fredag, februari 09, 2007

Storyn om Bokrondellen del I

Nu har jag i två månaders tid försökt kränga den här artikeln till diverse tidningar och tidskrifter men ingen vill ha den. Så då får ni läsa den. Den skrev jag i slutet av november på journalistutbildningen på Poppius. Ämnet var företagspresentation. Artikeln delas upp i flera avsnitt då den är lite för lång för bloggen. Här är del 1 av 3.

Efter bara drygt två år på marknaden har Bokrondellen tagit över Seeligs 150-åriga ställning som nästintill ensam aktör på marknaden. Uppstickaren är från och med januari 2007 marknadsledande som informationsdatabas av böcker.


Seelig började med bokdistribution redan på mitten av 1800-talet. Företaget har under drygt 150 år varit marknadsledande och så gott som ensam i hela branschen. Affärsidén är att knyta samman förlag och bokhandlare i hela Sverige.

Förlagen rapporterar in sina utgivningar som Seelig sedan katalogiserar, lagerhåller och distribuerar. Bokhandlarna gör sina beställningar via en databas. Så har det fungerat fram tills för två år sedan då Bokrondellen lanserades.

Hösten 2003 inleddes diskussionerna på två av de största bokförlagen i Sverige, Norstedts och Albert Bonniers förlag. Man hade tröttnat på Seeligs monopolställning och den obefintliga insyn man hade i företaget. Både bokhandlarna och förlag klagade på att Seelig var dyrt och att man inte riktigt visste vad man betalade för. Ingen part var nöjd.

De båda förlagen bestämde sig försöka köpa Seelig och la ett bud. De fick nej och började istället planera en egen konkurrerande verksamhet. En egen artikeldatabas skulle drivas utan vinstintresse och ge förlagen den kontroll över beställningar och information de saknat.

Norstedts, Albert Bonnier, Förlagssystem och Natur och Kultur gick in med fyra miljoner kronor. Tre bibliotekarier anställdes med uppdrag att börja bygga upp bokdatabasen och skapa en kundkrets. I juli 2004 lanseras Bokrondellen på nätet. Först ut bland kunderna var bokhandlarkedjan Bokia.

Fortsättning följer i helgen.

Etiketter:

2 Comments:

Blogger Eva said...

Sökte jobb på Seelig en gång i tiden (1980-talet), det var inte så kul. Stämningen där alltså.
Svältlöner och tråkig miljö.
Utbildade mig senare till bibliotekarie i stället.

9:29 fm  
Blogger Helena said...

Orelaterad kommentar:
Nu har jag skrivit om boken jag vann hos dig!

Tack än en gång! Det var roligt att få läsa den och jag hade nästan garanterat inte gjort det annars.

2:40 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser