Rule Britannia!
Rule, Britannia! Britannia, rule the waves! Britons never, never, never shall be slaves...
Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht m.fl
Den här boken är ovanståendes raka motsats. Den är häftad och känns klumpig att använda. Den innehåller inte ett enda fotografi utan bara enfärgade grönvita skisser som stundom inte är särskilt tydliga. 114 kronor känns som mycket pengar för denna bok.
Latmansträdgården av Kerstin Engstrand
En bok som utlovar enkla tricks för den ovane trädgårdsmästaren och den som inte vill lägga så mycket tid i sin trädgård. Den ger bra och praktiska tips på hur man t ex får sin gräsmattekant att vara rak utan att lägga ner allt för mycket jobb, tips på växter som inte kräver särskilt mycket skötsel och hur man på ett enkelt sätt blir av med ogräset. Trots att den är fin och praktisk blir jag inte särskilt inspirerad vilket är tråkigt. Något saknas, jag vet inte riktigt vad.
Vår trädgårdsbok av Christel Kvant och Inger Palmstierna
Stor och tung bok på över femhundra sidor. Inte särskilt vettigt strukturerad eller bläddervänlig men om man vet vad man söker finns där hyfsade tips men den är inte särskilt lättanvänd. Vem orkar dra fram och bläddra i en bok tyngre än bibeln när man vill kolla hur krusbärsbusken ska klippas?
Trädgårdsdesign för alla av Kerstin Engstrand
Här är kungen av inspirationsböcker för trädgården. Här samlas hängande soffor, glastak i olika fälter, gardiner och tyger, beduintält och annat spännande att influeras av och som kanske inte alltid passar i våra svenska trädgårdar. Men vad gör väl det? Här finns massor av inspireras av och bilderna är underbara. Jag recenserade denna bok i maj också. Läs vad jag skrev då.
Beskärning i trädgården av Björg A. Raybo och Odd Lövmo
Det här är också en ganska trevlig bok om beskärning i trädgården. Lite tunn och inte lika utförlig som den översta men i samma stil ungefär. Praktiskt och jordnära med familjära bilder med barn som klättrar i träd och morfar som beskär buskarna.
Söndag förmiddag: Det är nästan andaktsfullt och religöst att få vara så nära en författare som skrivit en av världens bästa böcker: Jung Chang.
Senare: Ovanstående bloggades i morse från mobilen. Seminariumet var häftigt och intressant. Jung Chang berättade om Mao och sättet han vann makten i Kina. Han hade lagt ner otroliga mängder tid och pengar på att marknadsföra sig själv och jobbat oerhört på sin image och genom en massa genomtänkta uttalanden som fick alla kineser att tro att det var en liberal de fått till makten.
Mot slutet fick hon frågan om det överhuvudtaget fanns något gott i Mao Tse Tung och Jung Chang svarade: Mao loved books!
Maos största intresse var att ligga i sin stora säng och läsa böcker. Han säng var så stor att han både kunde sova rymligt men också förvara högar av böcker i den så varje gång han vaknade och vände sig skulle kunna ta upp en ny bok och läsa.
Mot slutet när Mao började se dåligt startade han två fabriker som bara ägnade sig åt att trycka böcker med stora bokstäver så att han kunde se. Varje bok trycktes enbart i fem exemplar och trots hans stora intresse för böcker hindrade han en miljard kineser från att ägna sig åt samma sak.
Mao upphör aldrig att förvåna och förundra. Han styrde folkrepubliken Kina i tjugosju år.
Sitter i gotias lobby och väntar på att restaurangen ska öppna. På tio minuter har vi sett Cecila Hagen, Camilla Läckberg, Denise Rudberg, Lennart Falk, Finn Zetterholm, Täppas Fogelberg, Lennart Helsing och en känd programledare som vi inte kommer ihåg namnet på.
Blog: |
En annan sida |
Topics: |
böcker, litteratur, skrivande |