söndag, september 24, 2006

Jung Chang på bokmässan


Jung Chang, originally uploaded by petrajankov.

Söndag förmiddag: Det är nästan andaktsfullt och religöst att få vara så nära en författare som skrivit en av världens bästa böcker: Jung Chang.

Senare: Ovanstående bloggades i morse från mobilen. Seminariumet var häftigt och intressant. Jung Chang berättade om Mao och sättet han vann makten i Kina. Han hade lagt ner otroliga mängder tid och pengar på att marknadsföra sig själv och jobbat oerhört på sin image och genom en massa genomtänkta uttalanden som fick alla kineser att tro att det var en liberal de fått till makten.

Mot slutet fick hon frågan om det överhuvudtaget fanns något gott i Mao Tse Tung och Jung Chang svarade: Mao loved books!

Maos största intresse var att ligga i sin stora säng och läsa böcker. Han säng var så stor att han både kunde sova rymligt men också förvara högar av böcker i den så varje gång han vaknade och vände sig skulle kunna ta upp en ny bok och läsa.

Mot slutet när Mao började se dåligt startade han två fabriker som bara ägnade sig åt att trycka böcker med stora bokstäver så att han kunde se. Varje bok trycktes enbart i fem exemplar och trots hans stora intresse för böcker hindrade han en miljard kineser från att ägna sig åt samma sak.

Mao upphör aldrig att förvåna och förundra. Han styrde folkrepubliken Kina i tjugosju år.

2 Comments:

Blogger Klimakteriehäxan said...

Jung Chang hade jag gärna velat se. Hennes Vilda svanar är jättebra. För mej blev det dessutom en dubbel miss: när jag kom till engelska bokhandeln var Mao i pocket redan slut...

1:34 em  
Blogger Petra said...

Det var fantastiskt. När jag sen åt lunch satt jag bara ett par bord ifrån henne och hennes agent!

3:47 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser