lördag, september 30, 2006

Rule Britannia!

Ikväll kollar jag på Last night of the Proms. Det är bättre än allsång på Skansen. The Proms är en serie konserter som ges varje sommar i London. Avslutningskonserten är alltid fylld med en massa extra och brukar sändas varje år av Svt och jag är en hängiven tittare. Konserten sänds från Royal Albert Hall och publiken är alltid uppklädd, utklädd och viftar med flaggor, stampar takten och sjunger med.

Rule, Britannia! Britannia, rule the waves! Britons never, never, never shall be slaves...

Trädgårdsböcker

Idag har vi handlat tvåhundra tulpanlökar och sen botaniserade (haha) jag i våra trädgårdsböcker i jakt på tips om buskbeskärning och tulpanplantering. Har skummat och läst delar ur alla och några recensioner vore väl kanske på sin plats.

Beskärning - Trädgårdsexpertens bästa råd & tips av Richard Bird
Mycket pedagogisk och lästtläst bok med tydliga bilder och ritningar. Upplagd med frågor och svar och steg-för-steg-ritningar. En bok som man med fördel har med sig ut i trädgården. Den är billig och enkel och man behöver inte vara rädd för jord i den. Ändå känns den rätt påkostad med vackra bilder och avancerade teckningar. Mycket blom- och fruktporr. Närbilder på äpplen och druvor och sånt. Kostar bara 48 kronor hos Ugglan.


Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht m.fl
Den här boken är ovanståendes raka motsats. Den är häftad och känns klumpig att använda. Den innehåller inte ett enda fotografi utan bara enfärgade grönvita skisser som stundom inte är särskilt tydliga. 114 kronor känns som mycket pengar för denna bok.


Latmansträdgården av Kerstin Engstrand
En bok som utlovar enkla tricks för den ovane trädgårdsmästaren och den som inte vill lägga så mycket tid i sin trädgård. Den ger bra och praktiska tips på hur man t ex får sin gräsmattekant att vara rak utan att lägga ner allt för mycket jobb, tips på växter som inte kräver särskilt mycket skötsel och hur man på ett enkelt sätt blir av med ogräset. Trots att den är fin och praktisk blir jag inte särskilt inspirerad vilket är tråkigt. Något saknas, jag vet inte riktigt vad.


Vår trädgårdsbok av Christel Kvant och Inger Palmstierna
Stor och tung bok på över femhundra sidor. Inte särskilt vettigt strukturerad eller bläddervänlig men om man vet vad man söker finns där hyfsade tips men den är inte särskilt lättanvänd. Vem orkar dra fram och bläddra i en bok tyngre än bibeln när man vill kolla hur krusbärsbusken ska klippas?



Trädgårdsdesign för alla av Kerstin Engstrand
Här är kungen av inspirationsböcker för trädgården. Här samlas hängande soffor, glastak i olika fälter, gardiner och tyger, beduintält och annat spännande att influeras av och som kanske inte alltid passar i våra svenska trädgårdar. Men vad gör väl det? Här finns massor av inspireras av och bilderna är underbara. Jag recenserade denna bok i maj också. Läs vad jag skrev då.



Beskärning i trädgården av Björg A. Raybo och Odd Lövmo
Det här är också en ganska trevlig bok om beskärning i trädgården. Lite tunn och inte lika utförlig som den översta men i samma stil ungefär. Praktiskt och jordnära med familjära bilder med barn som klättrar i träd och morfar som beskär buskarna.

fredag, september 29, 2006

Skrivbordet - en spegling av hjärnan?

Någon sa "Ett rörigt skrivbord tyder på en rörig hjärna. Vad betyder då ett tomt skrivbord?" Ja, det kan man fråga sig. Mina skrivbord representerar nog ett slags ordnat kaos. Inte kliniskt rent men prydliga högar och strukturerade mappar. Så här ser dom ut:


Någon som vill göra en tolkning? Vågar ni visa era? Se det som en utmaning!

Tecknade serier i Bryssel

Bryssel är seriernas stad. Överallt på husgavlar, gator och nere i tunnelbanan kan man se stora väggmålningar med de kända seriefigurerna som härstammar härifrån, Tintin, Smurfarna, Marsipulami, Lucky Luke, Spirou och Gaston bland annat.

Nästa vecka ska jag åka dit på tre dagars konferens. Det blir mest jobb men det skulle vara riktigt häftigt att försöka hinna med en tur i Tintins fotspår eller ett besök på Centre Belge de la Bande Dessinée (Rue des Sables 20), det stora seriemuseumet. Håll tummarna att jag hinner.

Senare: Bomber och granater! Det verkar som det blir ett besök på torsdag!

torsdag, september 28, 2006

Nytt hos Adlibris - deckarklubben

Nu lanseras Adlibris ytterligare en bokklubb: Deckarklubben. De lovar att erbjuda "spänning av hög kvalitet" och hålla koll på nya författare och de senaste böckerna åt mig.

Tidigare har jag gått med i Adlibris Litterära klubb. Den består av att jag får ett reklamutskick med jämna mellanrum. I senaste utskicket erbjuds jag att köpa debutanten Lina Olssons bok Nu vill jag sjunga dig milda sånger för endast 159 och då får jag bonusboken Dikter av Karin Boye på köpet.

Jag får också läsa en hälsning från Lina till alla medlemmar i litterära klubben och så några länkar till hennes sommarprat och en intervju. Kanske begär jag för mycket men det känns lite tunt och om jag köper båda böckerna från Adlibris direkt betalar jag bara 21 kronor till. Lite mer vore inte helt fel...

Bättre erbjudanden, bokcirklar, diskussionsforum där författare deltar, chattar, poängsystem som ger rabatter, mera exklusiva intervjuer och redaktionellt material är bara några idéer.

Möjlighet att registrera klubbmedlemmarnas specialintressen torde göra smala förlag intresserade av riktad reklam och exklusiva, smala erbjudanden.

Nobel

Nu börjar det. DN spekulerar. Bokmoster filosoferar. Ladbrokes vadslår.

Jag gissar helt vilt att det blir en manlig, svart, afrikansk, helt okänd författare....nej förresten. Amerikansk, svart man gissar jag på.

Nästa vecka får vi veta.

tisdag, september 26, 2006

Svensk BokHandel

Svensk BokHandel eller Svensk bokhandel?

Tidningen och företaget har både på papper och på nätet hottat upp sig lite och bytt logotyp. Appropå en diskussion häromdagen hos Lotten reagear jag på loggan.

Jag förstår nog syftet men det heter ändå bokhandel och inte BokHandel.

måndag, september 25, 2006

And here is the result of the bokmässa 2006



Så här många böcker blev det. Uppifrån och ner är det:

Faraj Bayrakdar - Språket och tystnadens otaliga svek
Den fick jag gratis på PEN-klubbens yttrandfrihetstorg. PEN-klubben hade nämligen gjort något smart. De hade bett förlagen skänka böcker som de sen sålde för vrakpriser. Hundra kronor för inbunden och femtio för pocket och pengarna gick oavkortat till PEN. Det blev rätt mycket handlat där uppe för min del och tjejen som sålde blev så glad att hon kastade ner två extra pocketar åt mig.

Asiye Güzel - Under tortyr
Också gratis på PEN-klubbens yttrandefrihetstorg.

Eric Schlosser - Snabbmatslandet
Ingick i prenumeration på Ordfront som jag råkade teckna i förbifarten.

Dario Fo - Fladdermössens by
En av mina favoritdramatiker. Det här är hans självbiografi.

Magnus Sundholm - Robbie. En superstjärnas väg från botten till toppen.
Den kostade 29 kronor, jag kunde inte låta bli. Särskilt inte när en på förlaget kände till min blogg!

Virginia Wolf - Mot fyren
Varenda mässbesökare gick omkring med en sån här. De delades nämligen ut gratis i AdLibris monter.

Annika Bryn - Brottsplats Rosenbad och Den sjätte natten
Signerade av Annika såklart.

Cynthia Lennon - John
Boken om John Lennon blir förmodligen en present till mamma. Hon gillar både biografier och Beatles.

Natasja T och Vera Elron - Såld
Inhandlad på PEN-klubbens yttrandefrihetstorg.

Oksana Zabuzjko - Fältstudier i ukrainskt sex
Även denna inhandlades av PEN-klubben.

Sophie Kinsella - Mina hemligheter
En present från svärföräldrarna som jag käkade lunch med på söndagen, stort tack för både lunch och bok.

Susanna Alakoski och Karin Nielsen - Tala om klass
Ingick i prenumeration på Ordfront.

Yvonne Hirdman - Det tänkade hjärtat. Boken om Alva Myrdal
Förmodligen också en present till mamma.

Jim Eimann - Halloween
Schysst bilderbok i Taschens Icon-serie.

Yasmina Khadra - Efter attentatet
Ännu en från PEN-klubbens yttrandefrihetstorg.

Susanna Clarke - Jonathan Strange & Mr Norrel
Av svärföräldrarna till maken.

Med smak av Saffran
Jättefin kokbok med saffransrecept som jag fick som tack för gott monter-arbete. Tack tack!

Helmut Newton for press freedom och Football - 100 photos for press freedom.
Två kanonfina fotoböcker utgivna av Reportrar utan gränser. Den ena ingick i ett medlemskap jag också råkade teckna i föreningen.

Det är lite sådär. Man går i godan ro och så dyker det på någon som vill att man ska teckna en prenumeration eller ett medlemskap och så gör man det för det är så trevligt och för ett gott ändamål...

Dessutom fick jag ett otaligt antal gratistidningar och tidskrifter med mig hem. Bland annat Vagabond, QX, Svensk Bokhandel med flera. I Sveriges Tidskrifters monter nappade jag Amelia, Drömhem, Form, Bon och en drös till alldeles gratis. Tack och åter tack!

Hade chans att lägga böckerna på en pall som går med lastbil upp till Stockholm i veckan men jag valde att bära och släpa böckerna över halva Göteborg och på tåget men avböjde.

Jag vill ju bläddra, känna, lukta och smaka direkt!

Kändisspotting på bokmässan

På tal om ingenting så såg jag Martina Haag på mässan. Hon var väldigt lång. Mycket längre än man kunde tänka sig. Jag har tänkt mig henne som väldigt kort nämligen. Hon var säkert huvudet längre än mig.

Camilla Läckberg såg ganska kort ut dock. Henne kunde man ju ha tänkt sig som lång, deckardrottning och allt.

En som var väldigt liten var Linda Rosing. Hon ser så bystig och kurvig ut på alla bilder men hon var jättesmal och pytteliten.

Två som såg ut precis som jag förväntade mig var Gösta och Lena Linderholm. Yviga, stora och härliga. De hade en egen monter med Lenas konst och Göstas konstigheter.

Förresten så hade jag rätt i min spaning om att det var mindre folk på mässan i år. Hela sjutusen mindre än det brukar vara och mässan skyller på det vackra vädret. Bokmässan äger rum nästa år den 27-30 september och temat då är Estland.

Stinas möten

Stina Dabrowski är mest känd som programledare, journalist och "hon-som-får-intervjua-alla-stora-kändisar-i-svensk-television". Nu har hon skrivit en bok om alla sina kändismöten.

Kändisarna och celebriteterna är dock bara birollsfigurer. Nog för att de inte skildras tillräckligt ingående, men mest för att intressanta och spännande med boken är Stinas eget idoga arbete med att få till dessa otroliga möten.

Man får lätt intrycket av att Stina Dabrowski glider runt i världen och får intervjua den ena höjdaren efter den andra men så är det inte. Det är en ständig kamp att jaga finansiering, smöra för pressansvariga, söka tillstånd, samordna och till och med sälja in idéerna till tv.

Budgetarna är ibland så pressade att hon får lånar in praktikanter på svenska ambassader som statister för att det ska verka som om Stina själv är mer känd svensk journalist än hon är och har en armé av folk omkring sig fastän det i själva verket är så att hon rest själv och lånar Danmarks kamerateam.

Under ytan förstår man att Stina är en diva som kör med sina underställda, har höga ambitioner och som pekar med hela handen. Under ytan märker man också en osäker och liten flicka som brottas med prestationsångest, nervositet och scenskräck.

Det är svårt att inte tycka om henne när hon frikostigt berättar om sina tillkortakommanden och bjuder på sig själv med historier som att hon försöker låna Hillary Clintons puder (utan framgång) eller när hon glömmer veckors researcharbete hemma och får det uppläst för sig i telefon på resan.

Boken fångar mig direkt och i princip sträckläser jag den helt. Lättläst och roligt. Rekommenderas.

Tina utmanar...

En utmaning från Tinas läslust trillade in precis innan mässan. Nu ska jag ta mig tid att svara.

4 jobb jag haft:
Mitt mest knasiga jobb har varit som inkastare till discoteket Scanners Club på ön Ios i Grekland. Det var inte så mycket betalt. Man fick pengarna i handen direkt på kvällen och gratis sprit. Det var nog kanske det vildaste jobb jag haft och vi var bakis varje dag.

Jag har också jobbat som städare. Först på Sara Hotell Standard i Norrköping där jag i flera år städade hotellrum och sprang med extra kuddar och kaffekoppar till hotellgästerna på helger och mina skollov. När hotellet visade sig stå på sankmark och höll på att sjunka och var tvungen att stänga, fick jag jobb i Norrköpings kommuns golvpatrull. Där fick jag och min städkompis åka runt på museer, skolor och andra gamla byggnader och städa marmorgolven skinande rena med stora maskiner och vattensugar.

Jag har också jobbat som teaterpedagog i flera år på skolor och fritidsgårdar i Norrköping. Jag försökte få barnen att tänka självständigt och ta ställning genom drama och bråkade med konservativa lärare som mest tyckte att barnen skulle röra på sig mer så att de var lugna sen när hon skulle ha engelska och matte med dem.

Mitt nuvarande yrke är som webbredaktör och det har jag varit i tio år nu och trivs rätt bra med att publicera, fila på form och trixa med ord så att allt får plats inom femtio tecken.

4 filmer jag kan se om och om igen:
Fyra filmer? Det går inte. Jag kommer misslyckas kapitalt på denna fråga.

Först måste nämna Salma Hayeks fantastiska film om Frida Kahlo alldeles speciellt. Jag älskar biografier i filmformat. Frida är särskild på grund av de vackra miljöerna, färgerna och ljust. Salma Hayek gör sin livs roll. En annan favorit i lite samma stil är Amadeus.

Jag vill också slå ett slag för filmen 12 edsvurna män. Den är egentligen en perfekt historia för teaterformatet som ligger mig varmt om hjärtat. Filmen börjar med slutet på en rättegång. De tolv männen i juryn ska nu överlägga och får inte komma ut förräns de är klara. Till en början verkar fallet vara enkelt. Filmen slutar när juryn är överens om den åtalade är "guilty" eller "not-guilty" och juryn lämnar rummet. Otroligt bra skådespelare är med, bland annat Jack Lemmon, James Gandolfini (Sopranos) och Tony Danza. Filmen kom i modern tappning 1997 och det är den jag har sett men finns även i en version från 1957 som jag tyvärr ännu inte har sett.

Oceans eleven måste nämnas som ren och skär njutning. Massor av snyggingar, George Clooney, Brad Pitt och Julia Roberts. Matt Damon är också en favorit. Snygga scener, proffsigt filmat, häftig musik. Jag njuter! I samma njutningsskategori placerar jag också in En vampyrs bekännelser med sina 1700-talsklädda män med huggtänder!

Slutligen måste nämnas Good Will Hunting. Matt Damon och Ben Afflecks debutfilm gav dem en Oscar. Det är en strålande berättelse om den strulige mattegeniet Will Hunting (Matt Damon) som inte förmår själv att förvalta sin begåvning utan får hjälp på traven av läraren Sean Maguire (Robin Williams) som får kämpa hårt för att finna människan Will innanför hans hårda skal. Mitt i alltihopa träffar han kvinnan i sitt liv, Skylar (Minni Driver) som vänder upp ner på världsbilden ytterligare. Fantastisk film.

Det finns en drös filmer till jag egentligen hemskt gärna vill nämna. Såna som jag egentligen tycker är bättre än ovanstående men jag får ta det en annan gång...

4 städer jag bott i:
Jag har inte ens bott i fyra städer. Jag kan med lite god vilja få ihop fyra kommuner. Då är det Norrköping (22 år), Täby (8 månader), Stockholm (nästan 10 år) och Huddinge (knappt ett år).

4 TV-serier jag brukar titta på:
Brukar och brukar? Jag är ingen idol av långa tv-serier men tv-serier värda att nämna är såklart 24. En lysande actionserie i ett bra format, kul twist och att Kiefer Sutherland spelar huvudrollen är en klar fördel.

Brideshead revisited från 1981 vill jag också nämna även om när jag försökte se den på dvd nyligen klart har tappat lite av sin forna glans. Van som jag är vid det nya tempot kändes det gammalt och segt men Jeremy Irons och Anthony Andrews i huvudrollerna väger ändå upp en del. Då jag såg den när den repriserades på tv någongång i början av nittiotalet så älskade jag i alla fall varje minut.

Nu förtiden tittar jag mest på dokusåpor och favoriten är Amazing Race. En annan lättsam historia vi försöker följa är Desperate Housewifes.

4 platser jag vill besöka:
Jag skulle jättegärna besöka Rio de Janeiro eller annan plats i Brasilien eftersom bossanovan ligger mig varmt om hjärtat. Jag skulle jättegärna resa mer i Sydamerika överhuvudtaget. Peking måste föräras med ett besök någongång i livet. Jag vill åka transibiriska järnvägen. Jag vill se New York.

4 typer av websajter jag besöker dagligen:
www.enannansida.se
www.nyligen.se
www.bloglines.come
www.bukefalos.com

4 favoriträtter:
Jag gillar mat från Italien, Grekland, Balkan och så engelska frukostar! Medelhavsmat med vita bönor ungefär.

4 ställen där jag känner mig bekväm:
Hemma, stallet, bilen och på restaurang!

4 som jag utmanar:
Jag utmanar alla mina nyfunna bloggvänner på Bokmässan!

söndag, september 24, 2006

Jung Chang på bokmässan


Jung Chang, originally uploaded by petrajankov.

Söndag förmiddag: Det är nästan andaktsfullt och religöst att få vara så nära en författare som skrivit en av världens bästa böcker: Jung Chang.

Senare: Ovanstående bloggades i morse från mobilen. Seminariumet var häftigt och intressant. Jung Chang berättade om Mao och sättet han vann makten i Kina. Han hade lagt ner otroliga mängder tid och pengar på att marknadsföra sig själv och jobbat oerhört på sin image och genom en massa genomtänkta uttalanden som fick alla kineser att tro att det var en liberal de fått till makten.

Mot slutet fick hon frågan om det överhuvudtaget fanns något gott i Mao Tse Tung och Jung Chang svarade: Mao loved books!

Maos största intresse var att ligga i sin stora säng och läsa böcker. Han säng var så stor att han både kunde sova rymligt men också förvara högar av böcker i den så varje gång han vaknade och vände sig skulle kunna ta upp en ny bok och läsa.

Mot slutet när Mao började se dåligt startade han två fabriker som bara ägnade sig åt att trycka böcker med stora bokstäver så att han kunde se. Varje bok trycktes enbart i fem exemplar och trots hans stora intresse för böcker hindrade han en miljard kineser från att ägna sig åt samma sak.

Mao upphör aldrig att förvåna och förundra. Han styrde folkrepubliken Kina i tjugosju år.

Dom, domare..

Dagens bästa tips fick jag när jag av en slump ramlade in i Lena Blomquists seminarium på Nallescenen på bokmässan om hur man skriver faktaböcker för ungdomar.

Om du inte hittar någon som korrläser dina texter,
byt typsnitt på din text och läs själv!


Genialiskt. Det är aldrig någon som har tid att korrläsa mina texter och läsa sina egna är ju stört omöjligt. Det vet alla som någon gång försökt.

Lena Blomquist har skrivit böckerna Rätt roligt och Dom, domare, domstol som båda handlar om roliga och dråpliga fall och dokument från domstolsväsendet.

lördag, september 23, 2006

Paus


Jag har rymt till hotellrummet. Jag sitter i min fåtölj och har slängt upp fötterna på stolen framför mig och har datorn i knät. Här fixar jag med lite jobb från mässan och bilderna från igår. Dessutom beställer jag roomservice. En stooor cappuchino och två chokladbitar med jordgubb. Om tjugo minuter ska jag ner till mässan igen. Bäst att passa på att njuta lite extra.

Fredagen i bilder

Några bilder från fredagens bloggträffar på bokmässan...


Bloggfika i Gotias skybar. Det är jag, Annika, Lotten och Studiomannen i motljus.


Annika, Lotten och Studiomannen.


Studiomannes fru Gitta, Översättar-Helena och Trulsa.


Bloggmiddag på Gyllene Prag.


Sofie och Lotta.


Sandra och Annika.


Helena och Lotten äter godis i vår monter.

Ingur


Min kompis Lotta har gett ut em diktantologi tillsammans med hennes vän Sofie. Boken heter Ingur och vissa av dikterna är skrivna av de två tillsammans, vartannat ord var. De läste också upp dikterna tillsammans på ett väldigt effektfullt sätt.

Igår lyssnade jag när de läste högt ur boken i Värmlandsmontern på bokmässan. Där läste också en annan ung poet, Malin Horn som jag blev jätteimponerad av. När hon läste så reste sig håren på mina armar. Dikterna finns på hennes hemsida: www.malinhorn.se. Läs särskilt dikten Mönster.

Lördag

Det blev sent igår. Det känns i både fötterna och huvudet idag.
Först bloggfika med Studiomannen med fru, Trulsa, Annika, Lotten och Helena. Sen middag på Gyllene Prag med Lotten, Helena, Ökenråttan, Lotta, Sandra, Bengt-Erik och några andra icke-bloggare. Där planerades stordåd. Vänta bara tills nästa års bokmässa!

Vi samordnade dessutom en kampanj för Bloggblads bok, planerade in ett världsrekord, minglade i en svit på våning tio, träffade finska bloggare och spanade in John Lennons första fru bland tusen andra minglare och vinglare på Park.

Idag huserar Deckarakademin på Ny scen och jag har redan bevistat två framträdanden där. Först Annika Bryn och Anna Jansson och sen Bodil Mårtensson och Annika Bryn. Jag såg Helene Tursten där också, smal, snygg och piffig.

Jag mötte Lassie


Jag mötte Lassie, originally uploaded by petrajankov.

fredag, september 22, 2006

Just nu på Gyllene Prag...


Just nu på Gyllene Prag..., originally uploaded by petrajankov.

Annika Bryn


Annika Bryn, originally uploaded by petrajankov.

Nu har vi bloggträff.

King Size Räkor


Detta blev dagens lunch. King Size Räkor för 149:- i Gotias skybar. ´
Ett måste på Bokmässan!

Kändisspotting

Sitter i gotias lobby och väntar på att restaurangen ska öppna. På tio minuter har vi sett Cecila Hagen, Camilla Läckberg, Denise Rudberg, Lennart Falk, Finn Zetterholm, Täppas Fogelberg, Lennart Helsing och en känd programledare som vi inte kommer ihåg namnet på.

Fredag förmiddag

Upp i ottan. Var på mässan halv nio. Fötterna har hämtat sig. Tricket är att ha massor av olika skor att byta med.

Mycket mer folk idag. Igår kändes det faktiskt som ovanligt lite folk här. Nu är det knökat i gångarna och om några timmar släpps allmänheten in. Då blir det än värre!

torsdag, september 21, 2006

Strax innan tolv...

På hotellrummet. Lång dag idag. Är mycket nöjd för jag har inte handlat något än. Har bestämt en budget i år. Vi får se om jag lyckas hålla den. Jag brukar annars handla helt besinningslöst och har fortfarande böcker sen bokmässan för fyra-fem år sedan som ligger helt olästa hemma. Böckerna finns ju faktiskt att köpa även när man kommit hem.

Torsdagar är dagen för vin-mingel i montrarna. Såg säkert femton-tjugo stycken montrar med massor av folk. Bevistade själv ett par stycken och vinglade sen hem till hotellet för att dumpa en hög med tidningar och broschyrer jag plockat på mig och fixa till en snabb uppfräschning och sen ut igen.

Käkade middag med kollegorna och tog sen en snabb runda på Park där jag minglade en liten stund med Maria & co från Bokrondellen och hälsade snabbt på LindaK som var på danshumör.

Själv ska jag dansa ner i sängen. Jag har morgonpasset imorgon bitti och ska upp "tidigt". Laddar dessutom för bloggträff imorgon! Rapporteringen fortsätter då...

Klockan är tre...

...och här är några bilder från eftermiddagen... DIK har precis utsett Nordiska Afrikainstitutets bibliotek vann. till årets bibliotek och jag är redan trött i fötterna.


Mark Levengood läser ur sin bok.


Herman Lindkvist läser ur sin nya bok.


Marie Hermansson delar ut Ballografpriset.


Bokmässan är officiell Bookcrossing-zon.

Priskrig


Priskrig, originally uploaded by petrajankov.

Adlibris har billiga pocket.

Free Dawit


Free Dawit, originally uploaded by petrajankov.

Nu börjar det!


Nu börjar det!, originally uploaded by petrajankov.

onsdag, september 20, 2006

Mackmyra


På pressnatta bjuds det på whisky. Gott!

Mot Götelaborg


Nu bär det iväg...

En midsommarnattsdröm

Stadsteatern i Stockholm sätter upp En midsommarnattsdröm även i höst. Shakespears bästa tycker jag. Språket (på engelska främst) är bara så fantastiskt.

Massor av bra skådisar är med. Richard Wolff, Dan Ekborg, Frida Hallgren och Gerhard Hoberstorfer spelar några av rollerna.

Ett språkexempel:

TITANIA:
Out of this wood do not desire to go:
Thou shalt remain here, whether thou wilt or no.
I am a spirit of no common rate;
The summer still doth tend upon my state;
And I do love thee: therefore, go with me;
I'll give thee fairies to attend on thee,
And they shall fetch thee jewels from the deep,
And sing while thou on pressed flowers dost sleep;
And I will purge thy mortal grossness so
That thou shalt like an airy spirit go.
Peaseblossom! Cobweb! Moth! and Mustardseed!


Just det där "Thou shalt...thou wilt", underbart eller hur? Förstå att få höra det live på The Globe någongång i livet!

Research

Ni kanske minns att jag gick Poppius grundkurs i våras?

Mycket nöjd med denna anmälde jag mig också till researchkursen nu i höst och idag var första kurstillfället. Kurslitteratur är Trond Sefastsson bok Offentlighetsprincipen i praktiken.

Första hemuppgiften; bevaka regeringssammanträdet imorgon och gräv fram en nyhet. Dags att väcka researchern inom sig. Kursen verkar rolig och mycket lovande.

Tur att det finns internet och telefoner på mässan. Artikeln ska vara inne redan nästa vecka och det blir till att skriva mellan bokmässeseminarierna.

Martina är kul men...

Martina-koden är en slags fortsättning på Hemma hos Martina och alltså, Martina Haag är en jäkligt kul tjej! Det kan nog ingen säga emot. Hennes krönikor är härligt självutlämnande, fyndiga och roliga men efterlämnar ändå ett stort men....

Hon är rolig MEN upprepande.
Hon är fyndig MEN förutsägbar.
Hon är självutlämnande MEN ändå bakom en skyddande mur.

Man kommer aldrig riktigt under huden på henne vilket gör att krönikorna är roliga och putslustiga för stunden men efterlämnar ingen eftertanke som till exempel Linda Skugge gör som vågar vara mer politisk.

Det kanske inte är Martinas roll men total avsaknad av det gör att boken lätt faller i glömska.

måndag, september 18, 2006

Bloggträff på bokmässan


När:
Fredag 22 september, 19.00
Var: Gyllene Prag, Göteborg

Läs mer och anmäl dig hos Översättar-Helena.

söndag, september 17, 2006

Ett tips: Berlinpopplarna

Norskan Anne Birkenfeldt Ragde har skrivit en av höstens mest lovande böcker, Berlinpopplarna. Rykande färsk är den. Släpptes nu i september men dessvärre verkar hon inte vara inbjuden till bokmässan.

Tre bröder samlas runt sin moders dödsbädd. Det är den äldste brodern Tor som levt kvar på gården som ungkarl i alla år. Det är Margido som tagit jobb som begravningsentrepenör och det är Erland som drog till stan för att kunna leva ut sitt liv som homosexuell. Tjugo år senare träffas dom och ska försöka samarbeta kring sin moders död och kanske reda ut gamla groll.

Det kan kanske vara dötrist, men jag tycker det verkar rätt spännande. Ska se om jag kan lägga vantarna på ett ex på bokmässan.

Da Vinci-koden som film

Nu har jag äntligen sett filmen Da Vinci-koden och ärligt talat var det ingen höjdare. Tom Hanks fungerar otroligt nog ganska bra i rollen som professor Langdom men Audrey Tatou som Sophie har sett sina bättre dagar. Krystat, spänt och forcerat är ord jag kommer att tänka på när jag ser henne.

Alla har väl läst Da Vinci-koden vid det här laget så jag bryr mig inte om att dra någon story. Jag förstår inte varför de inte valde att göra en tv-serie av boken istället. Det finns tillräckligt med stoff och cliffhangers. Jag tror det hade fungerat tusen gånger bättre.

Nu blir filmen bara en salig pannkaka och röra av personer och händelser och fakta som de ska försöka trycka in så mycket som möjligt.

Ian McKellen är dock jättebra som den excentriske historikern Teabing.

Vill ni se en riktigt, riktigt bra film istället! Se United 93 om vad som hände på ett av flygplanen den 11 september 2001.

fredag, september 15, 2006

En annan sida har fått sitt första brev

Det här är så roligt. En annan sida har fått sitt första brev med posten.



Brevet visade sig innehålla Martina Haags nya bok Martina-koden!



Nu är mina läsbekymmer lösta!

Post-stress efter semestern och ett hektiskt planerande inför bokmässan kombinerat med bara tunga tegelstenar på nattduksbordet har gjort att man somnar på kvällarna innan man ens hinner börja fundera på vilken av böckerna man ska ge sig på.

Nu ska här läsas Martina! Recension kommer inom kort.

Deckarens dag - nästa lördag, på bokmässan

Lördagar är alltid Deckarens dag på Bok & Biblioteksmässan. I år lockar man med Anna Jansson, Liza Marklund, Jan Mårtensson, Åke Edwardsson, Karin Wahlberg och Mari Jungstedt bland annat. Många av miniseminarierna idag handlar om kriminalromaner och deckargåtor.

Det är Tidskriften Jury som ända sen 1999 har arrangerat och drivit Deckarens dag på bokmässan. De har alltid en monter där de visar hela det gångna årets deckarutgivning och man brukar kunna delta i en frågesport med finfina priser. Svenska Deckarakademin är också där och på lördag 11.30 berättar de om årets svenska deckare, det krävs dock minisemiariekort för det.

Bland de monteraktiviteter som ingår i entrébiljetten och har anknytning till deckardagen är bland annat Åke Edwardsson (Samurajsommar bl a) som pratar i Norstedts monter (B05:22) klockan 11.00. I Norstedts monter finns även Anna Jansson klockan 12.40.

Karin Wahlberg (Blocket, Sista jouren) pratar i Wahlström & Widstrands monter (B02:02) klockan 11.30. Där pratar även Mari Jungstedt 12.00 och Camilla Läckberg finns i Forums monter klockan 13.30.

Åsa Nilsonne och Bodil Mårtensson ska prata om någonting på Ny scen klockan 11.45. Vad framgår inte riktigt av bokmässans program men eftersom båda två skrivit kriminalromaner så gissar jag att det kan bli intressant eller lyssna på Jan Guillou som berättar om sin nya roman Madame Terror i det Litterära cafét klockan 12.30.

Här hittar du lördagens alla monteraktiviteter. Med reservation för ändringar såklart och många montrar har inte ens anmält sina aktiviteter så håll ögonen öppna!

torsdag, september 14, 2006

Taschen på bokmässan

Ett litet tips till bokmässan. Missa inte det finfina bokförlaget Taschens monter. De ska husera i monter B02:42.

Bokförlaget grundades 1980 i Tyskland av en kille som hette Benedikt Taschen och från början publicerade man bara serier och komikböcker. Så småningom utökade man även med fetish och gay art fotoböcker för att nu för tiden ge ut fotoböcker om precis allt möjligt. Från detaljerade böcker med arkitektur och kända konstnärer till popkultur och reklam.

Kännetecknande är att det alltid är enormt fina bilder och böckerna är stora, tunga och påkostade. Ett förlag specialiserat på coffe-table-books kan man säga.

Kika in på hemsidan och på bokmässan kan man även bläddra i dem.

onsdag, september 13, 2006

Bokmässan for dummies

Fick några frågor om hur det egentligen funkar på mässan så här kommer lite info till er som inte varit där förrut.

Vad är det?
Bok & Biblioteksmässan är ett spektakel som äger rum under fyra dagar varje år. Det är en gigantisk mötesplats för förläggare, författare, boklådor, tidningar, nasare, tryckerier, tidskrifter, seriemagasin, journalister och läsare. Det är alltså flera hundra montrar med företag, alla med någon anknytning till böcker, läsning, media etc. Ibland brukar den kallas för den stora firmafesten.

Vad kostar det?
På torsdagen och halva fredagen är det öppet enbart för branschfolk. Då måste man kunna visa att man jobbar inom något av ämnena för att få komma in och det kostar 180 kronor per dag. Från och med klockan 14.00 på fredagen öppnas mässan för alla och då kostar det 120 kronor per dag att gå in. Inget särskilt ingår egentligen i priset men många montrar har roliga föreläsningar och delar ut gratis saker och en del tidningar är extra generösa och delar ut gratis-ex. T ex Vagabond brukar vara en sån tidning.

Köpa böcker, men sen då, vad gör man?
Jo, man går runt och kollar montrar. Bläddrar och köper nya böcker. Allt från stora förlag och handlare som Bonniers och AdLibris till små obskyra och okända förlag som specialiserat sig på smala ämnen finns representerade. Det finns verkligen något för alla. Många av montrarna har försäljning av böcker. De större företagen brukar ta kort men det är bra att ha med sig kontakter.

Det brukar alltid vara mängder med erbjudanden, köp 2 för 1, tävlingar, utlottningar, ta 4 betala för 3 och massor av böcker till speciella mässpriser.

Hitta?
När man betalar entre och går in på mässan, brukar man få en tidning med en karta över mässhallarna och en lista över alla utställare och dagens program. På hemsidan finns redan nu kartor över mässhallarna och listor med utställare och dess monternummer om man vill förbereda sig riktigt ordentligt. Ta en kik där! Mässan är uppdelad i olika avdelningar så det ska bli lättare att hitta. Liknande företag har sina montrar på samma ställe. Till exempel brukar alla litterära sällskap ha sina montrar i en del av mässhallen. Tidningar och tidskrifter buntas ihop på ett annat ställe. Organisationer finns på en plats, sm förlag på ett annat. Bokhandlar som Akademibokhandeln, AdLibris, Bokia finns på ett ställe.

Seminarier och monterprogram
Emellan och i alla dessa montrar finns det scener med massor olika programpunkter som författarsigneringar, uppläsningar, föredrag och föreläsningar. På bokmässans hemsida kan man läsa att det är över 2000 olika programpunkter under de fyra dagarna som håller på. Vissa av dessa kostar pengar att gå på men de som hålls i montrarna är gratis och ingår i inträdesavgiften. Vill man gå på de mer exklusiva seminarierna får man hosta upp 2400 kronor för alla fyra dagarna (kolla Bokmässans hemsida för aktuella dagspriser).

Äta?
Det finns caféer och restauranger inne på mässområdet. De brukar vara rätt kassa och dyra. Ett tips är dock att åka upp i Gothia Towers Sky Bar och käka deras räkmacka som är svindyr men supergod.

Guldkorn?
Det är omöjligt att tipsa om något särskilt evenemang men mässan har en jättebra hemsida där man kan kolla in alla aktiviteter och monterprogram eller kolla in det schemat jag gjorde. Mina guldkorn brukar bland annat vara Deckartorget och Sveriges författarförbunds scen men det skiftar från år till år. Alfabeta förlag brukar alltid ha fina montrar och alla små serieförlag och litterära sällskap brukar också vara inspirerande.

Säg hej!
I övrigt är det bara att gå runt och insupa miljön och njuta. Räkna med en hel dag att gå runt så slipper man stressa. Ser ni mig i monter C04:32, kom in och säg hej!

Här är några bilder jag tog sist jag var där. Längst ner ser ni den hög med böcker som vi kom hem med på söndagskvällen!





söndag, september 10, 2006

Livets skafferi

Inte blir man besviken på Alexander McCall Smith. Livets skafferi är den sjätte boken om Damernas detektivbyrå. Tror jag. Jag börjar tappa räkningen men det gör inget.

Det här är ännu en feel good-bok om Mma Ramotswe, Mma Makutski, Mr J L B Matekoni, Tlokweng Road Speedy Motors och Damernas detektivbyrå. Den här gången ska ett stort välgörenhetsevenemang för Gabarones hem för föräldralösa barn äga rum och föreståndarinnan Mma Potokwani har bestämt att Mr J L B Matekoni ska hoppa fallskärm!

Boken rullar på i samma tempo och anda som de tidigare böckerna. Dock får detektivbyråns uppdrag och deckargåtor än mindre plats och mer och mer handlar om människorna kring detektivbyrån. Det gör inte så jättemycket men jag saknar gåtorna från de första böckerna lite.

Den är dock perfekt för hängmattan en solig söndag som denna.

lördag, september 09, 2006

Rapport till himlen

Lite off-topic men jag måste bara tipsa om att den underbara svenska serien Rapport till himlen finns nu på dvd.

Den handlar om Viktor som efter att nästan ha drunknat upptäcker att han har en märklig förmåga, han kan se och tala med de nästan döda. Samtidigt går Anna, nyligen mördad runt och kan inte komma till himlen. Hon måste nämligen i en rapport till himlen namnge sin mördare och hon ber Viktor om hjälp.

Det är en underbar serie som sändes på Svt i mitten av nittiotalet. Bra skådisar är det också, Lina Englund och Johan Widerberg i huvudrollerna och Vanna Rosengren gör en underbar roll som konditoriinnehavaren Sonja som ständigt svängde sig med: "Hello! I'm a serious girl".

För några år sedan såg vi om hela serien, ett gäng kompisar och jag. Det var lika bra då som första gången och serien håller säkert än idag.

Köp! Köp!

Ny mobil!


Ny mobil, originally uploaded by petrajankov.

Testar att fotoblogga från min nya mobil. En SonyEricsson k800i. Gud vad kul jag ska ha på bokmässan nu!

Skapa ditt eget schema för bokmässan

Min mäss-abstinens är stor. Jag längtar och längtar och för att dämpa längtan lite så surfar jag runt på mässans hemsida och upptäcker en nice feature. Håll koll på alla event du vill gå på med mässans schemaläggnings-tjänst.

Du väljer både bland seminarierna, miniseminarier, monteraktiviter och olika scenprogram alla dagar och när du valt klart skapas ett schema åt dig så du ser krockar och kan hålla koll på vart du ska gå. Tyvärr får man det inte så superbra uppställt men man får en behändig lista att hålla ordning på.

Det är verkligen nördigt. Jag har kryssat i allt från seminarier om var bilderboksoriginalen tar vägen till samtal om vem Shakespear var egentligen. Från svensk manga och boken om Mao till hästböcker och Cornelis. Om jag ska gå på allt jag vill så hinner jag inte göra annat. Meningen är ju att jag ska stå i monter en väsentlig del av tiden och shoppa böcker, och mingla, och träffa andra bloggare, kollegor och gå på Park och...hur ska jag hinna?

Gör ditt eget schema här

Kolla in mitt önskeschema här (txt)

fredag, september 08, 2006

Krokodiljägaren – a reeeeaaaaaal beeeeuuuuaaaatyyy??

Krokodiljägaren Stewe Irwin dog visst av en stingrocka när vi var på semester. Kan inte låta bli att delge er denna krönika jag skrev en gång i tiden om vår fantastiska krokodiljägare.

För bara några veckor sedan hade inte jag några bekymmer med vad jag skulle sysselsätta sig med mellan klockan sju och åtta på kvällen. Självklart bänkade jag mig framför Big Brother. En helt perfekt tidpunkt. Jag hann precis hem från jobbet och kunde sjunka ner i soffan med middagstallriken i knät.

Nu är det inte lika enkelt längre. På bästa sändningstid har femman valt att reprisera Krokodiljägaren. Ett naturprogram som mest består av att visa den fantastiska Steve Irwin från alla håll och kanter.

Steve är en riktigt hyvens kille! När han var sex år fick han sin första pytonorm av sin pappa. När han var nio år fångade han sin första krokodil. Nu mer äger han Australia Zoo, där han samlar på sig mängder av utrotningshotade krokodiler, ormar och andra lösa reptiler. Med en aldrig sinande entusiasm och glädje berättar han timma efter timma för oss om dessa faaaaaantastiska djur.

Och Steve själv är lika fantastisk. Oavsett vad han letar efter, så kan man vara hundra procent säker på att han kommer hitta åtminstone tio stycken att visa oss som sitter framför TV:n och gapar.

Oavsett hur bredbent Steve står och oavsett hur mycket han skriker ""Don't try this at home!",
"Oh, loook at this, it's a giiiiiant" eller "He's reaallyy a beeeeuuuuuuuaaaaaty" så är det aldrig något djur som attackerar honom.

Jag börjar undra om ormarna och krokodilerna faktiskt har blivit nerdrogade innan sändning. I princip kan Steve hoppa på krokodilen och det är möjligt att den kanske viftar lite på svansen, om vi har tur. Men kom ihåg: Don't try this at home!

Med i programmet är också Steve's fru Terri. Enda gången Steve blev skadad på riktigt i programmet var när Terri körde jeepen rakt in i ett träd. I ett annat avsnitt fick Terri hjälpa Steve att plocka bort en fästing på en liten pytonorm, eftersom Terri hade långa naglar. Terri får aldrig gå ut och slåss med krokodilerna som Steve gör. Däremot får Terri ibland visa oss hur söta små krokodilbäbisar kan vara.

Jag undrar hur Steve och Terri har det hemma. Vad pratar dom om på kvällarna? Berömmer Steve Terris matlagning med samma entusiasm? Tar sig Steve an dammråttorna på samma sätt som han forcerar den livsfarliga krokodilen?

Och hur har dom det i sängkammaren?
- Terri look! It's a giiiiiant. He’s reaallyy a beeeeuuuuuuuaaaaaty!

Publicerad på Alltomtv.se någongång år 2000.

Nedräkningen har börjat

Tolv dagar kvar. Programmet spikas i sista stund. De sista programtexterna är skrivna och skickade till tryck. Annonser produceras. Det sista monterfixet är skickat till eventbyrån. Transport av saker till montern går på torsdag. Plockar fram broschyrer som ska med. Namnlistan är skickad till hotellet. Tågbiljetterna dubbelkollas. Pressnattabiljett beställd.

Tolv dagar kvar till Bokmässan!

torsdag, september 07, 2006

Persson vs Reinfeldt

vs

Omslagsbilderna på Perssons och Reinfeldts böcker är lite roliga. Persson ser ut som en riktig kommunistisk pamp. Röd halsduk och med krona på huvudet. Reinfeldt är en...clown eller möjligtvis något från en burlesk musikal? Hur tänkte dom?

Har roat mig med att söka efter böcker om våra partiledare. En sökning på Göran Persson ger hela fem träffar vilket ger sossarna segern. Lars Leijonborg kommer inte långt efter med fyra träffar. Fredrik Reinfeldt kan stoltsera med tre. Lars Ohly, Gudrun Schyman och Göran Hägglund får bara en träff vardera och stackars Maud Olofsson, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson får inga. Av partiledarna är det också bara Ohly, Schyman, Persson och Reinfeldt som har böcker OM sig själva.

Tänk om det vore det riktiga valresultatet? Sossarna tvingas regera med Folkpartiet. Moderaterna vid sidan av och så alians mellan Vänstern, Feministisk Initiativ och Kristdemokraterna. Centern och Miljöpartiet åker ut. Inte så troligt kanske!

onsdag, september 06, 2006

Underbara korsord



Är tillbaka efter en fantastisk vecka i soliga Kroatien. Veckan bjöd på både sol, bad, vänner och fest. Klämde tre böcker och ett antal korsord. Jag löser aldrig korsord förutom när jag är i Kroatien. Det är ett underbart och lite underskattat nöje! Det blir liksom aldrig av här hemma när man har huvudet fullt av jobb, vardag, tvätt, mat, trädgård, renoveringar och bestyr. Att sätta sig med ett korsord finns liksom inte.

Korsord är både allmänbildade och kul och slösar massa tid som man ändå har över på semestern. Semestern som nu lider mot sitt slut. Imorgon blir det jobbet igen.

Skrämmande om kommunismens Kina

Under semestern har jag bland annat läst Röd åklagare av Xiao Rundcrantz med undertiteln En kvinnas berättelse om brott, makt och korruption i Kina.

Den handlar om Xiao växer upp en en liten stad i Kina och ansöker som tonåring till åklagarmyndigheten. Där får hon utbildning i förhörsteknik och i kommunismen. Det är kompromisslösa taktiker och inte sällan är det inte säkert att den åtalade är skyldig men kineserna statuerar hellre exempel än att riskera att släppa någon skyldig.
Om hon jobbar tillräckligt bra kan hon göra karriär och så småningom ta sig till storstaden. Som nybörjare och kvinna får hon mest ha hand om våldtäkter och andra otuktsmål som inte klassas som så viktiga. Maktstrukturen i Kina är hård och kompromisslös. Dödsstraff är ett av de vanligaste straffen, bland annat för mord och Xiao får erfara att det gäller att hålla sig väl med samhället och man får inte dra sig för att, om det behövs, angiva vänner och famij för att rädda sitt eget skinn. Hon blir flera gånger inblandad i tveksamma mål där det mer handlar om att statuera exempel med hjälp av oskyldiga snarare att få fast den skyldige. Det är en skrämmande historia som ger en insikt i kommunismen från dess värsta sida.

Röd åklagare är helt okej, särskilt för mig som gillar att läsa om Kina och den bättrar på allmänbildningen. Men ack så lång och så många upprepningar av fall efter fall efter fall efter fall att man tröttar efter och börjar längta efter att något annat ska hända. Boken kunde ha kortas ner en smula och vunnit på det. Jag önskar också att Xiao hade varit ännu mer personlig och reflekterat mer kring sig och sin situation.

Rekommenderar den dock till alla som gillar att läsa om Kina!

tisdag, september 05, 2006

Femton dagar kvar till bokmässan!

Det är femton dagar kvar till bokmässan. Vem styr upp en bokbloggarträff nere Göteborg? Vilka ska dit? Finns intresse?

UPPDATERAT: Studiomannen planerar visst för fullt!
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser