onsdag, maj 31, 2006

Författande sommarpratare

Dags att boka in årets sommarpratare. Förhoppningsvis podcastas sändningarna så man kan lyssna senare. Här är författarna på listan.

21 juni Nina Yunkers, författare till böcker med gamla goda husmorstips och goda råd.

28 juni Tomas Sjödin, pastor och vinnare av CS Lewis-priset för sina böcker om religiös tro. Senaste boken heter Väder, vind och vatten.

2 juli John Ajvide Lindqvist, vampyrförfattaren som skrivit Låt den rätte komma in och Hanteringen av odöda.

5 juli Pernilla Stalfelt, illustratör och författare till barnböcker som Bajsboken, Hårboken och Dödenboken.

8 juli Klas Östergren, presentation överflödig.

11 juli Mikael Engström, fiskeförfattare.

20 juli René Vázquez Diaz, författare och översättare.

27 juli Åsa Larsson, deckarförfattare till med advokaten Rebecka Martinsson som hjältinna.

30 juli Sigrid Rausing, förläggare på Portabello Books och Granta Books.

2 augusti Gellert Tamas, författare till utmärkta Lasermannen.

3 augusti Linda Olsson, debuterade förra året med Nu vill jag sjunga dig milda sånger.

Lyssna och njut. Alla sommarpratarna hittar man här. Där kan man också peta in sitt telefonnummer och kryssa för vilka sommarpratare man vill ha påminnelse om så skickar SR ett SMS en stund innan programmet börjar. Schysst tjänst va? Det kostar dock två kronor per sommarpratare eller femtio spänn för allihopa.

Marockanska drömmar

Sitter och surfar runt på marockanska inredningssidor och inspireras och önskar att jag vore gjord av pengar. Bland annat på Just Morocco skulle jag kunna göra av med en förmögenhet.

Min man och jag var på bröllopsresa i just Marocco och såg massor av fina saker men vi köpte inte någonting. Där och då satt vi i en alldeles för liten tvåa. Velade mellan större lägenhet eller hus och hade ingen aning om var vi tillslut skulle hamna. Köpa möbler och inredningssaker var helt uteslutet.

Nu, ett och ett halvt år senare, skulle jag kunna göra av med en smärre förmögenhet. Visst går det att beställa från nätet och det finns utmärkta Tabbouli House här i stan men det hade ju liksom blivit billigare om man handlat på plats. Typisk bad timing.

Nu får jag istället drömma om turkosa mosaikbord, marockanska hängmattor och skinnpuffar på Importu Home Decór och Just Moroccos sidor.

I övrigt finns en hel uppsjö med böcker i ämnet. Sökte och det tog aldrig slut. Här är ett axplock av det jag tyckte såg intressantast ut.

Taschen gör alltid snygga böcker. Den här heter Living in Morocco och är skriven av Barbara Stoeltie och Angelika Taschen.

Living in... är en populär titel. Jose Alvarez, Sabine Bouvet och Philippe Saharoff har också skrivit en bok som heter Living in Morocco och det har också Lisl och Landt Dennis gjort; Living in Morocco: Design from Casablanca to Marrakesh.

En annan är New Moroccan Style : The Art of Sensual Living av Susan Sully eller Moroccan interiors av Lisa Lovatt-Smith.

Slutligen African Interior Design av Alejandro Bahamon som inte bara koncentrerar sig på Marocko.

Dumpa honom!

Greg Beherendt och Liz Tuccillo har skrivit boken Dumpa honom - han vill faktiskt inte ha dig - en slags handbok i dejtingkonsten och konsten att få en man på kroken. Både Greg och Liz ingår i manusgruppen för Sex and the City och boken är rapp och uppkäftig och har samma humor som i tv-serien.

Har nån enstaka invändning som att de förespråkar att det alltid är killen som ska ta första initiativet först annars blir det aldrig seriöst (och det kan av egen erfarenhet säga att det är helt falskt) och att ibland känns den väldigt amerikansk med alla dejtingregler hit och dit men annars är det här är en bok jag önskat att alla tjejer läste när de var sådär 15-20 år. Det skulle besparat oss en del knasiga ungdomsförälskelser och kanske en och annan vuxen dålig relation.

Här är några smakprov...

* Han vill faktiskt inte ha dig om han inte hör av sig
Män glömmer inte hur mycket de gillar dig. Han ringer inte. Han hör inte av sig. Face it, han är inte intresserad. Det är inte så att han slarvat bort ditt telefonnummer - ditt nummer finns om han söker på Enrio. Vill han hitta dig så gör han det. Om han inte ringer är det för att han inte tänker på dig.

* Han vill faktiskt inte ha dig om han ligger med andra
Om han är otrogen - dra. Otrohet är sällan en liten olyckshändelse. "Hoppsan, jag råkade visst halka rakt in ett sexuellt förhållande med nån annan". Ligger han med nån annan utan att du vet om det så beter han sig som en som faktiskt inte gillar dig alls. Vuxna människor löser problem genom att prata och diskutera. Inte sätta på andra.

* Han vill faktiskt inte ha dig om han inte vill gifta sig med dig
Det passar aldrig rent ekonomiskt eller tidsmässigt att gifta sig om man inte är basketproffs eller megastjärna. Folk gör det hela tiden en dag. Män är inte fega eller mindre redo än tjejer. De tvekar inte att gifta sig om de vet att kvinnan är deras livs stora kärlek.

* Han vill faktiskt inte ha dig om han dumpar dig
Det finns en anledning till dumpning. Varför? Man kan inte snacka sig ur detta, om nån gör slut är det defenitivt. Göra slut-sex betyder göra-slut-sex. Annars skulle de ha hetat gud-det-var-så-skönt-att-vi-genast-flyttar-ihop-igen-och-lever-lyckliga-i-alla-våra-dagar-sex. Gör han slut ,men vill fortsätta träffa dig och smickrar dig med söta ord och åh-vad-jag-saknar-dig så vill han ha kakan och äta den, perfekt läge för honom. Ställer du upp på det?

* Han vill faktiskt inte ha dig om han går upp i rök
Han kan ju ligga på sjukhus med minnesförlust eller hittas på en flotte i havet likt pianomannen och inte veta vem han är men risken är större att han faktiskt inte vill ha dig. Du har ett rövhål, du behöver inte ett till!

tisdag, maj 30, 2006

Den inre almanackan

Språkmakargatan har skrivit ett jätteintressant inlägg om vårt behov att strukturera och ordna vår tillvaro. Bland annat har man konstaterat att människor oftast gör upp egna, inre system som kanske inte alltid går hand i hand med de bestämda, allmänna systemet. T ex har många människor en slags inre almanacka som kan skilja sig diametralt mot hur den allmänna almanackan ser ut.

De kan gå moturs, vara på en linje, i en pyramid etc. Själv ser min inre almanacka ut så här:

Notera att den går motsols, inte är rund och har avfasade hörn. Notera också att april är lika lång som alla höstmånader tillsammans. Logisk är den inte men den funkar i mitt huvud.

Språkmakargatan har publicerat ett gäng inre almanackor till. Se och jämför. Även Steffanie beskriver sin. Hur ser din ut?

Bahngra, bolly, rai och oro

Jag ska avlägga ett nytt löfte till mig själv. Kanske ett 30:e maj-löfte eller ett inför-sommaren-löfte.
- Gå på mer av Stockholms kulturella utbud. Sitt inte hemma och tråka!

Som i höstas; jag var för lat för att gå på Mariam & Amandou. Det ångrar jag fortfarande att jag inte gick fast jag köpte biljett och sen inte orkade hämta ut den och inte hade någon direkt att gå med och var för blasé för att gå själv.

Jag gillar ju svängig world music. Bahngra, bolly, rai och oro's.

Smygstartade löftet lite i lördags då jag och Emma var på Balkan Gypsy NightBerns. Kalasbra. Den makedonska saxofonisten Ferus Mustafov, också kallad King Ferus, jazzade loss tillsammans med balkanbandet Süperstar Orkestar.

Ferus pappa var den som började spela saxofon i de olika bröllopsorkestrarna som man ofta ser följa bröllopssällskap eller bara spela i gathörn eller på krogar över hela balkan. Traditionellt sett så är det tubor och trumpeter som används med Ferus pappa Ilmi Jasarov slängde in lite saxofon på 50-talet sådär och det blev succé.

Och succé var det i lördags på Berns. Vilket drag det var på dansgolvet. Jag hade träningsvärk dagen efter i knän och lår efter allt ringdansande. Publiken var extremt blandad. Från jugoslaviska baba's till turkiska tonårsstjejer med bling-bling och alldeles för mycket smink. Ett gäng riktigt duktiga dansanta killar och några äldre män som såg ut som maffian och gav Ferus tusenlappar i dricks. Några svenska kulturtanter i sjalar, långt hår och långkjol svischade runt tillsammans med en äldre svensk man som headbangade sig igenom hela konserten. Extremt god stämning och härligt sväng. Vi vill ha mer sånt!

Och igår visade Svt konsert med en av mina favoritartister Kahled. Jag såg honom live första gången på Hultsfredsfestivalen 1992 (för övrigt den enda gången jag satt min fot på den festivalen). Det var ett fantastiskt ögonblick. Det var mitt på eftermiddagen, strålande sol och jag hade gått ifrån mina tråkiga kompisar som bara ville se Popsicle och Sonic Surf City, två band som intresserade mig föga. Jag gick runt ensam på festivalområdet och käkade chili ur en papptallrik och landade i gräset vid Stora scenen i strålande solsken och en helt fantastisk Kahled på scenen. Det blev självklart skivbutiken när jag kom hem.

Igår visade de delar ur hans fantastiska konsert tillsammans med Rachid Taha, också en fransk-algerisk artist som kanske mest är känd för en fantastisk cover på The Clash Rock the Casbah. Lite trist var dock att filmskaparen helt valt bort att visa Faudel som faktiskt också var med på den där konserten i Paris 1998 som klassas som en algerisk musikalisk revanch i Frankrike. Hela konserten finns att köpa på cd, 1 2 3 Soleil heter den och då är alla tre, Kahled, Rachid Taha och Faudel med.

Snart är det dags för Re: Orientfestivalen här i Stockholm på Mosebacke. För mig är det många okända artister som ska uppträda men jag läser på och blir lite sugen på att gå och se Ojos de Brujo från Spanien som presenteras som en "respektlös mix av flamenco, katalansk rumba, rapp, scratching, funk, reggae och ett blixtrande samspel". Låter hur bra som helst. Jag måste gå dit.

Re: Orient har tillsammans med Ordfront gett ut en bok om den samtida orientalismen och den "svenska" synen på arabvärlden och den främmande orienten men även vice versa. Den heter Orientalism på svenska och innehåller texter av bland annat Astrid Trotzig, Cecilia Udden och Christian Catomeris. Finns att köpa här.

Andra böcker jag hittat om world music är:
Rough Guide to World Music Volume One: Africa, Europe & The Middle East av Simon Broughton och Mark Ellingham eller World Music: A Global Journey av Terry E. Miller och Andrew Shahriari.

måndag, maj 29, 2006

The return of the Mullvaden

Mullvaden kommer tillbaka! Min ultimata favoritdokusåpa någonsin kommer visas igen efter fem års uppehåll. Jag slår volter och jublar. Det är den i särklass den mest outstanding dokusåpan som någonsin existerat, enligt undertecknad då.

Ett gäng människor reser runt i ett land i Europa och utför uppdrag. För varje uppdrag de klarar får de massa pengar. En massa pengar som vinnaren får i slutänden. Sålunda ligger det i allas intresse att dra in så mycket pengar som möjligt men det finns ett aber...

...mitt ibland dem finns en mullvad som gör allt vad han kan för att förstöra för gruppen. Gruppens uppgift är att lista ut vem mullvaden är. Den som är mest ute och cyklar varje vecka får åka hem. Tillslut är det bara tre stycken kvar, vinnaren, förloraren och mullvaden!

Den är smart, intelligent, händelserik, actionladdad och spännande. Det är smarta och kreativa människor som deltar. Det är intressant att titta på det psykologiska spelet deltagarna emellan.

Tre säsonger visades av den här fantastiska såpan där det delades ut fjädrar på slutet. Fick man en grön fjäder fick man stanna, var fjädern röd var det dags att packa väskan och åka hem.

Just nu kan man söka till 2006-års omgång av Mullvaden. Sök före 5:e juni.

Tack Andwal för tipset! Vi måste nästan ordna en Mullvaden-fest och fira. Ungefär som Villa Medusa-festen, remember?

Astrid-samlaren



Samlaren.org hittar jag Göran Klint som sedan många år tillbaka samlar på allt om Astrid Lindgren och hennes böcker. Hennes liv och leverne har fascinerat många. Astrid var alltid rak och rättvis.

Göran träffade Astrid 1992 och fick ett kort samtal och ett härligt handslag.
- Efter att vi hade hälsat på varann så försökte jag ta bort min hand ur hennes, men Astrid vägrade att släppa min hand. Hon tittade mig i ögonen och sa, jag släpper dig aldrig min unga man.
Och självklart gjorde detta möte bara Göran mer intresserad och hängivet sitt samlande.

Göran har ungefär 100 verk i sin samling. Den värdefullaste är Pippi Långstrump i Humlegården från 1949. Han kan dock inte välja ut en favorit-saga. Det är för många som är bra för det.

Görans samling är inte komplett ännu. Just nu söker han några böcker och skrifter, bland annat Fem Automobilturer i Sverige (en artikel, publicerad 1939), Huvudsaken är att man är frisk (teaterpjäs från 1945) och Pippi Långstrumps liv och leverne (en teaterpjäs från 1946) så sitter du på något av detta så hör av dig till En annan sida.

Alla bilder kommer från Göran Klint och hans samling.

söndag, maj 28, 2006

Mitt vågräta liv

Mitt vågräta liv : en oblyg rapport från sängen är skriven av Chelsea Handler som också figurerar som huvudrollsinnehavare i boken. Kort sagt så är det en oblyg rapport från sängen. Chelsea börjar redan i tidig ålder fundera över sex och fortsätter i makalöst tempo och avverkar älskare efter älskare.

Boken är kul skriven. Snabbt tempo, rappt och hon är kvick i munnen. Ibland tenderar den att bli väldigt grov och rå i språket men grejjar man det är det inga problem. Själv rodnade jag ett par gånger och jag kallar inte mig själv pryd. Boken är skriven med humor och enorm självdistans.

Den är lättläst och passar utmärkt för hängmattan i sommar.

torsdag, maj 25, 2006

Killen vid grillen

Asroligt namn på en bok: Killen vid grillen. Klockrent.

Undertiteln är också kul: Borssén brassar på igen. Jag undrar hur kul dom hade på förlaget när dom hittade på det.

Vi grillar inte men vi har marinerat kött i kylen och gäster på intågande. Det spöregnar och ibland tittar solen fram men högst tre minuter, sen strilar det igen.

Typiskt.

onsdag, maj 24, 2006

Introtävling

Camilla med Läsdagboken har kört en serie med introtävlingar i sin blogg och uppmanar andra att göra likadant. Första tävlingen hade inget tema. Den andra hade 80-talstema och den tredje barnbokstema.

Det går alltså ut på att veta vilka böcker som har följande förstameningar (fast jag lägger till lite där jag tycker det behövs). Här kommer mina, på temat chic lit.

1. Kära ms Bloomwood! Gratulerar till er nyligen avlagda examen vid Bristols universitet. Säkert är ni mycket stolt över er perstation.

2. Vid korsningen mellan Seventeenth och Broadway hade ljuset inte ens slagit om till grönt förrän en armé av överdrivet självsäkra gula taxibilar vrålade förbi den lilla dödsfällan jag försökte navigera runt i stadstrafiken.

3. JAG SKALL ICKE
* Dricka mer än 14 enheter alkohol (stora öl/glas vin/drinkar) i veckan.

4. Jag älskar dig Marika och hoppas med den här låten att du kan förlåta mig. Din för evigt. Robban. It must have been love med Roxette här i Lugna favoriter för Marika.

5. Femtonde februari är ett mycket speciellt datum för mig. Det var då jag födde mitt första barn. Samma datum lämnade min make mig.

Jag har gjort det väldigt enkelt. Ni har helgen på er...Lycka till!

Truman Capote & Philip Seymour Hoffman

Efter att ha sett gårdagens Kobra så är jag än mer övertygad om att Philip Seymour Hoffman är värd varenda uns av den där oscarn han fick för bästa manliga huvudroll.

Philip måste ha studerade Trumans varenda steg, varenda rörelse, för de är nästintill exakt lika. De kunde vara tvillingar.

Capote var ett partyproffs, mingelguru och en av de första mediehororna. Han ordnade partyn som sändes live på tv, nästan som en av de första dokusåporna, och han kom aspackad till tv-intervjuer och var allmänt odräglig. Samtidigt var han tidernas författare, hyllad för sina berättelser om Holly Golightly i Breakfast at Tiffanys och PB James i Bönhörd eller familjen Clutter i In cold blood.

Kobra visar allt om Truman, fyllor, partyn, mingel, djupsinniga intervjuer. Se programmet här.

The incredible bookman

Helt galen bokhylla kan man få om man införskaffar The incredible bookman från Any amount of books. Any amount of books är en secondhandaffär för böcker mitt i London. Skitnära Leicester Square och Covent Garden. Vad tusan, jag var ju där alldeles nyss!

Han som designat The incredible bookman heter Kazmierz Szmauz och har också gjort liknande lösningar för cd-, dvd-skivor och videoband, de så kallade CD-man, DVD-man och videoman.

Hundra böcker får man in. Räcker inte långt alltså men å andra sidan är varje exemplar signerat och kostar sådär 1700 dollares.

Tipset fick jag från Hemfeber.

tisdag, maj 23, 2006

Sommarkänsla

Regnet vräker ner utanför fönstret men det känns ändå lite somrigt. Klockan är kvart i nio och det är helt ljust utanför fönstret. Konstigt väder.

Var ute i stallet idag och blev alldeles betagen över hur vackert det är ute i Bröta där jag hängt i drygt fyra år nu. Böljande fält, stora sommarhagar fulla med blommor, massor av hästar på kuperade fält. Självklart började det ösregna när jag och hästen gav oss ut på tur och självklart klarnade det upp när jag var på väg tillbaka. Den svenska sommaren är här.

Hoppas på en lång och skön och varm sommar. Kommer jobba större delen men längtar ändå efter att få hänga lite i en skön solstol och kunna plöja några pocketdeckare. Finns det något somrigare än en solstol och en pockdeckare?

Bokmoster tipsar om ett gäng billiga pocketdeckare. Bäst att ladda upp ett lager nu inför sommaren. Själv tipsar jag om att hålla ute efter Åsa Nilsonne, Leena Letholainen, Åsa Larsson, Camilla Läckberg och Helene Tursten i pockethyllorna i sommar. Allt de har skrivit är mycket läsvärt.

Den stängda boken och Passionata

Nu kan ni börja leta efter Den stängda boken och Passionata. Den ena finns någonstans inne på TCO, den andra på Coop Stuvsta!

Det är riktigt roligt att gå runt och finurla ut bra platser att lägga böckerna på. Och att försöka göra det i smyg när ingen ser. Det är svårare än man kanske tror. Den första boken som jag la på ett internetcafé är ju som upplagt för att någon ska hitta den och direkt rapportera. Så har dock inte skett. Än.

Har ni förslag på platser där jag kan lägga böcker? Tipsa gärna här i bloggen. Jag har fem böcker kvar att släppa ut i det fria.

Happy searching!

Nymånen är ute i det vilda...

Nu är Abu-Jabers Nymåne släppt ut i det vilda för hugade Bookcrossare att hitta. Så här rapporterade jag på Bookcrossing.com:
Released about 1 hr ago (5/23/2006 1:00:00 AM BX time) at Cityterminalen in Stockholm, Södermanland Sweden

RELEASE NOTES:

By the internetcomputers, on the second floor, near gate 30-33.
Go get it folks!

måndag, maj 22, 2006

Bookcrossing

Nu gör jag äntligen slag i saken och släpper ett gäng böcker fria. Har suttit och registrerat alla hos Bookcrossing.com precis. Idén med Bookcrossing är att man registrera sin bok så den får ett unikt BCID-nummer som man klistrar in i boken tillsammans med instruktioner och hänvisning till sidan. Meningen är sedan att människor ska hitta böckerna och rapportera det till sidan, läsa dem och släppa dem fria igen så någon annan får läsa dem.

Den bok som gått runt flest gånger enligt Bookcrossing-sidan är Der seltsame Bücherfreund av Gerard Hoffnung som haft 198 olika "ägare" hittills.

Nu återstår att se vilka som hittar mina åtta nysläppta böcker. De är:

Den stängda boken av Jette A. Kaarsbøl (BCID: 353-4064139)

Gräsligt trippat av Esther Freud. Mer känd kanske som Hideous Kinky. (BCID: 501-4064154)

Nymåne av Diana Abu-Jaber. (BCID: 686-4064174)

Heroine av Unni Drougge. (BCID: 709-4064196)

Passionata av Ernst Brunner. (BCID: 539-4064205)

Storm över Frankrike av Iréne Némirovsky. (BCID: 322-4064208)

Damen med enhörningen av Tracy Chevalier. (BCID: 656-4064210)

Misstanken av Minette Walters. (BCID: 372-4064214)

Kanske någon bloggläsare hittar dom? Det vore väl coolt. Imorgon börjar jag placera ut dem, lovar att rapportera var. Först till kvarn...

Livet är en schlager

Det kanske är dags att byta namn på tävlingen till Eurovision masquerade contest? Jag är inte nöjd med Finland som vinnare. Tyckte låten var okej men jag tror inte att de vann på en bra melodi. Spektakulärt framträdande snarare. Monsterdräkterna kammade hem segern före lättklädda damer. Ska man skratta eller gråta?

En del frågor radade upp sig under semi- och finalkvällarna. Varför tävlar Ukraina alltid med samma låt? Var Englands bidrag verkligen det bästa i deras uttagning? Hur kunde Kroatien få poäng?

Mina favoriter från semin var Bulgarien (som var lite sådär 90-talskt, drömskt Ofra Haza-aktigt som jag gillade då) och Albanien (kanonlåt, snyggt och lagom etno).

De gick ju tyvärr inte vidare då, men det gjorde mina andra favoriter Bosnien (med Hari Mata Hari som jag råkar ha en skiva av i samlingen), Turkiet (med cool laidback sångerska som var snyggare än både Carola och Anna Vissi tillsammans) och Ryssland (med energiknippet och en låt som satte sig på hjärnan direkt). Några direktkvalade hejade jag inte på alls.

I brist på glädjeyra över Finlans seger får ni ett gäng schlager-litteratur att hålla till godo med....

Schlagerbög av Peter Tai Christensen.
Skojjig gay-litteratur om livet som singelbög i Stockholm. Bokens alter ego Adam hänger ute på glittriga queerkrogar och livet kretsar mest kring Eurovision Song Contest och vilka dansare som är snyggast, vilken klänning som var snyggast 1996 eller vilka som ska åka till finalen i år. Rolig och läsvärd bok för hängmattan i sommar.


Döden är en schlager av Ann-Christine Bärnsten.
Upplägget är fantastiskt. En deckare med smaskiga mord i schlagermiljö. Två schlagerartister dödas inom ett och samma dygn. Både skulle tävla i melodifestivalen. Ann-Christine bode veta vad hon skriver om eftersom hon själv tävlade med Ska vi plocka körsbär i min trädgård för sådär 20-30 år sedan men tyvärr är det här en riktigt riktigt dålig deckare!


Schlagerjubileum : de bästa svenska bidragen.
För dig som vill sjunga och spela själv. En bok med noter och texter till de bästa svenska bidragen. I alla fall vad författarna tycker är bäst.



Schlagerfinal 2006.
Som ovan men med de tio finalbidragen från årets final. Själv hejjade jag på Magnus Carlsson men det gick ju åt skogen.


Att komma hem ska vara en schlager av Per Hagman.
Han har lämnat Stureplan och skriver istället om Frankrike, Dubai, Skövde, Kairo, Milano, Göteborg, Stockholm, Rom och Västergötland. Dock lämnar han inte temat självuppgörelse, utveckling och generationstemat. Har inte läst denna bok, är inte så jättesugen heller - men titeln väcker ändå lite intresse....


onsdag, maj 17, 2006

Två bloggtips

Jag måste bara tipsa om Lilldjurets blogg. Handlar inte bara om böcker men när det gör det (vilket är rätt ofta), så är det roliga, fyndiga och träffsäkra recensioner.

Och så Du är vad du läser som också skriver tänkvärt med genomtänkta recensioner.

Bookmarka genast.

Olycksfågeln

Nej, jag är inte nöjd med Olycksfågeln, den senaste i raden av Camilla Läckbergs deckare. Efter den utmärkta Stenhuggaren var förväntningarna höga. Återigen har hon fått till en jättebra grundintrig men hon slarvar bort deckaren i det hela.

Om jag får sammanfatta hennes totala utgivning så skulle jag säga att i hennes två första böcker har hon en utmärkt deckarkänsla som lite tappas i de två senaste. De har å andra sidan mycket bättre intriger.

Tyvärr upprepas greppet att inte tala om allt för läsaren utan bara rädda sig undan genom att lite på Professor Baltazar-manér ge huvudkaraktärerna idéer som vi som läsare inte får ta del av. "Plötsligt kom han på det....", "När han såg vad som fanns i lådan visste han...", "De tittade på varandra och förstod...nu var det inga tveksamheter längre...". Som läsare blir man lätt frustrerad. Vadå? Va? Berätta mer! Ge mig en chans att få lösa gåtan också.

Tyvärr har hennes tidigare hjältinna Erica också helt förlorat sin funktion. Nu är hon bara där som utfyllnad, för att ge Patric lite liv åtminstone men egentligen kunde man stryka henne och systerns historia helt. Nä, jag tyckte boken slarvades bort någonstans på vägen. Tyvärr.

Mördaren kunde man också själv lista ut tidigt. Det har nog aldrig tidigare hänt mig att jag varit så rätt ute.

tisdag, maj 16, 2006

Mer Skugge

Nu börjar recensionerna till Ett tal till min systers bröllop dyka upp. Lite bra, lite dåligt. Boken verkar dock vara väldigt mycket "Skugge" med hennes speciella språk, känsla och attityd.

Läs recensionerna själva:
Borås Tidning: Skugge och Svenssonliv
GP: Linda Skugge gör vad en kvinna måste göra
Smålandposten: Underhållande Skugge i låg dos
Aftonbladet: Helvete och fluff

Vill läsa nu!

Neil Strauss

Neil Strauss har skrivit boken Spelet. Undertitel; En inträngande analys av raggningsexperternas hemliga sällskap och har onekligen fått en succé världen över.

Den handlar om tönten Neil som har svårt att ragga tjejer och som av en slump hamnar huvudstupa rakt in i en hemlig sekt där man finslipat konsten att ragga tjejer och Neils liv förändras för alltid. Från att ha varit den där halvnördiga rockjournalisten så slänger sig playmates och fotomodeller framför hans fötter. Man hävdar att hela boken är helt sann och killar och män världen över kastar sig över boken för att kanske lära sig en gnutta av Neils konster.

Tidningarna älskar honom. Googlar man får man mängder med träffar till reportage:

Aftonbladet: Raggningen blev mitt liv
Aftonbladet: Så blir du en raggarkung
NOKs sida: Spelet
SalongK: Jag ska skriva "Spelet" för kvinnor
TV4: Världens främste förförare är i stan
SvD: En mästare i parningslek
Barometern: En total attraktiv makeover

Neil Strauss är samma kille som skrev Jenna Jamesons självbiografi, The dirt: Confessions of the world's most notorious rock band Mötley Crue och Marilyn Mansons The long hard road out of hell. Neil har också en rätt kul hemsida.

måndag, maj 15, 2006

Babes in Beijing

Kina-trenden är här. Det skriver Svensk bokhandel och det finns mycket intressant på bokfronten från Kina. Både gammalt och nytt.

Favoriten är självklart Jung Changs Vilda svanar som nu kommer ut i Pocket. Jung Chang är dessutom aktuell med en bok om Mao Tse Tung. Kinas diktator under herrans massa år och som ställde till med en rad oreda i landet samtidigt som han på något konstigt sätt också höll ihop det. Boken heter Mao - Den sanna historien och kommer ut i sommar.

Qiu Xiao­long har skrivit en kinesisk deckarserie som det inte talats om allt för mycket här hemma. Den handlar om kommissarie Chen Cao som blivit tilldelad sitt jobb av staten men drömmer om att arbeta som författare och skriver poesi och översätter västerländska deckare när han inte löser mordgåtor. Två av böckerna finns på svenska, En röd hjältinnas död och När rött blir svart.

Babes i Beijing av Rachel Dewoskin är chic-lit i kinesisk tappning. Rachel åker från New York för att börja jobba med PR i Kinas huvudstad Beijing och hamnar mitt i dokusåpan Foreign Babes in Beijing. En såpa som finns på riktigt och boken är helt självbiografisk. Lite som en kinesisk Sex and the city. Finns att köpa nu och verkar omåttligt rolig.

söndag, maj 14, 2006

Tre veckor idag!

Allen Carr är killen som slåss mot nikotinbranschen. Både mot den som säljer tobak och den som säljer nikotintuggummin, plåster och andra substitut. Trots att 95% lyckas sluta röka med hjälp av hans metod (jämfört med 10% av nicotinells kunder, Carrs egna siffror) så får boken inte säljas på apoteket eller rekommenderas inte av läkare eller sjukvårdspersonal. Varför? Man gör pengar på nikotin.

Allen Carr har nog också tjänat en skaplig hacka själv på sin bok, Äntligen icke-rökare, som kom ut redan i början av 1980-talet. Ändå har så få hört talas om den. Varför?

Sättet han rekommenderar en att sluta röka är enkelt. 95% sitter i huvudet. Det gäller att bestämma sig och sen ger han verktygen som gör det enkelt att sluta. Ingen abstinens. Inga problem. Inga nikotinsubstitut. Allen Carr lovar att man ska skratta sig igenom de första veckorna.

Med facit i hand kan jag säga att så jäkla enkelt var det inte - det är inte så att man garvar de första dagarna - men boken funkar verkligen och utan den hade det inte gått. Man får sig verkligen en tankeställare - blir avprogrammerad och det var ändå lättare att sluta än jag trott. Tack Allen Carr. Idag är det tre veckor sen både min man och jag rökte vår sista cigg. Hurra!

lördag, maj 13, 2006

Lek!

Ett inlägg hos Hedgehog fick mig att alldeles gå i spinn i nostalgi över gamla lekar. Minns ni vad ni lekte som barn.

Kommer ni ihåg Under hökens vingar kom? Vilken färg? Eller Halli hallå låt bollen gå. Eller varför inte Röda vita rosen. Den kunde vi leka i flera dagar! Fick gå omvägar till skolan ibland. Och så självklart Burken, som hette Datten där jag växte upp - men jag har förstått att det är samma sak.

Och så alla ramsor och klapplekar. Vi komma i från Riara till exempel. Bro, bro, breja. Eller So makaroni, tio små. Man stod i en ring och slog på varandras händer. Varje omgång åkte någon ut tills det var en kvar.

Och de andra klappa-händerna-lekar som man gjorde två-och-två...Annelijane, anne pachi bom bom bom....nån som körde den? Eller Titatantesia, från kristiania, hon har en kille...som heter ville....

Dessutom hoppade vi tvist, körde bondtolvan, bolltian och hoppade långa med ett-i-kör, tre-i-kör-med-springning, lejongap, bokhyllor, dockor och allt vad de olika rörelserna hette. 1

Ann-Margret Malmqvist har skrivit en bok om gamla svenska lekar som heter Ria Myllesäck - Gamla lekar och traditioner från svunnen tid.

Halli, hallå! - 58 roliga lekar inne och ute är en annan lekbok av Malin Bergman.

Nostalgiboken : minnen, beskrivningar, lekar och recept från 1950-, 60 osv. tar både upp lekar och saker som barbiedockor, dixi-kola, lego, Rubiks kub och annat sådant där man minns från förr.

1. Ett-i-kör, skulle alla i följd, utan mellanrum springa in och hoppa ett hopp ooch ut igen. Tre-i-kör var samma fast tre hopp vardera. Det kunde vara tre-i-kör-med-ett-emellan, eller tio-i-kör-med-springning, då skulle man springa en lång sträcka också och bäst tajming var om man sprang och precis kom till sin tur för att hoppa.

En rörelse hette lejongap. Man kunde hoppa tre lejongap och då gick man under den som snodde och hoppade in motsols. Allt i takt om tre varv. Bokhyllor, tre t ex, hoppade man in, hoppade tre hopp, och på tre tomvarv skulle man springa runt den som vevade bortanför där man hoppade in och hoppa in igen och hoppa tre hopp och ställa sig i kön igen. Gjorde man fel så fick man veva. Något hette dockor också och jag minns hur det funkade men det var rätt avancerat och ibland var man fyra inne samtidigt och hoppade...Någon som vet vad jag pratar om? Gjorde ni lika?

fredag, maj 12, 2006

Mer trädgård


Hela veckan har ägnats åt att beskära träd.


Balkonglåda med blåa blommor man blir glad av.


Grenar, grenar, grenar!


Ett äppelträd.


Ett plommonträd utan ful ställning.


Plommon eller äpple, vi vet inte riktigt.


Ett gigantiskt körsbärsträd, tror vi också.


Lite finns det allt kvar att göra.


Mer skärp.


Många säckar.

I morgon, lördag, har vi hyrt en lastbil och ska ägna hela dagen åt att lasta och kasta. Hoppas det blir riktigt najs väder så man får lite färg. Resten av helgen blir det oljning av altan och trädgårdsmöbler så att resten av sommaren kan ägnas åt pocketdeckare i en skön solstol. Finns det något mer sommrigt än pocketdeckare?

Bra presentbok

En ypperlig presentbok till de där som har allt är Vardagslyx av Katarina Ericsson Wärn och Lotta Kühlhorn. Boken är dessutom sådär härligt lyxig i omslaget med guldinslag och struktur på pappret.

Boken ger tips om hur man lyxar till vardagen på bästa sätt. Hur man piffar till middagen, badet, kalendern, you name it. Man får veta hur man hittar den perfekta parfymen och hur man fixar till hotellfrukost hemma.

Alla behöver lite vardagslyx i tillvaron.

torsdag, maj 11, 2006

Viktor & Rolf

Jaha. Så blir det kläder från Viktor & Rolf som lanseras på HM till hösten. Undrar om det blir samma ståhej som för Lagerfeldt och Stella?

Viktor & Rolf kommer från Holland och har hängt med ett tag men kanske inte är så kända utanför de modeintresserades kretsar. Det finns två böcker som heter Viktor & Rolf av Artimo där man kan kolla in deras 90-talskollektioner och en av Viktor Horsting själv som handlar mer om fashionstatements.

Kikar man in på deras sida och vinterkollektionen 2007 så verkar hatt med flor vara en trend på väg in. Bra tycker jag som för något år sen köpte en hatt med flor som jag använt alldeles för lite!

Gerillamarknadsföring

De femtio första sidorna av Olycksfågeln har kopierats upp och spridits på arbetsplatser runt om i Sverige tillsammans med ett följebrev som lyder:

"Grattis! Du är en av de få som hittat manuset till Camilla Läckbergs nya kriminalroman Olycksfågeln. Tillhör du en av de 100 första som hör av sig med namn och adress till marknad@forum.se så får du ett signerat exemplar av boken helt gratis!“

Virrpannan hittade ett ex. Jätterolig idé!

Själv läser jag den just nu i mitt förhands-ex och är på sidan 100-nånting. Återigen stör jag mig lite på att karaktärerna vet saker jag inte får veta. De hittar saker i arkiv, i pärmar och papper och kommer till insikter som jag inte har en chans att hänga med i. Jag skrev om detta efter att jag läst Stenhuggaren också. Annars är det en superbra intrig och jag gillar verkligen karaktärerna och dokusåpan Fucking Tanum.

Linda

Linda Skugges skulle intervjuas i Babel om sin nya bok Ett tal till min systers bröllop, en bok som appellerar på Sylvia Plaths liv och som handlar om chocken över att bli tvåbarnsmamma. Linda vill att folk ska skratta och känna igen sig. Även om man inte själv har egna barn.

Intervjun kom dock att handla mest om varför hon retar gallfeber på folk och varför hon är så bra på att hitta folks ömma tår.

Jag blev impad av hennes sköna stil i intervjun. Där sitter hon, avslappnad på en brygga i eftermiddagssolen och småsnackar lättsamt och garvar åt det faktum åt att hon är så hatad och har en allmänt laid-back attityd till alltihopa.

Jag beundrar Linda som jag beundrar Ebba! Linda ligger också i topp på maktfaktorskalan. Hur många tonårstjejer och killer söker inte tröst i Lindas uppväxt och bakgrund och självutlämnande sätt. Hur många småbarnsmammor känner inte igen sig. På Babel jämförs hon till och med med Stig Larsson, Carina Rydberg och August Strindberg.

Vill du se programmet? Gå till Babels hemsida, välj Se programmet och klicka på Babel 060509. Ungefär 13-14 minuter in kommer inslaget om Linda.

tisdag, maj 09, 2006

Mer Ebba

Ebba von Sydow hintar i sin blogg att det blir mer böcker från henne snart. Enligt Ebba har förlaget hört av sig och vill att hon skriver mer.

Det kan jag tänka mig att förlaget vill. Ebbas bok Ebbas stil säljer jättebra ute i bokhandlarna så en uppföljare är nog helt rätt.

Vilken tjej hon är Ebba! Chefredaktör före 25-års ålder. Kometkarriär. Modeorakel och vilket inflytande hon har över alla unga tjejer där ute. När Ebba hypar ett plagg går försäljningssiffrorna upp.

Om vi pratar maktfaktor skulle jag säga att hon är en av de mest inflytelserika och en av de kvinnor med mest makt just nu. Klädföretagen måste både älska och hata henne. Hon kan ju förstöra en hel säsong om deras kläder får dåliga recensioner.

Jag är full av beundran för denna tjej.

Det nya livet

Vår kära vän Fredrik skriver en bok som kommer i augusti. Den heter Välkommen till det nya livet - Scener ur ett föräldraskap och finns nu både på Bokrondellen och på AdLibris sida så det är väldigt spännande nu när det verkligen är på riktigt.

Boken har nu fått en hemsida och en blogg där man kan följa vad som händer med boken fram tills den ligger ute i handeln. Boken handlar om Fredriks resa från singel i innerstan till småbarnsförälder i förorten.

En resa som vi påbörjat och som av naturliga skäl känns påtagligt närstående för oss också. Jag ser mycket fram emot att få läsa boken.

Fotnot: Vi planerar inga barn just nu - notera nu detta noga - så att inga nya missförstånd uppstår!!!

Kajsas värld

Kajsas samlade krönikor väntas snart till affärerna. Releasepartyt var visst igår. Kajsa Ingermarsson var en av författarna som sålde mest böcker under hela förra året. Hennes Små citroner gula har fått en enorm uppmärksamhet och sålt mängder.

Hennes nya bok Kajsas värld innehåller krönikor från de senaste tre åren och är indelad i ett gäng kategorier; Kropp & Själ, Hemma & Borta, Hon & Han, Jobb & Pengar, Sett & Hört och Familj & Fritid. Bland kröniketitlarna finns: Vad eliten talar om, egentligen, En riktig mes har alltid fel, Mitt liv som modell, Sex, porr och pinsamheter, Konsten att slänga – andras saker, Lockande lockar och brasiliansk tortyr...

Förväntansfullt? Ja vars!

Kartor

Jag var för första gången inne i Kartbutiken på Kungsgatan på väg hem från jobbet igår. Uppdraget var att införskaffa en karta över vårt närområde men se det gick inget vidare. Tydligen är vår stadsdel alldeles för liten (bara 14 000 invånare) för att trycka kartor över så det fick bli en större variant över hela kommunen.

Men vilken affär!
Ganska stor och så hylla upp och hylla ner med bara kartor. Kartor över svenska kommuner, landskap, län, cykelkartor, bilkartor, sjökartor, friluftskartor, skogskartor, stadskartor, turkartor, jordglobar, stjärnkartor, sjökort, väggkartor och massa olika atlasar (en atlas, flera atlasar, atlaser?) Jag blev alldeles sprallig av alla olika kartor.

Jag älskar att detaljstudera kartor, drömma mig bort. Det finns en tillfredställelse i att studera en karta i förväg och sen åka eller gå sträckan och upptäcka att man är rätt på en gång. Här hemma brukar jag kolla på Gula sidornas kartor, memorera vägen och sen kör jag i princip alltid rätt på första försöket. När vi var ute och kollade på hus förra våren och hösten var det oerhört praktiskt att jag hade några husvisningar i bakhuvudet när vi var ute och körde.

I Buenos Aires höll dom på att bli tokiga på mig eftersom jag dessutom lärde mig vad alla gator hette och efter några dagar lätt och enkelt pilade runt och hittade egna genvägar och strapatser men ändå landade rätt. Jag lärde mig gatorna snabbare på två veckor än min svåger som bott där i sex månader. Jag har extremt gott lokalsinne (och det har jag sagt så många gånger att jag förmodligen kommer få äta upp det en vacker dag då jag är riktigt vilse).

När jag var liten fanns en bok med tecknade, påhittade kartor som jag älskade att bläddra och titta i. Jag har ingen aning om vad den hette men det var både stadskartor och landskapskartor. Någon som vet?

måndag, maj 08, 2006

Dokumentation Trädgårdsprojekt

Städning och rensning fortsätter. Ångrar att jag inte tog lite före-bilder men nu är det försent. Vi börjar skönja trädgården nu! Vi börjar se slutet och så här fint börjar det bli.


Nyplanterat.


Altanbordet.


Grillen är igång.


Japansk buske.


Plommon.


Hallon.


Såna här har vi en fem-sex av i trädgårdslandet. De var fina så jag
rensade inte bort dem. Någon som vet vad det är?


Nyrensat trädgårdsland.


Skräp.


Påskliljor och vitsippor i vårig plätt.


Plaskdamm to be.


Vi krattar höstens löv.


Sen vankas det grill.


Den här står i ett hörn av vår trädgård. Förslag på vad man kan använda den till?


Nya gummistövlar.
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser