onsdag, mars 15, 2006

Lär dig skriva deckare!

Sommaren 2003 gick jag en Deckarkurs på Fridhems Folkshögskola. Det var faktiskt bland det roligaste jag gjort. Tänk att bara få skriva och prata deckare en hel vecka. Det var då jag på allvar kom över det här med skrivångest. Det fanns inget som hette skrivkramp där. Det var bara att ösa ur sig text om man skulle hinna med alla uppgifter. Och vi skrev och skrev. Kursledare var Ebba Ruhe. Hon uppmanade oss redan första dagen att inte presentera oss allt för mycket och vi fick absolut inte avslöja vad vi jobbade med. Det var första deckaruppgiften vi fick; att försöka lista ut de andra i kursens yrken innan veckan var slut. Vad vi skrattade åt alla tafatta försök att få de andra att avslöja sig runt middagsbordet och på rasterna. Tyvärr verkar kursen inte ges längre men det finns andra liknande kurser man gå.

Deckarförfattarinnan Camilla Läckberg håller, i Orden Runts regi, en deckarkurs där man reser till Turkiet för att skriva. Man reser redan nu 30 mars och blir borta en vecka.

Medborgarskolan har anlitat Arne Dahl som lärare i sin deckarkurs. Den startar 22 april och går fortfarande att anmäla sig till. Kursen ges under en dag bara men det finns en fortsättningskurs för den som vill.

I mördarens fotspår heter en kurs som ges i sommar av Nordvästra Skånes Folkhögskola. På kursen fokuserar man på Willy Josefsson, Bodil Mårtensson och Marie Jönsson som alla skrivit utspelar sig i trakten. Snacket varvas med besök på de aktuella platserna. Låter skitkul. Jag blir sugen att gå!

Deckarskolan är en interaktiv kurs som hålls av deckarförfattarinnan Helena Sigander. Här kan du plugga i din egen takt och hela kursen omfattar tolv lektioner som bland annat tar upp mordmotiv, miljöbeskrivningar, synopsis, dialog och gestaltning.

Plugga lugnt!
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser