måndag, maj 22, 2006

Livet är en schlager

Det kanske är dags att byta namn på tävlingen till Eurovision masquerade contest? Jag är inte nöjd med Finland som vinnare. Tyckte låten var okej men jag tror inte att de vann på en bra melodi. Spektakulärt framträdande snarare. Monsterdräkterna kammade hem segern före lättklädda damer. Ska man skratta eller gråta?

En del frågor radade upp sig under semi- och finalkvällarna. Varför tävlar Ukraina alltid med samma låt? Var Englands bidrag verkligen det bästa i deras uttagning? Hur kunde Kroatien få poäng?

Mina favoriter från semin var Bulgarien (som var lite sådär 90-talskt, drömskt Ofra Haza-aktigt som jag gillade då) och Albanien (kanonlåt, snyggt och lagom etno).

De gick ju tyvärr inte vidare då, men det gjorde mina andra favoriter Bosnien (med Hari Mata Hari som jag råkar ha en skiva av i samlingen), Turkiet (med cool laidback sångerska som var snyggare än både Carola och Anna Vissi tillsammans) och Ryssland (med energiknippet och en låt som satte sig på hjärnan direkt). Några direktkvalade hejade jag inte på alls.

I brist på glädjeyra över Finlans seger får ni ett gäng schlager-litteratur att hålla till godo med....

Schlagerbög av Peter Tai Christensen.
Skojjig gay-litteratur om livet som singelbög i Stockholm. Bokens alter ego Adam hänger ute på glittriga queerkrogar och livet kretsar mest kring Eurovision Song Contest och vilka dansare som är snyggast, vilken klänning som var snyggast 1996 eller vilka som ska åka till finalen i år. Rolig och läsvärd bok för hängmattan i sommar.


Döden är en schlager av Ann-Christine Bärnsten.
Upplägget är fantastiskt. En deckare med smaskiga mord i schlagermiljö. Två schlagerartister dödas inom ett och samma dygn. Både skulle tävla i melodifestivalen. Ann-Christine bode veta vad hon skriver om eftersom hon själv tävlade med Ska vi plocka körsbär i min trädgård för sådär 20-30 år sedan men tyvärr är det här en riktigt riktigt dålig deckare!


Schlagerjubileum : de bästa svenska bidragen.
För dig som vill sjunga och spela själv. En bok med noter och texter till de bästa svenska bidragen. I alla fall vad författarna tycker är bäst.



Schlagerfinal 2006.
Som ovan men med de tio finalbidragen från årets final. Själv hejjade jag på Magnus Carlsson men det gick ju åt skogen.


Att komma hem ska vara en schlager av Per Hagman.
Han har lämnat Stureplan och skriver istället om Frankrike, Dubai, Skövde, Kairo, Milano, Göteborg, Stockholm, Rom och Västergötland. Dock lämnar han inte temat självuppgörelse, utveckling och generationstemat. Har inte läst denna bok, är inte så jättesugen heller - men titeln väcker ändå lite intresse....


1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Håller med om det där med proffs-jury! Och - Magnus Carlsson är outstanding.

Tur vi är överens, så inte det blir dålig grannsämja :-)

2:40 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser