söndag, februari 04, 2007

Gwens bok för hemmet II

Gwens bok för hemmet kräver ytterligare ett inlägg. Det finns nämligen helt fantastiska råd och tips angående skönhet, kläder och hur man som kvinna ska bete sig på realisation.

Gwen konstaterar att det är en varje fin och ärbar kvinnas oafvisliga plikt och skyldighet att i sin mån, så godt hon förmår, bidraga genom sin persons grace och skönhet till att någon mån förljufva detta visst icke alltid så glada jordelifvet för sina närmaste och för nästan, den främmande hon möter på allfarväg, hvars öga och sinne hon kan skänka en minuts glädje.

Och hör sen!

Vidare konstaterar Gwen att mycket få kvinnor äro så fula att deras person icke kan få en viss sorts skönhet. Ingen man på jorden är road af att visa att hans fru är ful löjlig. Nej, gud förbjude. Tacksamt nog så vill Gwen gå så långt att hon hävdar att alla, alla kvinnor kan bli tilltalande och det känns ju tryggt i sammanhanget. Men hur gör man då?

Jo, man kan bland annat köpa en femkronors pelsmössa hvart femte år och rensa i garderoben. Haf aldrig gamla, halfslitna kläder hängande, välj er en favoritfärg och köp endast sådana saker som ni är van vid och vet klär er.

Vidare säger Gwen med eftertryck: Gå aldrig på realisation om ni ej är fullkomligt säker på att kunna behärska er lust att köpa för att det är så billigt och till och med om ni är riktigt stålsatt bör ni dock aldrig gå dit utan att ha bestämdt er för en alldeles speciell, fixerad sak som ni behöfver och väl komma ihåg detta. Finns icke denna, bör ni icke köpa något som är nästan lika bra! Ni får icke samma nytta af det!

Gwen tycker inte heller att man ska underskatta fina underkläder och passar här på att ge en känga till 1860-talets damer som hon menar på ofta är vanvårdade och slappa och som inte ickes ida vårda sin egen person av politiska skäl då dessa sextiotalister hävdade att snygga underkläder inte är respektabla. Gwen menar därmed på att fördomen om vackra underkläder beror på graden av anständigheten och att man visst kan vara anständig och snygg under.

Den gammalmodiga skulle på den tiden bära mängder av plagg under klänningen: linne, kalsonger, korsett, korsettskyddare, en eller två underkjolar och yllebyxor och ylletröja. Men Gwen är djärv och menar på att plaggen hindrar kroppens rörelser och hvarken är hygeniskt, praktiskt eller vackert. Linne och kalsonger kan slås ihop till ett plagg på vintern och på sommaren räcker det med underkjol och snörlif. Släng både korsett och kalsonger! Gwen tycker också att underkläderna ska ha spetsar och broderier.

Tillbaka till pälsmössan. En snygg huvudbonad kan göra hela klädedräkten och Gwen ger flera tips om hur man kan få den enklaste hatt att se piffig och modern ut. En vacker rosett av fast material kunna förstärkas med fin karkas. Eller varför inte en plym? Har man inte färdigheten eller pengarna får man helt enkelt renoncera på den stora perosnliga elegansen! Om ni icke rent af par principe anser att 50 kr. är en onödigt stor summa för en sån fragil hatt. Ni räknar måhända ut att för de pengarna kan ni få en vacker lampa, en stol eller en vacker hvardagsservis.

Etiketter: , ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Helt fascinerad. Mera!

8:03 fm  
Blogger Lotten Bergman said...

Jag håller med! Det här är underbart!

10:42 fm  
Blogger Petra said...

Haha!
Jag köpte sju böcker på den där rean så det kommer mera - jag lovar!

10:46 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser