måndag, juli 31, 2006

Dagens uttryck

Unshoppar

[unnsjåp:ar]
att unshoppa, unshoppade, unshoppat
verb

Att köpa något nytt som man sedan ångrar och lämnar tillbaka.

Exempel
  • Jag ska unshoppa väskan jag köpte igår. Vid närmare eftertanke är den för liten.
  • Jag hittade flera fel på gräsklipparen så jag unshoppade den.
  • Jag har unshoppat tröjan. Det var fel färg.

Lysande uttryck. Är det inte roligt med språkutveckling så säg. Ordet unshoppa hittade jag i dag för första gången hos Ellinor på Ytligheter. Defenitivt ett ord jag kommer börja använda.

En geishas memoarer

Äntligen har jag fått se filmen En geishas meomarer. Filmen som bygger på Arthur Goldens bok.

Golden föjde en anonym geisha och skrev en bok om henne men råkade sen avslöja hennes identitet vilket ledde till att geishan, som nu inte är anonym längre och heter Mineko Iwasaki, både har stämt Arthur Golden och sen skrivit en egen bok, Den sanna historien. Notera att båda böckerna ges ut av Bra böcker och har exakt samma bild på omslaget.



Filmen baserar sig på den första boken och det är en otroligt vacker film. I klass med Frida. Historien är tillrättalagd men det gör inte så mycket. Det var boken också och skådespelarna är överdrivna och dramatiska men det passar filmen.

Återigen får jag dock bekräftat vilket skruvat land Japan och de japanska traditionerna är. Hur kunde det bli så? Ingenstans finns så många seder, traditioner, ritualer och etiketter som här och bryter du någon av dom är du död. Ingenstans finns heller sån dramatisk arkitektur och häftiga inredningar som i Japan. Kontraster med tjockaste mörkaste trä mot tunnaste skiraste papper. Vi började till och med prata om att inreda ett rum helt i japansk stil eller anlägga en japansk trädgård.

Filmen får en stark fyra av mig. Ibland blir den lite seg och lite ensidig men annars är det njutning från första till sista stund.

söndag, juli 30, 2006

Team Guido!

I sann dokusåpaanda plöjde jag både Linda Rosings bok och Team Guidos i natt och nu på förmiddagen. Ingen av böckerna tog särskilt lång tid.

Team Guido bestod av Bill and Joe som tävlade och kom trea i den första säsongen av den amerikanska succéserien The Amazing Race. En serie som har spelats in i tio säsonger over-there men som i Sverige sänds på obskyra tider (söndageftermiddager eller mitt i natten) på trean och femman.

Första säsongen spelades in 2001 och Bill and Joe var det första gayparet som någonsin figurerat i en dokusåpa i USA. Dessutom var de inte unga och trendiga utan lite 50+ och lite smått sofistikerade. Ganska långt från Big Brother-mentaliteten.

När de andra paren i tävlingen bråkade, tjafsade, sprang runt skitiga och reste runt i tredje klass på skakiga tåg, tog Team Guido in på hotell, duschade, klädde sig i matchande kläder, drack champagne och käkade choklad och trots att Team Guido var rätt bitchiga och körde med en hel del fula knep så blev de omåttligt populära och gav sedan ut en bok om sina äventyr, Gay Reality: The Team Guido Story. Tråkigt nog handlar den mest om hur det är att vara gay och 50+, hur det är att komma ut och föräldrars reaktioner och sånt. En nog så viktig bok men jag var mest intresserad av att läsa bakom-kulisserna-storys från inspelningen av tv-serien.

Tv-serien är lysande. Tolv lag reser jorden runt och gör konstiga uppdrag och karaktärerna är fantastiska. Jag förstår inte varför inte Sverige spelat in sin egen version. Jag har plöjt de fyra första säsongerna och har fem kvar. Jag älskar nämligen reality-tv nästan lika mycket som böcker. Den tionde håller fortfarande på att spelas in. Serien finns att köpa på dvd på Amazon.com.

En skvaller-bok från tv-inspelningarna är dock på gång. Den ska heta My ox is broken: Detours, Roadblocks, Fast Forwards and Other Great Moments from TV's The Amazing Race och ska innehålla bakgrunder, skvaller, vad-hände-sen och annat smått och gott från de tio säsongerna! Kommer i september.

Den nakna sanningen

En recension av Linda Rosing och Daniel Nyhlens bok Den nakna sanningen Vad skriver man?

...!

Ärligt talat trodde jag faktiskt lite mer om boken men det är bara ett väldigt genomskinligt sätt att tjäna pengar. För förlaget och Daniel Nyhlen kanske! Så fan hon är intresserad av att berätta sin historia. Vi har redan fått allt som står i boken serverat genom kvällstidningarna så spar dina pengar och köp en annan bok istället. Och med tanke på vad hon försöker få fram i slutordet om att inte vika ut sig, acceptera sin kropp och att det är insidan som räknas så förstår jag verkligen inte varför hon prompt måste vara naken på omslaget.

lördag, juli 29, 2006

Res i deckarnas spår

Res i deckarnas spår, var en rubrik man kunde läsa i Metro i veckan som gick. Artikelförfattaren tipsade där om olika resmål i europa där deckare utspelare sig. T ex kan man i Italien besöka Toscana där Michael Dibdins böcker om Aurelio Xen utspelar sig eller läsa om Bella Block i Hamburg av Doris Gerckes. Du hittar hela artikeln här.

Fast varför inte börja i Stockholm och Sverige. Massor av deckare utspelar sig här. Man behöver inte åka särskilt långt. Kolla själva.

I Stockholm:

Kungsholmen

Både Åsa Nilsonnes och Liza Marklunds böcker utspelar sig på Kungsholmen. Monika Pederssen, huvudperson i Nilsonnes böcker arbetar på polishuset på Bergsgatan. Annika Bengtsson huserar i tidningshuset i Marieberg och bor på Hantverkargatan. Inte alldeles sällan utspelar sig även morden här. Nu senast i Marklunds bok Nobels testamente.

Södermalm
Stieg Larssons tidningsredaktion Millenium huserar på Götgatan. Inte långt därifrån, på Mosebacke bor Lisbeth Salander. Tidigare bodde hon på Lundagatan, också på söder. Huvudpersonen i Marie Jönssons bok heter Mona Stensson och jobbar på Skatteverket som ligger på söder.

Östermalm
Ann-Christine Bärnstens hjältinna Martina Di Gombri från Döden är en schlager bor på Östermalm och Ann-Christin Henshers advokat Ulrika Stål arbetar på en välrenommerad byrå på Östermalm.

Övriga Sverige:

Kiruna
Rebecka Martinsson, huvudfigur i Åsa Larssons böcker hamnar upprepade gånger i Kiruna.

Sundsvall
Emma Valls böcker om journalisten Amanda Rönn utspelar sig alla i Sundsvall med omnejd.

Västmanland
I Kungsör finns Helena Colliander chef för rikskrims gärningsmannaprofilgrupp och hjältinna i Lars Weiss böcker.

Västerås
Thomas Kangers böcker om Elina Wik utspelar sig här.

Uppsala
Kjell Erikssons kriminalinspeltör Ann Lindell arbetar på Uppsalapolisen.

Strömstad
Gösta Undefäldt har skrivit massor av deckare och polisromaner som utspelar sig i Strömstad.

Fjällbacka
Camilla Läckbergs samtliga fyra romaner utspelar sig i lilla Fjällbacka på västkusten.

Göteborg
Helene Turstens alla böcker utspelar sig främst i Göteborg med omnejd. Det gör även Catharina Kjellbergs böcker om privatdetektiven Roberta Löfström som bor i Linnéstaden och Sven Westerbergs böcker om rättspykiatern Hanna Skogholm från Hisingen. Även Inger Jalakas böcker utspelar sig i Göteborg genom Margareta Nordin, kriminalinspektör på länskriminalpolisen i Göteborg.

Gotland
Både Mari Jungstedts, Annika Bryn och Anna Janssons senaste böcker utspelar sig på Gotland.

Skåne
I Skåne arrangeras till och med guidade vandringar i deckaren Wallanders fotspår. Självklart med utgångspunkt i Ystad.



Och säkerligen finns där mängder med fler...Googla på "I deckarnas fotspår"...

Flickan som lekte med elden

Åh nej. Den är slut. Redan!

Den började skitsegt. Så segt att jag faktiskt slutade läsa den efter 30 sidor och la undan den till senare och klämde några mer lättsmälta böcker emellan men så gav jag den en ny chans och oj vad den tar sig sådär 150 sidor in i boken. Recensionen nu kommer eventuellt innehålla en del spoilers. Jag varnar nu. Läs inte vidare om du absolut inte vill veta vad som kommer att hända i boken.

Karin på Pocketbloggen skrev så här i en kommentar:
"åh, jag älskade verkligen Flickan som lekte med elden - otroligt nog en andra bok som är bättre än sin föregångare! nu känns väntan alldeles för lång på nästa..."

Jag håller med till fullo. En andra-bok som är mycket bättre än den första och som slutar med en cliffhanger och mitt i en upplösning. Jag blev nästan förbannad. Man får inte avsluta en bok så!

Roligt är att Paulo Roberto dyker upp i boken. Som sig själv. Hela historien kring Blomkvist, Salander och alla de andra i Milleniums redaktion är hela tiden på gränsen till det osannolika men på något sätt lyckas Stieg Larsson få det som mest liknar en konstig fantasi att bli helt och fullt trovärdigt. I love it!

Och när ska vadslagningen börja om vem som nästa bok, Drottningen i luftslottet, kommer handla om....den okända systern eller Milleniums chefredaktör! Vad tror ni?

torsdag, juli 27, 2006

Bert - oraklet i Skara

Bert Karlsson släpper sin självbiografi Mitt liv som Bert lagom till bokmässan. Där lovar han avslöja massa snaskigheter om kändisar och andra politiker.

Men visste du att redan för två år sen kom boken Bert Karlsson: Oraklet i Skara som handlar om Berts framgångar från Marianne Records, via riksdagen och Skara Sommarland till Fame Factory. Den kan man köpa och läsa om man inte orkar vänta tills slutet av september. Är inte både titel och omslag underbara?

Drottningen i luftslottet

Drottningen i luftslottet. Så kommer den tredje delen i triologin om Mikael Blomkvist, Lisbeth Salander och tidskriften Millenium att heta.

Själv närmar jag mig slutet på den andra delen nu och det blir bara bättre och bättre. Flickan som lekte med elden slår den första boken, Män som hatar kvinnor med hästlängder. Mikael Blomkvist är lite mindre manschauvinist i den här boken och lite mer mänsklig än sist. Figurerna är trovärdigare, kanske för man lär känna dem djupare. Historien lika gripande och komplex. Jag vill att Drottningen i luftslottet ska komma nu och inte år 2007!

Millennium blir också tv-serie. Sex stycken 90-minuters avsnitt - två per bok. Vem som ska spela huvudrollerna och när inspelningarna ska starta är inte klart men det blir inte klart före 2008. Jag ser Alexandra Dahlström eller kanske Tuva Novotny i rollen som Lisbeth Salander. Sanna Bråding skulle funka också. Mikael Blomkvist skulle kunna spelas av Simon Norrthon eller Per Graffman eller Johan Gry.

tisdag, juli 25, 2006

Lad lit & dad lit

Nom har läst Nick Hornbys nya Long way down och skriver om den mycket lockande. Jag har inte läst något av Hornby sen High Fidelity och About a boy som båda kom under tidigt nittiotal, men nu blir jag lite sugen igen. Men vem kom på att döpa den svenska titeln till Fallhöjd? Den engelska titeln beskriver bokens handling på ett bra mycket bättre sätt. På nyårsafton ska Martin Sharp ta livet av sig genom att hoppa från ett tak när han avbryts av ytterligare en person som tänker hoppa. Så småningom dyker även fler självmordskandidater upp på taket och det blir helt plötsligt trångt om platserna och utrymme för diskussion och intriger. De bestämmer sig för att hålla sig i livet i sex veckor och ses igen på alla hjärtans dag för att ta livet av sig då istället.

David Nicholls har skrivit massor på engelska men nu har hans bok A Question of Attraction blivit översatt till svenska och då heter den På vinst och förlust. Den handlar om Brian vars högsta önskan är att få delta i ett frågesportprogram på TV och han lyckas tillslut kvala in och faller pladask för en av sina medtävlande Alice.



Inte att förglömma, Bret Easton Ellis nya bok Lunar Park kommer nu på engelska i pocket och på svenska i oktober. Boken är delvis självbiografisk och Bret gör bland annat upp med sin relation till sin pappa. En relation som sägs ha inspirerat honom till att skriva Less than zero och American Psycko. Inte allt för upplyftande med andra ord men det sägs att Lunar Park ska vara en av hans bästa.




Appropå papparelationer så väcks nu en ny genré till liv i Sverige. I utomlandet har den varit på gång ett tag nämligen dad lit, pappor som skriver böcker om familjeliv. Det är blöjbyten, välling, nappflaskor, barnskrik, mys, kärlek och föräldraledighet ur pappornas perspektiv. Två stycken kommer nu i augusti. Välkommen till det nya livet har jag skrivit om förrut och som handlar om Fredriks resa från singel i innerstan till tvåbarnsfarsa i radhus.




Den andra är Hemliga pappan, ja just det, bloggen som nu blivit bok av Andreas Ekström. Bloggen finns kvar här och sträcker sig från att dottern Karin föds och fram tills nu då hon är i krypstadiet. Värsta pappan av Ronny Olovsson kom redan i april och beskrivs som rätt fördomsfull. Pappalivet består mest av en rad festliga upptåg och knasigheter. Å andra sidan skriver Ronny redan i förordet att han bara är en "genomsnittscynisk kvällstidningsjournalist" och man kanske inte ska förvänta sig mer av boken. Recension finns här.



Kvällstidningsjournalist ja? En annan sak som är gemensamt för de tre dad lit-författarna är att de är samtliga journalister. Fredrik är frilans, Andreas jobbar på Sydsvenskan och Ronny på Aftonbladet. Sammanträffande?

måndag, juli 24, 2006

Tre månader!

Måste bara slå ännu ett slag för den fantastiska boken Äntligen icke-rökare av Allen Carr. Nu i helgen passerade vi tremånaders-strecket. En sån där milstolpe för alla som slutat röka. Det är tredje dagen (som ska vara värst), tredje veckan (som efter den det börjar lätta rejält) och tredje månaden (då är man verkligen fri).

Det är också efter tredje månaden som många som slutat börjar känna sig självsäkra och tänker att nu är det ingen fara längre, jag testar att röka en cigg och så trillar dom dit igen.

Tack vare Allen Carr så tänker jag inte alls så. Jag vet att jag rökt min sista cigg och längtar inte alls efter att testa eller prova igen. Jag har inte garvat mig igenom tre månader som Allen Carr påstod att man skulle göra i boken men det har inte varit så särskilt svåröverkomligt heller. Den fysiska abstinensen var nära på noll. Allting sitter i huvudet.

Jag är äntligen icke-rökare! Jag har själv svårt att tro på det. Från att inte ha kunnat hålla uppe en endaste dag under 17 års tid så har jag nu inte rökt på tre månader. Jag trodde faktiskt inte själv att det var möjligt. Kan jag sluta kan nog alla det!

Vi var ett helt gäng vänner och bekanta som slutade i samma veva, där i mitten, slutet av april med hjälp av boken och vi har klarat oss allihopa. Grattis till oss!

fredag, juli 21, 2006

Modebloggarna börjar bokblogga...

Fashionista börjar bokblogga tillsammans med två andra bloggare. Bloggen heter Bokhoran och i samma veva så skriver Ytligheter om chiclit. Vad har hänt? Ska jag börja modeblogga nu?

Tja, varför inte? I den här bokbloggen händer inte mycket. Jag läser tre sidor varje kväll i Flickan som lekte med elden sen somnar jag som en stock.

På dagarna målar jag fönster och beställer kläder från Asos sommarrea.

tisdag, juli 18, 2006

Hur bor du egentligen?

Någon sa att svensken i genomsnitt kan bre ut sig på 50 kvadratmeter per person. Om alla människor levde som vi svenskar, skulle det behövas tre jordklot till ungefär. Vad använder vi alla dessa ytor till?

Generellt har svensken gigantiskt stora kök om man jämför med andra länder. I våra kök förvarar vi mat som närmast kan likna bunkring. Där värmer vi vår snabbmat som vi sedan äter i vardagsrummet framför tv'n och i vardagsrummen har vi all den senaste tekniska utrustningen och bokhyllor fulla med böcker, skivor, pryttlar, prydnadssaker och skräp. Badrummen är stora och rymmer både badkar, dusch, tvättpelare, torkmöjligheter och toalett. Kollar man utomlands så ser det helt annorlunda ut.

Där trängs hela familjer på 50 kvadrat. Köken är oftast en liten skrubb och där lagas all mat från grunden, mat som man handlar för dagen på torget och i närbutiken. I vardagsrummet sover oftast ett par tre stycken, där står matbordet och tv'n. Badrummen är oftast små och iskalla eftersom man inte värmer upp dem. Tvättmaskinen trängs i köket. Blöt tvätt hängs i vardagsrummet eller vid varmare breddgrader, utomhus.

Och det är väl kanske vädret som är den främsta anledningen till att vi svenskar brer ut oss. Vi har inte samma möjligheter att vistas utomhus som dem i de södra delarna där solen skiner oftare än här. Och längre på dagarna, åtminstone på vinterhalvåret. Det gör att det är en distinkt skillnad på hur vi har det i fönstrena jämfört med övriga Europa. Här vill vi släppa in så mycket ljus som möjligt. Där vill man stänga ut ljuset och därmed den stekande solen. Eftersom man bor trängre, bokstavligen står husen emellanåt tätare, så drar man för gardinerna för att skapa lite privacy!

Det här gäller ju såklart bara gemene man. Skillnad är det i kändisvärlden där pengarna styr. Steve Gaines har skrivit en bok om hur kändisarna köper lägenheter och hus. Den heter The sky is the limit och i den kan man bland annat läsa om varför Mariah Carey inte fick köpa Barbara Streisands 17-rumslägenhet eller varför Sting var tvungen att köpa en kostym för att få sin 57-miljoners våning.

Ett annat boktips i ämnet är Svenska hem - En bok om hur vi bor och varför. Författaren Per Svensson reder ut varför vårt hem betyder så mycket för oss och går igenom boendeattityder från sekelskiftet och framåt. Låter intressant eller hur.

Hur bor du själv?

måndag, juli 17, 2006

Tunnlar och fantasifulla stationer

Stockholms busshållplatser, tunnelbanestationer och andra platser längst SL's trafiknät har en hel del spännande namn som för tankarna till något helt annat än trista förortsområden, stadsdelar och villaområden.

Västra Skogen för tankarna till exempel till något som kunde vara hämtat ur Tolkiens eller Zeldas värld. Istället kommer man upp på en betongplatta omgärdad av gigantiska höghuskomplex och vägar kors och tvärs. Västra skogen ligger på blåa linjen och där kan man även hitta spännande namn som Näckrosen och Duvbo. Längs röda linjen finns Midsommarkransen och Telefonplan. Längs gröna linjen finns Stora mossen, Skogskyrkogården och härliga Björkhagen (men det är inte någon björkhage man ser när man kliver ut från stationen direkt). Men det är när man går utanför t-banan som man hittar de mest härliga namnen.

Med buss 40 kan man till exempel komma till Stora skuggan. Med Tvärbanan kommer man till Trekanten. Med pendeltåget kan man åka till Segersäng. Roslagsbanan tar dig till Frescati och Galoppfältet. Och visst låter det härligt att man kan ta Saltsjöbanan till Solsidan (fast den stannar innan på Tippen)?

Någon gång skulle det vara roligt att göra som huvudpersonen i Keith Lowes bok Tunnelseende. Han slår vad med en polare om att åka hela Londons tunnelbana på ett dygn. Ett riskfyllt projekt då han slår vad om sin blivande brud och projektet på pappret torde lyckas utan särskilda marginaler. Londons t-bana har också en hel del härliga stationsnamn. Vad sägs om fantasinamnen Angel, All Saints, Seven Sisters och Elephant & Castle? Eller varför inte bli lite internationell och åka till stationer som Cyprus, East India, Canada Water eller Swiss Cottage?
Stockholms t-banesystem torde gå att åka på en dag utan problem.

En annan bok om tunnelbanor eller som utspelar sig nära dessa är Gänget i tunnelbanan av Christiane F, klassikern om Christiane och hennes kompisar som hänger vid Bahnhof Zoo i Berlin. Boken är verklighetsbaserad och ganska otäck om droger, prostitution och att överleva som tonåring i det tidiga åttiotalets Berlin.

Poesi på väg, de samlingar med dikter som sitter här och var i SL's trafiknät. Man började med detta 1993 och det har varit mycket uppskattat.Både moderna poeter och klassiker finns i samlingarna. SL har inte bara varit duktiga på att publicera dikter, även konsten får ta stor plats. Värld under jord är boken som sammanställer det man kallar världens längsta konstgalleri.

lördag, juli 15, 2006

På andra sidan Venus

På andra sidan Venus handlar om Maria som jobbar som redaktör på tidningen Mentor, en tidning som ges ut av det stora tidskriftsförlaget Venus, deär den excentriska chefen Susannah styr med järnhand. Det handlar om kvinnligt chefskap, kvinnlig vänskap och konkurrens. Boken marknadsför som Bitch Lit, dvs böcker som handlar om kvinnor som är mindre trevliga och mer tuffa och deras karriär.

Elisabeth Andersson, som skrivit boken, gick en chefskurs där man diskuterade ett avsnitt i Liza Marklunds Sprängaren där Annika Bengtzon hade problem med sin chef och så uppkom idén till På andra sidan Venus.

Plus och minus med boken:

+ Bra grundstory som känns genomarbetad
+ Skönt med kvinnor som inte beter sig enligt stereotypen
+ Lättläst och underhållande

- Stolpigt språk, känns lite som en högstadieuppsats ibland
- Boken håller inte samma klass från början till slut, den tappar på slutet

På andra sidan Venus är första boken i en planerad triologi och ja, jag ser fram emot att läsa de andra två också!

fredag, juli 14, 2006

Readomatic



På Centralstationen, vid Forex och Arlanda Express, står en Readomatic. Det är den första jag ser faktiskt. Böcker man kan köpa just nu är bland annat Marion Keyes Å andra sidan, Camilla Läckbergs Stenhuggaren, Alexander McCall Smiths Giraffens tårar, Liza Marklunds Asyl, Mariette Glodeck Röda vita rosen, Michael Connellys Skuggspel, Isabelle Allendes Zorro, Fotbolls-VM genom tiderna, Carolina Gynnings Ego girl, Åke Edwardssons Samurajsommar, Jane Moores Kärlek@första.träffen och ett gäng till.

Najs om man någongång hamnar i situationen att man ska resa iväg och inte har med sig något att läsa. Hahahahahahaha! Som om det någonsin skulle inträffa!

torsdag, juli 13, 2006

Team Guido

Jag har beställt boken Gay Reality - The team Guido story. Bill och Joe var det första gayparet som var med i en dokusåpa i USA. The Amazing Race som också visats på svensk tv. Jag är helt såld på serien. Precis min typ av äventyr, tävling, spänning, lösa uppdrag, jaga jorden runt. Jag får rysningar bara jag hör signaturmelodin.

Jag hejjade såklart på Team Guido i första omgången. När de andra sov utomhus i spöregn i sovsäckar så checkade dom in på hotell och drack champagne och de försökte med tjuvtrick hela tiden så alla andra lag blev arga på dem. Jag gillade dom helskarpt.

För några år sedan skrev dom en bok om sina äventyr. Jag beställde den precis.

Flytt

Kolla vilken snygg url vi har fått!

Från och med nu finns bloggen alltid på www.enannansida.se/bok. Uppdatera era länkar och bokmärken.

Spioner

För alla som gillar deckare, thrillers och spiondramor så kommer här ett tips. På Armémuseum pågår just nu utställningen Spioner. Här finns hemliga tunnlar, dolda kameror, krypteringsmaskiner, chiffer, radiomottagare och sovjetiska agentsändare. Låter som ett utflyktsmål nån regnig dag i sommar.

onsdag, juli 12, 2006

Litterära sällskap - vad gör dom egentligen?

Vad gör man i ett litterärt sällskap egentligen? Jag har alltid undrat så. På bokmässan tar de upp en fjärdedel av hela mässhallarna och de ser ut att ha så trevligt i sina små montrar. Jag brukar alltid fastna någonstans där och handla böcker. Sist blev det sex stycken av Shakespearsällskapet.

Men vad gör man när man inte är på bokmässa? Träffas och diskuterar? Men många av författarna är ju döda och begravda sen länge. Kan man verkligen tömma ut mer ur Strindbergs produktion till exempel. Det måste ju finnas mängder med tolkningar, analyser, doktorsavhandlingar och dylikt. Hur många vinklar finns det? Upplys mig!

Eller är det ett sätt att hitta vänner och umgås. Kanske pratar man inte alls om respektive författares produktion när man ses utan kanske om väder och vind, de senaste dokusåporna, fotbolls-vm eller schlagerfestivalen? Är sällskapen mest till för nya fans?

Var är de moderna författarsällskapen? Till exempel för 80-talsförfattarna Jackie Collins, Ronna Jaffe, Judith Krantz? Var är sällskapen för Dan Brown, Camilla Läckberg, Jonas Gardell, Marion Keyes, Håkan Nesser, Liza Marklund och andra av dagens storsäljare?

Det enda jag har hittat är ett forum för Stephen King-fans på svenska. Följeslagarna heter det och kan närmast likna ett litterärt sällskap.

Bland de klassiska litterära sällskapen hittar vi dessa:
Agnes von Krusenstjerna sällskapet
Bellmanssällskapet - Carl Michael Bellman
Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier
Bulgakov-sällskapet - Michail Bulgakov
Dan Andersson sällskapet
Edith Södergran-sällskapet
Elin Wägner-sällskapet
Ellen Key-sällskapet
Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren - Lotta-böckerna
Eyvind Johnson-sällskapet
Evert Taube-sällskapet
Fritiof Nilsson Piraten-sällskapet

Följeslagarna - Stephen King
Gunnar Ekelöf-sällskapet
Gustaf Frödingsällskapet
Harry Martinson-Sällskapet
Heidenstamsällskapet - Verner von Heidenstam
Hjalmar Gullberg-sällskapet
Ivar Lo-sällskapet - Ivar Lo Johansson
Karin Boye Sällskapet
Karl Gerhard sällskapet
Sällskapet Moas vänner - Moa Martinsson
Evandersällskapet - Per Gunnar Evander
Selma Lagerlöf-sällskapet
Shakespearesällskapet - William Shakespeare
Strindbergssällskapet - August Strindberg
Delblanc-sällskapet - Sven Delblanc
Sällskapet Erik Johan Stagnelii Vänner - Erik Johan Stagnelius
Tolkien sällskapet Forodrim - J.R.R. Tolkien
Upsala science fiction-sällskapet

Fler hittar du på DELS hemsida. DELS - De litterära sällskapen är samlingsorganisationen och de har över 100 medlemsklubbar.

måndag, juli 10, 2006

Höstdebutanter

Nej, det är inte höst även om det känns så när man tittar ut genom fönstret. Vädret slog om från strålande sol till ösregn och en alldeles mörkgrå himmel över natten. Då kanske det passar bra att börja snegla på höstens debutanter och börja längta lite tills hösten och alla nya böcker kommer.

Jerker Dalman är en av dom som debuterade redan nu i juni. Han vann Robinson för några år sen och sen blev det tyst. Nu kommer boken Extra allt! - Om lyckopiller, inre peeling och tristess. Boken verkar rätt kul och innehåller Jerkers teckningar från konstskolan typ.



Annika Lantz, känd från radio, släpper sin debutbok 9 1/2 månad som handlar om hennes dagar som föräldraledig med barn nummer två. Hon slår härmed fast att alla som säger att det inte är någon skillnad med ett barn till ljuger. Med tanke på Lantz humor från radion så verkar det här som en riktigt rolig bok.



Karin Alfredsson är journalisten som skrivit boken 80 grader från varmvattnet som handlar om läkaren Ellen Elg, som är på ett oklart uppdrag i Afrika. Boken beskrivs som en deckare i miljöer som aldrig tidigare beskrivits i svensk spänningslitteratur och boken tar upp ämnen som sexualitet, kvinnoförtryck och döden.


Bloggaren och krönikören Mats Strandbergs debut Jaktsäsong kommer i augusti och handlar om Stockholms gayvärld, nattklubbar, tv-knarkande och Melinda som blir kär i Andreas som är bög.



Moa-Lina Croall är en sån där renässansmänniska som kan allt. Hon har tidigare publicerat dikter och noveller, vunnit Lilla Augustpriset, hon är musiker, sjunger, spelar gitarr och trummor och håller just nu på att plugga till skrivpedagog. Dessutom kommer hennes debutroman nu i juli. Sen tar vi Berlin heter den och anspelar på Leonard Cohens hit "First we take Manhattan, then we take Berlin". Boken handlar om Lou som drar från Malmö för att hitta sig själv i Berlin. Lite ångestladdat kanske. Det är nu de sena 80-talisterna börjar växa upp och ska hitta sig själva.



Elisabeth Gileks debut heter Jessica Jungs saknad. Jessicas pojkvän mördas och Jessica ger sig själv in i en jakt på att lösa mordet parallellt med polisutredningen. Det visar sig att Johan kanske inte alls varit den han utgett sig för och Jessica dras ner i Stockholms undre, farliga värld. Förlaget lovar spännande och oväntad upplösning. Jag hoppas på den här. Förhandsexet ligger hemma och väntar.



Ladlit på svenska får vi av Per Johansson. Göteborg i päls heter hans debut som handlar om en kille, ung och intellektuell, som jobbar i disken på en av Göteborgs krogar men längtar ut till Europa och mellan slitet, de hala golven och fyllorna söker efter det vackra i livet. Ännu en ångestladdat generationsroman kanske?



Jenny Jägerfeldt är från Skärblacka utanför Norrköping och jag tror minsann att vi har gått i samma skola någongång, parallellklass typ. Hål i huvudet heter hennes debut som handlar om Minou, tjugotre år, på kollisionskurs med hela världen. Anar vi ett mönster?



Mer ladlit blir det med Jens Lapidus bok Snabba cash. JW säljer kokain runt Stureplan. Latinon Jorge rymmer från Österåker. Radovan och Mrado tillhör juggemaffian. Dessa män träffas och genomgår ett helvete. Varför? Jo, snabba cash såklart.


Självklart är det här bara ett axplock av allt som kommer i höst...Mer finns på Svensk Bokhandels hemsida.

söndag, juli 09, 2006

Etta!

Kolla här! I vanliga fall brukar det vara helt omöjligt att ens närma sig Deckarmammas statistiksiffror så man får vara glad så länge det varar.

Klicka på bilden så blir den större:


UPPDATERAT: Det varade ungefär en timma!

Förändringens vindar av Douglas Kennedy

Jag vet faktiskt inte riktigt vad den här boken handlar om. Vad försöker den säga egentligen?

Är det ett politiskt inlägg i debatten i USA? Handlar den om abortmotstånd? Eller om massmedias klappjakt? Eller om otrohet och svek? Om psykotiska döttrar? Om revolt? Om cancer? Om relationen mor-dotter? Om tråkigt hemmafruliv i en småstad?

Det känns som om Douglas Kennedy försöker täcka in så mycket som bara är möjligt. Jag tappar fokus flera gånger eftersom han aldrig håller sig till grundstoryn utan det känns som det blir stickspår hela tiden fast man egentligen bara vill veta hur gick det sen?

Jag gillade både Den gåtfulle fotografen och Ett alldeles särskilt förhållande men Förändringens vindar var ett riktigt bottennapp.

En annan sidas bulgursallad med Sweet Baby Ray-kyckling

En liten kokbok från ingen mindre än Hemfebers kök.


Koka bulgur enligt instruktionerna på förpackningen. Låt svalna.


Blanda i tomater, kidneybönor, lök, fetaost, lite färska kryddor och cashewnötter i den ljumma bulguren.


Så här smarrigt blir det.


Stek eller wooka upp kycklingfilé, bröstfilé eller innerfilé i strimlor.


Mot slutet geggar du in världens godaste sås, Sweet Baby Ray's, så att kycklingen får fin smak och härlig färg.


Chicken Sweet Baby Ray.


Servera med ett gott bröd. Vi körde pumpabröd.


Lax till de som inte äter kött.


Zandra, Hemfeber-Emma och Zvammel.


Resterna av efterrätten, bestående av tre sorters melon och jordgubbar.

Här är några fler bilder från Emmas fina nyrenoverade kök.

fredag, juli 07, 2006

Färgvecka: Röd fredag

Jag hade svårt att välja bok idag. Jag hade kunnat skriva en uppsats både om Röda rummet av Strindberg eller Marklunds Den röda vargen eller Viveca Lärns Vi ses vid Röda sten.

Slutligen föll dock valet på Röd åklagare.

Jag gillar ju böcker om Kina. Några riktiga höjdarböcker jag läst utspelar sig i Kina. Vilda Svanar såklart, men också Döttrarnas rike (som var rätt seg), Bara en dotter och den senaste Babes in Beijing.

Röd åklagare har undertiteln En kvinnas berättelse om brott, makt och korruption i Kina. Huvudperson är Xiao som jobbar som åklagare i en liten kinesisk by på landet. Om hon jobbar tillräckligt bra kan hon göra karriär och så småningom ta sig till storstaden. Som nybörjare och kvinna får hon mest ha hand om våldtäkter och andra otuktsmål som inte klassas som så viktiga.

Maktstrukturen i Kina är hård och kompromisslös. Dödsstraff är ett av de vanligaste straffen, bland annat för mord och Xiao får erfara att det gäller att hålla sig väl med samhället och man får inte dra sig för att, om det behövs, angiva vänner och famij för att rädda sitt eget skinn. Hon blir flera gånger inblandad i tveksamma mål där det mer handlar om att statuera exempel med hjälp av oskyldiga snarare att få fast den skyldige.

Boken verkar kanonbra tycker jag och den kom ut i april i år och är skriven av Xiao Rundcrantz som själv arbetat som åklagare i Kina och flyttade till Sverige 1998 efter att ha träffat sin blivande svenske man på Internet. Det var innan Kinas stenhårda cencurregler för internet trädde i kraft.

torsdag, juli 06, 2006

Färgvecka: Blå torsdag

Something blue är andra boken av chic lit-författarinnan Emily Giffin. Hennes böcker är inte översatta till svenska men hyfsat lättlästa för alla normalbegåvade på engelska.

Fast egentligen börjar det med första boken, Something borrowed. Den handlar om Rachel som på sin 30-årsfest råkar hamna i säng med bästa väninnan Darcys fästman och upptäcker till sin stora fasa att hon dessutom börjar bli kär i killen. Not good och bröllopet närmar sig.

I Something blue får vi följa Darcy som upptäcker att hennes fästman och bästa väninna Rachel har något fuffens tillsammans. Kul tvist och fyndiga titlar på böckerna tycker jag.

onsdag, juli 05, 2006

Färgvecka: Svart onsdag

Onsdagens färg i Flitiga Myrans färgveckotema är svart.

Klassikern av Walter Farley, Den svarta hingsten handlar om pojken Alec som får en vild svart hingst att ta hand om. Boken kom redan 1941 och har kommit i mängder av varianter efter det. Svarta hingsten kommer tillbaka, Svarta Hingsten och flickan, Svarta Hingsten möter Eldfuxen, Svarta Hingsten gör uppror, Signal Svarta Hingstens son och så vidare. Jag läste någon enstaka som ung men hade svårt att identifiera mig med Alec och tyckte egentligen aldrig att det var några höjdarböcker.

Walter Farleys svarta hingst har en jättefin hemsida värt ett besök eller två.

Black Beauty är klassikern av Anna Sewell som handlade om den vackra svarta hingsten Vackre Svarten. Där fick man ur hästens synvinkel känna på livet som häst i slutet av 1800-talet. Vackre Svarten går från ägare till ägaren och får uppleva både goda tider som lekkamrat åt en rikemansflicka och hårda tider som arbetshäst. Anna Sewell dog strax efter boken publicerats 1877 så hon fick aldrig uppleva sin framgång.

Några som hakade på den framgångsrika Black Beauty-stilen på var systrarna Pullein-Thompson, Josephine, Diana och Christine. De började skriva uppföljare till Black Beauty på 50- och 60-talet. Deras böcker var i exakt samma stil och handlade om ättlingar till Black Beauty. I början av varje bok fanns ett släktträd som toppades av Black Beauty himself.

Uppföljarna hette Black Ebony, Black Velvet, Black Swift, Black Nightshade, Black Princess, Black Beauty's Family och More From Black Beauty's Family. Några finns översatta till svenska och de här böckerna älskade jag och läste flera gånger om hur de stackars hästarna levde runt sekelskiftet. Jättespännande böcker och väldigt historiskt lärorika.


Gör inte samma misstag som jag bara. Sök inte på "Black Beauty" bara, då får ni kanske upp träffar som ni inte alls hade tänkt er! :-)
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser