söndag, februari 04, 2007

Gwen's bok för hemmet

I Gwen's bok för hemmet, utgiven 1907, får vi lära oss en massa matnyttiga och sedelärande tips för hur man blir en god husfru. Boken börjar helt sonika med att lära oss att det är mannens sak att skaffa pengarna till familjens uppehälle. Det är hustruns sak att ge dem ut" och eftersom varje sak är lika viktigt är det därför varje begåfvad och arbetsams kvinnas plikt att vara så förfaren i ekonomiska ting att hennes man till henne kan öfverlåta allt som hör till hemmets förvaltande och budgetens bestämmande. Gwen går till och med så långt att hon säger att det rent ut sagt är lättjefullt att betunga mannen med ekonomiska problem. Däremot är det enkom mannens skyldighet att taga lifförsäkring så familjen klarar sig om han dör. Ord och inga visor.

Boken går sedan igenom vilket möblemang ett propert hem måste ha och hur man fördelar arbetet hos de olika tjänarinnorna (eller mellan tjänarinnan och husmodern om man nu bara är bemedlad med en tjänarinna). Husmodern förväntas respektera tjäninnarn som en själfständig och för sina egna handlingar, ansvarig människa och menar på att om man har grundade skäl att misstänka flickan för ett sedeslöst lif, ska man göra sig av med henne så fort som möjligt.

Boken tar också upp vilka kläder som är lämpliga och likt Ebba von Sydows bok Ebbas stil, får man också en praktisk lista på vilka kläder som är passande att ha i garderoben hos varje sedesam kvinna.

Ebba släng dig i väggen! Gwen säger så här:

- Promenaddräkt med kort skräddarjacka och krot, slät kjol
- Klänning med stora korta ärmar och mycket lång och vid kjol
- Klänning med vid kjol med släp och veckadt lif
- Kort klänning med rikt veckad kjol och lif
- Slät foderklänning (lif och kjol med plissé) med kort släp
- Vid kappa i empire med vida ärmar och räckande till fotknölarna
- Framtill veckadt bluslif med slågarnity, släta ärmar
- Liffoder, madapolam
- Parasollöfverdrag
- Viyellablus

En googling på viyellablus ger svaret att det är en skjortliknande, insvängd och insydd blus.Boken avslutas med ett kapitel med skönhetstips. Allt från hur man ondulerar hår till hur man filar bort knölar från fötterna och tar bort generande hårväxt. För att få en vit och klar hy på armar, ben och hals ska man blanda till 12% vätesuperoxid, rosenvatten och glycerin och smörja in sig med. Blandningen är mycket praktiskt då man även bleker håret på armarna så de inte blir så synligt. Om det inte hjälper uppmanas man att smörja sig med natrium, ccalcium eller sulfruatum.

Avslutningsvis vill jag citera följande praktiska tips:

Transpiration i axelhålan är ett vanligt kosmetiskt fel som har sina stora praktiska olägenheter. Här är den vid allt tal om vård av huden intill leda rekommenderade renlighet af största vikt både af rent hygeniska skäl. Två gånger om dagen eller oftare ska axelhålan tvättas grundligt med tvål. ... För mindre svåra fall finnes ett alldeles utmärkt surrogat för rämskyddarna i salicylvadden. Den förtager helt och hållet den obehagliga lukten och skyddar klnningen. Man lägger en tillräckligt stor bit vadd i axelhålan och fästern den på lifvet och anväder icke samma vadd mer än en, hösgt två gånger.

Del ett i En annan sidas kokbokstema. Boken fyndade jag nämligen på Alfa Väst antikvariats gastronomi-bokrea. Alla böcker 10 eller 20 kronor. Skynda att fynda. Antikvariatet ligger på Olof Palmes gata och där finns mängder av guldkorn. Jag fyndade en hel del som jag kommer blogga om snart.

Etiketter: , ,

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej! Jag är också bibliofil! Hittade dig hos solusfemina. Ska läsa mer på din blogg senare! Jättekul med fler som älskar böcker! Du hamnar i min länklista!

12:43 em  
Anonymous Anonym said...

Såna här böcker är helt underbara! Rena guldgruvan.

Men - korta klänningar fanns ju inte 1907, så jag undrar vad hon menade med det?

2:45 em  
Blogger Lotten Bergman said...

Jag fastnade också för "korta klänningen". Kan den vara kort upptill? Alltså kanske ha korta ärmar?

Står det något om hattar? Jag vill köpa en vårhatt! Eller så längtar jag bara till våren.

4:19 em  
Blogger Petra said...

Nu har jag försökt läsa på om den korta klänningen. Jag tror hon menar en tunnare sommarklänning - inte nödvändigtvis kort som "visa benen".

Det står om hattar. Och det står också hur man ska bete sig vid realisation. Jag tror Gwens bok kräver ett blogg inlägg till! :)

6:18 em  
Blogger Petra said...

Carolina! Välkommen!

11:39 em  
Anonymous Anonym said...

Med kort klänning kanske hon helt enkelt menar en som inte släpar i marken, utan slutar ett par centimeter ovanför (så man skymtar skorna)?

8:05 fm  
Blogger Mallaching said...

Hej! ojj vilken rolig bok! skulle du inte kunna berätta för mig om vad det står om att ondulera håret? Har sökt över hela nätet efter info utan resultat! Tack isf :) mvh / Malin

10:16 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser