Electra
Nu ska här läsas pjäs. 60 pix på Alfa Antikvariat i hörnet Olof Palmes gata/Drottninggatan. Ni har väl inte glömt temaåret? Innan februari är slut ska vi ha läst ut Sofokles Electra.
Vi kan väl också börja fundera på nästa pjäs. Jag tycker vi ska beta av de stora i kronologisk ordning. Shakespeare kanske härnäst, men vilken? Eller har ni något annat förslag?
Vi kan väl också börja fundera på nästa pjäs. Jag tycker vi ska beta av de stora i kronologisk ordning. Shakespeare kanske härnäst, men vilken? Eller har ni något annat förslag?
10 Comments:
oh no, jag hade glömt temaåret. får se om jag får tag i elektra då, och om jag har tid! ska försöka.. promise!
Shakespeare är väl svår att slingra sig förbi. Jag har en komplett utgåva stående så tillgångsmässigt spelar det mig ingen större roll. Jag fördrar om vi inte väljer Trettondagsafton (som jag redan läst i år) eller Macbeth (som jag redan läst ett antal gånger).
Jag började läsa Elektra igår, så den ska snart vara färdig.
Shakespear är bra men själv vill jag undvika Romeo och Julia, En midsommarnattsdröm och Hamlet.
Jag läser gärna en komedi.
Kanske Mycket väsen för ingenting, Stormen eller Så tuktas en arbigga?
Är Shaw, Ibsen och Beckett på tur senare?
Fredrik: Visst! Du kan väl börja fundera på lämpliga pjäser?
Jag ska hinna läsa Elektra.. om jag så ska börja läsa dagen innan deadline.
Vad heter Stormen på svenska? Är det The Tempest? ELler vänta, det är väl Vilden.. hrm.. jag skulle iaf gärna läsa The tempest igen.
Håll dig kvar vid antiken lite till! Mitt tips är Medea av Euripides och gillar du komedier är Aristofanes Lysistrate ett måste. Sedan kan du hoppa till Shakespeare. Stormen är bra om du vill undvika de mest klassiska.
Mer komedi kan du ju med lätthet få under klassicismen. Molière är given och ett annat mer dystert tips är Racines Faidra.
Jag ska erkänna att jag har dålig koll på romantiska dramer, men snudd på är ändå Almqvist fantastiska bok Drottningens juvelsmycke som visserligen inte är ett drama i strikt regelrätt synvinkel, men nästintill.
Fortsättning följer...
Inom de realistiska och naturalistiska genrerna finns förstås mastodonterna Ibsen och Strinberg. Läs Et dukkhjem och Fröken Julie (må vara uttjatad, men helt fantastisk enligt min mening) och gör en jämförelse.
Glöm heller inte bort ryssarna under denna eran, Tjechov till exempel.
Är vi inne på modernismen borde du välja något av Brecht, även om han inte hör till mina favoriter och redan nämna Beckett då. Sartre också förresten, Bakom lyckta dörrar är lång, men intressant.
Och jag glömde nästan bort. Arthur Millers En handelsresandes död är fantastisk! Till sist klämmer jag in ett par svenska favvisar också: Lagerqvist givetvis, men också Norén. Jag har inte läst mycket, men Natten är dagens mor är bra.
Lycka till med temaåret!
Nu har jag läst ut Elektra. Sätt igång att diskutera!
Hej Anna! Tack för alla tips!
Just antikens grekland var vi många som hade plöjt alla de stora som Medea, Lysistrate, Kung Oidipus med flera.
Skicka en kommentar
<< Home