måndag, september 25, 2006

Stinas möten

Stina Dabrowski är mest känd som programledare, journalist och "hon-som-får-intervjua-alla-stora-kändisar-i-svensk-television". Nu har hon skrivit en bok om alla sina kändismöten.

Kändisarna och celebriteterna är dock bara birollsfigurer. Nog för att de inte skildras tillräckligt ingående, men mest för att intressanta och spännande med boken är Stinas eget idoga arbete med att få till dessa otroliga möten.

Man får lätt intrycket av att Stina Dabrowski glider runt i världen och får intervjua den ena höjdaren efter den andra men så är det inte. Det är en ständig kamp att jaga finansiering, smöra för pressansvariga, söka tillstånd, samordna och till och med sälja in idéerna till tv.

Budgetarna är ibland så pressade att hon får lånar in praktikanter på svenska ambassader som statister för att det ska verka som om Stina själv är mer känd svensk journalist än hon är och har en armé av folk omkring sig fastän det i själva verket är så att hon rest själv och lånar Danmarks kamerateam.

Under ytan förstår man att Stina är en diva som kör med sina underställda, har höga ambitioner och som pekar med hela handen. Under ytan märker man också en osäker och liten flicka som brottas med prestationsångest, nervositet och scenskräck.

Det är svårt att inte tycka om henne när hon frikostigt berättar om sina tillkortakommanden och bjuder på sig själv med historier som att hon försöker låna Hillary Clintons puder (utan framgång) eller när hon glömmer veckors researcharbete hemma och får det uppläst för sig i telefon på resan.

Boken fångar mig direkt och i princip sträckläser jag den helt. Lättläst och roligt. Rekommenderas.
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser