tisdag, september 06, 2005

Bokhandlaren i Kabul

Jag glömde den mest överskattade av dom alla. Åsne Seierstads Bokhandlaren i Kabul. Alla mina sympatier ligger hos bokhandlaren själv. Jag har full förståelse för att han vallfärdade ända till Oslo för att personligen leta upp henne och sticka stämningsansökan under näsan på henne.
Go "bokhandlaren", go!

12 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det var det värsta! Nu förvånar du mig. Boken kan man ju tycka det ena eller andra om, men bokhandlaren är en hustyrann. Tror inte du hade velat vara gift med honom, Petra. Kvinnorna har inte en chans.

5:09 em  
Blogger Petra said...

Bokhandlaren må vara hur tyrannisk som helst. Jag tycker ändå inte om hennes sätt att vinkla det hela utan att ta hänsyn till kultur eller seder och bruk och sen hänga ut honom för hela världen!

7:43 em  
Blogger Martin said...

först: jättesygg design på bloggen du har, jag blir helt avundsjuk.

sen: Jag håller med dig om att det är ganska gräsligt gjort av Åsne, att göra en sådan sak.

Samtidigt som boken betytt väldigt mycket för mig, jag hade verklien ingen aning om hur folket i Afghanistan levde innan jag läste boken, och det tyckte jag var väldigt intressant att läsa.

Så jag har väl någon slags blandad hatkärlek till Åsne efter att ha läst den boken.

10:27 fm  
Anonymous Anonym said...

Va??!! Hon ska ta hänsyn till seder och bruk som misshandlar och förtrycker kvinnor...?Det är ingen "kultur", Petra, det är misshandel, och var och förtår ju att det inte är något bokhandlaren uppfunnit alldeles på egen hand utan det finns i hela hans samhälle. Men till och med han, bokälskaren, är ett svin mot kvinnorna i familjen. Varför ska man tassa runt det? Det är utmärkt att det skrivs om det.

3:16 em  
Blogger Petra said...

Jag har inget emot att det skrivs om det, men Åsne Seierstads sätt att skriva om det stör mig.

3:45 em  
Anonymous Anonym said...

Hur då, menar du?Om jag vore inlåst i den där bokhandlarens lilla harem skulle jag mer än gärna se att det skrevs volymer om karln. Själv skulle jag ju inte ha en chans att göra det.

5:35 em  
Blogger Petra said...

Här är en bra artikel som försöker förklara det jag inte själv kan uttrycka:-)

http://www.arenaek.se/ag4/area.asp?ID=1471&pcat=nosub

9:46 em  
Anonymous Anonym said...

Nu har jag läst. Du får ursäkta, men jag tycker det var en otroligt fånig och klyschbemängd artikel. Det är snarare Moa Mathis som är kolonial med sitt prat om "den bruna kvinnan". Hon hade aldrig skrivit likadant om Åsne skildrat en holländsk familj inifrån, eller en traditionstyngd familj i USA - med avslöjanden om t ex patriarkal fanatisk kristendom. Det är det här som är kulturrelativism - Mathis tror att "de bruna kvinnorna" måste skyddas från brutala ingrepp som att ta bort slöjan, som om de vore efterblivna idioter. Men en knäpp kultur och avlägset boende är ingen ursäkt för hovsamt viskande och särskild respekt. Tjejerna i bokhandlarens hushåll är du och jag.

10:21 em  
Blogger Petra said...

För att försöka avrunda diskussionen....Jag säger inte på något sätt att det sättet som afganska män behandlar sina kvinnor är bra eller något att eftersträva. Det är fruktansvärt att människor ska behandlas på det sättet.
Det jag vänder mig emot i Åsne Seierstads bok är att jag tycker det är gjort på ett snaskigt och extremt uthängande sätt utan minsta förståelse för familj, kultur eller tradition.
Att ändra traditioner och kultur gör man inte genom att skriva en bestseller som är så förutsägbar och appellerar till folks färdiga fördomar om muslimer. Jag efterlyser en lite mer nyanserad bild och tror att det finns litteratur där ute som kan ge det.

Kvinnornas situation kommer inte förändras för att Åsne hänger ut en sketen bokhandlare, däremot kan jag faktiskt förstå (utan att sympatisera med hans beteende) att han drog till Oslo för att stämma henne.
Jag jämställer hennes bok med t ex "Inte utan min dotter" som fick samma kritik. Jag tycker Åsne gjorde det jävligt enkelt för sig....det stör mig.

9:49 fm  
Anonymous Anonym said...

För att avrunda avrundningen - jag tror inte en sekund att du försvarar dålig behandling av kvinnor. Men jag vet inte riktigt vad som skulle nyanseras och has förståelse för.Samma med Inte utan min dotter - den författaren var personligen inte trevlig, men hennes skildring blir ju inte mindre sann för det. (Och hon tog faktiskt också upp iranska vänner som var annorlunda än mannen).

Kanske du skulle läsa Ayaan Hirsi Alis bok "Kräv er rätt!" Hon tar upp vad som är fördomar och vad som inte är det. Att islam till stora delar ÄR kvinnoförtryckande är ju tyvärr ingen fördom - därmed inte sagt att varenda enskild muslimsk man är elak.

Hur som helst - tack för en fin site. Även om vi inte är överens om just det här på en enda fläck, så tycker jag om att komma hit.
Annika

10:30 fm  
Anonymous Anonym said...

Men jag tror nog han var rätt medvetan om hur det skulle ses på för sätt. Jag menar han är ju inte dum i huvet.

6:56 em  
Anonymous Anonym said...

Låtom det ännu påpekas att organiserad religion är i regel kvinnoförtryckande. Låtom det också påpekas att människor ska behandlas som individer, inte representanter för en grupp. Det kunde vara hälsosamt för alla att minnas. Bokhandlaren är ett rövhål vad än hans traditioner är, men han är ingen talesman för muslimer.

9:21 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser