fredag, augusti 25, 2006

Frida Kahlo

Jag har just sett om världens bästa film. Frida med fantastiska Salma Hayek i huvudrollen. Filmen är en symfoni i färger, passion, känslor och utspel. Just nu känner jag för att köpa alla Frida Kahlos tavlor och tapetsera hela huset med dem.

Frida föddes 1907 i Mexiko. Hennes pappa var konstnär och hon när hon var i tonåren råkade hon ut för en otäck spårvagnsolycka som gjorde att hon bröt ryggraden, höften på flera ställen, krossade foten och fick genomgå flera smärtsamma operationer och hon levde i ständig smärta.
Det var i sjuksängen som hon började sin karriär som konstnär genom att måla sitt gips och senare även tavlor.

Hon tillfrisknade så pass att hon kunde ta sig ur sängen och leva ett hyfsat normalt liv. Hon gifte sig med den ständigt otrogne och populära konstnären Diego Rivera. Han var notoriskt otrogen och hon själv hade ett par affärer med olika kvinnor och en kontroversiell relation med Lev Trotskij, marxist och sovjetisk politiker som jagades av Stalinisterna och befann sig i landsflykt i Mexiko strax innan andra världskriget bröt ut.

Diego Rivera var en populär konstnär på 30-talet på grund av sina färgstarka vägg och takmålningar och han var både kontroversiell och politisk. Frida Kahlo fick sin första utställning i Paris 1939. En utställning som orsakade. 1953, året innan hon dog, fick hon sin första utställning i hemlandet Mexiko, något hon alltid drömt om.

Hennes målningar är färgstarka och suggestiva och har blivit otroligt kända och älskade. Varför? En ordväxling i filmen mellan Trotskij och Frida beskriver det väldigt bra:

Frida: At the end of the day, you can endure so much moore then you think you can.

Trotskij: Thats what I love about your paintings. That they carry that message. ... Your paintings express what everyone feels. That they are alone in pain.

Diegos och Fridas böljade fram och tillbaka och var kantat av otrohetsaffärer men de hittade på något sätt alltid tillbaka till varandra. Hon dog 1954 och hennes sista dagboksanteckningar lyder:

I hope the end is joyful - and I hope never to come back - Frida.
Filmen bygger på boken A Biography of Frida Kahlo av Hayden Herrera. Här kan ni se ett klipp:




3 Comments:

Blogger Cissi said...

Bra tips, ska försöka se den snart. Men du, det blir nog lite dyrt att tapetsera med hennes konst...

10:33 fm  
Blogger Petra said...

Jo! Fast det finns ju posters och replicas! :)

3:41 em  
Anonymous Anonym said...

.
Glad du rekommenderar den! Fantastiskt bra film, initierad av Salma Hayek.

11:24 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser