lördag, september 30, 2006

Trädgårdsböcker

Idag har vi handlat tvåhundra tulpanlökar och sen botaniserade (haha) jag i våra trädgårdsböcker i jakt på tips om buskbeskärning och tulpanplantering. Har skummat och läst delar ur alla och några recensioner vore väl kanske på sin plats.

Beskärning - Trädgårdsexpertens bästa råd & tips av Richard Bird
Mycket pedagogisk och lästtläst bok med tydliga bilder och ritningar. Upplagd med frågor och svar och steg-för-steg-ritningar. En bok som man med fördel har med sig ut i trädgården. Den är billig och enkel och man behöver inte vara rädd för jord i den. Ändå känns den rätt påkostad med vackra bilder och avancerade teckningar. Mycket blom- och fruktporr. Närbilder på äpplen och druvor och sånt. Kostar bara 48 kronor hos Ugglan.


Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht m.fl
Den här boken är ovanståendes raka motsats. Den är häftad och känns klumpig att använda. Den innehåller inte ett enda fotografi utan bara enfärgade grönvita skisser som stundom inte är särskilt tydliga. 114 kronor känns som mycket pengar för denna bok.


Latmansträdgården av Kerstin Engstrand
En bok som utlovar enkla tricks för den ovane trädgårdsmästaren och den som inte vill lägga så mycket tid i sin trädgård. Den ger bra och praktiska tips på hur man t ex får sin gräsmattekant att vara rak utan att lägga ner allt för mycket jobb, tips på växter som inte kräver särskilt mycket skötsel och hur man på ett enkelt sätt blir av med ogräset. Trots att den är fin och praktisk blir jag inte särskilt inspirerad vilket är tråkigt. Något saknas, jag vet inte riktigt vad.


Vår trädgårdsbok av Christel Kvant och Inger Palmstierna
Stor och tung bok på över femhundra sidor. Inte särskilt vettigt strukturerad eller bläddervänlig men om man vet vad man söker finns där hyfsade tips men den är inte särskilt lättanvänd. Vem orkar dra fram och bläddra i en bok tyngre än bibeln när man vill kolla hur krusbärsbusken ska klippas?



Trädgårdsdesign för alla av Kerstin Engstrand
Här är kungen av inspirationsböcker för trädgården. Här samlas hängande soffor, glastak i olika fälter, gardiner och tyger, beduintält och annat spännande att influeras av och som kanske inte alltid passar i våra svenska trädgårdar. Men vad gör väl det? Här finns massor av inspireras av och bilderna är underbara. Jag recenserade denna bok i maj också. Läs vad jag skrev då.



Beskärning i trädgården av Björg A. Raybo och Odd Lövmo
Det här är också en ganska trevlig bok om beskärning i trädgården. Lite tunn och inte lika utförlig som den översta men i samma stil ungefär. Praktiskt och jordnära med familjära bilder med barn som klättrar i träd och morfar som beskär buskarna.

5 Comments:

Blogger Cissi said...

Var köper man bästa lökarna? Zetas?

1:29 em  
Blogger Petra said...

Vet faktiskt inte. Har hört gott om Zetas men vi var på Plantagen! :)

1:43 em  
Blogger Studiomannen said...

Skickade ett tips via sms men det finns andra som kan vara intresserade: "Nya köksträdgården" av Anna Pavord.

Bra bok.

2:01 em  
Anonymous Anonym said...

Godmorgon. Måste bara få säga att Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht har varit min bibel i många år...den användes på trädgårdskursen där jag gick en gång i tiden och vår vän Klaus är en mästare på att beskära. Förstår vad du menar att den inte är så pedagogiskt upplagd med tydliga bilder men den känns äkta och den får hänga med ett tag till.

8:53 fm  
Blogger Petra said...

Klaus Vollbrecht själv är säkert jätteduktigt men boken är faktiskt ganska tråkig. Jag lärde mig mer av Richard Birds bok. Men jag har inte gått någon kurs heller.

6:49 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser