söndag, februari 11, 2007

Storyn om Bokrondellen del II

Den här artikeln skrev jag i slutet av november på journalistutbildningen på Poppius. Ämnet var företagspresentation. Artikeln delas upp i flera avsnitt då den är lite för lång för bloggen. Här är del 2 av 3. Läs första delen här.

Förlagen nappade snabbt på de låga priser som Bokrondellen kan hålla. Under sommaren 2004 hade man 150 förlag med på tåget. I slutet av det första verksamhetsåret som sträcker sig till sista december 2005 hade man slutit avtal med över 600 förlag.
– Ändå gick det trögare än vi trodde, berättar Maria Börman, VD på Bokrondellen.

Många bokhandlare är skeptiska och vill inte lämna det stora trygga Seelig.
– Vi trodde att våra priser skulle göra att handlarna skulle komma springande. Men vanans makt är starkare än vi förstod.

De anslutna förlagen skickar sina nyutgivningar till Bokrondellen som katalogiserar och registrerar titlarna. Förlagen står för all information och databasen uppdateras ständigt. Det ges ut drygt 6000 titlar per år i Sverige. Så gott som samtliga passerar Bokrondellen. Böckerna klassificeras i ämneskatogerier och det läggs ut på nätet med bilder. Allting publiceras i en webbkatalog som bokhandlarna kan gå in och söka.

Via webbsidan kan de sedan beställa böcker till sina butiker. Bokrondellen skickar alla ordrar vidare till förlagen direkt.
– Vi har inga böcker i lager som konkurrenten Seelig, utan är en ren och skär databastjänst. Vi är också ute och besöker bokhandlarna och lär dem använda Bokrondellen, berättar Maria Börman.

Till en början skickade ägarförlagen sina nyutgivningar både till Bokrondellen och till Seelig men efter ett halvår togs det strategiska beslutet att sluta förse Seelig med uppgifter. Den anrika bokdistributören svarar med hot om anmälan till Konkurrensverket. Dessutom lät Seelig en jurist se över huruvida det gick att anmäla Bokrondellen för upphovsrättsintrång då man använder sig av samma katalogiseringssystem, SRO, som Seelig en gång skapade. Det misslyckas man med.

Maria Börman förstår att Bokrondellens lansering inte kunde passera obemärkt.
– Vi dumpade priserna och förstörde deras marknad, säger hon.

Forsättning följer...

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser