torsdag, februari 26, 2009

Tråkig bokrea

Var en sväng på Akademibokhandeln idag och kollade lite på rean men blev mest uttråkad. Höll i ett ex av radioprogrammets Språkets bok Språket med frågor och svar men bestämde mig för att inte köpa den. När ska jag läsa den liksom?

Nej, det blir bara två stycken från en reabeställning tidigare. Mandeln och Shantaram. Det får räcka.

Etiketter:

onsdag, februari 25, 2009

Skambyrån

Såg på Babel nyss om Skambyrån i Malmö. Det är kulturhuset Inkonst i Malmö som ordnar uppläsningskvällar där man får läsa upp texter som man skäms för. Det kan vara dikter eller dagboksinlägg från tonåren. Delar ur romaner, noveller, sångtexter eller annat. Nästa tillfälle är i Malmö den 15e april.

hemsidan kan man läsa mer och se en del klipp. Det finns såklart även en Facebook-grupp.

Det verkar ju skitkul. Kan inte någon ordna något sånt i Stockholm. Jag har en sjö skäms-texter att bidra med!

Läsflow!

Är inne i ett bra läsflow och med det blir det också en radda recensioner som borde skrivas. Jag väntar på inspiration för att skriva om den braigt braiga Jehåvasjävleln, den inte så bra Född en blå dag, den mediokra Luftslott, den roliga Byt namn och den intressanta Svensk maffia. Det kommer, det kommer!
Just nu läser jag jättebra Kiffe kiffe imorgon och ganska bra Sommarbarn.

Litteraturmanifestation på måndag

Jag kan tyvärr inte vara med och manifestera för litteraturen men någon annan kanske vill.

Sveriges Författarförbund arrangerar på måndag en manifestation på Mynttorget i Stockholm. Klockan fem blir det facklor och tal av bland andra poeten Bob Hansson. Efteråt blir det fest i Kulturhuset med författarstafett.

Det låter skojj. Läs mer på Författarförbundets hemsida.

tisdag, februari 24, 2009

Nu börjar det...

Nu börjar stora spektaklet bokrean. I bokhandlarna likväl i mataffärerna. Alla vill ha en del av bokrea-kakan. Redan i lördags såg vi stora ouppackade kartonger på Coop.

Och såklart även bokhandlarna på nätet. Vissa av dem har förberett i veckor. Här hittar du de två stora nätbokhandlarnas rea-sidor; Adlibris bokrea och Bokus bokrera. De andra har tyvärr inga bokrea sidor. I alla fall inte än!

Etiketter:

söndag, februari 22, 2009

Det bråkas i författar- och journalistbloggvärlden

Nu är det catfight i bloggvärlden. Linda Skugge hoppar på Ebba von Sydow och Åsa Jinder och Katerina Janouch ger sig också in i leken.

Jag visste inte att det var en tävling där den som hade flest barn, lever i det mest ojämställda förhållande, har minst hjälp, jobbar mest men ändå har minst pengar vann. Jag trodde vi hade kommit någon vart sen 1800-talet! Seriöst! Jag förlorar den tävlingen stort, med glädje!

Etiketter:

fredag, februari 20, 2009

Kulturfyran om rean

Jag är helt fredagsslut men ska avsluta kvällen med en kulturfyra om bokrean.

Vad betyder böcker för dig?Böcker kan betyda många olika saker.
Med böcker kan du besöka hela världen och alla tider! Det skrev Kulturbloggen som tack när man röstat i Kulturblogg Awards. Jag gillade det skarpt.

Brukar du köpa böcker under bokrean?Jag gjorde det förr. Det har blivit mindre med året men något brukar alltid slinka ner.

Vilket är ditt bästa minne från bokrean alternativt har du något kul minne i samband med någon bokrea?
Alla gånger vi varit på plats vid midnatt för att vara först. Helst Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. Där intas sedan varm choklad och fika innan man tar en taxi hem mitt i natten med alla fynd.

Vilken är den i särklass allra allra viktigaste boken för dig?
Åh, kom igen! Det går ju inte att svara på.

Etiketter:

Mitt liv på sex ord

För jättelänge sen, snart ett år sedan, fick jag frågan om jag ville skriva mina memoarer på sex ord på sidan "Ditt liv på sex ord". Det har tagit tid kan jag säga. En blandning av lika delar prestationsångest, skrivkramp och tidsbrist har legat i vägen. Men nu äntligen har jag spottat ur mig inte mindre än sex stycken sexordsmemoarer och nu kan jag inte välja vilken som jag ska skicka till Jenny som håller i sidan.

Med lite ångest lägger jag dock ut dom här nu till allmän beskådan och låter er välja vilken. Egentligen tycker jag de gör sig ganska bra tillsammans likaväl som var och en för sig.

Här kommer dem så ni kan läsa ordentligt.

Letar efter den jag vill vara.

Bara jag själv, skapar mitt liv.

Reser, upptäcker världen, njuter mest hemmavid.

Söker harmoni. Leva fort, min melodi.

Hellre fort och fel, Än ingenting.

Växte långsamt, avancerade snabbt, landade mjukt.


Etiketter: ,

torsdag, februari 19, 2009

Det bor en liten perfektionist i oss alla! Eller?

Jag fick inte så många svar i tävlingen om värsta perfektionisten men en del av de jag fick är naggande goda.

Här är några exempel:

"Jag är manisk vad det gäller att påbörja nya anteckningsblock eller kalendrar. Blir det inte snyggt och perfekt första gången jag börjar fylla i så har det hänt att jag gått och köpt en sprillans ny kalender för att kunna börja om från början. Val av penna är också väldigt viktigt".

"Jag färgmatchar allt. Till och med min dotters napp med hennes kläder".
Red. anmärkning. Det gör jag med!

"Jag gör "vacuum tracks" när jag dammsugar och blir irriterad om man går på de snygga möster jag dammsuger fram."

Vinnare blir dock "matt-hilda" för det här underbara exemplet:

"Jag skulle nog aldrig få för mig att kamma mattfransarna men däremot blir jag helt galen om mattorna ligger snett så jag har klistrat fast dem med mattejp så de sitter fast på golvet och inte halkar snett."

Grattis! Boken kommer på posten.

Etiketter:

Bokkartan - sök efter antikvariat och bokhandlar

Har ni sett Ted Valentins sidor? Sushikartan, där man hittar tips och recensioner av sushi-ställen i sin närhet. Wifi-kartan som på samma sätt gör det sökbart att leta rätt på wifinät eller Cafékartan för att hitta schyssta caféer.

Idépappan önskade sig funktion för begagnade barnprylar i närheten och det tog två dagar så smällde Ted Valentin upp Barnprylskartan. I samma veva berättade också Ted Valentin att han önskar att folk bloggar om önske-kartor istället för att maila så nu Ted, here we go.

Jag önskar mig Bokkartan för bokhandlar och antikvariat! Det allra bästa vore ju om man kunde söka efter en bok och få reda på var den närmast finns att köpa, fast hur man löser det tekniskt överlåter jag till Ted.

onsdag, februari 18, 2009

Älska Babel

Nya Babel är så bra! Deckarspecial ikväll. Kollar just nu när de för ihop Jens Lapidus med Dennis Lehane. Karin Fossum och Henning Mankell snackar deckare och så intervju med Noomi Rapace och Ola Rapace om Salander och Wallander. Och bäst av allt, man fick se lite filmklipp från nya filmen Män som hatar kvinnor.

Självklart kan man kolla på nätet också.

Etiketter:

Kiss & Tango - looking for love in Buenos Aires

Det här är Marina Palmers dagbok, en fantastisk historia om hur hon säger upp sitt stressiga jobb på Manhattan i New York och flyttar till Buenos Aires för att dansa tango. En 30-årskris? Hon drömmer om att hitta den perfekta danspartner, någon som även kan bli hennes partner i sängen och i livet. Hon blir besatt och lämnar allt.

Boken har fått mycket bra kritik och filmrättigheterna är redan uppköpta av ingen mindre än Sandra Bullock och beräknas ha premiär någon gång under 2009.

Efter att ha tagit tio lektioner tango på plats i Buenos Aires är jag nästan beredd att göra det samma. Fast jag har redan hittat mannen i mitt liv och han måste följa med och dansa med mig såklart! Vi är glada amatörer men när tangostegen funkar är det fantastiskt.

Om man nu blir inspirerad av Marina Palmer och vill åka hit för att dansa kan jag varmt rekommendera La Viruta som ligger på Armenia 1366 i Buenos Aires. Onsdagar 21.30 är det särskilt för nybörjare och hur avslappnat och opretentiöst som helst. De delar in dansgolvet i olika delar, amatör, medel, avancerad och varje del har egna lärare. Du dansar med din partnerbara om du vill eller så byter ni om med andra. Två timmar senare öppnar stället för alla. Då är det proffs och amatörer blandat som dansar tango hela natten till klockan fyra på morgonen.Det kostar 14 pesos per gång (ca 35 spänn) och vill man bara testa på en gång eller gå kontinuerligt så är allt lika bra. Har ni vägarna förbi Buenos Aires så är det värt besök alla gånger!

Läs mer på La Viruta Tango

Här är en bild på oss från La Viruta och när vi försöker oss på den svåra konsten att dansa.



Boken då? Jo, den är utläst och klar. Som betraktelse över Buenos Aires är den trevlig men resten är sen Sex and the city-sörja. Om man är intresserad av miljöbeskrivningar räcker det att läsa första och sista delen och skippa mitten. Första delen handlar om hur hon kommer till Buenos Aires och förälskar sig i staden och i tangon. Andra delen handlar om hennes jakt på den perfekta partnern vilket sker i form av clubhopping på olika tangoställen. Ganska halvkast skriven chic lit med pluss för skön humor. I tredje delen återkommer hon till livet i Buenos Aires, mycket miljö och lite politik och historia. Bra!

Etiketter: , ,

tisdag, februari 17, 2009

Nya böcker i vår

Här kommer fler tips på nya böcker i vår. Fem stycken till och med.

Slam av Nick Hornby
Nick Hornby, lad lit-författaren nummer ett, är aktuell igen med en ny bok om tonårspojkar. Det handlar om skejtaren Sam som drömmer om att få läsa vidare på universitetet och slippa upprepa föräldraras alla misstag och besvikelser. Han träffar Alicia och det är blodigt allvar och kärlek men så kommer chocken, hon är med barn. 26 mars finns den i bokhandlarna.

- Läs om boken på bok.nu


När jag fyller 40 ska jag vara snygg, rik och lycklig (och yngre) av Bergensten, Gunilla
Ska det vara så här fram tills vi dör? eller Kan ni rekommendera en bra rörmokare? För trettiofemplussaren är det två frågor som lika ofta ställs. Gunilla Bergensten har skrivit en bok om året som 39-åring. Om medelålderskrisen, livskrisen och ångesten. Förra året kom hon ut med den hyllade boken Familjens projektledare säger upp sig. 18 mars kan man läsa den nya.

- Läs om boken på bok.nu


Känn pulsen slå av Berny Pålsson
Berny Pålsson har blivit kultklassiker med sin bok Vingklippt ängel som handlade om en tonårstjejs allra mörkaste inre. Här är uppföljaren, ännu mörkare, mer självdestruktiv och djupare. Redan 20 februari finns den på bokdiskarna.

- Läs om boken på bok.nu


Om Jesus av Jonas Gardell
Och här är Gardells uppföljare till Om Gud som kom för ett par år sedan. Här gör han upp med Jesus. Vem var han? Här berättar han om mannen från Nasaret som inte ens hette Jesus, som älskade alla och envar och som är svaret på alla frågor.

Kan vi tänka oss Jesus tandlös? Kan vi tänka honom obildad? Mycket litet av våra föreställningar om Jesus Kristus stämmer överens med Josua från Nasaret.
Eller? 6 april, lagom till påsk kommer boken ut.

- Läs om boken på bok.nu

Faktoider av Peter Olausson
Faktoider har undertiteln försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar och är en samling med uppgifter som ser ut som fakta men som inte är det? Till exempel att Einstein var dålig i skolan, att blyerts innehåller bly och att det var Cajsa Warg som sa "man tager vad man haver".

Allt är osannt och varför fortsätter dessa exempel att cirkulera. Det avslöjar Peter Olausson i boken som kommer 20 februari.

- Läs om boken på bok.nu

Etiketter:

måndag, februari 16, 2009

Stora Bokbytardagen 5 mars 2009

Kolla vad jag hittade här!

Vad gör vi egentligen med alla böcker vi läst? Den 5 mars är det The world book day. Låt oss göra det till den stora bokbytardagen!

Hur:
Ta med dig någon bok du inte vill ha längre när du går hemifrån på morgonen. Bär den så att andra ser att du har en bok. När du ser en bok du vill ha (eller någon person du vill prata med☺) går du bara fram och frågar om hon eller han vill byta bok med dig.

Varför:• Det är kul att få boktips
• Spara lite på regnskogarna genom återanvändning
• Vem vet vem du lär känna??

Är du i Stockholm. Klockan 12.00-13.00 samma dag samlas vi så många bokbytare som möjligt och byter på Sergels Torg (Plattan)!!
Kom till Sergels torg! Jag kommer vara där!

- Följ bloggen Stora bokbytardagen.
- Gå med i Facebookgruppen.
- Bloggträff - lunch?
- Är du inte i stan? Byt böcker via Christina!

Etiketter:

Barnens bästa köttbullar och pannkakor


Vi är på gång att göra egen mat till Nike. Burkar är ju så enkelt men det är väl dags att hon börjar käka riktig mat också. Hon har smakat allt vi har ätit sen månader tillbaka men vi är dåliga på att göra riktiga portioner till henne. Fram med en burk bara.

I Barnens bästa köttbullar kanske vi kan få lite tips? På hur många sätt kan man egentligen göra köttbullar? Många visar det sig i Anne-Marie Hovstadius och Anna Lind Lewins bok Barnens bästa köttbullar. Recepten har de samlat från elever på olika mellanstadieskolor i hela Sverige. Här finns köttbullar med chèvre, med soltorkade tomater, med tacokrydda eller med ost! Mums för hela familjen.

Boken Barnens bästa har kommit ut varje år sen 2006. Köttbullarna var förra årets tema. 2008 är temat pannkakor och här finns lika många goda recept med till exempel saffran, rotfrukter och cashewnötter. 2006 gavs boken Barnens bästa potatismos ut. Böckerna ges ut av Tidens förlag.

Etiketter: ,

söndag, februari 15, 2009

Bokrea-katalogerna kommer imorgon

Imorgon kommer bokrea-katalogerna i brevlådorna. Jag har redan smygtittat lite i en. Khaled Hosseinis storsäljare finns med såklart och mängder med deckare.

Själv tittar jag lite extra på Nedjas bok Mandeln, den första erotiska romanen skriven av en muslimsk kvinna och på Shantaram som jag i fredags blev övertygad om att jag måste läsa. Flera har tjatat men nu kanske man ska ta tillfället i akt eftersom man får den för under en hundring.

- Läs om Shantaram på bok.nu
- Läs om Mandeln på bok.nu

Etiketter:

lördag, februari 14, 2009

Mat i färg


Här är min favorit bland nostalgi-kokböckerna. Mat i färg gavs ut 1970 av ICA Provkök och är en orgie i 70-tals estetik. Se bara de fantastiska omslaget med färgglada (!) makaroner, några beiga fiskar, en skål med rödbetor och en kvist grön persilja. Mat i färg? Ja, vit är ju också en färg.


Gurklåda med champinjontäcke är ju just ett sånt där färgglatt exempel och visst låter det gott?
Man kokar färsk gurka, blandar med lök och champinjoner och häller över vit sås. Tack, men nej tack.


Dessa ägghalvor dyker upp överallt.


Här är Biff med piff. Piffet består av tomatskivor med klippt persilja och hårdstekt bacon.


Min favorit. Billig och färglad är en morots- och purjolökslåda. Billigt ja visst! Men var är färgen?

Etiketter: ,

fredag, februari 13, 2009

Dyrt med pocket!

Fy hundan vad dyrt det är med pocket nu för tiden. Jag lever fortfarande i en värld där jag tror att man får en pocketbok för en femtiolapp men så är det ju inte. Jag köpte tre stycken idag för 213 kronor, och så fick jag en gratis också. Helt vanliga pocket, inget special.

Det är ju hutlöst dyrt!

Etiketter:

Monty Roberts




Monty Roberts är killen som gjort profit på alla horse-whisperer-killar som finns i USA. Han har tämjt vildhästar och sen skrivit böcker om det och blivit känd som killen som grundat natural horsemanship, fast i själva verket är han mest bra på att skriva böcker och marknadsföra sig. Historien om vildhästarna ska visst vara bluff.

Produktiv är han dock. Han har sprutat ur sig samma bok hur många gånger som helst fast i lite olika tappning, Från mina händer till dina, Hästarna i mitt liv, Mannen som lyssnar till hästar, Shy Boy, Horse sense for people, Ask Monty, Whispering back och Join-up.

Etiketter:

Vad vi läser mest hemma just nu?

Om och om och om och om och om igen...




Det gör visserligen inte så himla mycket. Ann Forslinds böcker är så jättefina.


- Här! Läs för mig!

Etiketter:

torsdag, februari 12, 2009

Lättlagad mat


Lättlagad mat gavs ut av ICA-förlagets köksbibliotek redan 1953. Den har undertiteln "Hur man lagar god mat fort och lätt samt serverar den trevligt och omväxlande".


Blomkål, morötter och sparris. Ett exempel på en festlig middag som husmor klarar av ensam från början till slut och det med endast någon timmas varsel. Boken uppmanar alla husmödrar att ha ett välförsett konservförråd hemma. Då behöver hon aldrig bli ställd när mannen ringer och vill ta med ett par goda vänner på middag.


Färsk frukt är den allra enklaste efterrätten.


Nostalgi bland varumärkena.


Ägghalvor piffar alltid upp. Se längst ner i vänster hörn.


Som sagt! Hitta ägghalvorna!

Etiketter: ,

Nominerad

Åh, någon eller några föreslog En annan sida till att nomineras för Stora Bloggpriset. Kul.
Nu har alla förslag till nomineringar publicerats. Totalt 774 bloggar. Hård konkurrens. Grattis alla som tog sig in på topp 5 och grattis alla vinnare.

Kolla hela listan här.

Etiketter:

Alla hjärtans böcker

Fem tips på böcker att ge bort till den älskade på Alla hjärtans dag!

Kärlek - hur fan gör man
Poeten Bob Hansson har gått runt och frågat svenskar hur det kommer sig att Sverige är det land i världen som har flest singlar och sen intervjuat kändisar som får berätta om sina recept på lyckade förhållanden. Det är bland andra Olle Waller, Stefan Sundström, Emma Hamberg och Thomas Di Leva som får komma till tals.


Kärlek är ett blandband - livet låt för låt
Tjugotvå blandband och tjugotvå kapitel. Alla om kärlek, saknad och musiken som förenar dem. Författaren Rob Sheffield är musikjournalist som tidigare jobbat på Rolling Stone och MTV. Detta är hans debutroman och kom redan 2007.


Svensk chokladbok
I Svensk chokladbok reser Maja Berthas sverige runt på jakt efter den perfekta chokladen. Hon utelämnar inget. Här får både exklusiva tryfflar och alladinaskar plats. En smarrig och kärleksfylld bok. Kombinera med ett chokladogram från Chokladfabriken.


Den vidunderliga kärlekens historia
Augustvinnaren från 2002 är ett måste i kärleksboksamlingen. Den handlar om en pojke som föds på en bordell i Tyskland, han är missbildad och får namnet Hercules. Samma natt föds även en fantastiskt vacker flicka, Henriette. Trots att de är varandras motpooler startar en kärlekshistoria som varar livet ut.


Jag måste också tillsist slänga in Khalil Gibrans Profeten. Fylld av härliga levnadsråd och kärlekstips i ett fantastiskt språk.

Hör bara:

Och lyssna till honom när han talar till dig, om än hans ord må ödelägga alla dina drömmar. Och omfamna honom när han kommer till dig, om än svärdet dolt under hans vingar kan skada dig...

Etiketter:

onsdag, februari 11, 2009

Onödiga uppföljare

Eva Swedenmark frågar vilken som är den onödigaste uppföljaren och jag vet inte riktigt vad jag ska välja så jag väljer två olika serier som jag tycker drivits för långt.

Det finns något gemensamt över Corinne Hoffman och Mia Eriksson. De båda försöker mjölka så mycket pengar som möjligt ur sin stories. Corinne Hoffman som åkte till afrika, blev förälskad och gifte med masajen Lketinga. Första boken var intressant och hette Den vita massajen. Sen kom Den vita massajens dotter och Resan tillbaka till den vita massajen. Men ärligt talat? Det börjar bli lite uttjatat. Tyvärr har vi nog inte sett den sista masaj-boken ännu. Snart kommer nog Den vita masajen på nya äventyr.

Eller varför inte Den vita masajen och mysteriet på Dimmornas heed, Den vita masajen slår tillbaka och Den vita masajen stoppar spöktåget typ.


Mia Eriksson har ju varit på tapeten i debatten nu. Hon blev stenrik på sina böcker hon skrev med Liza Marklund, Gömda och Asyl, men hon vägrade sluta där trots att historien är död. Nej, hon har fortsatt att ge ut meningslösa uppföljare. Emma, Mias dotter, Mias systrar, Mias hemlighet. Nu sätter fantasin bara gränser.

Får vi se Mias man, Mias mans sons dotter, Mias moster och Mias kokbok?

Etiketter:

Expressen Kultur skuggutreder Kulturutredningen

Imorgon presenteras Kulturutredningen för kulturministern. Expressen Kultur har dock skrivit ihop en egen skuggutredning med en rad fenomen som de anser bör utredas.

Som till exempel hur länge ska Tintin tillåtas kalla sig journalist utan att ha skrivit en enda text?

Läs hela skuggutredningen här. Rolig, rolig läsning.

Etiketter:

Rösta fram bästa författarbloggen

Mycket tävlingar och utmärkelser just nu. Tidningen ViLÄSER har en tävling där läsarna får rösta fram den bästa författarbloggen. Här är alla bloggar man kan rösta på:

- Monika Fagerholm
- Sören Olsson
- Bodil Malmsten
- Peter Englund
- Marcus Birro
- Åsa Nilsonne
- Jonas Gardell
- Johanna Nilsson
- Isobel Hadley-Kamptz
- Camilla Läckberg
- Jonas Bergh
- Annika Bryn
- Unni Drougge
- Eva Ström
- Malte Persson
- Hillevi Wahl
- Jonas Bergh
- Katerina Janouch
- Anders Widén
- Anna Troberg
- Sandra Gustafsson
- Bengt-Erik Engholm
- Malin Persson Giolito
- Linda Skugge
- Mats Strandberg
- Yesim Bilgic
- Denise Rudberg
- Inga-Lina Lindqvist
- Hans-Olov Öberg
- Jonas Bergh
- Lena Lilleste
- Monica Antonsson
- Eva Swedenmark

Det tillkommer bloggar hela tiden. Alla kan nominera nya bloggar fram till 6 april och 17 april stängs röstningen. 12 maj delas priset ut. Rösta här!

tisdag, februari 10, 2009

Flygvärdinnedieten


Här är en diet som man slaviskt måste följa. Gör man det, då rasar kilona! På bara fyra dagar dessutom. Dieten är en sån där tokdiet som Rikshospitalet eller liknande. Till lunch första dagen ska man t ex äta 115 gram biff, en kopp görnsallad, 1 tomat och 1 äpple. Till middag blir det 2 hårdkokta ägg, 1 kopp haricots verts och en halv grapefrukt.

Dieten beskrivs som inne-dieten frmaför alla. Den är utprovad och godkänd av flygbolagens kabinpersonal och reklamvärldens karriärkvinnor.

Varför funkar det då? Jo, nu blir det vetenskap på hög nivå. Jag citerar:

"Inte ens de noggrannaste efterforskningar har kunnat avslöja identiteten på den som först skapade Dieten. Under sådana omständigheter kan vi inte exakt veta hur hon eller han kom fram till den speciella kostblandning som krävs, eller den ordningsföljd i vilken allting ska ätas."

Och nu kommer det bästa:

"Man vi kan göra några kvalificerade gissningar.
...
Grönsakerna är så kalorifattiga att det går åt lika mycket energi att ta upp dem med gaffeln, svälja och smälta dem, som de innehåller i sig själva.
...
...proteinrik föda i Dieten. Mer protein än normalt i kosten tenderar att lägga in en överväxel i kroppens ämnesomsättning så att fettförbränningen sker snabbare."

Det viktigaste är att man är noggrann och till punkt och pricka och att man dricker mycket vatten och gärna röra på sig. Voila. Är det här vi har hemligheten? Det känns som en svältmetod. Kanske effektiv men knappast i längden.

Etiketter: ,

Lyssna på författarna - tre radiotips

Dags för tre radiotips.

1. Lyssna på Johan Kling som berättar om nya boken Människor helt utan betydelse i P4 Möten från igår.

2. Margaretha Sturesson pratar om sin bok, Om det så skulle kosta mig livet, i SR P4 Malmö tio över tolv idag.

3. På fredag träffar Susanne Ljung författaren Toni Lewenhaupt i P1-programmet Stil och pratar om nya boken Bilden av modet.

UPPDATERAT: Oj, ett litet tips till. Idag klockan 11.00 pratar författarinnan Ana Valdés om försoning i P1s Tendens. Ana Valdés är aktuell med boken Er tid ska komma om hennes tid i fängelse i Uruguay på 70-talet då landet förvandlades till en diktatur över en natt.

Etiketter:

Synecdoche New York

Jag var på premiär i dubbel bemärkelse i fredags. Premiär för vår nystartade kulturklubb, KK Stockholm, som inledde första träffen med att gå på premiär och se Philip Charlie Kaufmans film Synecdoche New York. Efter filmen intog vi vin, rött såklart, och plockmat och diskuterade livligt alla filmens skrymslen och vrår.

Vad symboliserade elden? Vad betydde det att han spelade henne som sen spelade honom? Varför inte alla personer tidslinjen utan verkar leva i sin egen sfär.

Filmen är så full av symboler att vi kunde suttit hela natten. Filmen har både humor och djup och Philip Seymour Hoffman är så magisk som skådespelare att filmen är värd att se bara för hans skull. Annars blev jag inte särskilt känslomässigt berörd men ger den ändå en fyra. Lite rörig emellanåt. Lite långsam. För det mesta fantastiska scener. Se den!

Etiketter: ,

måndag, februari 09, 2009

DNs kulturpris

De fem nominerade till DNs kulturpris är Åsa Jungnelius, Joakim Pirinen, Alexander Mørk-Eidem, Frida Hyvönen och Ruben Östlund. En glaskonstnär, en tecknare, en teaterregissör, en sångerska och en filmare.

Priset delas ut för tredje gången och vinnaren presenteras 19 februari. Kandidaterna väljs ut av DNs kulturkritiker och sen får läsarna rösta. Läsarrösterna vägs sen mot rösterna från en utvald jury.

Här kan man rösta fram till 15 februari. Jag lägger min röst på Pirinen.

Etiketter:

Perfekt eller Good Enough?

Stort reportage i DN Kultur igår om Elizabeth Gummesson och hennes bok Good enough. Läser den själv just nu. Hade stora förväntningar och trodde nog att jag skulle få ut en del del av den. Jag är ju så där så jag måste puffa soffkuddarna innan jag går och lägger mig och helst vika alla plädar rätt och ställa blomkrukorna i rätt vinklar men jag inser att sen jag fick barn har jag helt lagt av mig. Tur kanske!

Boken appellerar sålunda inte särskilt till mig ändå faktiskt. Det är dock kul att läsa hur galet en del tänker (läs framförallt kvinnor) och hur man lägger på sig orimliga bördor och kör på utan att värdera vad som är viktigt och inte. Det är inte jul om det all mat är hemlagad. Det är inget hem om det inte är absolut tipptopp med de senaste möblerna och fondväggarna. Det är inte middag om inte all mat är hemlagad ner till buljongen.

Elizabeth Gummesson skriver om sitt eget liv och sin egen vardag, som den var och som den är men även andra kvinnor och män får komma till tals och berätta om sina Värst var nog mamman som hade lånekläder som barnens kompisar fick låna så de inte skulle smutsa ner hennes välstädade hem.

Själv går omkring och gör högar hela tiden eftersom jag inte klarar av när det är stökigt. Lite skit i hörnen bryr jag mig inte om men det får inte se rörigt ut. Vi har en små högar precis överallt och eftersom man efter ett tag inte vet vad som finns i högarna gör man nya.

Tävla!
Är du perfektionist? Har du lånekläder till barnens kompisar? Kammar du mattfransarna? Bjuder alltid på hemlagat trerätters när du får gäster? Du får mitt ex av boken om du skickar in den värsta bekännelsen av din perfektionism. Maila enannansida@gmail.com senast söndag denna vecka. Enväldig jury är jag.

Läs också:
- "Det räcker med good enough". Intervju i Aftonbladet.
- Gummesson Coaching. Elizabeth Gummessons egen hemsida.
- Läs om boken på bok.nu
- Läs om boken på bokrecension.se

Etiketter: ,

söndag, februari 08, 2009

Höft- och lårdieten


Tillhör du dem som emellanåt sätter igång med mer eller mindre fantasifulla bantningskurer? Kurer som är så påfrestande för orken och humöret att morgonens fasta beslutsamhet alltför ofta viker inför eftermiddagskaffets eller kvällens frestelser?

Så står det på baksidan av Rosemary Conleys bok Höft- och lårdieten som kom ut 1989. Hon lovar en diet som tar på de rätta ställena, att man ska slippa räkna kalorier och ändå äta så man blir mätt och går ner i vikt.

I LCHF-tider är det också kul att läsa "man får äta mycket av bröd, pasta, ris och potatis som ger energi och gott humör". Gott humör?

På första 90 (!) sidorna i boken får massa olika kvinnor (!) uttala sig om hur väl dieten fungerat och hur mycket de gått ner i vikt. Författarinnan upprepar också flera gånger hur bra dieten är och om man bara följer den kommer man bli en gladare människa. Dieten hjälper också mot migrän, hjärtsjukdomar, diafragmabråck, gallsten, PMS, sköldkörtelproblem med mera. En universalkur helt enkelt.

Men vad går den ut på då?

Jo, man ska äta tre gånger per dag. Frukost, lunch, middag och middagen ska vara trerätters. Alkohol får man dricka två gånger per dag om man vill (!). Den andra halvan av boken innehåller mängder av recept. Det man äter får endast innehålla 4 gram fett per 25 gram (eller 17 per 100). Enkelt? Den tredje halvan av boken innehåller en lång och omfattande tabell med en rad livsmedel och dess fetthalt i procent. De tillåtna livsmedlen skiftar sig lite ifall man äter så man ska gå ner i vikt eller om man följer hålla-formen-programmet.

Jag skulle vilja påstå att det här absolut tillhör en av de krångligaste dieterna och säkerligen majoriteten som köpt och läst boken känt att det varit så påfrestande för orken och humöret att morgonens fasta beslutsamhet alltför ofta viker inför eftermiddagskaffets eller kvällens frestelser?

Etiketter: ,

Teman


Sånt här gillar jag. Från DN igår. Jonas Svedjedal väljer åtta brevsamlingar. Jag vill ha fler teman på bloggen. Vad vill ni läsa om?

Sju schyssta sjukhusskildringar?
Fem femme fatale-författarinnor?
Sex sport-stories?

Berätta!

Ja, jag gillar alliterationer också!

Etiketter:

lördag, februari 07, 2009

Vi läser

ViLÄSER är en ny tidning som ges ut av Tidninge Vi. En tidning som funnits i imponerande 95 år. Nya ViLÄSER har bara kommit ut med ett nummer hittills men nu har jag precis beställt det andra numret som kommer ut 17 mars. Kostar 59 kronor.

Känns helt rätt med en tidning om böcker och läsning. Har saknats en allmän, bred och kommersiell sådan tidning länge. Här kan man kika lite i förra numret. Det finns även en blogg och en facebookgrupp såklart.

Beställ det nya numret av ViLÄSER du också!

Etiketter:

Boksök

Just det. Jag slängde in ett tjugotal nya bloggar i Boksök häromdagen. Nu söker tjänsten i 241 stycken svenska bokbloggar. Nya bloggar är bland andra Debutantbloggen, Ord och inga visor, Bibblabloggen och Läser och funderar.

Ta mig dit!

Etiketter: ,

Vill du ha barn med mig?

Det här lät ju lovande men vilket bottennapp. Åsa Jinder har skrivit en bok om ofrivillig barnlöshet som heter Vill du ha barn med mig?.

Det handlar om Nora som träffar Joakim och de försöker få barn tillsammans. Nora är självklart en känd programpresentatör på TV och Joakim är en snygg och populär säljare. Det hela börjar som en Mitt livs novell-novell och slutar som en medicinsk redogörelse.

Språket är styltigt och stolpigt och flera gånger får jag läsa om meningar för de är så konstigt formulerade. Historien kunde varit intressant men mot slutet namedroppas det mediciner och medicinska åtgärder och allting slarvas bara bort.

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser