tisdag, mars 07, 2006

Svenska för invandrare och arga språkpoliser

Blandar du också ihop de och dem? Stationsvakt har ett bra knep hur man ska komma ihåg vilket som ska vara vilket. Byt ut ordet mot ordet vi eller oss, beroende på vilket som passar in i meningen.

Alltså. Om ordet är vi (2 bokstäver) så ska det vara de. Om ordet är oss (3 bokstäver) så ska det vara dem. Lotten har också ett annat, lite mer komplicerat system, men smart ändå!

Stationsvakt skriver själv att han ursprungligen inspirerats av Gringos roliga språkrutor med lektioner i svenska för invandrare. De är faktiskt väldigt fyndiga och användbara och riktar sig verkligen inte bara till invandrare. Alla borde läsa dem. Här hittar du alla hittills publicerade skrivregler från Gringo som pdf-filer.

Lektion 1: Är du på eller i?
Lektion 2: En kompis eller ett kompis
Lektion 3: Svenska för svenskar
Lektion 4: Uttryck dit som en svenne
Lektion 5: Hur man slår ihop ord
Lektion 6: Dom domare dommast

Vill man ytterligare fördjupa sig i skrivkonstens alla regler kan man införskaffa boken Komma rätt, komma fel och komma till punkt av Lynne Truss och Eva Halldinger. Boken heter Eats, shoots & leaves och blev omåttligt populär i den engelskspråkiga världen för att den är så elak och sarkastisk och författarinnan räds inte att skriva att hon tycker språkmarodörer skall torteras. Detta är inte en mesig språkvårdarbok utan en bok av en riktigt förbannad språkpolis.

1 Comments:

Blogger Puckohue said...

Tack för tipset, ska genast titta närmare.

För övrigt citerar adlibris.com ur förordet, och jag kan inte låta bli att märka att det saknas en punkt, och att en parantes är på fel ställe. Det kanske är ett reklamtrick...

2:59 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser