fredag, maj 30, 2008

8, 9 och 10!

Pocket nummer åtta, nio och tio har nu anlänt.

Åttan blev Jayne Buxton Ge honom en chans och nian blev Kajsa Ingemarssons Små citroner gula. Den sistnämnda den första jag redan läst. Tionde boken kom idag och är Arto Paasilinnas Tio rivjärn.

Och nu är det helg som ska spenderas utomhus så mycket som möjligt!

Etiketter:

onsdag, maj 28, 2008

Brideshead Revisited blir film

Vissa saker går inte att återuppleva igen. Till exempel är tv-serien Brideshead Revisited en sån där sak som inte går att se om utan att bli besviken. En förlorad värld hette den på svenska och sändes redan 1981 på svensk television.
Då var jag på tok för ung men när den repriserades i början av 1990-talet älskade jag den och satt bänkad varje vecka.

Jeremy Irons och Anthony Andrews spelar huvudrollerna i historien som bygger på boken Brideshead Revisited, the Sacred and Profane Memories of Capt. Charles Ryder av författaren Evelyn Waugh. Den handlar om manlig vänskap, religion och livet på Brideshead, slottet som ständigt återkommer serien igenom.

Handlingen är ungefär i korthet: Charles Ryder (Irons) och Sebastian Flyte (Andrews) träffas på universitet. Sebastian är en dandy, en charmig aristokrat som rockar skjortan av den mera präktiga Charles. Varje sommar får Charles komma till Sebastians familj på Brideshead och deras vänskap kantas av homoerotiska undertoner och dekadens.

I mitt minne är tv-serien helt fantastisk. Vacker och underbar på alla sätt och vis och glad i hågen kastade jag mig över dvd'n och blev jätteförvånad. Det var nämligen inte alls som jag mindes det. Det var långsamt och lite segt och tråkigt. Inte alls det här intellektuella och fashinerande vackra och spännande jag mindes. Omodernt. Långsamt. Konstig dramaturgi. Formatet utvecklas visst.

Men. Men. Men. Nu kan vi jubla igen. Kanske kan man få återuppleva känslan igen eftersom Brideshead Revisited nu blir film. Premiär i USA i juli, i Europa framåt september/oktober. Jeremy Irons blev erbjuden rollen som Lord Marchmain, Sebastians pappa och ägare till Brideshead, men han tackade nej, men Emma Thompson är med. Låt det bli en bra film! Mina förväntningar är skyhöga.

Här kan man se en trailer och det verkar lovande.

En annan sån där film som gör sig bäst i minnet är Le Grand Bleu. Se inte om den för allt i världen. Den är smörig, fjantig och alla skådespelarna är rätt usla. Men den var vacker och helt fantastisk då. Jag lovar.

Etiketter:

söndag, maj 25, 2008

Veckans lästrio: Film!

Sug på den här! Mig har det tagit över en vecka att fundera ut mina svar och jag har inte riktigt jag lyckats ändå..

Ämnet är böcker som blev film, eller film som blev bok MEN där filmen är bättre än boken. Oftast så brukar inte filmatiseringar av böcker man läst bli sådär himla bra men ibland får filmmakarna till det. Så, tre filmatiseringar där filmen är bättre än boken:

1. Gilbert Grape.
Läste boken långt innan filmen kom och gillade jättemycket. Boken heter Varför deppar Gilbert Grape? och författaren heter Peter Hedges och när filmen kom var den om möjligt ännu bättre. Både Johnny Depp och Leonardo Dicaprio gör lysande skådespelarinsatser! Alla har väl sett denna redan, om inte - hyr den nu!

2. Sagan om ringen.
Magnifikt! Här tycker jag verkligen att filmen är bättre. Jag har nämligen aldrig orkat läsa böckerna, bara börjat och inte slutat!

....och sen kan jag inte komma på fler! Over and out...

Etiketter:

fredag, maj 23, 2008

Funkar, funkar inte?

Marianne har skrivit ett jätteroligt inlägg om varför inte pocketutbytet fungerar i praktiken. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med folk för att det ska funka. Läs själva

Själv har jag nu fått sju pockets av utlovade 72 (jag är med i två omgångar). Den sjunde pocketen blev Nicole Krauss, Kärlekens historia, och snart tappar jag räkningen tror jag!

Etiketter:

torsdag, maj 22, 2008

Första och andra mosboken

Första och andra mosboken av Johanna Westman, Kenneht Andersson och Ebba Bonde har fått himla mycket positiv respons i medierna.

Första mosboken är en jättefin pekbok med stora och fina bilder på brockoli, majs, potatisar och morötter. Andra mosboken är en kokbok för hungriga bäbisar där de flesta recept i början går i stil med: mixa en morot med bröstmjölk, mixa en potatis med bröstmjölk, mixa morot och potatis med bröstmjölk.

Men, där finns några lite roligare recept som alla har namn i stil med "mos-mos cous-cous", "pyttig pumparisotto" eller "äppelpäpplig rotfruktsgryta" och för att känna mig som en riktigt duktig mamma som lagar egen bäbismat så passade jag på att göra ett av dem idag.

"Sötnosens sötpotatisgryta" funkar väl bra tänkte jag och ställde mig och hackade, kokade och mixade för glatta livet ihop ett gäng portioner för att frysa in! Men tror ni ungen ville ha?

Nä, hon såg riktigt förnärmad ut och spottade ut maten. Det hemlagade ratades bryskt till förmån för Nestlés färdiga burkar. Vad stoppar dom i maten egentligen? Knark?

Nåväl, så här ser vi för det mesta ut när vi äter mos och gröt. Hon börjar bli stor nu. Sju månader idag. Tiden bara flyger iväg när man har roligt.

Etiketter:

onsdag, maj 21, 2008

När man talar om...

...och där kom den sjätte! Donald Harstads Elva dagar.
Snart kanske jag sitter där i en hög av pocketar ändå!

Etiketter:

Femte pocketen...

...ramlade häromdagen ner i brevlådan. Agneta Pleijels Drottningens chirurg. Tack för den!

Hittills har pocketutbytet inte varit sådär värst fördelaktigt. Visst, jag har fått fem och skickat iväg två - men ändå! Det lovades ju 36 per omgång. Alltså borde jag sitta här i en hög med 72 pocketböcker men det gör jag inte...

Etiketter:

tisdag, maj 20, 2008

Lästrion...

...är på gång! Jag har gjort en så svår att jag själv inte riktigt lyckats svara på den, men det kommer. Lovar. Denna vecka.

Etiketter:

måndag, maj 19, 2008

Indiana Jones

Vi såg Indiana Jones och jakten på den försvunna skatten igår kväll. Vi ska på bio på fredag och har bokat till nya Indiana Jones-filmen och fick för oss att försöka se de tre tidigare innan det är dags.

Indiana Jones och jakten på den försvunna skatten kom redan 1981 och jag såg den kanske några år senare men minns den som spännande, härlig och bra!

Hahahaha! Historiemässigt håller den fortfarande och den är väldigt söt men vad film har utvecklat sig sedan -81!

Man såg tydligt kulisser på flera ställen och varje gång de spelade framför en skärm med bakgrundsbilder så var det övertydligt.
Klippen var helt ologiska. Till exempel springer Indiana ut på ett torg där det står en svart ninja och drar kniv, torget är nästintill folktomt. I nästa klipp är det hundratals med människor.
I ett annat klipp är det soluppgång för att sekunden senare vara helt fullt dagsljud.
Väggar som rör sig för man ser att det är gjorda av papp och slagsmålen! De gick så långsamt att det blev skrattretande och när Indy gör mos av 150 gubbar så står de på rad och väntar...

Fast det var roligt att se den. Den var kul och jag hade glömt hur mycket buskis-humor det är i Indiana Jones-filmerna. Ser fram emot veckan som kommer.

Nu inför premiären av den fjärde filmen kom dessutom boken Indiana Jones Ultimate Guide för alla hardcore Indy-fans! Finns på Amazon.

Etiketter:

fredag, maj 16, 2008

Den är här nu...

...Hallon och hat. Tredje boken om familjen runt restaurang La Stella.

Eva Swedenmark och Annica Wennström är tillbaka med en ny del och upplägget är det samma, kapiteln avslutas med recept. I centrum står som vanligt Liselott som startat eget och överrraskar både sig själv och företagarna i Östersund. Vill läsa så fort som möjligt såklart!

Läs tidigare recensioner:
- Smultron och svek
- Vinbär och vemod

Etiketter:

torsdag, maj 15, 2008

Hur länge ska det regna?

Det här vädret är förvisso bra för alla högar som ligger överallt i hemmet. Idag har jag dragit vinnare i Skumtimmen-tävlingen, packat paket med saker jag sålt på Tradera, svarat på massa bortglömda mail, gått ner med mängder av saker i källaren, lekt med en bäbis med ögoninflammation men inte läst en enda rad.

Vädret borde ju vara bra för läsning också, eller? Ligga på soffan och plöja sida upp och sida ner när bäbisen sover.

Nä, jag längtar efter solen. Någon som vet när den ska komma tillbaka?

Etiketter:

Vinnare av Skumtimmen

Det rätta svaret var egentligen flera. Gerlof är holländska och författarens morfar hette Gerlofsson i efternamn. Båda svaren har jag godkänt som rätt. Själva ordet betyder "spjut" och "varg", vargspjut.

Rätt svar kom bland annat från Mike Räsänen. Grattis! Skickar böckerna på posten så snart som möjligt.

Tack till alla som var med och tävlade!

Etiketter:

Handbok för mammor

Handbok för mammor är skriven av psedonymen Benrik. Bakom den står duon Ben Carey och Henrik Delehag som tidigare skrivit den lysande Den här kalendern kommer förändra ditt liv. Handboken för mammor kunde ju också ha varit en kul och finurlig bok men tyvärr är det bara platt och tråkigt och jäkligt plumpt emellanåt.

Här får man tips om de senaste ammningsteknikerna, från gammaldagsstil till avståndsammning eller veckovisammning med småtråkiga kliniska illustrationer. Ett tonårslexikon där man får veta vad tonårssonens öööh och ehuunhh betyder eller tips hur man får barnet att äta oaptitliga grönsaker.

Vidare får du tips hur man hanterar mobbning (via våld) och hur man skrämmer barnet till sömns via hemska godnattsagor.

Hela boken bara andas att barnen är jobbiga, ouppfostrade, missanpassade och till besvär och det tilltalar mig faktiskt inte alls även om det är meningen att det ska vara kul.

Men vem vet, jag kanske inte har någon humor!

Etiketter:

onsdag, maj 14, 2008

Mera pocketutbyte...

Fick just min andra inbjudan till pocketutbyte så nu behöver jag sex personer att skicka vidare till.

Vill du vara med? Hojta till i kommentarsfältet så skickar jag en inbjudan.

Uppdaterat: Nu har jag inga fler platser!

Etiketter:

tisdag, maj 13, 2008

106 871 kr

Ja tack till 106 871 kronor. Det tycker i alla fall Bloggvärde att min blogg är värd! Jag skulle blivit glad för hälften...eller en fjärdedel...eller nåt...typ!

Värdera din blogg här

Ett bluesliv

Cornelis! Jag gillar verkligen Cornelis och har flera skivor med honom, och ju mer jag läser boken om hans liv så inser jag hur lite jag egentligen vet om honom och att min bild av honom är starkt förknippad med någon slags sjungande lekfarbror med en glad barnkör i bakgrunden (Turistens klagan), inte som killen som super ner sig, åker dit för rattfylla och mordförsök med kniv.

Cornelis Vreeswijk kom till Sverige vid tretton års ålder och lärde sig snabbt svenska. Familjen flyttade så småningom tillbaka men Cornelis blev kvar. Han gifte sig och började plugga på socialhögskolan men ville egentligen bli författare. Att han började spela in skivor var egentligen en slump. Länge fortsatte han ha ambitionen att läsa klart på högskolan men trubadurkarriären tog fart och slumpen ville annorlunda.

Han kom att bli en av våra mest älskade vissångare, i rakt nedstigande led efter Bellman och Taube. Även de båda mycket närvarande i denna biografi som är ganska mörk, rak, enkel och ärlig och som varken förskönar eller undanhåller.

Den tappar tyvärr lite mot slutet, både tempo och intresse men i stort sett är det en av de bättre biografier jag läst någonsin. Rekommenderas varmt! Med boken följer också en skiva med en del känt och en del okänt!

Etiketter:

söndag, maj 11, 2008

Vinn deckare till hängmattan i sommar!

Vad passar bättre i solstolen eller hängmattan än en riktig härlig deckare.

Johan Theorin har kallats den nya deckarkungen bland alla drottningar och hans Skumtimmen är utsedd till bästa deckardebut. Jag har två ex av den här som kan bli era om ni svarar rätt på två frågor.

En av karaktärerna i boken heter Gerlof. Vad betyder namnet Gerlof och var härstammar det ifrån.

Maila ditt svar och din adress till enannansida(@)gmail.com (ta bort parenteserna). Först till kvarn vinner ett ex av boken.

fredag, maj 09, 2008

Man ska inte klaga...

När bäbisen sover kan man sitta i solen och läsa...

Jonas Gardell klar för Stjärnorna på slottet

Jonas Gardell har tackat ja till att medverka i årets upplaga av Stjärnorna på slottet. Det är första gången en författare är med. Han kommer bland annat få sällskap av Christina Schollin och Janne Loffe Karlsson.

Det är ett underbart koncept. I like a lot och längtar till januari nästa år då det kommer sändas.

Etiketter:

torsdag, maj 08, 2008

Fina omslag


Fina Tintin-omslag blir fina tavlor. Köpte dem på bokmässan i Tintinbutiken Spix (som tidigare hette Artmakers) förra året och nu fick jag äntligen ett ryck och ramade in dem. Nu ska vi bara bestämma var de ska sitta. I Nikes rum eller i hallen?

onsdag, maj 07, 2008

Rosetta kommer ut...

Har helt missat att Rosetta Sten inte längre är anonym utan har kommit ut som Anna Troberg och bloggen bytt namn till - the blogger formely known as Rosetta Sten.

Den verkar heller inte längre handla om chefer från helvetet utan mer om avlyssning, fra, fildelning och piratkopiering.

www.rosettasten.com

Etiketter:

tisdag, maj 06, 2008

Framtiden är här...

Jag läste nånstans idag om hur de olika partierna nu gör upp riktlinjer och förbereder inför valet 2010.


Wooot? År 2010? Det kan ju inte fungera. Det är ju typ framtiden.

Det är ju Science Fiction-tid. Året då framtidsfilmer och böcker utspelar sig.

Och så inser man att det är om två år. Två år? 2010! Hjälp vad jag känner mig gammal helt plötsligt!

Etiketter:

Om du gillar Frida Kahlo...

...så är det ett seminarium som handlar om hennes självporträtt på Mångkulturellt Centrum i Fittja den 18:e maj klockan 14.00.

Håller i det gör Eva Zetterman, lektor i konst- och bildvetenskap vid Estetisk-filosofiska fakulteten, Karlstads universitet.

Seminariet heter Frida Kahlo - personligt lidande med tårar och blod eller ett omdefinerat kulturarv?

Föranmälan till info@mkc.botkyrka.se eller 08-531 850 21.

Etiketter:

måndag, maj 05, 2008

Bokenkät

En liten bokenkät som jag hittat på diverse bloggar runtom kan jag ju inte låta bli att svara på.

1. Vilken bok läste du senast?
Senaste boken jag läste ut var Bekantas bekanta av Mats Strandberg.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Ingen aning. Någon av de 23 som ligger och väntar... Det blir nog Sharon Osbournes självbiografi.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Jag gjorde ju en uträkning på det för knappt ett år sedan. Det blev övervägande kvinnligt i min bokhylla. Här kan man läsa hela resultatet!

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Bara om boken är urtråkig och jag känner att jag borde läsa ut den. Aldrig annars. Är boken bra vill man ju att den aldrig ska ta slut.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Jag har mina genrer som jag fastnat i. Vissa författare måste läsas allt av. Annars får jag tips från vänner och andra bloggar.

6. När blir en bok för lång?
När den är för tung för att hållas bekvämt när man ligger ner.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Nej, jag är usel på att läsa på engelska. Jag gick med i en engelska-utmaning och köpte första boken vi skulle läsa men har fortfarande inte ens börjat på den.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Typ Bitterfittan eller Svinalängorna.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Jag ger upp rätt snabbt. Är jag inte övertygad inom femtio sidor så struntar jag i boken. Det finns för många bra böcker där ute.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Chic lit typ. Alldeles för mycket. Det mesta är ju inte ens bra.

Å så tycker jag att Hanna, Zandra, Johanna, Venke och Vivi ska svara på denna enkät! Känn er utmanade!

Etiketter:

Och så hoppar jag på bussen som går till Copacabana...

På nattduksbordet ligger också födelsedagspresenten jag fick av min dotter Nike. En guidebok till Rio de Janeiro för dit ska vi en sväng i höst.
Men innan jag ens öppnat den har jag en Måste-Göra-I-Rio-Lista och där står:

- drinkar drinkar och lyssna på live Bossanova
- gå stigen ner för berget till Copacabana
- dansa samba
- vandra ljuvt i sommarklänning längs Ipanema medans min man står och oooar och aaahar..

Märks det att jag kanske har en något över-romantiserad bild av staden!

Etiketter:

söndag, maj 04, 2008

23

Jag har 23 olästa böcker på nattduksbordet. Så många har det nog aldrig varit tror jag. Bland annat finns där Galaprinsessor, Pappas flickor, Kiffe kiffe imorgon och Sommaren i Mamarrosa och så nitton till...

Ge mig en hel helg ledigt så jag kan beta av ett gäng!

Etiketter:

Vill ha!

Kolla in värsta schyssta trappan med inbyggd bokhylla. Huvudet går i spinn och undrar om det går att bygga om vår trappa till bokhylla för att få lite extra plats.



Hittade trappan på Hemfeber och fler skojjiga trappor finns här.

Etiketter:

Inred ute

Jag vill också bo där man kan vara säker på att det blir ordentlig sommar. Där man kan rama in med härliga gardiner på uteplatsen, dekorera trädgårdssoffan med kuddar och lägga mattor på altanen. Tyvärr gör vi ju inte det och det skulle bli ett evigt släpande fram och tillbaka eftersom svenska sommaren är så oberäknerlig med sina eviga regnskurar.

Reva Hallbäck struntar i det och inreder ändå sin ursvenska trädgård med lyktor, kuddar, madrasser och insektsskydd av tyll.

I hennes bok Inred ute - Dekorera, plantera, snickra och gjuta i trädgårdens rum får man lära sig hur man flätar pil, bygger en soffa, kaklar en arbetsbänk, bygger en klematisspalje eller gjuter krukor i betong.

Etiketter:

Fjärde pocketen...

...blev Anna-Karin Palms Herrgården som jag fick från Marika. Tack tack!

Jag tippade ju att jag skulle få två-tre men nu är jag uppe i fyra! Kul.

Etiketter:

lördag, maj 03, 2008

Veckans lästrio: Stockholmsskildringar

Det är verkligen så roligt att så många hakat på i lästrion. Hela 14 stycken räknade jag till nu sist.
Nu är det dags igen och appropå mitt senaste inlägg om Lapidus nya blir det dina tre bästa stockholmsskildringar.

Här kommer mina:

Mats Strandbergs Bekantas bekanta.
Det är ett enda memory lane of the 90s! Hela mitt gamla Stockholm som det såg ut när jag flyttade hit 1996 ungefär. En härlig skildring och han lyckas bra utan att name-droppa allt för mycket.

Mariette Glodecks Röda vita rosen.
Stockholms skärgård när den är som vackrast. Midsommartid och ett gäng åker ut till öarna för att festa. Som en Pripps Blå-reklam på ytan men under ytan både ångestladdat och iskallt. Vilken film det skulle bli av den här. En PS Sista sommaren för oss som var runt 20-25 på det tidiga 90-talet.

....nummer tre då? Har svårt att välja faktiskt. Det finns så många. Ta bara alla deckare som utspelar sig i Stockholm, Liza Marklund, Åsa Nilsonne för att nämna några, Ajvides spöken i förorterna eller Belinda Olssons böcker om Agata Hansson! Men jag väljer Stieg Larssons Millenium-triologi. För att miljöbeskrivningarna är på pricken. Man vet precis i vilket gathörn, ner på vilken trottoarkant som Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander promenerar på eller precis hur det ser ut där Erika Berger bor och rör sig. Och så är de ju så ohyggligt bra och spännande böcker. Läs!

Nu är det er tur!

Etiketter:

Aldrig fucka upp

Är det så att författare nästan alltid hamnar i ett särskilt fack och så kan de bara skriva en typ av romaner i resten av sitt liv? Ajvide och skräck? Alla triljoner deckarförfattare och massa exempel till.

Jens Lapidus kommer nu med sin uppföljare till Snabba cash. Den heter Aldrig fucka upp och utspelar sig också i Stockholms undre värld. Eller Stockholm Noir som förlaget beskriver genren.

Nya boken utspelar sig med samma miljöer och samma juggeboss och undre värld men med tre nya karaktärer som får ta plats, Mahmud, som nyss muckat från kåken och har problem med en påstådd skuld, Niklas som nyss kommit hem från Irak där han tjänstgjort som legosoldat och Thomas, demoraliserad polis som tappat tron på att kriminaliteten går att stoppa.

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser