måndag, mars 05, 2007

Vinbär och vemod

För att vara en bokblogg har den här bloggen innehållt väldigt lite bokrecensioner på sista tiden. Kan bero på att jag läser extremt lite just nu. Är inne i en period då jag hellre somnar till tv-serier eller så spelar vi Wii på kvällarna. För någon vecka sedan blev jag dock klar med Eva Swedenmark och Annica Wennströms bok Vinbär och vemod. Uppföljaren till boken Smultron och svek.

Eva Swedenmark och Annica Wennström är två av tre författare som skriver under pseudonymen Emma Vall och tonen och språket känns igen från de tidigare böckerna.

Vinbär och vemod följer direkt på där Smultron och svek slutade. Sommaren är slut och livet kring restaurangen La Stella övergår i höst och vardag. Liselotts nyöppnade resebyrå går som tåget, familjen planerar en flytt och Liselottes mamma Anita börjar i smyg en kurs i italienska. Var det inte slut på lögner och smygande i familjen nu? Nej, vänta bara. Det blir värre.

Boken löper på i samma avslappande och hemtrevliga stil som den tidigare. Trots alla härliga skorprecept och cafe lattes, rödvin och röda klänningar, finns där en obehagskänsla rakt igenom boken. När vissa av familjemedlemmarna möts håller man andan. Skickligt att fånga det. Om det hade varit en humorbok hade man satt skrattet i halsen.

Man vill veta mer hela tiden men samtidigt är något över den som jag inte kan sätta fingret på. Samtidigt som de lyckas fånga känslan är språket är lite stolpigt och övertydligt emellanåt. Det finns en känsla av skoluppsats som kommer in. Ett drag jag inte tyckte att böckerna om Amanda Rönn hade.

Boken utspelar sig i Östersund och i 100%Östersund.se berättar författarna hur det går till när de skriver tillsammans. Först sätter de sig och snackar igenom handlingen, sedan skriver de var för sig och mailar texterna fram och tillbaka till varandra och kommer med åsikter och synpunkter. Så småningom utkristalliserar sig färdiga böcker. De har skrivit sex böcker om Amanda Rönn och sex barnböcker på detta sätt.

Liksom i Smultron och svek har matlagning och recept en central roll i Vinbär och vemod. Kapitlen varvas med recept och de stora måltiderna blir ett sätt att knyta ihop den splittrade familjen.

Kommer de fler böcker? Till 100%Östersund avslöjar de att Hallon och hat förmodligen kommer till hösten 2008.

Läs recensionen till Smultron och svek här.

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser