måndag, augusti 22, 2005

Topp fem - kvinnliga deckarhjältinnor!

Alla som känner mig vet att jag älskar att läsa deckare med kvinnliga huvudrollsinnehavare. Här är en liten topplista över mina favorithjältinnor.

1. Monika Pedersen.
Polisinspektören som är huvudperson i Åsa Nilsonnes böcker. Ensamvarg, lite kufisk, lite sorgsen. Löser brott som ingen annan.

2. Iréne Huss
Kriminalinspektör, tvåbarnsmamma och gift med en stjärnkock. Löser brott tillsammans med sin parhäst Johnny. En jäkel på jiu-jutsu. Huvudperson i Helene Turstens böcker.

3. Amanda Rönn
Journalist och ensamvarg i Sundsvall. Kulturskribent och har konstnärsvänner. Tuff tjej med skinn på näsan. Skapad av trion bakom pseudonymen Emma Wall.

4. Erica Falck
Författarinna som lever tillsammans med en polis men kan inte låta bli att lägga sig i mordutredningarna. Ibland som bollplank till sin man, ibland på egen hand. Figurerar i Camilla Läckbergs böcker.

5. Annika Bengtsson
Journalist som går sin egen väg och hamnar ofta i trubbel. Tvåbarnsmamma som prioriterar jobbet framför barn och familj. Annika är huvudperson i Liza Marklunds böcker.

Bubblare
Hanne Wilhelmsen, kriminalkommisarie (Anne Holt), Karin Sommer, journalist (Gretelise Holm), Maria Kallio, kriminalkommisarie (Leena Lehtolainen), Rebecka Martinsson, advokat (Åsa Larsson).

Fler hjältinnor hittar du här.
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser