måndag, juli 10, 2006

Höstdebutanter

Nej, det är inte höst även om det känns så när man tittar ut genom fönstret. Vädret slog om från strålande sol till ösregn och en alldeles mörkgrå himmel över natten. Då kanske det passar bra att börja snegla på höstens debutanter och börja längta lite tills hösten och alla nya böcker kommer.

Jerker Dalman är en av dom som debuterade redan nu i juni. Han vann Robinson för några år sen och sen blev det tyst. Nu kommer boken Extra allt! - Om lyckopiller, inre peeling och tristess. Boken verkar rätt kul och innehåller Jerkers teckningar från konstskolan typ.



Annika Lantz, känd från radio, släpper sin debutbok 9 1/2 månad som handlar om hennes dagar som föräldraledig med barn nummer två. Hon slår härmed fast att alla som säger att det inte är någon skillnad med ett barn till ljuger. Med tanke på Lantz humor från radion så verkar det här som en riktigt rolig bok.



Karin Alfredsson är journalisten som skrivit boken 80 grader från varmvattnet som handlar om läkaren Ellen Elg, som är på ett oklart uppdrag i Afrika. Boken beskrivs som en deckare i miljöer som aldrig tidigare beskrivits i svensk spänningslitteratur och boken tar upp ämnen som sexualitet, kvinnoförtryck och döden.


Bloggaren och krönikören Mats Strandbergs debut Jaktsäsong kommer i augusti och handlar om Stockholms gayvärld, nattklubbar, tv-knarkande och Melinda som blir kär i Andreas som är bög.



Moa-Lina Croall är en sån där renässansmänniska som kan allt. Hon har tidigare publicerat dikter och noveller, vunnit Lilla Augustpriset, hon är musiker, sjunger, spelar gitarr och trummor och håller just nu på att plugga till skrivpedagog. Dessutom kommer hennes debutroman nu i juli. Sen tar vi Berlin heter den och anspelar på Leonard Cohens hit "First we take Manhattan, then we take Berlin". Boken handlar om Lou som drar från Malmö för att hitta sig själv i Berlin. Lite ångestladdat kanske. Det är nu de sena 80-talisterna börjar växa upp och ska hitta sig själva.



Elisabeth Gileks debut heter Jessica Jungs saknad. Jessicas pojkvän mördas och Jessica ger sig själv in i en jakt på att lösa mordet parallellt med polisutredningen. Det visar sig att Johan kanske inte alls varit den han utgett sig för och Jessica dras ner i Stockholms undre, farliga värld. Förlaget lovar spännande och oväntad upplösning. Jag hoppas på den här. Förhandsexet ligger hemma och väntar.



Ladlit på svenska får vi av Per Johansson. Göteborg i päls heter hans debut som handlar om en kille, ung och intellektuell, som jobbar i disken på en av Göteborgs krogar men längtar ut till Europa och mellan slitet, de hala golven och fyllorna söker efter det vackra i livet. Ännu en ångestladdat generationsroman kanske?



Jenny Jägerfeldt är från Skärblacka utanför Norrköping och jag tror minsann att vi har gått i samma skola någongång, parallellklass typ. Hål i huvudet heter hennes debut som handlar om Minou, tjugotre år, på kollisionskurs med hela världen. Anar vi ett mönster?



Mer ladlit blir det med Jens Lapidus bok Snabba cash. JW säljer kokain runt Stureplan. Latinon Jorge rymmer från Österåker. Radovan och Mrado tillhör juggemaffian. Dessa män träffas och genomgår ett helvete. Varför? Jo, snabba cash såklart.


Självklart är det här bara ett axplock av allt som kommer i höst...Mer finns på Svensk Bokhandels hemsida.

4 Comments:

Blogger Peter Ljungkvist said...

Dessutom har Karin Alfredsson min hjälte Stephen King att tacka för allt (se min blogg), så den måste man ju läsa...=)

12:24 em  
Blogger Lisa said...

Ja, å det ska bli så kul! Känns lite som att öppna en godispåse när den tjocka tjocka Höstens Böcker kommer. Och i höst ännu större, för (skryt:)då ska jag också släppa bok. Titta in hos mig så får du se!

9:30 fm  
Blogger Petra said...

Grattis Lisa! Vad kul med boken!

Du får rapportera om Karin Alfredson är bra sen Belgarion! Jag gissar att du kommer kasta dig över boken!

11:57 fm  
Blogger Peter Ljungkvist said...

Ska nog läsa den så snart det går Petra...men liksom alla andra bokälskare så finns det så många olästa böcker och ack så lite tid...snyft..=)

12:56 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser