tisdag, februari 27, 2007

Litterära syskon

I musikvärlden kryllar det av bröder och systrar som gör musik tillsammans. Det är något som Populärkulturjunkien har uppmärksammant. I hennes blogg kan man läsa om bröderna Gallagher, Lili och Susie, Bröderna Hanson, Enya och hennes syskon i gruppen Clannad, Bros och bröderna Herreys.

Det fick mig att fundera på vilka litterära syskon det finns och trots några dagars funderande kommer jag bara på två stycken trios av systrar.

Den första trion är det de kända systrarna Brontë där den äldsta, Charlotte Brontë blivit känd för sin bok Jane Eyre, mellansystern Emily för boken Svindlande höjder och den lite mindre kända och yngsta systern Anne som skrev The Tenant of Wildfell Hall.

Den andra trion är systrarna Pullein-Thompson, Josephine, Diana och Christine som skrev hästböcker för ungdomar. De gjorde sig bland annat en rejäl hacka på att skriva uppföljare till Black Beauty på 50- och 60-talet. Black Beauty, orignalet skrevs ju av Anna Sewell i slutet av 1800-talet som blev omåttligt framgångsrik och omtyckte även hundra år senare. Systrarna Pullein-Thompsons böcker kopierade konceptet och deras böcker handlade om Black Beautys påhittade ättlingar, Black Ebony, Black Velvet med flera. De skrev även andra hästböcker i stil med Sälj inte Chip, Min vän Mimosa och Ponnytrassel och har blivit flitigt lästa av unga hästtjejer. Deras sammanlagda produktion för hästboksvärlden är enorm och imponerande och har tryckts i mängder av Wahlströms och Pollux.

Några mer litterära syskon kommer jag inte på! Hjälp. Visst måste det finnas fler?

Här finns Popkulturjunkiens musiksyskon-inlägg:
- Musiksyskon del 1
- Musiksyskon del 2
- Musiksyskon del 3

Etiketter:

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bröderna Eklund - även om Fredrik Eklunds bok kanske inte hade så höga litterära ambitioner

8:57 fm  
Anonymous Anonym said...

Författaren Henry James var bror med filosofen William James (som naturligtvis skrivit böcker) och deras syster Alice James dagbok har publicerats. Det borde väl räknas?

8:57 fm  
Blogger Petra said...

Visst räknas de! Tack! :)

9:32 fm  
Blogger AnnCharlott said...

Marcus och Peter Birro är väl båda författare?

10:26 fm  
Anonymous Anonym said...

Emma och Lisen Ardbåge är systrar, författare och illustratörer. Carin och Stina Wirsén finns ju också, fast jag är lite osäker på släktskapet där. Systrar? Mor och dotter?

1:30 em  
Anonymous Anonym said...

Irmelin Sandman Lilius och Heddi Böckman är systrar.

Anne Rice har en syster som skriver varulvsböcker, Alice Borchardt.

Bea Uusma Schyffert har ju skrivit en bok, och är syster till Martina Haag.

Det borde ju finnas ännu fler, men det är svårt att komma på några.

8:53 em  
Anonymous Anonym said...

Frank och Malachy McCourt är bröder.

Margaret Drabble och A. S. Byatt är systrar.

9:03 em  
Blogger Hans Persson said...

I fallet Stephen King gift med Tabitha King, föräldrar till Joe Hill och Owen King har du en hel familj som publicerar böcker. Jag känner inte till om övriga familjemedlemmar utgett någonting.

11:33 fm  
Blogger Petra said...

Det är ju lysande! Tack för alla tips!
Ska sammanställa i ett inlägg någongång.

Funderar också på "litterära par".
Där måste det finnas mängder - medans i musikvärlden är det inte lika vanligt. Intressant tanke...

9:29 em  
Anonymous Anonym said...

Någon av systrarna Pullein-Thompson skrev ju också serien Ponny-patrullen som jag äslakde som barn. Ibland blev det nästan FÖR spännande böcker, men bara nästan. :) Handlade om ett gäng barn/ungdomar på den engelska landsbygden, alla ponnyryttare, som bildar ett slags deckargäng.

På tal om litterära par: Det ultimata litterära paret i min värl är Märta och Henrik Tikkanen. Har förvisso inte läst något av Henrik, men Märtas böcker fascinerar mig mycket. För ett par år sedan gav hon ut den självbiografiska boken Två om sitt och Henriks äktenskap. Mycket intressant läsning, speciellt om man läst lite av författarna tidigare - i synnerhet fantastiska Århundradets kärlekssaga.

6:22 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser