lördag, september 27, 2008

Appropå bokmässan och minnen...

Jag kom just på ett roligt bokmässeminne. Det var för två år sen när Lotten och jag träffade på en förfriskad Mikael Neimi på Park.



Tydligen var det inte lika kändistätt i år.

Etiketter:

I en annan del av Bromma

Bella är 42,5 år och sitter i repan på TV4. Hon är gift med snygge programledaren MatteMittiMaten och får ständigt nöja sig med att vara hans bihang när hon egentligen drömde om att få bli skådespelare.

Boken är en fristående fortsättning på Underbar och älskad av alla och den här boken parafraserar också en känd titel som alla Martinas böcker gör (Hemma hos Martina, Martina-koden), I en annan del av Bromma.

Boken är söt och Martina Haag har ett otroligt flytande språk. Hon skriver roligt och underhållande men det är samtidigt lika upprepande och förutsägbart. Man kommer aldrig under huden på Bella utan det strandar i putslustighet och efter ett tag blir det rätt tjatigt.

Boken känns dessutom väldigt snabbt och slarvigt skriven. Första halvan är helt okej tycker jag men sen ökar tempot och sista halvan känns bara genomstressad. Som om man velat få till ett snabbt avslut. Jag tror Martina Haag skulle vinna på att lägga lite mer tid på sina böcker för det finns potential emellanåt att bli bra. Det känns som om slarvar bort det.

Etiketter:

Köp medicin och få en bok på köpet

Har Apoteket svårt att sälja mediciner?

Man kan ju tro det när man ser tv-reklamen. Köp fyra förkylningsprodukter och få en bok på köpet! Christer Fuglesangs 13 dygn i rymden efter 14 år på jorden kan bli din om du köper fyra produkter ur förkylningssortimentet. Näsdukar, värktabletter, nässpray och hostmedicin kanske?



Fast ett hetare tips är om man nu gärna vill ha boken är att den bara kostar 35 kronor inklusive frakt på Bokiboki.se.

Etiketter:

Mycket mer än borstj!

Dominika Peczynski är högaktuell med sin nya kokbok Östeuropas kulinariska hemligheter! Hon vill visa att östeuropeisk mat är mycket mer än bara borstj och publicerar kulinariska läckerheter från Vitryssland, Tazjikistan, Sibirien, Polen och andra exotiska (!) ställen. Smart drag och bra idé. Östeuropeisk mat är ofta mycket god men har oförtjänt dåligt rykte.

Men hur tänkte dom när det gällde omslaget? Några halvsuddiga rätter och så Dominika som rysk gumma och ett typsnitt från förra seklet. Det andas öststats-80tal och jag kommer att tänka på bilderna som Lotten scannat ur kokboken Gourmetklubben eller klassikern Matglädje som aldrig förr.

Fast det roligaste av allt är att tydligen skulle boken sett ut så här från början.



Detta omslag med gurkan är ju hundra gånger roligare. Hittade bilden på finest.se!

Etiketter:

Where booklovers meet!



Nu finns äntligen stället där alla bokälskade singlar kan mötas. Strunta i SprayDate eller Helgon, det är Penguin Channel ni ska hänga på!

Här kan du matchas mot boksmak och se vad din potentiella date senast läste. Tre dagar får man prova gratis, sen kostar det en slant, men det kanske det är värt!

Etiketter:

torsdag, september 25, 2008

Kulturfyran

Ny Kulturfyra idag.

1. Har du varit på Bokmässan någon gång? I så fall: vilket är ditt bästa minne därifrån? Om du inte varit där, är det något du drömmer om att göra?
Jag har varit på Bokmässan får vi se....en, två, tre, fyra, fem....sex gånger. Mina bästa minnen är nog alla roliga fester och människor man träffat. Jag brukar ju alltid vara där och jobba och det är såklart alltid kul att förbereda montern dagen innan, gå runt och kika på andras montrar, snicksnacka med alla man lärt känna som alltid är där, mingla på torsdagsminglen, gå på Park, bloggmiddag på Gyllene Prag och självklart alla fantastiska bokinköp och alla pengar man gör av med, trots att man föresatt sig att inte bränna så mycket.

2. En bok som ska presenteras på bokmässan är SMS-boken, skriven av en mängd författare. De bästa SMS:en har valts ut. Vad tycker du om SMS? Kan det bli bra litteratur av SMS, eller förstör det vårt språk?


Både ock tror jag. Jag tror säkert att det kan bli en kul bok av SMS men samtidigt jobbigt att läsa om den är skriven med förkortningar och så.

3. Idag har jag varit på en förhandsvisning av en film som heter Fishy och är inspelad i förorten Fisksätra i Stockholm. Vad tänker du på när du hör ordet stockholmsförort?


Jag bor ju själv i en och det är en liten idyllisk villaförort!

4. Filmen Fishy handlar om två helt olika människor som blir förälskade. Vilken är din favorit bland kärleksberättelser: det kan vara på film eller i bok eller i konst, eller på teater.

Det går ju inte att välja en. Men måste jag säga en just idag så säger jag Fröken Julie. Den är så laddad, erotisk och passionerad.

Etiketter:

Skriv en novell med Belinda Olsson

Belinda Olsson skriver början, alla besökare skriver fortsättningen i en stafettnovell i bloggform som Aftonbladets nya satsning för kvinnor, Wendela står bakom.

I inledningsinläggen får vi möta Kattis som jobbar i kassan på en vanlig mataffär och som fått 28 svar på sin dejtingannons på nätet. Har du en bra fortsättning? Resan har precis bara börjat.

Var med du också! Här hittar du bloggen.

Etiketter: ,

onsdag, september 24, 2008

Recensions-ex och nya böcker

En drös har ramlat ner i brevlådan här i veckan. Vad sägs om godingar som Katerina Janouch Bedragen, Malin Perssson Giolito Dubbla slag, Katarina Mazettis senaste Mitt liv som pingvin, Miael Fants Grundläggnade genetik, Martina Haags I en annan del av Bromma och Liza Marklunds En plats i solen. Jag tror alla ska få följa med på resan faktiskt.

Och så köpte maken in Den hemliga historien inbunden på antikvariat här också. Den är slut överallt men nu har vi den både inbunden och på pocket. Pocketen får också följa med till Argentina. Nej, jag har inte läst den. Än.

Etiketter:

Bokmässan for dummies (version 3.0)

Imorgon drar det igång, så här kommer årets version av Bokmässan for dummies. Lite reviderad från tidigare år. En stor skillnad är att jag kommer vara hemma. Hoppas ni får jättekul i Göteborg.

Vad är Bokmässan?
Bok & Biblioteksmässan är ett spektakel som äger rum i Göteborg under fyra dagar varje år. Det är en gigantisk mötesplats för förläggare, författare, boklådor, tidningar, nasare, tryckerier, tidskrifter, seriemagasin, journalister och läsare. Det är alltså flera hundra montrar med företag, alla med någon anknytning till böcker, läsning, media etc. Ibland brukar den kallas för den stora firmafesten.

Vad kostar det?
På torsdagen och halva fredagen är det öppet enbart för branschfolk. Då måste man kunna visa att man jobbar inom något av ämnena för att få komma in och det kostar 180 kronor per dag. Från och med klockan 14.00 på fredagen öppnas mässan för alla och då kostar det 120 kronor per dag att gå in. Inget särskilt ingår egentligen i priset men många montrar har roliga föreläsningar och delar ut gratis saker och en del tidningar är extra generösa och delar ut gratis-ex. T ex Vagabond brukar vara en sån tidning.

Köpa böcker, men sen då, vad gör man?
Jo, man går runt och kollar montrar. Bläddrar och köper nya böcker. Allt från stora förlag och handlare som Bonniers och AdLibris till små obskyra och okända förlag som specialiserat sig på smala ämnen finns representerade. Det finns verkligen något för alla. Många av montrarna har försäljning av böcker.

Är det billigare? Tar dom kort?
De större företagen brukar ta kort men det är bra att ha med sig kontanter. Det är sällan billigt att handla hos de stora förlagen. Hitta samma böcker billigare i bokhandlarnas eller bokklubbarnas montrar istället. Kolla särskilt AdLibris. De brukar ha jättebra priser.
Överallt finns också mängder med erbjudanden, köp 2 för 1, tävlingar, utlottningar, ta 4 betala för 3 och massor av böcker till speciella mässpriser.

Hitta?
När man betalar entre och går in på mässan, brukar man få en tidning med en karta över mässhallarna och en lista över alla utställare och dagens program. På hemsidan finns redan nu kartor över mässhallarna och listor med utställare och dess monternummer om man vill förbereda sig riktigt ordentligt. Ta en kik där!

Mässan är uppdelad i olika avdelningar så det ska bli lättare att hitta. Liknande företag har sina montrar på samma ställe. Till exempel brukar alla litterära sällskap ha sina montrar i en del av mässhallen. Tidningar och tidskrifter buntas ihop på ett annat ställe. Organisationer finns på en plats, sm förlag på ett annat. Bokhandlar som Akademibokhandeln, AdLibris, Bokia finns på ett ställe. Serier på ett och barnlitteratur på ett annat.

Seminarier och monterprogram
Emellan och i alla dessa montrar finns det scener med massor olika programpunkter som författarsigneringar, uppläsningar, föredrag och föreläsningar. Vissa av dessa kostar pengar att gå på men de som hålls i montrarna är gratis och ingår i inträdesavgiften.

Vill man gå på de mer exklusiva seminarierna får man hosta upp 3250 kronor för alla fyra dagarna (kolla Bokmässans hemsida för aktuella dagspriser).

Äta?
Det finns caféer och restauranger inne på mässområdet. De brukar vara rätt kassa, sunkiga och dyra. Ett tips är dock att åka upp i Gothia Towers Sky Bar och käka deras räkmacka som är svindyr men supergod. Värd vartenda öre. Förra året kostade den 149:-

Guldkorn?
Det är omöjligt att tipsa om något särskilt evenemang men mässan har en jättebra hemsida där man kan kolla in alla aktiviteter och monterprogram. Mina guldkorn brukar bland annat vara Deckartorget och Sveriges författarförbunds scen men det skiftar från år till år. Alla små serieförlag och litterära sällskap brukar också vara inspirerande.

Hemliga tricks?
På torsdagar är det alltid vinmingel i montrarna strax innan och efter stängningsdags. Då bjuder alla sina kunder och gäster på vin. Det brukar hålla på mellan 18 och 19. Försök se inbjuden ut och grunda inför kvällens bloggträff med gratisvin!

En halvtimma innan stängningsdags på söndagen så sänks alla priser drastiskt. Då vill alla bli av med böcker och tidningar för att slippa släpa med sig hem igen. I Svenska Tidskrifters monter brukar alla tidningar helt plötsligt bli gratis sådär kvart i fem!

I övrigt är det bara att gå runt och insupa miljön och njuta. Räkna med en hel dag att gå runt så slipper man stressa.

Bloggträff?
Ja, det är ett par på gång. Läs mer i bloggträffsbloggen.

Hur ser det ut?
Så här ungefär:

Etiketter:

Hur sorterar du din boksamling?

Hur sorterar du? Gengre,färg eller bokstavsordning?

Här är en kreativ gengerindelning måste jag säga:

Från Fail-bloggen.

Etiketter:

tisdag, september 23, 2008

Nån där?

Igår var jag på söder och käkade middag och drack vin med en mycket god vän och när jag väntade på pendeltåget på Södra Station på väg hem såg jag en kille (smal, mörk och sådär 23-25 år) stå och bläddra i en grön bok med massa vit text på.

Ja, just det. Igår var det ju releasefest för boken Nån där? texter om framtidens kommunikation och han hade ju säkert varit där på festen.

Boken ges ut av Arena förlag på uppdrag av Posten och Karolina Ramqvist (krönikören) är redaktör och Daniel Boyacioglu (poeten) och Sigrid Dahlberg-Krajewski (modebloggerskan) bland andra har skrivit om framtiden om tio år.

Jag har läst en del av texterna i boken och slås av hur få som egentligen handlar om framtiden. Hur lever vi nu och hur kommunicerar vi nu handlar det mest om faktiskt med några få undantag. Jag gillade framför allt Andreas Malms text om globaliseringen och Sigrdis Dahlberg-Krajewskis text om framtidens mode. Resten var so-so kan jag tycka.

Rosemari på Kulturbloggen var på releasepartyt och filmade när bland annat Elin Alvemark läste en bit ur sitt bidrag till boken.

Etiketter:

Sveriges viktigaste författare?

Katarina Mazetti, Emma Hamberg, Kristian Lundberg, Theodor Kallifatides, Karin Wahlberg, Linda Olsson, Peter Fröberg Idling, Ida Säll, Beata Berggren, Stefan Lindberg och Ronnie Sandahl? Är det Sveriges viktigaste författare?

Tja, kanske. Det tyckte i alla fall den panel av lektorer, bloggare och recensenter som fick i uppdrag att utse de elva. Uppdragsgivare var Hotel Gothia Towers.

Alla de elva fick sedan i uppdrag att skriva varsin novell om slumpen i en roman som heter just Slump. Novellerna vävs in i varandras och kan läsas i en följd som en slags kollektiv roman eller var och en för sig som fristående berättelser.

Vilka tycker du är Sveriges viktigaste författare? Själv vill jag nog lägga en röst på Jonas Gardell, en på Jens Lapidus och en på Susanna Alakoski.

Etiketter:

måndag, september 22, 2008

Bokus försvinner?

Hoppla! Bokus försvinner eventuellt som varumärke. Det kan man läsa hos Dagens Media idag. Bokus blir nämligen dotterbolag till Akademibokhandlen. Tidigare har man bara varit systerbolag och kört med olika strategier men nu väljer man att jobba närmare varandra. Inköp, logistik och marknadsföring slåss ihop.

Etiketter:

Det lömska nätet

Man blir defenitivt inte besviken på Helene Turstens nya deckare Det lömska nätet. Det är action från första stund. Inom bara några dagar hittas ett tjugofem år gammalt lik och två döda tonårsflickor. En jakt på en eventuell seriemördare börjar och det visar sig att ett gammalt nätverk och ungdomssajter på nätet är nyckeln.

Boken är som vanlig spännande och jag tycker storyn om tonårsflickorna är riktigt spännande och skruvat skriven. Bra plot och bra upplösning. Däremot det gamla cold case-fallet om det gamla liket och storyn kring det känns lite seg och jag tycker inte riktigt det passar in i resten av boken.

Detta är den åttonde boken om Irene Huss. Den första, Den krossade tanghästen, kom för tio år sen.

Etiketter:

torsdag, september 18, 2008

Besök på Bokslukaren

Igår var vi en sväng på Bokslukaren vid Mariatorget. Bokslukaren har undertiteln Böcker & bakverk för barn och är en jättefin liten bokhandel där man kan kika på böcker och käka en kaka! Jag blev särskilt sugen på att köpa jättefina affischer med motiv från Tove Janssons saga Vem ska trösta knyttet och en jättesöt badbok med spraydusch!


Bokslukaren vid Mariatorget


Findus har en egen ingång


Nike bland barnböckerna.


Nike gillar Molly Mus

Etiketter:

onsdag, september 17, 2008

Peter och Kajan på långresa

Hittade en sån underbar bok i en bokaffär vid Mariatorget. Peter och Kajan på långresa av Erling Gunnar Fischer. I stil med Solo i negerbyn verkligen.







Etiketter:

Bloggträff på Gyllene Prag

Såklart blir det bloggträff på bokmässan och Gyllene Prag i år igen. Torsdag 25:e september 19.30. Läs mer och anmäl dig här.

Själv åker jag inte ner alls i år. Men jag ska trösta mig med att gå på det här den kvällen istället.

Etiketter: ,

tisdag, september 16, 2008

Bloggkväll på Stadsbiblioteket

Stockholms stadsbibliotek på Sveavägen ringde just mig och ville ha med mig att prata böcker och bloggar den 22 oktober på en bloggkväll de ska arrangera. Det hade ju varit jättekul men tyvärr, tyvärr kan jag inte vara med. Då äter jag tårta på Nikes ettårsdag, i Argentina dessutom! Men ni som kan, boka in kvällen redan nu.

Mer information kommer säkert snart på Bibliotekets hemsida.

Etiketter:

lördag, september 13, 2008

Nike gillar Den vita masajen

Etiketter:

fredag, september 12, 2008

Koka makaroner

På mödravårdscentralens föräldrakurs tas Johan Nilssons bok Koka makaroner upp som en sån där bok som är bra för pappor att läsa. Så de vet hur det kommer att bli typ. Så vi köpte den, och jag läste den och tycker den var tråkig, platt och lite för förutsägbar.

Nu är jag ju inte någon pappa, så boken vänder sig inte till mig, men jag hade önskat att han var lite originellare och lite mer upplyft. Tempot i boken är samma, samma hela tiden. Lite småsegt, småmysigt och småtrevligt men inte mer. Det lyfter aldrig. Det blir aldrig riktigt engagerande.

Det bästa i boken är dock det feministiska perspektivet! För Johan Nilsson ifrågasätter både de manliga och kvinnliga rollerna och gör det med bravur. Det blir så självklart och naturligt med halva föräldraledigheten, lika ansvar och hela härligheten. Det borde fler föräldrar ta åt sig.

Etiketter: ,

torsdag, september 11, 2008

Spökskrivare någon?

Lästrio: Böcker som förändrade ditt liv!

Oj, här har jag knåpat ihop en pretentiös lästrio. Vilka böcker har på ett eller annat sätt förändrat ditt liv? Men ta inte frågan på för stort allvar. Det behöver inte handla om stora förändringar. Själv fick jag tänka väldigt länge här.

Vilka tre böcker som på något sätt förändrat ditt liv?

1. Äntligen icke-rökare av Allen Carr
Den här boken har haft ett enormt inflytande på mitt liv so far. Efter 17 års rökning la jag av bara sådär för drygt två år sen och är rökfri.

2. Sofies värld av Jostein Gardner
Upptäckandet av hela den filosofiska världen på ett lättillgängligt sätt fick mig nog som 19-åring att börja reflektera och tänka mer abstrakt. Boken startade något. Vad kan jag inte riktigt svara på.

3. Da vinci-koden av Dan Brown
I alla fall hade jag inte reflekterat över att bibeln egentligen kunde se annorlunda ut. Att det fannas annat bakom historierna. Att den var skriven och influerad av människor och samtiden förstod jag ju men det var det här med rosenlinjen och Maria Magdalena som ändå var omvälvande på något sätt. Och jag är inte ens kristen.

Etiketter:

Författarna finns på Facebook

På Facebook kan man gå med i gruppen "Jag skall köpa: Bedårande Barn Av Sin Tid" där man kan "chatta" med författaren och diskutera boken innan den ens kommit ut. Det finns flera såna där bokgrupper för fans. Kicki Normans bok Väninnorna & Kung Carl har sin egen till också och I en klass för sig/Prep och säkert många fler om man söker lite. Där kan man se vilka andra som gillar boken, diskutera den och lägga upp bilder och filmklipp med mera. I princip alla stora författare har sina egna grupper eller fansidor också. August Strindberg, Marian Keyes, Shakespeare, Dario Fo, Dan Andersson var bara några jag hittade vid en snabb genomsökning.

Ett rätt smart sätt att marknadsföra sin bok kan jag tycka. Tror vi får se mycket mycket mer sån ny marknadsföring i framtiden. Har du inte skaffat konto än så är det dags nu. Du hittar säkert din favoritförfattare där.

Etiketter: ,

onsdag, september 10, 2008

Rec-ex i lådan

Fick två recensions-ex idag. Ett från Arena förlag med tillhörande inbjudan till releasefest av antologin Nån där? texter om framtidens kommunikation. Ett oerhört spännande projekt där skribenter som Karolina Ramqvist (krönikören), Daniel Boyacioglu (poeten) och Sigrid Dahlberg-Krajewski (modebloggerskan) har skrivit om framtiden om tio år. Hur lever vi då? Hur kommunicerar vi? Funderar på om jag ska försöka knata till releasefesten.

Och så Kjell Erikssons senaste deckare om uppsalapolisen Ann Lindell, Svarta lögner, rött blod från Ordfronts förlag. Kjell Eriksson är trädgårdsmästaren som började skriva böcker. För sin första bok om Ann Lindell fick han Svenska Deckarakademins debutantpris.
Har inte läst något av honom men har varit sugen länge så det tackar vi för.

Etiketter:

Vill du ha barn med mig?

"I samma anda som Kajsa Ingemarsson och Marian Keyes" skriver Ugglan om Åsa Jinders nya bok Vill du ha barn med mig?

Att likställa de båda är mig oförstående men jämförelsen har ju gjorts förr. Jag hoppas verkligen det är mer Keyes än Ingemarsson, men det verkar rätt lovande ändå om man skummar första kapitlet som man kan göra hos Ugglan.

Förutom att släppa sin nya bok hos förlaget Forum, släpper Åsa Jinder även sin lyriksamling Bli min mamma igen hos Vulkan.se (Skugges förlag ni vet). Dikterna kom ursprungligen redan 1990.

Allt finns att läsa på på Åsas hemsida: http://www.asajinder.com/

Etiketter:

tisdag, september 09, 2008

Annika Bengtzon åker till Marbella

I nya boken som kommer snart, snart, snart, åker Annika Bengtzon till Marbella. Det kanske bara är jag men jag tycker inte det låter sådär jätteupphetsande.

Jag, som tyckte att Liza Marklund började ta sig lite i och med Nobels testamente men att den senaste Livstid var en flopp, tror jag hoppar den här nya, En plats i solen.

Jag kanske ändrar mig efter att ha läst första kapitlet dock som man just nu kan läsa hos Bokus.

Etiketter:

måndag, september 08, 2008

Blogg-trötthet!

Jag är så trött på den här bloggen. Känns som jag bara skriver samma saker om och om igen. Hur kan jag utveckla den? Vad ska jag skriva om? Ska jag skapa en ny blogg? Ska jag byta ämne? Ska jag fördjupa mig?

Det hela bottnar i att jag inte riktigt känner att jag hinner med att skriva några vidlyftiga och smarta inlägg med en elvamånaders bäbis krälande runt fötterna. Koncentrationsstunderna är inte så långa i taget och då blir inläggen crap.

Kanske blir det bättre när jag börjar jobba och får fika- och lunchraster!

Etiketter:

söndag, september 07, 2008

Kulturfyran igen

Dags igen.

1. Vilken litterära figur skulle du vilja vara? Från film eller litteratur, eller serietidningen eller från musik eller opera. Var som helst ifrån.

Det här är ju en fråga som vi svarade på för inte alls länge sen i en annan Kulturfyra. Då svarade jag Jo i Unga kvinnor.

Nu kommer jag spontant att tänka på Puck i En midsommarnattsdröm. Fast jag skulle också gärna vilja vara en superhjälte fast jag sällan läser såna böcker eller kanske lika duktig som Lisbeth Salander eller lika cool som Robin Hudson.

2. Finns det någon romanfigur - eller filmfigur eller seriefigur - du tycker är lik dig?

Å vad svårt. Jag får återkomma till den här.

3. Finns det någon bok som fångar dig så när du läser den att du känner saknad när du läst klart boken. Som en värld du vill vara kvar i?

Millenietriologin var helt klart sån. Och Curtis Sittenfelds I en klass för sig. En del deckare. Jo, de flesta bra böcker vill man ju hålla kvar.

4. Finns det någon författare du skulle vilja tillbringa en hel dag tillsammans med? Vem i så fall?

William Shakespeare.

Etiketter:

lördag, september 06, 2008

Hej Bloggen!

Jo, tack. Jag lever och mår bra. Denna veckan gick jag in i min sista riktiga månad som mammaledig så nu passar jag på att göra allt det där som jag skulle göra. Barnvagnsbio, barnvagnsopera, barnvagnsteater och barnvagsvisning på Moderna Muséet. Man måste ju passa på att uttnyttja Stockholms hela fantastiska utbud av saker att göra för föräldralediga.

I övrigt läser jag Helene Turstens nya Det lömska nätet som är jättebra och hoppas blogglusten kommer tillbaka snart!

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser