fredag, februari 26, 2010

iPhone förstör mitt läsande

För tre veckor sen flyttade den här telefonen in hos mig och sen dess har jag inte läst en rad i en bok. Jo, jag började lite på Gertrude Steins Allas självbiografi, men Gowalla i iPhone är roligare.

Nu mera har jag alla människor jag någonsin känt på fickan (Facebook) och nya spännande kontakter på Twitter med mig hela tiden. Jag kan kolla mailen när som helst och har nog aldrig varit så här uppkopplad i mitt liv. I like it. Det som stryker på foten är dock läsningen. Nu mera spelar jag Trivial Pursuit i telefonen innan jag somnar!



Vi får väl hoppas att det är nyhetens behag. Annars får den här bloggen snart byta namn till en "iPhonedjävuls liv och lustar".

Etiketter:

torsdag, februari 25, 2010

Min kärlek till böcker har gjort mig till Sveriges bästa bokbloggare

Eller vad säger ni?

Johan Hurtig har gjort en cover på Fredrik Strage som gjort en cover på Niklas Svenssons text på Newsmill. Jätteroligt! Eller hur?

Vad är då en bra bokbloggare kan man fråga sig? Så här tycker jag.

- Någon som har bra koll på nya böcker!
- Någon som har tid att blogga om alla dessa böcker.
- Har en bred smak och läser mycket i många olika genrer.
- Som också har lite koll på bokbranschen.
- Som läser andra bokbloggar och deltar i bloggosfären.
- Som sprider länkkärlek till andra bokbloggar.
- Som också bloggar om gamla böcker och hittar på roliga teman och bloggutmaningar.

Skämt åsido, bitvis har jag levt upp till detta och min ambition är ju att fortsätta vara en av de bästa, roligaste, bredaste och trevligaste bokbloggarna men rubriken stämmer nog inte på mig just nu. Länkkärlek kan jag dock sprida till några riktigt skarpa bokbloggare enligt min mening. Klicka och läs Lyrans noblesser, Ord och inga visor, Bokmania, En full bokhylla, Du är vad du läser och PocketBlogg. Beware! Jag kommer komma tillbaka :-)

Etiketter:

Bokrea - schmokrea

Bokrean känns helt ointressant. Inte bara jag som tycker det. Bokaktuellt frågar sig Fest eller kolera? och Helena på Bokhora sörjer att hon och bokrean gått skilda vägar. Lyran tycker det är tråkigt att den magiska stämningen är borta och Anna Winberg kallar den förlegad.

Jag har beställt två böcker från rean i år. Det blir nog bara det, Sandra Gustafssons Maskrosungen och Ernst Billgrens Vad är konst?

Etiketter:

måndag, februari 22, 2010

Det litterära Stockholm på Gowalla

OBS! Detta inlägg uppdaterades 2010-02-23 eftersom jag fått en del om bakfoten.

Gowalla är en relativt ny positioneringstjänst som främst används av iPhoneanvändare. Genom att iPhonen alltid är uppkopplad mot GPS känner Gowallaapplikationen av var du är och visar det på en karta. På kartan kan du också se vad som finns runt omkring dig i form av spots. Restauranger, affärer, företag eller spots som är hemma hos någon. Alla spots är skapade av andra gowalla-användare och du själv kan också när som helst och var som helst skapa dig en egen spot. Vill du skapa en plats som heter "här träffade jag min käraste" på en viss gatsten i ett visst gathörn så går det bra.

På en spot kan du checka in dig och hitta och lämna ifrån dig saker som du samlar under spelets gång. Jag själv försöker främst samla saker som har med litteratur att göra och hittills har jag fått ihop bookreader, Beatnik poet, boken A crush it, Fieldnotes & books och Stationary. Jag saknar boken Designing web standars.

Häromdagen upptäckte jag också att det finns mer för en boknörd att fördjupa sig i i Gowalla. Magnus Söderberg (Trumper på Twitter) har runt omkring i Stockholm skapat platser som kallas skapat spottar för de platser där Kulturförvaltningen satt upp skyltar som kallas Det litterära Stockholm. Det är platser som omskrivits i skönlitteratur som när Elin Wägner skriver om Norrtullsgatan eller om ett hus på Kungsholmen skildrat av Ulla Isaksson. Slas beskrivning av Götgatsbacken finns där liksom Ivar Lo berättelse om Kungsgatan.

Det kan också vara statyn av Nils Ferlin på Klarabergsgatan eller PC Jersilds Oskarsteatern.

Det verkar finnas ett fyrtiotal hittills och det är fritt fram för vem som helst att lägga till fler. Det finns runt 70-stycken hittills och majoriteten går att läsa om i boken Den nya vägvisaren till Det litterära Stockholm. Här är också en karta.

Själv funderar jag på att utöka samlingen med lägga in lite deckarreferenser i Gowalla. Både Åsa Nilsonne och Liza Marklund rör sig ju på Kungsholmen t ex. Måste bara hitta tiden att ta mig dit!

Nästa gång jag är i Huddinge Centrum ska jag dock försöka komma ihåg att lägga till att Karin Boye bodde där under flera perioder av sitt liv.

Börja med Gowalla du också!

Etiketter:

Brun mat



Mymlan gjorde mig uppmärksam på den fina matbloggen Den bruna maten som inte gör anspråk på att vara kulinarisk och aptitretande utan bara är en orgie i nostalgi. Sånt som jag älskar. De har grävt fram en massa 70-tals receptkort och bloggar friskt om cocktailmedaljonger och brödpudding och annat de lagar från receptkortslådan.

Själv bidrar jag med tips om några nostalgi-kokböcker från förr:
- 70-talsmat
- Matglädje som aldrig förr
- Mat i färg (en favorit, bilden ovan kommer därifrån, "billig och färgglad?" Sa någon färgglad?)

Etiketter: ,

söndag, februari 21, 2010

Bokus ipone-app

Bokus har en jättesmart iphoneapplikation som gör att genom att använda kameran på din iPhone kan scanna in streckkoder på böcker och få upp information om böckerna direkt i telefonen.

En del tycker inte alls om det. Lars Schmidt på Svensk Bokhandel menar att detta är döden för de små bokhandlarna om alla ska blippa böcker och beställa dem från nätet. Jag tror inte det. Ingenting kan konkurrera mot bokhandlarnas möjlighet att leverera en bok direkt utan mellanhänder som posten.

Det jag skulle önska vore att man kunde lagra informationen i sin iPhone på något sätt för att sen skicka till en webbsida som katalogiserade informationen åt den.

Vad snabbt och enkelt det skulle gå att få in hela sitt bibliotek i en katalogtjänst! Ge mig nu!

Etiketter:

fredag, februari 19, 2010

Betatestar på Bokus

Idag har jag varit hos Bokus för att betatesta och tycka till lite om deras nya sida. Självklart fick jag skriva på ett avtal om tystnadsplikt så tyvärr kan jag ju inte nysta något om det, men det var kul och spännande och jag babblade på långt över den halvtimme det egentligen skulle ta.

Ska bli spännande att se det färdiga resultatet framöver och se om några av mina förslag och åsikter syns.

Etiketter:

måndag, februari 15, 2010

Kristina Ohlssons blogg

Deckarförfattaren Kristina Ohlsson börjar idag sin blogg om den tredje boken. I sex veckor ska hon skriva deckaren om unga Rebecka. Mer än så avslöjar hon inte ännu. Kanske får vi också läsa lite om färdigställandet av bok nummer två och hennes bästa skrivtips.

Etiketter: ,

söndag, februari 14, 2010

Boknäs

Var en sväng på möbelmässan i Älvsjö igår. Ganska trevligt men väldigt mycket julgransbelysning och julpynt. Kändes ju inte direkt jätteinspirerande. Däremot förälskade jag mig i bokhyllan Boknäs från ett finskt företag (vars sida bara är på finska och inte har så bra bilder). Men kolla här! Säljs hos Nilssons i Lammhult (synd att inte länkarna från sidan funkade så man kunde läsa mera), Kombinationen med fyra hyllor med sju fack i varje kostar ringa 62 500:- Den är superfin med glasluckor för varje hylla. I vårt bibliotek skulle vi behöva tio stycken. Det skulle kosta oss 156 250 kronor.

Dags att köpa en trisslott?

Etiketter:

torsdag, februari 11, 2010

E-bokens framtid i Sverige

Igår lanserades två svenska läsplattor på marknaden. Bokus och Norstedts Cybook kostar 2 895 spänn och då får du sju förvalda böcker på köpet. Bonniers och Adlibris läsplatta heter Letto och kostar bara 1495 och då får du fem böcker på köpet varav en du får välja själv. Ingen av dem har färg och ingen av dem bakgrundsljus.

Men man måste nog skärpa sig på e-bokpriserna om de vill ha nån försäljning till läsplattorna. En bok som Snabba cash kostar på Adlibiris 45 spänn för en pocket men för en e-bok får man hosta upp nästan tre gånger så mycket, 119 kronor. Hur tänkte man då? Det kan ju inte kosta mer att tillverka en e-bok än en pocket.

Läs mer om läsplattor och priser, mer utförligt och välresearchat hos Henke.

Etiketter: ,

onsdag, februari 10, 2010

Enkät-dags

Visst var det länge sen vi gjorde en enkät. Hittade den här på Bokhora, hos Lyran, hos En Full Bokhylla, Lilla O och säkert fler.

Som läsare är jag: Snabb. Och har sällan tid att läsa längre stunder. Det blir en kvart på pendeltåget här och där, en halvtimma ibland i badet, eller tio minuter innan jag somnar för kvällen.

Som bloggare är jag: Rutinerad. Får jag skriva så? Jag började skriva dagbok på nätet i april 1997 och sen dess har jag skrivit regelbundet. Då kallades dagboken för reload, efter knappen i Netscape som användes för att ladda om en sida för att se om det kommit något nytt på den (reload page). Nätet var inte så himla utvecklat då. Ibland ansågs man som lite suspekt som skrev om allt och inget. Min dagbok uppmärksammades bland annat i ZTV. Jag ska leta fram och digitalisera den där intervjun någongång för jag tror den är himla rolig.

Eftersom jag bara hade ett begränsat antal läsare och i princip ingen man kände kunde man fläka ut sig och vara hur privat som helst. Ju längre tiden gått desto fler nära och kära hänger här i bloggen, desto mer privat har jag blivit. 2005 övergav jag det privata skrivande och började bokblogga. Då bytte jag till bloggverktyg och arkiverade hela den gamla dagboken.

Genom att koncentrera bloggandet till böcker kan jag vara personlig utan att bli för privat, men jo, jag saknar det gamla skrivandet emellanåt. Det är kanske därför jag bloggar på andra platser också. Om vårt hus på Ett annat hus, om den gamla goda internettiden på internetnostalgi.se, om annan slags kultur på Kulturbloggen, om pendeltågsåkandet på Åååka pendeltåg-bloggen och så mitt senaste projekt Glömda ord!

Senast lästa bok: Senast utlästa bok (jag har blivit usel på att läsa ut böcker på sistone) är Jorden de ärvde av Björn af Kleen. Verkligen jätteintressant om fideikomiss, ett ord jag aldrig hört innan, och dess påverkan på vårt samhälle idag. Och lite intressant inside info om svensk adel.

Senast påbörjade bok: Älskade syster av Joyce Carol Oates som jag igår bloggade om att jag nu lägger ifrån mig. Har även påbörjat Vi har redan sagt hejdå av Daniel Åberg och läst ett kapitel. Väntar på att hans första, Dannyboy, ska bli e-bok då jag vill läsa den först eller att jag hittar den någonstans i vår fullproppade bokhylla.

Senast köpta bok/böcker: Senast inköpta bok är Alice B Toklas Cook Book och Gertrude Steins Alice B Toklas självbiografi.

Favoritdeckarförfattare: Kan inte välja en. Eller måste jag blir det Åsa Nilsonne. Men jag vill gärna nämna även Helene Tursten och Leena Letholainen.

Jag läser allt av: Ovanstående tre deckarförfattare men också Jonas Gardell (fast nu ljuger jag, har inte läst Om Gud och Om Jesus) finns på listan.

Jag läser helst inte (genre/författare): Science fiction och fantasy har jag inte mycket till övers för.

Vid hyllan för fackböcker letar jag: Biografier, kokböcker, populärkultur, inredning, trädgård.

Förutom svenska läser jag gärna: inte alls på något annat språk men engelska funkar.

Högst upp i min att-läsa-hög just nu ligger: Jag tror jag ska läsa Douglas Kennedys Lämna världen eller Laureen Weisbergers Diamanter är för evigt.

Högst upp på min bok-önskelista just nu står: Jag ser fram emot en spännande vår med Per Hagmans nya Vänner för livet, Andreas Ekströms Google-koden, Katarina WennstamsAlfahannen och Susanna Alakoskis Håpas du trifs bra i fengelset.

När jag går på antikvariat letar jag alltid: Efter gamla hästböcker från min barndom. Försöker samla ihop alla jag läste då. Saknar fortfarande några av Eva Wikander, Nan Inger och Elisabeth Hjortvid.


Etiketter:

tisdag, februari 09, 2010

Att lägga ifrån sig boken...

Funderar starkt på att sluta läsa Älskade syster av Joyce Carol Oates. Jag har läst ungefär halva och nu har det tagit stopp. Den ligger bara i väskan. Jag tar inte upp den på pendeltåget. Den ligger vid nattduksbordet men jag somnar utan att ha läst en rad.

Den intresserar mig helt enkelt inte. Jag tycker den är omständligt och jag stör mig på huvudrollskaraktären och jag struntar i hur det går för familjen. Jag tycker hela familjen är motbjudande (vilket säkert är författarens syfte) och bryr mig inte alls om vad som händer dem. Jo, en sak vill jag veta och det är vem mördaren är men det känns mer lockande att googla fram resultatet än att tvingas plöja trehundra sidor till.

Boken byter fokus hela tiden. Oates byter perspektiv och skiftar från första till tredje person hela tiden. Ibland är det en berättarröst som talar.Jag medger att det är skickligt gjort av författarinnan men jag samtidigt känns slarvigt och oredigerat. Som om någon redaktör på förlaget bara släppt igenom utan granskning.

Nej, Älskade syster blir nog inte utläst. Inte i år i alla fall. Betrakta detta som en recension.

Etiketter:

Författartwitter

Nu har äntligen någon tagit tag och samlat ihop författare på Twitter till en egen samling. Författartwitter kan följas via Collected. Denna någon är Niclas Holmqvist, @nollpunkt på Twitter.

Här kan du följa bland andra Unni Drougge, Doug Coupland, Marcus Birro och många andra.

Kolla här.

Etiketter:

Lär dig något nytt varje dag



Kolla in fina sidan Learn something new everyday. Roliga teckningar med en ny fakta varje dag. Man lär sig allt från att sjöhästen är den långsammaste fisken till att världens längsta boktitel är 670 ord lång.

Bilderna kan beställas som t-shirts eller vykort också.

Etiketter:

söndag, februari 07, 2010

Barbro Lindgrens Vilda bebin

Igår var Nike och jag och såg på premiären av teaterföreställningen Mamman och den vilda bebin som sattes upp av dockteatern Tittut. Det var en fin och väldigt konstnärlig föreställning som ibland kändes lite kinesisk i sitt utrycksätt. Ni vet, de stora dockhuvudena med äppelkinder, plingplong-musik och överdrivna dansaktiga rörelser. Men det var stämningsfullt och häftigt men kanske lite snabb med tvära kast.

Störst av allt var nog att Barbro Lindgren själv var där och fick resa sig och få applåder efter föreställnignen. Då visar det sig att hon suttit precis bakom oss. Stort! Hade jag vetat hade jag köpt en bok på plats och knipit en autograf men efter när det var slut såg jag inte henne någonstans!

Jag har recenserat föreställningen lite mer utförligt på Kulturbloggen. Läs mer här.

Etiketter:

fredag, februari 05, 2010

Glömda ord - en daglig bloggutmaning

Skräppa, lången, butelj, omma, dryfta, gäcka, mångte, nännas, ohemul, understundom. Vad har alla dessa ord gemensamt? Jo, de är historiska eller utrotningshotade. I somras körde DN en stor kampanj för att förhindra att orden försvinner och alla uppmanades att adoptera ett ord. Läs mer om det här.

Nu drar jag igång nya bloggen "Glömda ord" som är en daglig bloggutmaning där ett nytt ord publiceras varje dag och uppgiften är att använda ordet på något sätt under dagen. Hur det gick rapporterar du i din egen blogg och/eller i kommentarerna till ordets bloggpost.

Det hela startar på måndag 8 februari. Du hänger väl med från början?

Etiketter:

tisdag, februari 02, 2010

Det nya författarskapet!

Jag kan erbjuda 10% rabatt på ett seminarie om författarskapet i de nya medierna som arrageras av Förfort.se. Kursen tar upp hur det är att arbeta nu när allt större ansvar läggs på författarna själva. Etablering via sociala medier och ansvar för val av förlag kommer gås igenom. Kursen hålls av David Bismark, grundare av Recito förlag och kunnig i informationsbranschen. Läs mer om seminariet och kursen här.

Kursen går 20 februari i 2010 i Göteborg och 22 maj i Umeå. Vill du gå på seminariet kan du få 10% rabatt om du mailar mig på enannansida@gmail.com. Jag har fyra rabattkoder. Först till kvarn.

Eller så kan ni kika in hos Daniel Åberg och inspireras. Han ger som sagt ut på eget förlag, Sockerförlaget, redigerar, läser in ljudbok, fixar e-bok och allt annat arbete helt själv.

Etiketter: ,

Idag....

...läser jag La Bibliofille's väldigt välskrivna recension av Daniel Åbergs bok Vi har redan sagt hejdå.

Boken finns hemma och väntar. Först måste jag ta mig igenom JCO: Älskade syster (som ärligt talat är rätt tråkig) och så ska jag leta upp Åbergs debut Dannyboy och kärleken som står oläst någonstans i bokhyllan. Sen så...
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser