lördag, mars 11, 2006

Arnaldur Indridason

Huvudpersonen i Arnaldurs böcker heter Erlendur. Arnaldur och Erlendur. Visst låter det snarare som karaktärer från Sagan om ringen.

Erlendur är kriminalkommissarie på Reykjaviks polisstation. Där löser han fall efter fall. Arnaldur är journalist som sadlade om till författare.

Han har skrivit fyra böcker som översatts till svenska men har några tidigare deckare i bagaget också.
I alla fyra är Erlendur Sveinsen huvudperson.

2003 kom Glasbruket. Där hitttar man en man mördad i en källarlägenhet. Bredvid kroppen hittar man ett foto och ett kryptisk meddelande som visar sig härröra från ett gäng år tillbaka.

2004 kom Kvinna i grönt. Där hittar en pojke ett föremål som visar sig vara ett mänskligt revben. Det blir utredning och man upptäcker att man kanske är ett väldigt gammalt mord på spåren.

2005 kom Änglarösten. Där hittas en anställd mördad på ett hotell. När man nystar i mordet så upptäcker man att hans barndom både varit spännande och tragisk.

2006 kommer Mannen i sjön. Här hittar man en död man på botten av en sjö fastbunden vid rysk spionutrustning.

Det är försvunna personer som står i fokus i Indridasons böcker. Jag har ännu inte läst någon av dem men Glasbruket finns här hemma och väntar på mig. Han har vunnit mängder av priser och fått många utmärkelser och är en av de mest hyllade deckarförfattarna idag.

Mannen i sjön kommer ut i juni 2006.


Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser