tisdag, juli 25, 2006

Lad lit & dad lit

Nom har läst Nick Hornbys nya Long way down och skriver om den mycket lockande. Jag har inte läst något av Hornby sen High Fidelity och About a boy som båda kom under tidigt nittiotal, men nu blir jag lite sugen igen. Men vem kom på att döpa den svenska titeln till Fallhöjd? Den engelska titeln beskriver bokens handling på ett bra mycket bättre sätt. På nyårsafton ska Martin Sharp ta livet av sig genom att hoppa från ett tak när han avbryts av ytterligare en person som tänker hoppa. Så småningom dyker även fler självmordskandidater upp på taket och det blir helt plötsligt trångt om platserna och utrymme för diskussion och intriger. De bestämmer sig för att hålla sig i livet i sex veckor och ses igen på alla hjärtans dag för att ta livet av sig då istället.

David Nicholls har skrivit massor på engelska men nu har hans bok A Question of Attraction blivit översatt till svenska och då heter den På vinst och förlust. Den handlar om Brian vars högsta önskan är att få delta i ett frågesportprogram på TV och han lyckas tillslut kvala in och faller pladask för en av sina medtävlande Alice.Inte att förglömma, Bret Easton Ellis nya bok Lunar Park kommer nu på engelska i pocket och på svenska i oktober. Boken är delvis självbiografisk och Bret gör bland annat upp med sin relation till sin pappa. En relation som sägs ha inspirerat honom till att skriva Less than zero och American Psycko. Inte allt för upplyftande med andra ord men det sägs att Lunar Park ska vara en av hans bästa.
Appropå papparelationer så väcks nu en ny genré till liv i Sverige. I utomlandet har den varit på gång ett tag nämligen dad lit, pappor som skriver böcker om familjeliv. Det är blöjbyten, välling, nappflaskor, barnskrik, mys, kärlek och föräldraledighet ur pappornas perspektiv. Två stycken kommer nu i augusti. Välkommen till det nya livet har jag skrivit om förrut och som handlar om Fredriks resa från singel i innerstan till tvåbarnsfarsa i radhus.
Den andra är Hemliga pappan, ja just det, bloggen som nu blivit bok av Andreas Ekström. Bloggen finns kvar här och sträcker sig från att dottern Karin föds och fram tills nu då hon är i krypstadiet. Värsta pappan av Ronny Olovsson kom redan i april och beskrivs som rätt fördomsfull. Pappalivet består mest av en rad festliga upptåg och knasigheter. Å andra sidan skriver Ronny redan i förordet att han bara är en "genomsnittscynisk kvällstidningsjournalist" och man kanske inte ska förvänta sig mer av boken. Recension finns här.Kvällstidningsjournalist ja? En annan sak som är gemensamt för de tre dad lit-författarna är att de är samtliga journalister. Fredrik är frilans, Andreas jobbar på Sydsvenskan och Ronny på Aftonbladet. Sammanträffande?

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Handlingen i Hornbys bok påminner enormt mycket om den i Arto Paasalinna (stavningen säkert fel) bok "Kollektivt självmord" som är utgiven bra mycket tidigare, där en man ska begå självmord i en lada och i samma lada träffar en annan som också tänker begå självmord, varpå de börjar reflektera över det hela och gaddar ihop sig med andra potentiella självmördare... Grymt lik grundhandling alltså. Copycat eller vad?

4:15 em  
Blogger Tina said...

Har inte läst något av Hornby. Vilken skulle du rekommendera att börja med?

10:10 em  
Blogger Petra said...

Erika: Tja. Kanske det. Vet inte hur stor Paasalina är i UK!

Annars är väl inte ämnet allt för ovanligt ämne. Finns det inte nåt grekiskt drama med samma ämne och ev. nån annan klassiker?

Tina: Vilken som helst. Jag gillade High Fidedity. Har du inte sett filmen så gör det också! :)

9:51 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser