onsdag, september 06, 2006

Skrämmande om kommunismens Kina

Under semestern har jag bland annat läst Röd åklagare av Xiao Rundcrantz med undertiteln En kvinnas berättelse om brott, makt och korruption i Kina.

Den handlar om Xiao växer upp en en liten stad i Kina och ansöker som tonåring till åklagarmyndigheten. Där får hon utbildning i förhörsteknik och i kommunismen. Det är kompromisslösa taktiker och inte sällan är det inte säkert att den åtalade är skyldig men kineserna statuerar hellre exempel än att riskera att släppa någon skyldig.
Om hon jobbar tillräckligt bra kan hon göra karriär och så småningom ta sig till storstaden. Som nybörjare och kvinna får hon mest ha hand om våldtäkter och andra otuktsmål som inte klassas som så viktiga. Maktstrukturen i Kina är hård och kompromisslös. Dödsstraff är ett av de vanligaste straffen, bland annat för mord och Xiao får erfara att det gäller att hålla sig väl med samhället och man får inte dra sig för att, om det behövs, angiva vänner och famij för att rädda sitt eget skinn. Hon blir flera gånger inblandad i tveksamma mål där det mer handlar om att statuera exempel med hjälp av oskyldiga snarare att få fast den skyldige. Det är en skrämmande historia som ger en insikt i kommunismen från dess värsta sida.

Röd åklagare är helt okej, särskilt för mig som gillar att läsa om Kina och den bättrar på allmänbildningen. Men ack så lång och så många upprepningar av fall efter fall efter fall efter fall att man tröttar efter och börjar längta efter att något annat ska hända. Boken kunde ha kortas ner en smula och vunnit på det. Jag önskar också att Xiao hade varit ännu mer personlig och reflekterat mer kring sig och sin situation.

Rekommenderar den dock till alla som gillar att läsa om Kina!
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser