tisdag, februari 13, 2007

Storyn om Bokrondellen del III

Den här artikeln skrev jag i slutet av november på journalistutbildningen på Poppius. Ämnet var företagspresentation. Artikeln delas upp i flera avsnitt då den är lite för lång för bloggen. Här är del 3 av 3.

- Del 1.
- Del 2.


Bokrondellen använder sig av självkostnadspriser. Företaget startades som handelsbolag för att understryka att det inte finns några vinstintressen. Tanken är att Bokrondellen ska bära sina egna kostnader.

– Det kostar 200 kronor per titel att finnas med i vår databas, berättar Maria Börman som är VD på Bokrondellen. Då ingår allt. Dessutom är det gratis för titlar som getts it före 2004.

Detta är priser som Seelig inte kan konkurrera med. Seelig har stadigt tappat marknadsandelar sen Bokrondellen startade och i somras köptes företaget upp av Förlagssystem, en av Bokrondellens delägare. Till årsskiftet läggs Seeligs databas Seesam ner för att helt ersättas av Bokrondellens.

– Bokrondellen blir det naturliga informationsverktyget säger Per-Olof Hamrin, VD på Förlagssystem och Seelig.
– Förlagssystem tar över logistik och distribution och verksamheten går in under Förlagssystems namn och flyttar till Förlagssystems lokaler.

Avsaknaden av konkurrenter är inget Per-Olof Hamrin tror kommer att påverka Bokrondellen.
– Vi är inte i behov av konkurrens. Syftet är inte att tjäna pengar utan att underlätta handeln med böcker och där kommer Bokrondellen att utveckla sin funktionalitet hela tiden.

Maria Börman vill inte slå sig för bröstet utan är medveten om riskerna med att vara ensamma på marknaden.
– Vi kan inte stanna upp nu och tror att vi är bäst i världen, säger Maria Börman.

Bokrondellen har nu avtal med 1100 svenska och utländska förlag och databasen innehåller drygt 160 000 titlar och flera skolboks- och läromedelsföretag har nyligen anslutit sig. Under första verksamhetsåret hade man en omsättning på 3,8 miljarder kronor.
– Vi kommer inte att växa organisatoriskt men vi ser fram emot att fler och fler bokhandlare och förlag ansluter sig, avslutar Maria Börman.

Etiketter:

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hänger du på in till Cruella på lunch på måndag???

8:26 em  
Blogger Petra said...

Ja! Kanske. Måste kolla upp det.
Jag har inte så mycket tid just på måndag dock. Återkommer!

9:23 em  
Anonymous Anonym said...

Tack för en bra text om Bokrondellen. Håller på och startar ett litet bokcommunity, och då behöver man ju förstås information om böckerna :) Bloggar är verkligen en utmärkt källa till information, speciellt när posterna håller den här kvaliteten :)

8:05 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser