maktlöshet på flera plan. Vad är tillåtet för en kvinna i vårt samhälle, hur ses kvinnor med makt ­ sådana frågor grubblar vi ofta över och denna gång förlade vi handlingen till högskolan i Sundsvall och spann en intrig kring bland andra den kvinnliga ifrågasatta rektorn.

Vi fick bland annat inspiration från ett övergrepp mot en kvinnlig chef på den arbetsplats där vi då alla tre vistades en del. Det blev så tydligt för oss vilka andra svårigheter kvinnor möter när de vill ta sin del av makten och hur snäva gränserna i verkligheten är.

Vår senaste deckare är en barndeckare som kommer i höst. Spår i snö heter den och är den första i en ny deckarserie om en flicka och en pojke. Inspirationen kom från flera håll, dels samhällsaktuella saker, och att mött yngre läsare som önskat deckare också. Innan har vi skrivit fem vuxenkriminalromaner om Amanda Rönn i Sundsvall och fyra ungdomsdeckare om Svala i Stockholm.

Vi möter och umgås en hel del med unga människor och det föder många skrividéer.. Vi läser och funderar mycket över vad som händer i samhället kring oss. Vi brottas med egna livsfrågor som påverkas av samhället vi lever i. Vi lider av den maktlöshet vi och många andra känner där vi lever i glappet mellan det samhälle vi vill ha och det samhälle vi faktiskt har omkring oss med våld, främlingsfientlighet, utseendefixering och brist på jämlikhet och jämställdhet.

Vilka egna förebilder har ni själva i ert skrivande och vilka förebilder har er hjältinna?

Våra egna förebilder är många. Kvinnliga författare som Moa Martinson, , Joyce Carol Oate systrarna Brontë, Marguerite Duras.

Inom oss alla tre kanske Pippi Långstrumps rättspatos finns. Och tron på att äventyret finns, att den onde får sitt straff och att det finns en skatt nergrävd någonstans som vi kanske kan hitta.

Våra hjältinnors förebilder? Amanda har en stark tuff mormor som är rak och inte inställsam. Annars skriver vi inte in så många referenser, kanske kan läsarna själva ana förebilder eller lägga till förebilder och inspiration från sina egna liv.

Läs mer på Emma Valls hemsida: go.to/emmavall

Mer om kvinnliga deckarhjältinnor hittar du här.

Läs också:
Deckarfokus: Annika Bryn
Deckarfokus: Helena Sigander
Deckarfokus: Aino Trosell
Deckarfokus: Ann-Christin Hensher
Deckarfokus: Helene Tursten
Deckarfokus: Camilla Läckberg

måndag, mars 27, 2006

Snygga kändisar i bok av David LaChapelle

Fotografen alla talar om heter David LaChapelle. Taschen släpper nu en gigantisk bok (XL-format) med massor av hans bilder på kändisar.

Boken finns bara i 2500 exemplar och varje ex är signerat och numrerat av LaChapelle själv. Boken heter Artists and prostitutes och kostar närmare 15 000 (!) spänn men innehåller ursnygga bilder av bland annat David Bowie, Ben Affleck, Kirsten Dunst, Leonardo DiCaprio, Alicia Keyes, Madonna, Ewan McGregor, Sarah Jessica Parker, Dolly Parton, Paris Hilton med flera.

Bilderna finns att se här. Tyvärr går det inte att länka till dem direkt.

Om en trenchcoat

Dagens "Om ett ord" är trenchcoat (eller trenskotte som en släkting till mig sa) som tydligen är helt rätt i år. Själv är jag inte överförtjust i plagget och kommer inte införskaffa någon i vår men så här skriver "Om ett ord":

"Att inspireras av en klassisk trenchcoat känns helt rätt i vår. Men lägg till något nytt", berättade Ann Ringstrand för GP 2004. Trenchcoaten är en impregnerad överrock av bomullsgabardin, med klassiskt snitt.

Själva ordet är en engelsk sammansättning av trench, som betyder skyttegrav, och av coat, som betyder rock. Skyttegravsrock, alltså. Men varför detta namn?
Jo, trenchcoaten har sitt ursprung i första världskriget. Ett utdraget skyttegravskrig mellan Tyskland och de allierade styrkorna krävde slitstarka och vattentäta överrockar. Och britterna utvecklade därför trenchcoaten, för att klara soldaternas behov.


söndag, mars 26, 2006

Anna Janssons Främmande fågel

Det börjar skitbra. Fågelinfluensan har brutit ut på Gotland. Ett helt fotbollsläger befaras smittat. En efter en dör man i stugorna. Paniken är nära. Boken byggs upp som filmen Short Cuts eller Magnolia. Vi får följa olika karaktärer som på ett snyggt sätt kopplas till varandra.

Halvvägs in i boken händer det dock något. Ett mord. En polis som helt plötsligt börjar agera helknäppt. Personer som borde känna igen varandra gör inte det. Mitt i pandemin blir folk kära. Det är rörigt. Svårt att hänga med och så en helt oväntad upplösning som kanske räddar boken en smula.

Deckarfokus: Camilla Läckberg

Nu är det dags för Camilla Läckberg, välkänd i bloggkretsar att svara på En annan sidas deckarfrågor.

Camilla Läckberg är född och uppvuxen i Fjällbacka och det är också där hennes böcker utspelar sig. Hon är utbildad civilekonom och har jobbat på Telia och Fortum. En kurs i att skriva kriminalhistorier blev startskottet för Isprinsessan, hennes första bok om Erica Falck.

Erica Falck är författarinna som i början av Isprinsessan givit ut ett antal biografier över kvinnliga författare. Sedan börjar hon dock skriva böcker om verkliga mordfall. Erica är gift med polisen Patrik Hedström och hjälper honom med mordgåtorna lite från håll.

Camilla har skrivit Isprinsessan (2002), Predikanten (2004), Stenhuggaren (2005) och i maj kommer Olycksfågel (2006). Samtliga på Forum bokförlag.

Hur kommer det sig att du skriver deckare?

För mig fanns det inget annat alternativ än att skriva deckare. Jag har älskat deckare i hela mitt liv, och i mina ögon är det den allra främsta formen av litteratur som står att finna! :-)

Varför valde du en kvinnlig hjältinna?

Jag tror att det föll sig ganska naturligt att välja att skriva om en kvinna - eftersom jag själv är en sådan. Fick en gång rådet att "skriv om det du bäst känner till" och ja - en kvinnas tankar och känsloliv tillhör ju onekligen den kategorin.

Tror du att valet av kvinnlig hjältinna gör dig friare i ditt sätt att skriva än om du valt en manlig hjälte?

Osäker på om det gör mig friare, men det har definitivt gjort mig tryggare. Fast å andra sidan har jag ju i viss mån en delad hjälteroll, där Patrik Hedström också har en stor del i utredningarna - till och med större i de senaste böckerna. Därför har jag ju behövt försöka sätta mig in i en mans situation också, vilket både varit svårt och roligt!

Dock är min vilja att Erica åter skall kliva in och bli mer aktiv igen, det är mest hennes livssituation i de senaste böckerna, med graviditet och mammaledighet som gjort att det varit svårt att ha henne i hjälterollen.

Hur fick du inspiraiton till din senaste bok?

Idén till Olycksfågeln som är färdigskriven, men inte ännu utgiven (kommer i maj), kom efter mycket tankar det senaste året, på en tragedi som drabbade min far när han var några och tjugo år gammal. Man kan inte spåra den händelsen konkret i boken, men tankarna kring den gav upphov till det som sedan blev till Olycksfågeln.

Vilka egna förebilder har du själv i ditt skrivande och vilka förebilder har din hjältinna?

Jag älskar personligen de engelska deckarförfattarna, såsom Minette Walters, Reginald Hill och Peter Robinson, med flera.

Men Erica är nog lite mer snobbigt litterär än vad jag är, och skulle istället nämna namn såsom Karin Boye och Anna-Maria Lenngren och leverera en lång föreläsning om dessa därtill! :-)

Läs mer om Camilla på hennes hemsida: www.camillalackberg.com eller hennes blogg på lackberg.blogspot.com.

Mer om kvinnliga deckarhjältinnor hittar du här.

Läs också:
Deckarfokus: Annika Bryn
Deckarfokus: Helena Sigander
Deckarfokus: Aino Trosell
Deckarfokus: Ann-Christin Hensher
Deckarfokus: Helene Tursten

lördag, mars 25, 2006

Kokböcker

Det här är alla våra kokböcker. Vi kan laga allt från spanska tapas till thailändska wookar och serbisk husmanskost. Gissa hur många vi egentligen använder?

Sortering pågår...




fredag, mars 24, 2006

Konsten att alltid veta bäst

Önskar du att du alltid hade svar på tal och slagfärdigt kunna platta till besserwissrar? Anders Mathlein ger oss svaren i boken Svar på tal.

När du har läst den här boken lovar Mathlein att du aldrig mer ska behöva känna dig förfördelad, förbisedd, ringaktad eller okunnig. Frågan är bara hur det känns när man dräper till med något och sen blir avslöjad över att ha snott det från boken?

Deckarfokus: Helene Tursten

Dags för deckardrottningen Helene Tursten att svara på frågor om kvinnliga hjältinnor i deckare.

Helene Tursten är född i Göteborg där hennes böcker också utspelar sig. Numera bor hon i Sunne och är översatt till flera olika språk. Hennes böcker har bland annat blivit utgivna i USA och snart blir de film i Sverige.

Hjältinnan i Helenes böcker heter Iréne Huss och jobbar som kriminalinspektör. Iréne är i fyrtioårsåldern. Gift med Krister som arbetar som kock. Tillsammans har de tvillingdöttrar, en militant vegan och den andra dansös. Iréne är en jäkel på jiu-jutsu och arbetar bäst i par med sin kollega Tommy. Böckerna utspelar sig i bland annat i Göteborg, men också i Köpenhamn och Paris.

Deckare:
Den krossade tanghästen, 1999, Alfabeta förlag
Nattrond, 2002, Alfabeta förlag
Glasdjävulen, 2003, Alfabeta förlag
Tatuerad torso, Alfabeta förlag

Guldkalven, 2004, Alfabeta förlag
Eldsdansen, 2005, Alfabeta förlag



Hur kommer det sig att du skriver deckare?


Jag är leg. sjuksköterska (kirurgsjuksköterska) och leg. tandläkare. Hösten 1993 drabbades jag akut av en reumatisk sjukdom. Då hade jag arbetat 10 år som tandläkare. Sjukdomen var allvarlig och jag kunde inte fortsätta som tandläkare. 1996 lärde jag mig ordbehandling på datorn och började så smått att skriva på det som sedemera blev min debutroman; Den krossade tanghästen (1998).

Varför valde du en kvinnlig hjältinna?

Under min tandläkar utbildning träffade jag min man, vi var kurskamrater. Han hade också en tidigare utbildning med sig i bagaget; han hade arbetat som polis i 6 år. Genom honom lärde jag känna en del poliser, även kvinnliga sådana. Samtidigt började jag störa mig alltmer på hur kvinnliga poliser gestaltades inom filmer, böcker. Irene Huss är en fiktiv kvinna som jag har skapat utifrån min egen föreställning om hur en duktig och kompetent mordutredare kan vara. Det var oerhört viktigt att hon hade familj och en fungerande vardag. De litterära kvinnliga poliserna är alltid ensamstående och enstöringar...

Tror du att valet av kvinnlig hjältinna gör dig friare i ditt sätt att skriva än om du valt en manlig hjälte?

Eftersom min ambition är att skildra en yrkeskvinnas tillvaro i dagens samhälle, så är svaret självklart JA.

Hur fick du inspiration till din senaste bok?

Min syster och jag var på Mallorca. En kväll kom en mystisk ung kvinna in i baren där vi satt. Hon sa inte ett ljud men samtliga i baren blev uppenbart påverkade av hennes närvaro. När hon efter några minuter försvann ut i natten, visste jag vad hon hette; Sophie. Om henne kan du läsa i Eldsdansen.

Vilka egna förebilder har du själv i ditt skrivande och vilka förebilder har din hjältinna?

I mitt skrivande har jag inte några direkta förebilder utan försöker skriva uifrån min egen författarröst. Jag läser så otroligt mycket böcker och har så vitt skilda författare som jag beundrar: Kerstin Ekman, Göran Tunström, Joyce Carol Oates, PD James, Minette Walters, Michael Connely, Ian Ranking, Dennis Lehane, Inger Frimansson, Carina Burman, Håkan Nesser m.fl.

Irene Huss har inga förebilder. Om du menar ifall jag hade några förebilder vid skapandet av hennes karaktär, så är svaret nej. Irene är en så vanlig kvinna att hon är ovanlig inom hela mediabranschen. Hon är inte purung, supersexig, lesbisk, bitchig o.s.v., utan en medelålders gift kvinna med make som är kock, tonårstvillingar, hund, radhus och ansträngd ekonomi. Jag har förstått att hon är lätt att identifiera sig med...

Mer om kvinnliga deckarhjältinnor hittar du här.

Läs också:
Deckarfokus: Annika Bryn
Deckarfokus: Helena Sigander
Deckarfokus: Aino Trosell
Deckarfokus: Ann-Christin Hensher

torsdag, mars 23, 2006

Nu kan våren komma!

Nu har vi varit på IKEA och införskaffat trädgårdsmöbler. Otroligt skönt att knalla runt där två dagar innan löning. Nästan helt tomt. Och idag var vi på Plantagen och köpte en grill. Där vi var vi de enda kunderna. Välkommen vår. Vi är redo.

Ett trädgårdsboktips då: Vår trädgårdsbok av Inger Palmstierna och Christel Kvant. Vi fick den i julklapp och har redan lusläst allt om beskärning av fruktträd och nöjt konstaterat att enligt senaste rön kan vi skippa det nu i vår och ta det mot hösten istället.

Missa inte heller Lindas trädgårdsblogg.

Gravidchock - Reporter erkänner av Belinda Ohlsson

Gravidchock - Reporter erkänner av Belinda Ohlsson är tillräckligt underhållande för att jag skulle läsa ut den. Tillräckligt bra tempo för att man vill sträckläsa. Tillräckligt lättläst för att det ska gå riktigt fort.

Sen vet i tusan. Allt går väldigt fort i boken. Agata går från att vara en osynlig allmänreporter på den stora kvällstidningen till att bli nyhetschef. Hon går från att bli helt chockad över sin graviditet till att bli mysmamma.

Det jag gillar med boken är att hon går emot normerna för vad som är en gravid kvinna. Hon pimplar vin, tar en cigg då och då, drar grova skämt för barnmorskan och går över lik för de senaste nyheterna. Befriande på något sätt.

Men mer än så är det inte. Underhållande för stunden.

Liza Marklund skriver nytt

En ny deckare om Annika Bengtzon kommer ut i juni. Den heter Nobels testamente och utspelar sig under nobelmidddagen. Boken kommer i juni.

onsdag, mars 22, 2006

Deckarfokus: Ann-Christin Hensher

Fjärde författaren ut som svarar på frågor om skrivande och hjältinnor är är Ann-Christin Hensher.

Ann-Christin Hensher är själv advokat, specialiserad på socialrätt och har arbetat i både Sverige, England och Belgien. Just nu är hon bosatt i Marbella, Spanien. Hennes hjältinna heter Ulrika Stål och arbetar som advokat på en välrenommerad byrå på Östermalm. Hennes man är hemma med barnen. Böckerna om Ulrika utspelar sig bland annat i Stockholms skärgård och i de centrala delarna av huvudstaden. Just nu är hon aktuell med den fjärde boken om Ulrika som kommer ut i månadsskiftet och en femte bok är på gång.

Ann-Christin har hittills gett ut fyra böcker:
Skulden till Daniel (2000), I orätta händer (2002), I lögnens spår (2004) och Naken ängel (2006).

Hur kommer det sig att du skriver deckare?

Genom mitt arbete som advokat har jag genom åren kommit i kontakt med människor som haft det svårt och varit utsatta på olika sätt. En del har känslomässigt stannat kvar långt efter att ärendet avslutats. Idén att skriva "Skulden till Daniel", min första publicerade bok, fick jag när jag satt fast i trafiken utan för EU-parlamentet i Bryssel. Regnet sköljde över bilen, sikten var i det närmaste obefintlig, allt utom vindrutetorkaren tycktes stå stilla; tankarna fann sina egna vägar. När jag äntligen kom hem var intrigen klar.

Boken fick ett fint bemötande och rättigheterna såldes till flera länder. Eftersom jag hade mer att berätta om Ulrika Stål fortsatte jag att ha ihjäl folk så att hon skulle vara sysselsatt.

Varför valde du en kvinnlig hjältinna?

Det var inte jag som valde henne, utan snarare så att hon valde mig. Eftersom jag själv började arbeta på advokatbyrå när kvinliga jurister ännu var i minoritet och man dagligen var tvungen att bevisa att man var "karl nog för sin kjol", så har hon genomsyrat mitt yrkesverksamma liv.

Hon har kommit i små portioner från kvinliga kollegor, väninnor och andra kvinnor som berört. Därefter har hon kryddats med en nypa manliga olater som irriterar. Hur skulle jag rimligen kunnat lämna henne därhän?

Tror du att valet av kvinnlig hjältinna gör dig friare i ditt sätt att skriva än om du valt en manlig hjälte?

Nej.

Hur fick du inspiration till din senaste bok?

Naken Ängel som kommer ut nu i månadsskiftet mars- april, är baserad på en verklig händelse. En väninna till mig är sedan trettio år gift med en israelisk diamanthandlare. Han blev rånad på ett stort parti ädelstenar för ett antal år sedan. Deras svårigheter därefter berörde mig djupt. I detta sammanhang vill jag dock betona att personerna i boken och innehållet i övrigt är en ren produkt av min fantasi.

Vilka egna förebilder har du själv i ditt skrivande och vilka förebilder har din hjältinna?

Jag kan inte säga att jag har några direkta förebilder i mitt skrivande utan att riskera låta pretantiös. I stället försöker jag att vinlägga mig om att berätta en historia som roar och förströr. Det är underbart att kunna koppla av med en bok där nyfikenheten kittlar en att fortsätta ett kapitel till, och ytterligare ett, och...

Vad det anbelangar min "hjältinna" Ulrika Stål, så har hon sig själv som förebild. Men när hon var barn var ABBA Frida den stora idolen och så naturligtvis hennes egen pappa som hon avgudade och som tragiskt omkom i en flygolycka tillsammans med mamman när Ulrika bara var tolv år.

Läs mer om Ann-Christin på hennes hemsida: www.achensher.com

Mer om kvinnliga deckarhjältinnor hittar du här.

Läs också:
Deckarfokus: Annika Bryn
Deckarfokus: Helena Sigander
Deckarfokus: Aino Trosell

måndag, mars 20, 2006

Världens största bokhandel

Två bokhandlar slåss om titeln som världens största bokhandel. Dels Chapters i Toronto och Barnes and Noble i New York.

Latinamerikas största bokhandel finns i Buenos Aires och gissa vem som ska åka dit snaaaaaart?

Jag längar verkligen långt bort från den här usla vintern som aldrig, aldrig tar slut.

Fonda-feber

Jane Fonda har varit i stan och kvällstidningarna rapporterar så pennorna blöder. Anledningen är hennes självbiografi som just kommit ut på svenska. I den avslöjar hon bland annat att hon inte känner sig som någon bra mot åt sin dotter. Hon skriver också om männen i sitt liv men också om hennes politiska intressen. Jane Fonda har varit engagerad i allt från tonårsmammor till protester mot kriget i Irak.

Boken heter Mitt liv så här långt och finns att köpa nu.

Deckarfokus: Aino Trosell

En annan sida fortsätter intervjua deckarförfattare om deras relation med den kvinnliga hjältinnan. Näst i tur står Aino Trosell.

Tolv böcker har Aino Trosell hunnit med att skrivit men inte alla är spänningsromaner. Om hjärtat ännu slår, handlar om Siv Dahlin som arbetar som vårdbiträde men bryter upp och börjar jobba som garvare i Dalarna. Siv Dahlin återkommer i Tvångströjan och Se dem inte i ögonen.

Hennes senaste bok heter En gränslös kärlekshistoria och är Ainos egen kvinnohistoria i fem generationer.


Hur kommer det sig att du skriver deckare?

Jag blev kriminalförfattare genom att skriva djuphavsromanen Ytspänning. Att den var en thriller tänkte jag inte på, jag tänkte inte i genre, men när tidskriften Jury gav mig Polonipriset var saken biff och visst hade jag fler kriminalhistorier innanför västen när jag tänkte efter.

Varför valde du en kvinnlig hjältinna?

Jag har skrivit så mycket om män att det nu verkligen var dags för en kvinna att kliva upp på scenen. Dessutom ville jag har en människa ur folkdjupet som till exempel jobbade i vården eller med städning, en anti-hjältinna.

Tror du att valet av kvinnlig hjältinna gör dig friare i ditt sätt att skriva än om du valt en manlig hjälte?

Nja, det har jag inte tänkt på. Det handlar mer om Siv Dahlins personlighet, jag gillar henne helt enkelt. Hon är lite naiv och kanske också lite opassande nyfiken. Men hon har ett gott hjärta och hon är observant och modig.

Hur fick du inspiration till din senaste bok?

Min senaste bok heter En gränslös kärlekshistoria och är alls icke någon kriminalroman utan min egen kvinnohistoria i fem generationer. Men boken dessförinnan är en deckare, den heter Tvångströjan och inspirationen strömmade till från flera håll, en autentisk älgjakt i fjällen som höll på att gå snett, besatthet i kärlek som vi väl sett lite till mans, en dödlig fysisk sjukdom som tvångströja med mera. Och hemtjänsten, som vårt eget Hill Street Blues, hjältinnorna i det tysta.

Vilka egna förebilder har du själv i ditt skrivande och vilka förebilder har din hjältinna?

Jag har inga förebilder längre och det har inte Siv Dahlin heller. Förebilder idealiseras. När man blir äldre inser man att det gäller att alldeles på egen hand ta sig fram med machete genom den täta djungeln. Och att detta är helt i sin ordning.

Läs mer om Aino Trosell på Författarcentrums hemsida.

Mer om kvinnliga deckarhjältinnor hittar du här.

Läs också:
Deckarfokus: Annika Bryn
Deckarfokus: Helena Sigander

söndag, mars 19, 2006

Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin

Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin av Emma Igelström är en bok man läser på två timmar blankt. Bulimi-storyn liknar de flesta andra i genrén, man har läst det förr. Det intressanta med den här boken är det fascinerande i att ingen landslagstränare eller någon i den svenska olympiska kommitténs stab av expertläkare märkte någonting. Hur är det möjligt?

Att hon lyckas kamma hem medalj efter medalj och slå rekord efter rekort och vara i sådant uselt skick mentalt och fysiskt. Märkte ingen något eller valde man att inte märka det så länge hon visade resultat? Det är frågor man inte får svar på.

Boken i sig är lättläst. Stor text, många bilder, enkelt, nästan lite torftigt språk. Budskapet går ändå fram tycker jag. Den största segern får hon när hon lyckas säga nej till sjukdomen och vågar säga nej även till simningen.

Och all heder till att hon orkade skriva boken och våga lämna ut sig fullständigt. Säkert till hjälp för massor med unga tjejer i samma situation.

Packad av Koren Zailckas

Packad handlar inte bara om tonårsfylla och tonårsalkoholism. Koren Zailckas var 14 år när hon började festa och allting eskalerade under hennes år på college. Det värsta är inte att hon dricker sig redlös flera gånger i veckan. Det värsta är att alla gör det och ingen reagerar. Det är fullständigt normalt.

Det amerikanska fraternity- och sororitysystemen, ett slags nationssystem där man bland annat kan bo och som ofta heter saker i grekiska bokstavskombinationer t ex Alpha Zeta eller Kappa Phi Gamma, blir mest bara ursäkter för att hitta tillhåll och sällskap att festa med.

Hur de överhuvudtaget lyckas ta examen övergår mitt förstånd. Om man får tro boken så super de flesta tonårstjejer och killar sig redlösa stup i kvarten från High School och uppåt. Det värsta är att det förmodligen är sant. Boken kantas också med statistikuppgifter från olika amerikanska undersökningar.

Packad handlar därför också en del om amerikansk alkoholpolitik och alkoholreklam och svårigheten att ens försöka ha ett socialt liv utan alkohol i de kretsar som Koren lever i. Kretsar som inte skiljer sig alls mycket, egentligen, från vems tillvaro som helst. Hon kan inte laga mat utan ett glas rödvin i handen, inte bowla utan en ölflaska i handen, samtalsämnena är alltid bakfyllan.

Det är en bra bok. Väldig välskriven, bra språk, men den drabbar mig inte. Jag blir inte särskilt berörd. Tonårsfyllor och väninnor passerar revy och jag önskar att hon fördjupat sig mer i de samhällspolitiska frågorna. Det hade gjort boken mer intressant.

lördag, mars 18, 2006

Instant books

Linda Rosing berättar sin historia i boken Scandal Beauty - Mitt liv som kommer ut i juni i år. Skriver gör Aftonbladets nöjesreporter Daniel Nyhlén. Boken ges ut på Aftonbladets nya förlag Big bok. Deras idé är att det inte ska ta längre än tre månader från idé till färdig bok.

Sättet att producera böcker snabbt är väldigt populärt i Storbrittanien och USA. Man vill fånga nyheten innan den har kallnat och berättelerna är kopplade till aktuella nyhetshändelser.

Förlagets första bok Svennis krig kom redan förra månaden och man har en lång lista över böcker som ligger i pipeline. Bland annat en bok om fotbollspelaren Tina Nordlund och hennes anorexi (Genom helvetet) och en bok om Micke Dubois (På liv och död - Svullo) som båda kommer redan i maj. Även en bok om mordet på Bobby är under planering.

fredag, mars 17, 2006

Deckarfokus: Helena Sigander

Nästa i tur att utfrågas av En annan sida är deckarförfattarinnan Helena Sigander. Fokus ligger på deckare och den kvinnliga hjältinnan.

1998 gick Helena Sigander en skrivarkurs via Jury och Ordfront och efter det har hon sprutat ur sig böcker. Hon har flera olika hjältinnor som huvudperson i sina böcker bland annat privatdetektiven Eva S:t Clair och tv-journalisten Lorraine Zeck. På Helenas hemsida hittar du en fullständig bibliografi.

Här är några av hennes senaste böcker:

Om Eva S:t Clair/privatdetektiv:
Mordförsök 1999, Antologi
Döda män vittnar inte 1999, Gondolin förlag
I döda blondiners sällskap 2000, Gondolin förlag

Om Maria-Louisa Magnusson/polisintendent:
Marionett 2001, MB-förlag

Om Lorraine Zeck/tv-journalist:
Terrorns tecken 2002, Tre böcker förlag
Sista kallelsen 2003, Tre böcker förlag
En mycket nervös man 2004, Tre böcker förlag

Hur kommer det sig att du skriver deckare?

Svaret är att jag skriver i många genrer. Och det är stimulerande och kräver olika färdigheter och stilar; jag ger mig själv tillfällen att renodla det ena och det andra. Deckaren är speciell eftersom fallet måste avslutas (anser jag) och det finns en början och ett slut på historien. Däremellan är man fullkomligt fri att leka med allt möjligt. Deckaren kanske blir en thriller eller en kriminalare eller en pusseldeckare. Ingredienserna är motiv, medel och tillfälle som kan varieras i oändlighet.

Varför valde du en kvinnlig hjältinna?

Som konstnär, mor och medväninna tycker jag att ingenting annat är meningsfullt i en värld som helt och fullt styrs av manliga normer än att ständigt påminna om könsskillnader, beskriva kvinnors utsatthet, kritisera att kvinnor inte behandlas likvärdigt med män i sjukvården, i domstolar och i arbetslivet; under en vanlig jäkla föredragning med utfrågning! och ge exempel ur kvinnors liv.

Med vanligt liv menar jag inte det vanliga att man ska städa och diska och snyta barn och hinna skita mellan varven för sådant kan en vuxen människa lösa (mognad, kallas det) – utan jag fokusera på den brist på respekt för individen (kvinnan) som alla flickor möter i livet så snart de har slutat skolan (för där lever alla i en slags drömtillvaro).

Jag stödjer, förstås, starkt den personliga tolkningen av det här med jämställdhet. Det kan inte anses som underlägset att under vissa premisser bli en mans slav, men om man blir alla mäns slav har man signalerat att man inte behöver någons respekt och dessutom har man sabbat för andra kvinnor. Det får inte mina hjältinnor göra.

Tror du att valet av en kvinnlig hjältinna gör dig friare i ditt sätt att skriva än om du valt en manlig hjälte?

Nä, inte ett dugg. Jag är konstnär och därför o-begränsad.

Hur fick du inspiration till din senaste bok?

Av en massvåldtäkt där förövarna gick fria och målet lades ned och kvinnan därmed aldrig återfick/återfår sin förlorade heder.

Vilka egna förebilder har du själv i ditt skrivande och vilka förebilder har din hjältinna?

Mina förebilder är poeterna som gnider hjärnbarken blå tills de hittar le mot juste samt en glasklar röd tråd. Mina hjältinnor saknar förebilder. De försöker skapa sig en bild av sig själva, och det misslyckas de med för mallarna de tänker pressa sig in passar inte dem. De är varken trådsmala, rika, superintelligenta, eller tillhör någon elit och lyckas sådär med kärleken. De är offer för manssamhället men ganska lyckliga för att de kan ljuga bra.

Helena Siganders hemsida hittar du här: www.sigander.com

Mer om kvinnliga deckarhjältinnor hittar du här.

Boklådor eller bokhandlar?

Vad heter bokhandel i plural?

Boklådor säger vän av ordning, men enligt språkvårdaren Catharina Grünbaum är det numera helt okej att säga bokhandel i plural som bokhandlar och inte boklådor.

- Det är svårt att föreställa sig stora akademibokhandeln på flera hundra kvadrat som en boklåda. Det funkar helt enkelt inte. En boklåda är snarare en liten bokhandel.
Så förklarade hon på uppkommen fråga, igår på föreläsningen om språkriktighet och språkvård.

Och säger Catharina Grünbaum så, så är det rätt. Alla språkpoliser får tänka om.

Bokhandlarna bloggar

Henrik Lindvall, inköpare av böcker och Per Lerjeryd, försäljningschef, båda på Seelig har börjat blogga. Seelig är en slags mellanhand mellan förlag och bokhandel där handlarna kan beställa böcker, lagra och förvara. I Henrik och Pers blogg hoppas vi få inside-skvaller och massor av tips om nya böcker.

En som bloggat länge är Anna på Akademibokhandeln. Anna Thylin är inköpare av engelsk skönlitteratur och har bloggat sen maj förra året om massor av ny spännande skönlitteratur. Hon reser jättemycket och bloggar flitigt.

torsdag, mars 16, 2006

Deckarfokus: Annika Bryn

En liten serie startar idag här på En annan sida. Fokus på deckare och den kvinnliga hjältinnan. Jag har frågat fem deckarförfattare som alla har kvinnliga karaktärer i huvudrollen, om deras skrivande och deras förhållningssätt till sin kvinnliga hjältinna. Först ut är Annika Bryn.

Annika Bryn bor i Stockholm och har för det mesta arbetat som frilansjournalist. Hon har också pluggat litteratur, teater och sociologi med mera och sysslat med aikido. Hennes deckare handlar bland annat om kriminalkommisarie Margareta Davidsson, som bor i Vasastan i Stockholm och arbetar som polis.

Annika har publicerat tre deckare. Den första på Wahlström & Widstrand och de andra två på B.Wahlströms förlag.
Den sjätte natten (2003), Brottsplats Rosenbad (2005) och Morden i Buttle, som kommer i juni i år.

Hur kommer det sig att du skriver deckare?

Jag har varit genuint intresserad av flera olika genrer sedan jag var liten - dikter, deckare, essäer, experimentell prosa. Att den första bok jag skrev färdig och fick antagen var just en deckare var faktiskt mest en slump, för den var ursprungligen ett filmmanuskript! Sedan kom det fler böcker i samma serie för att jag ville veta hur det går för mina karaktärer. Det är spännande att följa dem.

Men även om jag kommer att skriva fler sorters litteratur vill jag inte blanda genrerna - en deckare ska vara en deckare, inte en förklädd roman eller ett förklätt samhällsreportage. Sedan är det en annan sak att man alltid försöker skriva bättre och kanske söka nya vinklar ibland.

Varför valde du en kvinnlig hjältinna?

Delvis ville jag det, delvis bara blev det så. I den första boken, "Den sjätte natten", finns ingen huvudperson. En rad människor skildras inifrån. Margareta Davidsson var en av dem. Jag visste att någon skulle ta alltmer plats i fortsättningen och provade med olika karaktärer, men Margareta hade en tendens att tränga sig fram i mitt medvetande. Så det blev hon.

Tror du att valet av kvinnlig hjältinna gör dig friare i ditt sätt att skriva än om du valt en manlig hjälte?

Nej, faktiskt inte. Jag älskar att skriva från manlig synpunkt. Jag har ju många fler referenspunkter till en kvinnlig huvudperson, men det är fascinerande att sätta sig in i olika mäns sätt att tänka och känna. Det är en spännande resa att göra.

I den bok du läser, Morden i Buttle, ses nästan allt från Margaretas håll. Men i de två tidigare får man lära känna både advokaten John och spanaren Kent ingående. Kent har både mycket mörka och goda sidor, och det händer ofta att kvinnliga läsare blir förälskade i honom och undrar om det ska bli han och Margareta till slut. Trots allt.

Hur fick du inspiration till din senaste bok?

Det där är alltid en svår fråga att svara på, det finns så många källor. Ursprunget är att jag tillbringade ett dygn på Gotland, i just Buttle, och gick ut en tidig sommarmorgon i solen och tystnaden och tänkte: "Det här är en engelsk by! Jag måste förlägga en deckare här!" Och på kyrkogården hittade jag en gravsten som kom att spela en stor roll i boken. Sedan ger det ena det andra. Jag hade slutscenerna klara för mig tidigt, jag ser handlingen i mina böcker i bilder och hör personerna tala.

Vilka egna förebilder har du själv i ditt skrivande och vilka förebilder har din hjältinna?

Jag har inga direkta förebilder, men jag blir ju påverkad av det jag läser, av alla författare som fascinerar mig. Att läsa bra böcker när man själv skriver är en god idé. Man kanske inte tar efter, men man blir upplyft och inspirerad!

Vad Margaretas förebilder beträffar har jag faktiskt aldrig tänkt på saken - jag tror hon helt enkelt strävar efter att sätta stopp för skurkar på ett något så när etiskt riktigt sätt, och för övrigt försöka leva ett hyfsat lyckligt liv. Och det kan vara svårt nog.

Annika Bryns hemsida hittar du på: www.annikabryn.com

Mer om kvinnliga deckarhjältinnor hittar du här.

Älgen avled och mannen gick bort i olyckan?

Språkvård är ett fascinerande ämne. Idag har jag lyssnat i tre timmar på Catharina Grünbaum, språkvårdare på DN och har även tidigare jobbat på Svenska Språknämnden. Att skriva rätt är en konst och jag är egentligen inte alls speciellt bra på grammatik eller språkriktighet. Jag blandar friskt de, dem och dom. Skiljer inte på innan och före eller vare sig och varken. Däremot ska jag, i deckaranda, hålla en liten lektion i konsten att skriva att någon dör och varför och när man använder olika synonymer till ordet.

Dör av/dog av.
gör man av en orsak. Att är kliniskt och ganska drastiskt.

Avlida.
Avlida är ett halvofficiellt ord som används när människor dör och det är stor sorg inblandat. Visst är det allt som oftast ledsamt när någon dör men ordet avlida används framförallt när officiella eller kända personer dör. Man använder inte ordet avlida när ett djur dör, trots att man ganska ofta kan se det i tidningarna. En älg avlider inte. Den dör.

Omkomma.
Omkommer gör man i olyckor. Man omkommer inte efter en olycka utan i eller vid en olycka. Däremot kan man efter en olycka senare avlida på sjukhuset i sviterna efter olyckan.

Gå bort.
Gå bort är en förskönande omskrivning av dö eller avlida. Det är upplevs inte lika dramatiskt utan känns mer nära och familjärt. Man kan inte gå bort i en olycka.

Avrättad.
I tidningsartiklar som handlar om kriminellt våld eller gängvåld ser man ofta att det kan stå; det var en regelrätt avrättning av mannen, eller nåt liknande. Det kan man alltid utgå ifrån att det aldrig har handlat om. En avrättning utförs efter laga dom i ett land där man har dödsstraff. Vad man menar är att mannen har blivit mördad.

Skjuten.
Att ha blivit skjuten betydde förr i tiden att man blivit skjuten med gevär eller pistol och avlidit, men efter att presidenten Reagan blev skjuten och överlevde så ser man allt som oftast att det står att människor blivit skjutna utan att ha dött. Det är egentligen fel att skriva så men blir mer och mer accepterat, även av språkvårdarna. Vad man borde skriva och vad man menar är att presidenten blivit skottskadad. Beskjuten är ett annat ord men det innebär inte att man automatiskt blivit träffad. Man kan också se att tidningarna använder ord och uttryck som dödsskjuten eller skjuten till döds används mer och mer.

onsdag, mars 15, 2006

Glossiga magasin

Nånstans på nätet i förra veckan hittade jag en annons för Hennes där man kunde skänka ett nummer till en vän. Fräck som jag var så skänkte jag ett till mig själv och när den damp ner i brevlådan igår så insåg jag hur mycket jag egentligen saknat ett glossigt, tjockt magasin att bläddra i då och då med lagom doser reportage, mode, plock och artiklar.

Förr köpte jag alltid Amelia tills jag tröttnade på att det alltid stod samma saker om och om igen och gick över på hästtidningar. Hästfocus (gamla Hästfynd), Hästmagazinet och Stallmagasinet var ett måste under de år jag hade egen häst tills jag efter ett tag återigen upptäckte att det står samma sak om och om igen i alla nummer.

Nu köper jag nästan aldrig tidningar eller magasin. Jag gillar inte de stora tunga Plaza och Elle. Man måste kunna vika tidningen och man måste kunna ligga ner och läsa. Det är väldigt viktigt. Det går inte med de tunga magasinen som för övrigt mest innehåller reklam. Jag känner mig inte längre i målgruppen för Amelia men kanske Hennes kan vara något. Jag vann en prenumeration och fick välja mellan den ena tidskriften värre än den andra och jag valde Allers som nu kommer en gång i veckan och där är jag defenitivt inte i målgrupp.

Jag vill ha lättsamhet, avkoppling, shoppingstips och underhållning!

Mera bad!

Badrummet är inte längre bara en plats där vi ska tvätta oss och gå på toa. Det är också en plats där man ska slappna av, relaxa, sminka sig, mysa med ett glas vin och bara ha det skönt.

Våra badrumsdrömmar är stora. Vi har ett stort rum i källarplan som idag bara är tvättstuga. Där skulle jag vilja ha ett stort hörnbadkar. En liten bastu för två. En härlig matta och några korgstolar och bord där man kan sitta och slappa. En lyxig dusch med ångkabin och en liten tvättpelare i ett hörn nånstans!

Dream on, dream on!

Ultimate Bathroom Design är boken som hyllar badrummet. Finns på Amazon för några hundra och på AdLibris för lite mer. Den innehåller bilder från över 60 restuaranger, barer och hotell över hela världen.

Lär dig skriva deckare!

Sommaren 2003 gick jag en Deckarkurs på Fridhems Folkshögskola. Det var faktiskt bland det roligaste jag gjort. Tänk att bara få skriva och prata deckare en hel vecka. Det var då jag på allvar kom över det här med skrivångest. Det fanns inget som hette skrivkramp där. Det var bara att ösa ur sig text om man skulle hinna med alla uppgifter. Och vi skrev och skrev. Kursledare var Ebba Ruhe. Hon uppmanade oss redan första dagen att inte presentera oss allt för mycket och vi fick absolut inte avslöja vad vi jobbade med. Det var första deckaruppgiften vi fick; att försöka lista ut de andra i kursens yrken innan veckan var slut. Vad vi skrattade åt alla tafatta försök att få de andra att avslöja sig runt middagsbordet och på rasterna. Tyvärr verkar kursen inte ges längre men det finns andra liknande kurser man gå.

Deckarförfattarinnan Camilla Läckberg håller, i Orden Runts regi, en deckarkurs där man reser till Turkiet för att skriva. Man reser redan nu 30 mars och blir borta en vecka.

Medborgarskolan har anlitat Arne Dahl som lärare i sin deckarkurs. Den startar 22 april och går fortfarande att anmäla sig till. Kursen ges under en dag bara men det finns en fortsättningskurs för den som vill.

I mördarens fotspår heter en kurs som ges i sommar av Nordvästra Skånes Folkhögskola. På kursen fokuserar man på Willy Josefsson, Bodil Mårtensson och Marie Jönsson som alla skrivit utspelar sig i trakten. Snacket varvas med besök på de aktuella platserna. Låter skitkul. Jag blir sugen att gå!

Deckarskolan är en interaktiv kurs som hålls av deckarförfattarinnan Helena Sigander. Här kan du plugga i din egen takt och hela kursen omfattar tolv lektioner som bland annat tar upp mordmotiv, miljöbeskrivningar, synopsis, dialog och gestaltning.

Plugga lugnt!

tisdag, mars 14, 2006

Kartor för vilsna älskare

Nu har jag verkligen försökt men jag kommer helt enkelt inte in i boken. Kartor för vilsna älskare av Nadeem Aslam har redan utsetts till årets bästa bok. Jag vet inte vad som är fel. Jag kanske inte är rätt målgrupp men historien tilltalar mig egentligen och det borde ha blivit en hit.

Boken är rörig och högtravande. Jag fattar inte tycke för karaktärerna utan tycker de är karikatyrer. Tyvärr!

Jag gillar inte att ge upp böcker men den här gången gör jag det.

Främmande fågel

Anna Jansson har verkligen lyckats tajma utgivningen av hennes nya deckare Främmande fågel perfekt. 21 mars kommer boken ut i affärerna och aktualiteten är skrämmande. Fågelinfluensan har precis drabbat Gotland. En kokerska på ett fotbollsläger för ungdomar insjuknar och barnen och ledarna på lägret tvingas hållas i karantän. När föräldrararna får veta att det inte finns medicin så lamslås hela Gotland i panik.

Man kan nästan tro att jag drabbats av fågelinfluensan. Jag har legat utslagen ett par dagar i feber och magsjuka. Inget roligt alls. Jag har inte ens orkat läsa utan bara kollat på dåliga program på tv'n och petat i mig några riskorn men nu börjar jag känna mig bättre igen.

lördag, mars 11, 2006

Omslagsomröstning och tråkiga kartor

Nu kan man tycka till om pocketomslaget till Annika Bryns Morden i Buttle. Det blir ju lite på känn eftersom den inbundna boken inte kommer förräns i juni. Fast jag har den ju liggandes på mitt nattduksbord, som läs-ex jag fick häromveckan.

Så fort jag krånglat mig igenom astråkiga Kartor för vilsna älskare så ligger Buttle-morden i tur.

Ja. Tyvärr är Nadeem Aslams bok rätt rörig och trist. Jag har läst 50-60 sidor och jag kommer inte in i boken. Jag har hört så mycket gott om den så jag läser och läser och hoppas att det ska vara precis som i Brick Lane som var jättetråkig i början men visade sig blev 2005 års bästa bok alla kategorier. Jag ska ge "Kartorna" 120 sidor. Sen ger jag upp!

Arnaldur Indridason

Huvudpersonen i Arnaldurs böcker heter Erlendur. Arnaldur och Erlendur. Visst låter det snarare som karaktärer från Sagan om ringen.

Erlendur är kriminalkommissarie på Reykjaviks polisstation. Där löser han fall efter fall. Arnaldur är journalist som sadlade om till författare.

Han har skrivit fyra böcker som översatts till svenska men har några tidigare deckare i bagaget också.
I alla fyra är Erlendur Sveinsen huvudperson.

2003 kom Glasbruket. Där hitttar man en man mördad i en källarlägenhet. Bredvid kroppen hittar man ett foto och ett kryptisk meddelande som visar sig härröra från ett gäng år tillbaka.

2004 kom Kvinna i grönt. Där hittar en pojke ett föremål som visar sig vara ett mänskligt revben. Det blir utredning och man upptäcker att man kanske är ett väldigt gammalt mord på spåren.

2005 kom Änglarösten. Där hittas en anställd mördad på ett hotell. När man nystar i mordet så upptäcker man att hans barndom både varit spännande och tragisk.

2006 kommer Mannen i sjön. Här hittar man en död man på botten av en sjö fastbunden vid rysk spionutrustning.

Det är försvunna personer som står i fokus i Indridasons böcker. Jag har ännu inte läst någon av dem men Glasbruket finns här hemma och väntar på mig. Han har vunnit mängder av priser och fått många utmärkelser och är en av de mest hyllade deckarförfattarna idag.

Mannen i sjön kommer ut i juni 2006.


fredag, mars 10, 2006

Filmen G

Filmen G släpps på DVD. Måste bara säga det.

Jag kan halva filmen utantill. Vi såg den hur många gånger som helst när vi var sådär 11-12 år. Filmen kom 1983 och då var vi tio år. Jag var då kär i Robban. Fråga mig inte varför. Han spelades av Joakim Schröder som by the way är präst i Botkyrka i dag och skrev manus till Inga kan älska som vi.

- Du deaalar ju Robban...Hasch e jättefarligt!

Min kompis var kär i Kim som spelades av Niclas Wahlgren som då väl fick sitt stora genombrott han var i sin tur kär i Mia som spelades av Ulrika Örn som sedan spelade in en skiva som ingen lyssnade på.

Magnus Uggla gjorde sin klassiska roll som Kristoffer, superbögen som försöker få Kim på fall!
- Va sa hon för nått då? Det kan ju inte bli annat än ett nej!

Mias pappa spelades av Lasse Strömstedt. Ulf Brunnberg spelade den slemmige managern till bandet Nürnberg 47 (som egentligen var Reeperbahn) och Niels Jensen var med som någonslags blandning av poppig synth-punk-kille som lirade i bandet Barn.

Det var mycket häftig musik i filmen. Eller det tyckte vi i alla fall då. Freestyle var med och agerade skyltdockor i någon futuristisk video där Niclas Wahlgren gick runt och klämde på Christer Sandelin och Tommy Ekman. Helt bizarrt när man tänker efter. Undrar om det hade kunnat gjorts idag! :-)

Reeperbahn sjunger konstiga halvfashistiska sånger och gör nån konstig cover på Shiny boots of leather. Och Nasa är med i en spelning från Koolingsborg.

Klubben 80s visar filmen imorgon på Koolingsborg. En unik chans att se filmen i samma lokaler där den spelades in alltså. Efteråt blir det releaseparty! Har du vägarna förbi så läs mer här.

Från den 15:e mars kan du köpa filmen på DVD!

Snygga författare fem-i-topp!

Nu blir vi snäppet ytligare här i bloggen och listar de fem snyggaste författarna just nu!

5. Bret Easton Ellis
Det sena 80-talets generationsförfattare Bret Easton Ellis kunde ha varit född runt sekelskiftet. Han har den där drömska blicken som påminner lite om gamla kostymfilmer. Egentligen är han nog inte så snygg, bara fotogenisk. Bret har skrivit American Psycho och Bright Lights, Big City bland annat.

4. Clive Barker
Mycket snygg och engelskt proper. Clive Barker har skrivit mängder med böcker i deckar- och spänningssgenren.

3. Zadie Smith
Hon är så otroligt snygg. Zadie är författarinnan bakom succéboken Vita tänder.

2. Paul Auster
Jag tycker Paul Auster är sådär grymt snygg som t ex Jeremy Irons eller Alan Rickman! Visst ser han grym ut på bilden? Paul Auster har bland annat skrivit New York-triologin.

1. Alexandra Coelho Ahndoril.
Är hon inte bedårande vacker så säg! Hon är aktuell med en historisk biografi slash roman om den Heliga Birgitta. Boken heter Birgitta och Katerina och tar bland annat upp Birgittas relation med sin dotter Katerina.

God fredag på er alla!

Smakprov på Filosofiska söndagsklubben

När Isabel Dalhousie skall lämna operan efter konserten så råkar hon se hur en pojke ramlar ner från översta balkong, rakt ner på parkett och dör. Alla är övertygade om att pojken hoppat själv och att det hela är ett självmord. Alla utom Isabel. Isobel är en sån där som gärna sticker gärna näsan i blöt och börjar själv spekulera i vad som kan ha hänt. Hon har bevis för att pojken inte har hoppat och tror snarare på att det är ett mord....

Så börjar Filosofiska söndagsklubben, Alexander McCall Smiths nya bokserie som jag har läst 40-50 sidor av. Jag orkar inte mer. för jag har hela boken på lösblad så jag väntar på boken istället. Eller så inte... (som en finlandssvensk pojke sa i Svenska dialektmysterier med Fredrik Lindström förra veckan.

Boken påminner allt för mycket om Damernas detetiktivbyrå. Samma tempo, stämning, långa sidohistorier. Hade önskat att Alexander McCall Smith förnyat sig lite! Enda skillnaden är att nu befinner man sig i Edingburgh.

Efter Filosofiska söndagsklubben kommer uppföljaren Friends, lovers, chocolate.

torsdag, mars 09, 2006

Poeter och bokmärken

Jag kan avslöja att jag hade ett rätt i nedanstående tåg-test hos DN och jag gissade på alla. Poeter är inte min starka sida. Den jag hade rätt på var Edith Södergran men det var som sagt bara tur. Jag kan Nils Ferlins En valsmelodi, men det är knappast tack vare Nils själv utan snarare Monica Zetterlund som är skyldig. Det gör ont när knoppar brister hade jag också satt vid ett test och Ångest, ångest är min arvedel men ungefär där slutar mina poesikunskaper!

I övrigt har jag ägnat eftermiddagen åt att köpa födelsedagspresenter åt halva släkten som envisas med att fylla år samtidigt. Den vita månaden har därmed gått åt helvete men jag börjar om igen imorgon! Åtta köpfria dagar var väl bra ändå? Jag kunde inte låta bli att handla lite till mig själv också!

Bland annat har jag letat efter ett snyggt, brett bokmärke i skinn som man kan gravera i. Har ni sett några? De verkar vara på utdöende. Jag är så glad för det jag har och det är ett sådant fint minne. Jag skulle velat ge bort ett liknande i födelsedagspresent. Mitt är i rött i skinn som det står mitt namn på i guldbokstäver och med guldbård. Den köpte jag tillsammans med pappa på Hamleys i London när jag var tolv år. Det är alltså över tjugo år gammalt. Bokstäverna är nästan helt bortnötta men jag älskar det!

Grattis tåget 150 år!

Tåget fyller 150 år i helgen och tåg är något ofta omskrivet av poeter.
Gör DN's tågtest. Vem skrev vad?

Showgirl princess

Appropå kändisar som skriver barnböcker så sällar sig Kylie Minouge till skaran. Kylie har legat lågt ett tag nu sen det blev känt att hon hade bröstcancer.

Kylie gjorde för några år sen en strålande come-back. Förr var hon mest känd som en liten blond tjej från Australien som sjöng "I should be so lucky" och hade spelat med i någon såpa men runt 2001 så klev hon in, snyggare än någonsin med flera smash hits som jag dansat till många gånger. Vem minns inte hur gorgeous hon var i videon "Can't get you out of my head" och In "your eyes"? Skivan Fever som kom 2001 var Koreografin var något nytt då. Väldigt medryckande dansant. Vi såg henne sommaren 2002 på Globen i en sprakande glittrig show med massor av färg, dansare och show. Jag gillar Kylie som fan. Tycker hon är bra mycket mer upplyftande än till exempel Madonna!

Boken hon ska skriva handlar om henne själv och hennes drömmar om att bli stjärna och hur hon blev det. Boken ska heta Showgirl princess och beskrivs som en bok för små flickor som drömmer om att klä ut sig och gå ut på scenen. Låter som en bok som kan tilltala mina prinsessdrömmar också.

onsdag, mars 08, 2006

Flush!

Kolla vilken snygg bok! Eftersom vi går i badrumsrenoveringstankar håller jag ögonen extra öppna efter snygg design och inspiration.

Den heter Flush! Modern toilet design och innehåller ursnygga bilder och känns väldigt påkostad.

Boken finns på Amazon för 350 pix eller på AdLibris för 390 spänn och är skriven av Ingrid Wenz-Gahler.

tisdag, mars 07, 2006

Törnfåglarna

Den fantastiska kärlekssagan mellan Father Ralph och Meggie sänds i repris i Svt. Imorgon 14.15 sänds de första två avsnitten! Jag skulle kunna se den hur många gånger som helst. Jag HAR sett den hur många gånger som helst redan och varje gång hoppas jag så innerligt att Father Ralph ska överge sitt religiösa kall och gifta sig med Meggie. Rollprestationerna är fantastiska av både Richard Chamberlain och Rachel Ward. Se den om ni inte redan har gjort det! Det måste vara åttiotalets "Borta med vinden"...

Meggie:
- Oh, go away! I can't bare to look at you anymore! And there's one thing you've forgotten about your precious roses, Ralph, they've got nasty hooky thorns!

*Åh, himlar med ögonen och suckar lätt*

Svenska för invandrare och arga språkpoliser

Blandar du också ihop de och dem? Stationsvakt har ett bra knep hur man ska komma ihåg vilket som ska vara vilket. Byt ut ordet mot ordet vi eller oss, beroende på vilket som passar in i meningen.

Alltså. Om ordet är vi (2 bokstäver) så ska det vara de. Om ordet är oss (3 bokstäver) så ska det vara dem. Lotten har också ett annat, lite mer komplicerat system, men smart ändå!

Stationsvakt skriver själv att han ursprungligen inspirerats av Gringos roliga språkrutor med lektioner i svenska för invandrare. De är faktiskt väldigt fyndiga och användbara och riktar sig verkligen inte bara till invandrare. Alla borde läsa dem. Här hittar du alla hittills publicerade skrivregler från Gringo som pdf-filer.

Lektion 1: Är du på eller i?
Lektion 2: En kompis eller ett kompis
Lektion 3: Svenska för svenskar
Lektion 4: Uttryck dit som en svenne
Lektion 5: Hur man slår ihop ord
Lektion 6: Dom domare dommast

Vill man ytterligare fördjupa sig i skrivkonstens alla regler kan man införskaffa boken Komma rätt, komma fel och komma till punkt av Lynne Truss och Eva Halldinger. Boken heter Eats, shoots & leaves och blev omåttligt populär i den engelskspråkiga världen för att den är så elak och sarkastisk och författarinnan räds inte att skriva att hon tycker språkmarodörer skall torteras. Detta är inte en mesig språkvårdarbok utan en bok av en riktigt förbannad språkpolis.

Kronprinsessan del II

Det tar sig. Tyckte inte att det hastades i gårdagens avsnitt utan det var bra tempo och kändes helt realistiskt. Suzanne Reuter och Reine Brynolfsson är ju lysande skådisar som vanligt och Alexandra Rapaport känns trovärdig men hon har inte samma sting som Reuter har. Någon som däremot inte var speciellt bra var hon som spelade Charlotte Ekeblads syster på kärnkraftverket. I scenen när de gick uppför trappen och pratade trodde jag först det var ett skämt. Otroligt krystade repliker. Hur kunde det släppas igenom? Del tre visas nästa måndag!

Piff-och-puffism

Piff-och-puffism är fenomenet när man inte kan skilja på olika personer, det spanade Johan Hakelius om härom veckan. Johan själv till exempel blandas ofta ihop med den andra spanaren Per Naroskin. Inte ens Johans föräldrar hör skillnad på dem när de spanar i radion. Fenomenet är rätt vanligt. Vissa personer går helt enkelt inte för gemene man att skilja åt. Låt oss ta några exempel:

Vem är Piff och vem är Puff?
Puff har stor röd näsa och är lite korkad. Piff har liten näsa och är smart!

Vem är Fredrik och vem är Filip?
Filip Hammar är den galna killen som är lite kortare och rundare. Fredrik Wikingsson är den längre, lite "brattigare" med pottfrisyr.

Vem är Hans och Lars?
Hans Dahlgren är skallig och är kabinettsekreterare. Lars Danielsson är statssekreterare och har hår.

Vem är Ernst och vem är Kristoffer?
Ernst Kirchsteiger ses oftast barfota i mysbyxor inreda sommarstugor. Kristofer Lundström ses oftast på olika kulturevenemang, intervjuar han utländska människor så talar han överdriven oxford-engelska och är programledare i Kobra.

Vem är Björn och vem är Benny?
Om det tvista de lärde. Benny har skägg och spelar piano och spelar med Orsa spelmän. Björn är den andre. Eller köp Fredrik Lindströms bok som nu kommer i pocket där han utreder frågan lite grundligare.

Köp boken: Vem är Björn och vem är Benny?


En annan sida kan också med stor glädje berätta att jag nu mera kan publicera bokomslag med tillstånd av Bokrondellen. Tack tack!

Ååååååka pendeltåg....

...I'm a looser baby....!

Både igår eftermiddag och i morse var alla pendeltåg minst 20-25 minuter försenad. Jag förstår inte varför man inte bara ställer om tiderna och låtsas att de går rätt. Oftast behöver man ju inte vänta så där fasligt länge eftersom samtliga tåg är försenade. Om jag planerar att åka 08.14-tåget och
07.50-tåget kommer inrullande vid kvart-över så åker jag ju med det och är nöjd ändå!

Men idag när jag trillade in till stationen vid 8-snåret så hade förseningarna i pendeltågstrafiken slagit alla rekord. Tåget som skulle gå 23.57 (igår kväll!) hade fortfarande inte kommit....!

måndag, mars 06, 2006

Holst-måndag!

En liten fågel har viskat i mitt öra att Hanne Vibeke Holst nya bok ligger och väntar på mig när jag kommer hem och ikväll visas andra avsnittet av Kronprinssessan på Svt.

Kokbok

Igår gjorde vi 17 portioner Flygande Jakob och 5 liter gulasch-soppa på 3 kilo kött. Det blir matlådor för hela mars. Vi brukar fixa mat för hela månaden. Sist gjorde vi spagetti & köttfärssås, ris och pljeskavica och potatisgratäng med kassler. Det är skönt att slippa stå och laga mat varenda kväll.

Bonus är ju också att den vita månaden kommer flyta på extra säkert eftersom det inte blir några uteluncher som kan locka köplustan. Status vit månad: noll kronor spenderade!

Flygande Jakob är supergott men en riktigt fettbomb! Fast det behöver inte vara så. Vispgrädde och baconen kan tas bort eller ersättas utan att det gör något. Det blir lika gott för det.

Här är mitt recept:

1. Ta bort skinnet från en grillad kyckling. Ta bort allt kött från kycklingen, strimla och lägg i en smord form.

2. Skala och skiva bananer efter tycke och smak och lägg i formen.

3. Strö lite jordnötter över alltsammans.

4. Blanda matlagningsgrädde och chilissås till en smet. Krydda med det du gillar. Man kan mexikansk ketchup istället för chili eller ta vanlig ketchup och krydda den med tabasco och chilipulver.

5. Bred smeten över alltsammans i formen.

6. In i ugnen, 225 grader i ca 20-25 minuter.

7. Servera med ris!

Hur gott som helst!

Oscarzzzzzzzzz

Vi försökte men somnade vid halv fem. Vi segade oss igenom en massa tråk-kategorier som bästa sound edititing, scenografi, dokumentär, oscars-presidentens tal och precis innan alla stora priser delades ut så zzzzzzzzz...så typiskt. Vi laddade med kaffe, hade sovit länge på söndagen och en liten stund innan galan men tröttheten tog ändå över.

Konstaterar nöjt ändå att Philip Seymour Hoffman fick sin för bästa manliga huvudroll i Capote. Annika Bryn har skrivit Oscars-blogg under natten. Nu känns det som att vi var med lite ändå!

lördag, mars 04, 2006

Snö









Nu får det väl ändå räcka!

fredag, mars 03, 2006

Vampyrböcker blir film

Den svenska vampyrfilmen Frostbiten har precis haft premiär och en svensk vampyrbok som ska filmateriseras är John Ajvide Lindqvists bok om vampyren i Blackeberg-

Boken är såkklart Låt den rätte komma in.

Regissör blir Tomas Alfredson och inspelningarna börjar i slutet av detta år.

Ajvides andra bok, Hanteringen av odöda, blir också film och tv-serie, men med Kristian Petri som regissör och ryktet säger att det inte blir inspelning förrän 2008.

Cell Block Tango

Pop. Six. Squish. Unh-uh. Cicero. Lipschitz.

Cell Block Tango, scenen från musikalfilmen Chicago måste vara en av de bästa musikalscener som finns! Ni ser väl filmen ni som inte har sett den ännu?

Böckerna som världen har glömt - den sunkiga litteraturen

Klubben Sunkit som har huserat i Bröderna Ohlssons lokaler hur länge som helst spelar undebart bortglömd musik a la sunkig svensktopp. Går man dit så hamnar man i ett kaos av allsång och skrål till bortglömda pärlor som Jasså du, man ska bli farsa och Tänk att va lektyrfotograf med Paul Dennis, Mustaschen med Thore Callmars Orkester,
Du blir nog aldrig fröken Sverige med Lennart Grahn, Hasta la vista med supergruppen Schytts, Partaj-aj-aj med Nick Borgen & Scandinavians och många fler galna låtar.

Nu tipsar Sunkit-klubben även om gamla bokklassiker i samma sunkiga stil. Vad sägs om Ricky Bruchs memoarer Gladiatorns kamp (på eget förlag) eller Svenne Hedlunds bok I natt jag drömde...

Per Wikström mer om böckerna vi glömt, om popidoler, sektledare och spionbordeller på Sunkits hemsida.

Fotnot: Att kallas sunkit ska inte tolkas som något dåligt eller negativt. Sunkit är en hyllning till udda artister, knasiga låtar och knastriga kassetter. Vill du lyssna kan du köpa CDn Kvart-i-två-dansen. Rekommenderas som stark partyhöjare på vilken fest som helst och den ger garanterat allsång efter ett par lyssningar.

torsdag, mars 02, 2006

Rapport: Vit månad!

Till skillnad från vissa andra (retas) så har jag än så länge inte shoppat något alls fast å andra sidan fick jag ju ett rejält bokpaket som stillade min shoppingslusta något.

Jag är dock väldigt sugen på cityshorts, ny dator, svarta tunikor, röda jeans och nytt skrivbord!

Då gråter änglarna av Marianne

Marianne föddes in i Jehovas vittnen men bröt med sekten vid 18-års ålder. Boken handlar om hennes uppväxt och hur församlingen styrt hennes liv. Intressantare hade varit om boken handlat om hennes liv efter brytningen och hur församlingen och gudstron påverkat henne då.
Nu blir det mest en stolpig beskrivning av en rörig barndom som egentligen inte är särskilt intressant. Det har skrivit hundratals böcker i den här stilen kan jag tänka mig. Vad är nytt?

Boken är löjligt lättläst. Jag läste ut den på en och en halv timma och då är den ändå 177 sidor lång. Inget jag rekommenderar!

onsdag, mars 01, 2006

Trashionista och andra chick lit-bloggar

Hittade av en slump Trashionista, en blogg bara om chick-lit! Kan det bli bättre?

Den skrivs av Gemma Cartwright för Shiny Media och är en guldgruva för chick lit-älskarna.

Just nu tipsar man om boken Some like it haute, en bok i samma stil som Djävulen bär Prada (hur-bra-som-helst) och författarinnans blogg med samma namn.

Trashionista beskriver boken som: "It's also so fashion, dahhhling that you can barely turn a page without the mention of a designer name..."! Lockande va?

Det är en hel del chick lit-författare som bloggar faktiskt.

Louise Bagshawe som bland annat skrivit böckerna Monday's child och Tuesday´s child och skriver "diary" på sin hemsida.

Jennifer Weiner bloggar på jenniferweiner.blogspot.com. Bloggen heter SnarkSpot. Hon har skrivit Sängkamrater och I hennes skor och en drös till.

Shannon McKelden, författare till den halverotiska chic lit-boken Venus Envy bloggar här.

Marianne Mancusi har skrivit flera böcker som finns på AdLibris. What, No Roses?, A Connecticut Fashionista in King Arthur's Court och Boys That Bite. Hennes blogg heter Cosmos and chat.

Kärlek, erotik och sex skriver Alison Kent om. Hennes böcker heter saker som Deep Breath, Beach Blanket Bad Boys; Kiss & Makeup och Goes down easy. Hon har sin blogg här.

Amanda Baker kallar sig själv för romance author och bloggen heter Finding love in a romance world.

Här är en annan chic lit blogg som heter Literary chicks dot com. Det är ett antal chic lit-författarinnor som skriver bloggen tillsammans!

Och här är några till: Kate Harrison, Camy Tang (asiatisk chic lit), Elizabeth Kerri!

Onsdagkväll = tv-kväll!

SVT2 - 19.00-19.10 - Kulturnyheterna.
Jag saknar Kristofer Lundström lite men Karin Magnusson är bra som programledare. Lagom långt och oftast intressanta nyheter.

SVT2 - 19.30-20.00 - Toppkandidaterna
Precis som resten av befolkningen hejar jag på Petter och Parasto. Tycker dock att programmet hade varit intressantare om de valt något äldre kandidater. Kanske runt 25-30 då man oftast hunnit formulera sina tankar och åsikter. Några av kandidaterna är rent pinsamt okunniga och helt ointressanta att titta på. Tyvärr.

TV4 - 20.00-20.30 - Let's dance - backstage
Heja Anna Book! Vilken revansch den tjejen har fått. Hon måste bara ta hem hela spelet. Synd att Peppe åkte ut dock.

SVT2 - 20.30-21.00 - Jobba jämt
Ett av SVT's bästa tv-koncept. Två jämställdhetskonsulter åker ut på arbetsplatser för att göra dessa mer jämställda. Ikväll besöker man ICA Kvantum i Lindome. Tidigare har man varit på BK Häcken, Kappahl och juristbyrån Wistrand. Jag nämner inga namn men alla chefer har inte alla pingviner i poolen.De tidigare programmen finns att ladda ner på SVT's hemsida. Jag rekommenderar särskilt programmet om Wistrand.

SVT2 - 21.30-22.00 - Svenska dialektmysterier
Mitt favoritprogram alla kategorier. Jag älskar dialekter och språkforskning i denna lättsamma variant. Jag längtar hit varje onsdag. Det finns en jätterolig sajt hos SVT också. Ibland händer det faktiskt också att jag lyssnar på P1's Språket.
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser