onsdag, februari 11, 2009

Onödiga uppföljare

Eva Swedenmark frågar vilken som är den onödigaste uppföljaren och jag vet inte riktigt vad jag ska välja så jag väljer två olika serier som jag tycker drivits för långt.

Det finns något gemensamt över Corinne Hoffman och Mia Eriksson. De båda försöker mjölka så mycket pengar som möjligt ur sin stories. Corinne Hoffman som åkte till afrika, blev förälskad och gifte med masajen Lketinga. Första boken var intressant och hette Den vita massajen. Sen kom Den vita massajens dotter och Resan tillbaka till den vita massajen. Men ärligt talat? Det börjar bli lite uttjatat. Tyvärr har vi nog inte sett den sista masaj-boken ännu. Snart kommer nog Den vita masajen på nya äventyr.

Eller varför inte Den vita masajen och mysteriet på Dimmornas heed, Den vita masajen slår tillbaka och Den vita masajen stoppar spöktåget typ.


Mia Eriksson har ju varit på tapeten i debatten nu. Hon blev stenrik på sina böcker hon skrev med Liza Marklund, Gömda och Asyl, men hon vägrade sluta där trots att historien är död. Nej, hon har fortsatt att ge ut meningslösa uppföljare. Emma, Mias dotter, Mias systrar, Mias hemlighet. Nu sätter fantasin bara gränser.

Får vi se Mias man, Mias mans sons dotter, Mias moster och Mias kokbok?

Etiketter:

6 Comments:

Blogger www.evaswedenmark.blogspot.se said...

Tack Petra! Det var kul. Jag gillar särskilt "Den vita masajen och mysteriet på Dimmornas hed"! Mia hakar nog på meditationstrenden - Mia mediterar blir fin allitteration. Mia mot nya mål kan ju kokboken få heta?

4:42 em  
Anonymous Anonym said...

Håller fullständigt med dig! En annan "serie" som jag tycker har blivit lite mycket uppföljd är Pelzer Pojken som kallades det. Han själv har ju gett ut... Vad är det? 5 böcker och även hans bror har ju gett ut en!!

4:48 em  
Blogger Lyrans Noblesser said...

Det värsta jag läst är nog "Scarlett", en usel uppföljare till "Borta med vinden".

7:44 em  
Blogger Bokbabbel said...

Haha, blev just klar med "Emma, Mias dotter" och den var bara så pinsamt dååålig! Usch!

5:21 em  
Blogger www.evaswedenmark.blogspot.se said...

Den värsting jag skrev om på min blogg, Lyran, är också Scarlett - rysansvärt!!!

7:47 em  
Blogger kontakt said...

Oj, har det kommit en till vita massajen-bok? Jag köpte tvåan i pocket utan att ha läst ettan, och tyckte just precis "meningslös uppföljare, man borde ha läst ettan istället". Ändå konstigare är väl att trean dessutom blir översatt till svenska. Har denna serie verkligen så stor publik?

Scarlett är väl ett lite annat fall, dock. Om jag skriver en "uppföljare" till Brott och straff lär ingen bry sig. Enda skälet till att Alexandra Ripleys "Scarlett" nämns som uppföljare till Borta med vinden är rimligen att förlaget, och bolaget som gjorde TV-miniserien, marknadsfört den så.

9:30 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser