måndag, februari 12, 2007

Electra av Sofolkles

Första pjäsen avklarad under vårt temaår - Electra av Sofokles. Pjäsen är daterad ca 400 år före kristus och är med sitt tema om hedersmord fortfarande aktuell än idag.

Drottning Klytamnestra har under tiden kung Agamemnon varit ute och krigat i det trojanska kriget, skaffat en älskare, Aigisthos. När kungen kommer hem (med sin älskarinna Kassandra) bestämmer sig drottningen och älskaren för att mörda de båda som hämd för att kungen tidigare dödat deras dotter Ifigenia.

Deras dotter Elektra blir förtvivlad över att fadern är död och smider planer om att hämnas på modern. Hon övertalar sin bror Orestes att göra det. Orestes har vuxit upp med en annan familj eftersom Elektra skickade iväg honom när han var liten eftersom han också riskerade att bli offrad.

Pjäsen börjar med att Orestes kommit tillbaka hem. Tillsammans med sin kompis, tjänaren Pylades, gör han upp planen att han ska låtsas vara död för att hämnas faders död - innan han går in på borggården bestämmer det sig för att gå till faderns grav för att offra.

Efteråt kommer Elektra ut tillsammans med några ungmöer. Hon är förtvivlad över faderns död och vad hon tycker är moderns grymhet. Modern kommer också ut och de båda för en aggressiv konversation. När Elektra dväljts och förfasat sig en stund kommer hennes andra syster Chrystothemis ut och Elektra försöker övertala henne att de ska mörda modern. Chrystothemis är emellertid inte riktigt med
på noterna trots ivriga övertalningsförsök.

Så småningom dyker Orestes upp igen. När han hör vad som hänt kan han inte längre låtsas vara död utan går med på att mörda modern. Pjäsen avslutas med att drottningens älskare kommer hem och hittar Klytamnestra död.

Krångligt? Hedersmorden duggar tätt i den här pjäsen.
- Kung Agamemnom offrar dottern Ifigenia.
- Dottern Elektra räddar sin bror Orestes från hedersmord genom att skicka iväg honom som liten pojke.
- Drottning Klytamnestra dödar Kung Agamemnon och hans älskarinna Kassandra.
- Elektra övertalar Orestes att döda Klytmanestra.

Pjäsen är relativt lättläst men man måste koncentrera sig för att hänga med i alla svängar. Poängen och temat är tydligt och fortfarande aktuellt även om det ibland är lite svårt för en 2000-tals människa att få förståelse för den omständighet som finns kring karaktärerna. Orestes ska spela död för att hämnas. Elektra förfasar sig över moderns grymhet men väljer själv att hämnas på samma sätt.

Du är vad du läser har också läst Electra. Läs hans recension här.

Nästa pjäs blir Stormen av William Shakespeare. Den läser vi före 30 april.

Etiketter: , ,

9 Comments:

Blogger Hans Persson said...

Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår varför "Du är vad du läser" blivit en länk till DN...

8:28 fm  
Blogger Hans Persson said...

Jag läste Wikipedia-artikeln om Elektra medan jag väntade på att få boken levererad. Om det var på grund av det eller att den var relativt lättläst vet jag inte, men jag tyckte inte att det var några större svårigheter att hänga med trots att texten är ungefär två och ett halvt tusen år gammal.

8:30 fm  
Blogger Petra said...

Det jag tyckte var knepigt var alla mentala svängar? Varför skulle Orestes göra sig hemlig? Varför gick det så snabbt för honom att avslöja sig och gå med på Electras planer efter att ha pratat med henne så kort stund etc etc.

8:50 fm  
Blogger Hans Persson said...

Men visst var det så att de hade kommunicerat (via brev eller så) under den tid som de varit ifrån varandra. Att deras respektive önskan om hämnd då skulle ha dryftats känns inte direkt långsökt.

12:38 em  
Blogger Petra said...

Aha! Det uppfattade inte jag. Så var det säkert.

2:45 em  
Anonymous Anonym said...

Men inte är det väl hedersmord inblandat..? Jag kan minnas fel, men dödades inte Ifigenia för god vind eller något i den stilen, och resten av morden var hämndakter? Hedersmord har en annan innebörd.

5:15 em  
Blogger Petra said...

AB: Du får gärna briefa mig om skillnaderna?

8:19 em  
Anonymous Anonym said...

Hedersmord är när man dödar någon som anses ha skadat släktens heder genom att t ex vara tillsammans med en icke godkänd partner. För en flicka kan det räcka med en partner överhuvudtaget - eller bara att hon kan ANTAS ha legat med någon.Den som dödar kan mycket väl personligen helst vilja slippa, men anser att det är hans plikt.

10:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hämnd däremot är när man är personlogen sårad och förbannad och vill skada någon för sin personliga tillfredsställelses skull (eller å en kär persons vägnar).

10:02 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser