torsdag, september 29, 2005

Nu börjar Bok och Biblioteksmässan!

Nu börjar Bok och Bibliotek i Göteborg. Jag känner den torra luften, lukten av alla nya böcker, hör sorlet, känner vimlet och stämningen.

Och jag är inte där...

För första gången på flera år har mitt jobb ingen monter där. Vi ska spara pengar. Igår skulle vi ha packat upp. Slitit med kartonger, satt upp nya fina skyltar, monterat upp våra ställ, placerat ut möblerna, kollat de sista kontakterna med föreläsarna och spanat in i andra montrar efter nya spännande böcker.

Idag är fackbesökarna där. De biblioteksanställda, lärarna och studenterna. På fredag eftermiddag trillar allmänheten in. De kommer till vår monter. Köper massmediaboken, vill diskutera journalistik och "får man verkligen skriva vad som helst i tidningen". Framåt lördag, söndag har man själv handlat tre gånger så mycket som man tänkt från början och monterförrådet och hotellrummet översvämmas av böcker, gratistidningar, flyers, reklamblad och visitkort.

Jag saknar det.


Vår monter på bokmässan 2003.


Jan Guillou i vår monter på bokmässan 2004.

Jag får nöja mig med att läsa Expressens kulturblogg från mässan istället.

onsdag, september 28, 2005

Mer och mer böcker....

Appropå mitt inlägg för några veckor sen då jag skrek efter mer Maria Kallio, det finns! Ytterligare en bok har givits ut på svenska. Den heter Falska förespeglingar och landade i min brevlåda idag. Jag köper alldeles för mycket. Jag vet inte när jag ska hinna läsa alltihopa men det ger mig tillfredsställelse att bara äga dem :-).

Jag har handlat böcker för cirka 1200 kronor bara i september och tänkte ta ett köpstopp under oktober men när Norstedts nyhetsbrev trillade in i brevlådan igår så blev jag jättesugen på Maria Glodecks debutroman, Röda vita rosen. Den handlar om ett kompisgäng som kanske håller på att växa ifrån varandra eller på väg att bli vänner för livet. De ska fira midsommar tillsammans och på småtimmar får de för sig att leka den gamla leken Röda Vita Rosen. En lek som rätt snart spårar ur och obehagliga sanningar om varandra börjar avslöjas.

Och i avdelningen preskriberat; jag skrev faktiskt en pjäs för hundra år sen som handlade lite om samma sak. Den handlade om några vänner som tågluffade tillsammans fast de egentligen hade vuxit ifrån varandra och var på väg åt helt olika håll. Frampå småtimmarna och några glas senare började den festen spåra ur. Pjäsen hette Rum 301 och sattes upp av Teater Beige i Norrköping någongång runt 1994-1995 och spelades ett par gånger och rätt många verkade gilla den!

Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra!

Har ni tänkt på att bland smurfarna har allihopa en egenskap och en uppgift. Skateboardsmurfen, trädgårdsmästarsmurf, målarsmurf, hammarsmurf, guldsmurf till exempel. Smurfina dock, hon behöver ingen egenskap, hon är bara tjej.

På leksaksavdelningen på vilket stort varuhus som helst delar man upp i pojk- och flickavdelningar. På pojkarnas avdelning finns det saker med starka färger, som låter, bullrar och för väsen. Saker som snurrar, blinkar och som går av sig själv. På flickornas avdelning är det matta färger, rosa, och stela leksaker. Stela dockor med låsta armar och ben. Barbiedockor som står på tå och inte kan röra sig. Vi får tidigt lära oss att flickor ska vara tysta och sitta still och killar ska bullra och busa.

Egentligen är det inget nytt i Liza Marklund och Lotta Snickares bok, Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra. Allt har man faktiskt hört förrut och flera gånger men inte i en sådan bra sammanställning som de faktiskt har fått till! Den går fort att läsa och rekommenderas!

lördag, september 24, 2005

Jobbar i solen!

Jag är på jobbresa i Spanien! Vi har ockuperat oss i ett hus, jag och fyra kollegor och skriver så fingrarna blöder. Vi producerar texter så svetten lackar. Emellanåt käkar vi lite tapas, tar ett dopp i poolen och sen skriver vi igen, diskuterar, sågar, berömmer, skriver om, producerar. Helt underbart att ligga och korrläsa på en solmadrass på altanen. Huset ägs av folk från ett stort bokförlag så ni kan ju tänka er att det är en inspierarande miljö!

Vi är några mil från Malaga på Spaniens solkust och det är minst 25-28 grader i solen och 20 i poolen!

Sämre jobbresor har man varit på!

tisdag, september 20, 2005

Hanna och Lars ska vara med i en bok!

Deckarmamman Camilla Läckberg sökte efter namnförslag genom sin blogg. Hon håller på att skriva boken Olycksfågeln och berättar löpande om arbetet i bloggen. Bland annat så efterlyste hon namn till två av karaktärerna.

Min kompis Hanna skickade in förslag som Camilla gillade så nu ska Hanna och Lars bli bokkaraktärer!

Det känns nästan som de blir kändisar nu!

Min vän hästen

Ett off-topic-inlägg idag. Detta handlar inte om böcker utan om min älskade fodervärdshäst som imorgon flyttar till kallare breddgrader.

I nästan fyra år har jag fått äran att bli hans vän. Först som medryttare och sen som fodervärd.

Vi har tävlat, både med framgång och med katastrofresultat. Vi har tagit bronsmärket tillsammans. Förra året blev vi klubbmästare i reining. Vi har varit på givande kurser hos landslagsryttare. Vi har provat på centrerad ridning och han har lärt mig allt om NH (natural horsemanship) och westernridning.

Vi har genomlevt smällkalla vintrar med strömavbrott och frusna ledningar. Mockat i skenet av ficklampor. Eller som den gången då det blev strömavbrott i ridhuset och jag tömkörde och han trasslade in sig i linorna, men tack vare hans lugn och skarpa ögon lyckades han själv trassla sig ur och hitta utgången med mig släpande i linorna.

Eller som den gången det spöregnade och han vägrade gå in i transporten och vi riskerade att missa hela tävlingen. I 45 minuter lockade vi och pockade och jamsade tills jag blev förbannad och röt till och han klev snällt in som han aldrig gjort något annat. När vi kom fram till tävlingen så sken solen, tävlingarna hade blivit uppskjutna på grund av regnet och vi kom tvåa i vår klass med en jättebra poäng och alla gånger efter det som vi åkt transport har han gått in på 30 sekunder.

Eller som den gången när jag fastnade med stöveln i leran och för att undvika att bada gyttjebad hängde mig fast i hans man och han stod kvar och stöttade upp mig tills jag fick i foten i stöveln igen.

Eller den gången jag hade glömt spänna sadelgjorden så sadeln for under magen och jag fick kasta mig av i farten och han stannade och såg fundersamt på mig: - Knäppskalle! Inte ska sadeln sitta där

Eller den gången jag var ute och gick med honom ganska långt och inte orkade gå hem utan klängde mig upp på ryggen och red hem i grimma och grimskaft, utan hjälm, och han gick så försiktigt, försiktigt för att jag inte skulle trilla av och skada mig.

Vi har varit ute på långa härliga uteritter i solen på flera timmar. Vi har galopperat över snöiga fält. Vi har bara busat och gosat.

Imorgon går vi skilda vägar. Vi ska ut på varsitt nytt äventyr. Jag som nybliven husägare, med en rad medryttarhästförfrågningar som jag ska välja och vraka emellan och han ska till norrut för att träffa sina ny ägare. Trots att det är självvalt och trots att livet går vidare så kommer jag sakna honom mycket!

söndag, september 18, 2005

Kartonger, böcker och vinyl

Det gick bra att packa böckerna. Vi hittade tillslut en massa lätta saker vi kunde packa i de halvfulla kartongerna vars botten täcktes av böcker. Precis enligt flyttfirmans instruktioner. De var lagom tunga att bära och flytten gick fort.

Vinylen däremot! Fyllde vi en kartong med vinyl, på högkant, så blev den svintung. Att lägga dem ner för att bilda botten var uteslutet. Att lägga saker ovanpå var också uteslutet. Vinylen är känsliga saker och värdefulla. Ömtåliga. Det blev ändå pappkassar tillslut och körde dem omsorgsfullt i bilen. Vi får nog flytta dem själva i december eftersom flyttfirman vägrar ta pappkassar.

Hur bör de packas? Ni som vet?

lördag, september 17, 2005

The missing piece meets the big O

Fem minuter tog det efter att vi packat ner hälften av böckerna tills jag behövde ha tag på en. Vilken låda? Det var bara att ge upp.

Efter 30 packade flyttlådor tog vi ett glas vin och började prata serieböcker. Vi diskuterade och jämförde Johanna Rubin Dranger (Fröken Livrädd och kärleken, Fröken Livrädd och karriären och Askungens syster) med Anna-Karin Elde (Om ingen nyper mig i rumpan snart går jag hem) och jag ville visa min fina bok The missing piece meets the big O av Shel Silverstein. Det är en helt underbar historia om kärlek och relationer och handlar om the missing piece som är ute i världen och letar efter sin andre hälft. Läs den!

Jag själv får vänta tills i början av december tills jag kan bläddra i den. Då i vårt nya hus, i det fina biblioteket! Tills dess ska den och hälften av våra andra böcker få bo i ett shurgardförråd! Hoppas de inte fryser!

Dokusåpor i deckare

En dokusåpa tar plats i Camilla Läckbergs nya deckare. Jippie! Dokusåpajunkie som jag är jublar jag och hoppas boken blir klar fort, fort.

I väntan på den kan man läsa Ben Eltons Dead fameous som utspelar sig i ett Big brother-hus. En deltagare hittas död, men ingen kamera har uppfattat vem som är mördad. Jättebra!

fredag, september 16, 2005

Att-göra-listan

- Fixa plats på Shurgard. check
- Boka släp på Statoil. check
- Hämta 10 flyttkartonger på jobbet.
- Hämta 10 flyttkartonger hos Emma.
- Hämta 10 flyttkartonger hos Jenny.
- Muta vänner så vi har flytthjälp på lördag. check
- Packa ovanstående 30 kartonger med böcker och bös.
- Dricka öl.

Vilken härlig fredag det blir!

torsdag, september 15, 2005

Så packar du böcker inför flytt

Hur packar man böcker när man ska flytta? Vi har 10 överfulla Billy-bokhyllor på våra 48 kvadrat och när mäklaren fick se det när han var på besök imorse rekommenderade han bestämt att vi flyttade minst hälften innan visning. Visningen är om en vecka!

Hur stuvar man undan hundratals böcker i en handvändning? Det råder delade åsikter. Antingen kan man packa i kartonger. En full kartong med böcker är värdelöst. Det går inte att bära den utan att fullkomligt paja ryggen. Bättre är då pappkassar. Vi har inhandlat 40 stycken på Vivo men de räcker inte så långt men är relativt billigt. Packar man en pappkasse full med böcker så blir det perfekt tyngd, man tar en i vardera hand och bär. Nackdelen är att de inte går att stapla och de är känsliga för fukt och är olämpliga att ställa utomhus utanför lastbilen när man flyttar i slutet av november.

Efter långa diskussioner där alla har olika åsikter så ringde jag flyttfirman som säger så här. Packa böckerna halvfullt i kartonger. Fyll upp med kläder, handdukar, lakan eller lätta småsaker. Om man inte har tillräckligt med saker att fylla med så låt kartongen vara tom. Då kan man lyfta, man kan stapla och stuva och de går att ställa ute i ruskväder en kortare tid. Kartonger får man låna gratis av flyttfirman, hur många som helst.

Så nu vet ni.

Katalogisera böcker

Hur katalogiserar man böcker? Efter författare eller genré? Eller som i vår bokhylla, efter storlek?

LibraryThing är en internettjänst för oss som vill katalogisera. Jag funderar på att prova den så fort vi flyttat in i huset och böckerna är på plats i det planerade biblioteket.

På lördag åker nämligen de flesta av våra böcker in i ett förråd inför försäljning av våra 48 kvadrat, visning, flytt och städning.

Jag kommer att sakna dom.

tisdag, september 13, 2005

Brev

Har ni läst Eric Ericssons bok Brev till samhället.
Inte? Gör det!

Eric har skickat brev till en massa politiker, halvkändisar och myndigheter med helt vansinniga förslag och får tillbaka en hel del roliga svar. Till exempel från Mona Sahlin när han föreslår att den nya socialdemokratiska folkdräkten som han sytt upp är av älgskinn, näver och ull eller när han skriver till Stanley Sjöberg om sitt möte med en ond Jesus i köket eller när han skriver till Tierps kommun om sina planer om att starta ett indianreservat.

måndag, september 12, 2005

Misstankar och Leena Lehtolainen igen

Tillbringade helgen på landet i Lämmetorp hos mamma. Lite kräftor, lite "sega långsamma mornar", lite "sova middag", lite TP-spel, lite av varje. Lugnt och skönt var det och jag fick tillfälle att läsa mycket.

Läste ut Snöjungfrun och började raskt på Dödsspiralen. Det är lite lurt att börja direkt läsa en deckare i samma serie direkt efter en annan. Speciellt när den mördade i den ena boken heter samma sak som en av de misstänkta i den andra boken.

Leena Lehtolainen är väldigt bra på att bygga upp misstankar. Jag tror inte det figurerar en enda person som man inte starkt misstänker som läsare. Jag blir hela tiden lite besviken när jag läser för jag tror att jag löst gåtan, tycker det var för lätt, men sen visade det sig att jag hade fel och ju längre jag läser desto bättre och bättre blir det. Skum känsla. Känner ni igen den?

Drömmen om biblioteket blir sann!

Jag är ledsen att jag inte uppdaterat sen förra onsdagen. Jag har befunnit mig nära ett nervsammanbrott. Vi har inte ätit eller sovit på flera dagar - då fixar man inte att blogga heller.

Vi har köpt ett hus!

Det var hysteriskt mycket folk på visningen. Både på den första visningen och omvisningen. Ett tiotal skrev tillslut upp sig på intresselistan. Elva stycken vi skulle slåss med.

Först såg det enkelt ut. Flera begärde betänketid. Ännu fler hoppade av. Vi och ett annat par segade på med fegbud tills den andre helt plötsligt var okontaktbar i nästan nio timmar!

Dagen därpå hoppade han av, men en ny familj slängde sig in i leken. Får man göra så? Vi hade ju vunnit. Hela den dagen gick också utan att vi hörde något tills vi äntligen blev meddelade att vi gått som segrare ur striden och huset är vårt! Imorse skrev vi på papper.

Den första december flyttar vi in i vårt nya hus där det finns ett helt rum som bara står och väntar på våra böcker.

Drömmen om biblioteket har blivit sann!

onsdag, september 07, 2005

Dokusåpor!

Åh vad det är för enkelt att fastna i dokusåpor. Just nu strider jag mot en våldsam vilja att börja följa Biggest Loser men jag hoppas kunna stå emot.

Fallit har jag redan för Idol 2005 vars castingprocedur jag följer med stort intresse,. resten brukar inte vara speciellt fängslande. Dessutom är jag helt såld på So you think you can dance! Det är Fame på riktigt. Otroligt roligt och otroligt skönt att det bara går en gång i veckan så man slipper ha allt för mycket ångest för det man missar. Ska också försöka hålla mig ifrån treans Floorfiller som visst ska visas varje dag. Däremot försöker jag följa The Amazing Race som visas på ztv på en helt hopplös tid på söndagseftermiddagarna som jag missar hela tiden.

Expedition Robinson börjar på lördag. Top Model Sverige börjar nästa onsdag. Hur ska jag hinna med?

Dessutom har det kommit en ny rolig bok som heter Handbok för dokusåpa-wannabees, skriven av Joe Borgenicht!

tisdag, september 06, 2005

Orderbekräftelse!

Larsson, Stieg:Män som hatar kvinnor 148:-
Bärnsten, Ann-Chris:Döden är en schlager 149:-
Marklund, Liza:Det finns en särskild plats 99:-
-------------------------------------------
Frakt: 19
Att betala: 415

Låt Linna skriva boken om Lina

Linna Johansson skriver en jättebra recension av Carolina Gynnings bok Ego Girl i dagens Expressen där hon frågar varför inte hon själv hade fått skriva boken om Carolina istället för Ingrid Carlqvist som uppenbarligen gjorde ett rätt slött jobb. Linna hade inte gett sig, ställt motfrågor och trängt under ytan. Då hade det med allra största säkerhet blivit en intressant och spännande bok. Dra in upplagan. Skriv om. Gör rätt. Gör det.

Bokhandlaren i Kabul

Jag glömde den mest överskattade av dom alla. Åsne Seierstads Bokhandlaren i Kabul. Alla mina sympatier ligger hos bokhandlaren själv. Jag har full förståelse för att han vallfärdade ända till Oslo för att personligen leta upp henne och sticka stämningsansökan under näsan på henne.
Go "bokhandlaren", go!

Överskattade böcker

Ibland blir vissa böcker så enormt hypade och alla ska läsa dem och så upptäcker man att man inte blir tilltalad överhuvudtaget. Eller så är det böcker som borde intressera en men det klickar inte. En del böcker är helt enkelt bara överskattade.

Till exempel så kastade jag mig över Sex and the city av Candace Bushnell, läste tre sidor och slängde den åt sidan. En toppenserie och en dödstråkig bok.

Jag var extremt tänd på Blonde av Joyce Carol Oates, läste tio sidor och ställde den i bytesbokhyllan i tvättstugan.

Efter att ha läst och gillat Mil Millintons Saker min flickvän och jag grälar om köpte jag naturligtvis även Känslornas kemi, läste halva och orkade inte mer.

Populärmusik från Vittula, varför skulle alla läsa den? Var det bara för att han beskrev norrlänningarna så förutsägbart med hemkört i bakfickan, en redig prilla under läppen och fåordiga som fan, som den blev så populär och hyllad. Kan någon förklara?

Asyl och Gömda, klockrent framgångskoncept. Synd om kvinnan, otäcka mörka män som man kan fokusera ilska och hat på. Förutsägbart, snyftigt, forcerat, tillrättalagt och överdrivet. För er som gillade dom, hon släpper en egen bok nu. Den heter Mias hemlighet och är skriven av henne själv, Maria Eriksson. I smell money!

Sagan om ringen funkar utmärkt på film men var inget för mig i bokform. Jag läste faktiskt hela Bilbo, sen blev det inga fler.

Ernest Hemingways Farewell to Arms var en sån där måste-läsa-i-skolan-bok. Vi fick dessutom traggla igenom den på engelska. Jag orkade inte utan läste om den i någon antologi istället och klarade mig förvånansvärt väl igenom ett muntligt test på just den boken. Den var urtråkig och seg och min lust att läsa på engelska blev ju inte direkt bättre av den boken.

Förra hösten hade jag en period då jag läste väldigt mycket från bokklubben En sann historia och där kunde man få tag på en hel del kass literatur. John Colapinto till exempel. Född pojke - Fostrad till flicka, jäääääätteseg. Döttrarnas rike av Yang Erche Namu, ännu en sån där bok som utger sig för att ha en riktigt intressant historia om ett bortglömt matriarkat inne i innersta Kina men som handlar om en kvinnas sångkarriär och hur hon reser till Peking och får sjunga för Mao.

Mineko Iwasakis, Den sanna historien där vi ska få veta det vi inte fick i En geishas memoarer av Arthur Golden. Vi får bland annat veta att Mineko är självgod, uppblåst, spydig och tråkig.

Ulla Jones, gift med Quincy Jones och fotomodell skrev en bok som heter Red Carpet Blues där hon inte direkt framställer sig själv i någon vacker dager men mellan raderna vill ha jättemycket sympati och medlidande och man avskyr henne genom hela boken.

Gunilla Perssons bok Livstecken, kunde varit intressant men den var alldeles för långsam för min smak.

Här är några fler böcker som i min smak fick betyget: usel.

12 dagar

Det är nu tolv dagar sen Svensk Bokhandel uppdaterade. Är det bara jag som surfar in där dagligdags och hoppas på nya spännande nyheter? Är efterfrågan så låg?

måndag, september 05, 2005

Ge mig mer Maria Kallio...

Jag undrar om inte Maria Kallio är på väg starkt uppåt på fem-i-topp-listan över deckarhjältinnor.

Snöjungfrun är riktigt bra och ändå har jag bara hunnit halvvägs. Jag gillar Maria Kallios attityd och hennes nyfikenhet som verkar spontan. Jag önskar att man översatt fler av Leena Lehtolainens tidiga böcker. Snöjungfrun, som kom 2002, är den första i serien som kom på svenska, men vad jag förstår finns det fler, tidigare böcker om henne som man inte brytt sig om att översätta. I boken hänvisas till tidigare lösta fall, tidigare konflikter och tidigare händelser.

Snälla Albert Bonniers förlag, sätt igång och översätt! Jag vill läsa. Här finns det pengar att tjäna...

Vad ska dom heta?

Camilla Läckberg efterlyser namn till sina nya karaktärer till den nya boken Olycksfågeln. Bland annat söks namn till den "nya kvinnliga polisen på stationen" och hennes man som är psykolog. Lämna namnförslag du också i Camillas blogg.

Tekniken skapar verkligen nya sätt att låta läsarna vara med i skapelseprocessen. Jag hoppas vi kommer få följa hela tillblivelsen av Olycksfågeln. Det kan bli hur bra som helst.

Spaning: Griniga gamla gubbar

Bland deckarhjältinnorna är det poppis med en grinig gammal gubbkollega. Han har gärna rasistiska åsikter, kvinnofientlig attityd, drar sexistiska skämt och är en allmänt jobbig typ som förmodligen känner sig lätt överkörd av alla de kvinnliga hjältinnorna i böckerna.

Finns på redaktionen där Annika Bengtsson (Liza Marklund) jobbar. Nils Langeby som spelades lysande av Brasse Brännström i filmen Sprängaren.

På polisstationen i Tanumshede där Patrik Hedström jobbar (Camilla Läckberg) finns gringiga Ernst.

Och så Pertti på polisstationen i Finland där Maria Kallio arbetar (Leena Lehtolainen).

Griniga gamla gubbkollegor finns också i böckerna om Irene Huss (Helen Tursten) och i böckerna om Amanda Rönn (Emma Wall) och säkert en drös till.

söndag, september 04, 2005

Stieg och Stig

Det är Stig Larsson jag tänkte på. Han, dramatikern, med Kaninmannen och VD.
Tack Gunnar för att du redde ut det!

lördag, september 03, 2005

Nytt på deckarhjältinnefronten

Varför har jag fått för mig att Stieg Larsson var en gubbsjuk, ond, jobbig typ som alla hatade? Det är han ju inte alls. Det måste vara någon annan Stieg jag tänker på.
Jag har bara avfärdat hans debutbok men igår fick vi nyhetsbrevet från P.A Norstedt med lite extra reklam för Män som hatar kvinnor och det verkar ju jätteintressant. Den har ju allt som jag gillar; mord, journalister, redaktionsmiljö, hackers kvinnlig hjältinna i form av Lisbeth Salander. Måste ha!

Från Norstedt kommer också Det lysande ögat av Laura Trenter och Tony Manieri. En deckare för barn med hjältinnan Nadja i huvudrollen.

Jag har också helt missat Justine som är hjältinna i Inger Frimanssons böcker God nat min älskade och hennes nya som kommer nu som heter Skuggan i vattnet. Den verkar vara lite för psykologisk för min smak. Är hon bra?

Jag har lite att uppdatera nu på Deckarsidan men det får bli en annan dag. Nu ska jag iväg och tävla på hästen! Wish me luck!

fredag, september 02, 2005

Dålig chic lit

kärlek@första.träffen av Jane Moore är inte bra. Den är mycket förutsägbar. Den handlar inte om det den utger sig för att göra utan har en jättetråkig bihistoria som tar kraft från de romantiskt komiska jag trodde jag skulle få läsa. Den svänger mycket stilistiskt och som sagt, den är hysteriskt förutsägbar. Hoppa över den.
Det finns bättre chick lit än Jane Moore.

torsdag, september 01, 2005

Top 20 - hälften kvar

Svensk bokhandels sida har man nu publicerat topplistorna för september (man har fortfarande inte uppdaterat förstasidan). Av de tjugo i topp har jag läst 10 stycken. Bara hälften kvar då... Vad som är häftigt är att Camilla Läckberg har samtliga sina tre utkomna böcker på 20-i-topp-listan. Vågen!

1. Små citroner gula - Kajsa Ingemarsson, Månpocket
2. Predikanten - Camilla Läckberg, Månpocket
3. Damernas detektivbyrå - Alexander McCall Smith, Månpocket
4. Den röda vargen - Liza Marklund, Piratförlaget
5. Nattens barn - Traci Lords, Pan
6. Sudoku: Det japanska sifferpusslet - Wayne Gould, Bonnierpocket
7. Det blod som spillts - Åsa Larsson, Bonnierpocket
8. Anhörig - Katerina Janouch, Piratförlaget
9. Änglar och demoner - Dan Brown, Bonniers
10. Framgångens pris - Michael Connelly, Månpocket
11. Dödens stad - Michael Connelly, Pan
12. Efter alla år av saknad - Peter Robinson, Månpocket
13. Kvinna i grönt - Arnaldur Indridason, Pan
14. En spricka i kristallen - Cecilia von Krusenstjerna, Månpocket
15. Botgörarna - Ian Rankin, Månpocket
16. Kennedys hjärna - Henning Mankell, Leopard
17. Isprinsessan - Camilla Läckberg, Månpocket
18. I denna stilla natt - Mari Jungstedt, Bonnierpocket
19. Asyl - Liza Marklund, Piratförlaget
20. Stenhuggaren - Camilla Läckberg, Forum
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser