onsdag, oktober 18, 2006

Snabbmatslandet av Eric Schlosser

Erik Schlossers bok Snabbmatslandet behandlar situationen för snabbmatskedjorna, de anställda, slakterierna och matproduktionen i USA - framför allt före år 2000.

Varför är maten på McDonalds så god? Jo, kanske för att år av expriment i särskilda smaklaboratorium gjort att smaken på hamburgare, bröd och pommes frites skall vara ultimat och det är också svaret på varför Big Mac smakar lika oavsett om du äter i Moskva eller i Kapstaden. Eller varför Whopper smakar exakt samma i London eller Peking. Like it or not, pommes fritesen är helt enkelt inte särskilt naturlig.

Konstgjorda smaker, manipulerat kött, extra fina manipulerade potatisar. Snabbmatskedjorna är de största uppköparen av potatis och nötkött i hela USA och den näststörsta uppköparen av kyckling. Det gör att företagen i sig har en enorm makt att påverka slakteriarbetarnas villkor, jordbruksförhållanden och djurhållningen av nötkreatur. Något som man pressat till absurdumets gränser over-there tills för några år sedan då konsumenterna började säga ifrån. Nu är det inte lika extremt men många av berättelserna i Erik Schlossers bok Snabbmatslandet stämmer fortfarande. Som hetsen i slakterierna där 4000 djur om dagen slaktas. Där stressen gör att djuren ibland styckas levande och slakteriarbetarna ständigt skadar varandra eftersom de står så trångt.

De värsta jobbet utförs dock av städfirmor som städar slakterierna från blod och köttrester på nätterna. De utförs oftast av illegala invandrare som utan skyddskläder städar slakterierna med hjälp av kokhett vatten och klor. Efter bara några minuter är det över 40 grader i slakterierna och sikten nära noll. Kloret bränner i lungor och luftrör och arbetarna tvingas åka på slakteribanden och sprutar med stora slangar. Eftersom sikten är så dålig råkar de också ständigt skålla varandra.

Det är fruktansvärd läsning. Arbetarna är otroligt oskyddade. Företagen erbjuder att betala sjukvårdskostnader men bara emot att arbetarna skriver på papper att de lovar att inte stämma slakterierna.

Allt det här skulle kunna se annorlundare ut om snabbmatskedjorna ställde krav på slakterierna. Vilket man delvis gjort efter kundpåtryckningar under tidigt 2000-tal men fortfarande är det inte bra.

Fackföreningar motarbetades självklart effektivt. Hittills har inga arbetare på McDonalds lyckats starta fackförening. Varför försök slås ner och i vissa fall har man till och med gått så långt att man lagt ner hela restauranger.

Boken är viktig och pedagogisk. Den börjar med att förklara uppkomsten av snabbmatskedjorna, går igenom smakprocesserna, slakterierna och produktionsförhållandena och avslutar med sjukdomsriskerna och de problem kedjorna i USA har med bland annat E-Coli-bakterier och salmonella.

Emellertid har jag dock svårt att tro på vissa av Schlossers egna uppskattningar och uträkningar. Som påståendet att fler människor skulle känna till de gula McDonaldsbågarna än det kristna korset eller att Ronald McDonald är nästkändaste fantasifiguren efter jultomten. Trots att viss fakta kanske ska tas med en nypa salt är det en bok värd att läsa och ja, jag kommer fortsätta äta snabbmat även i fortsättningen.

Observera! Erik Schlossers bok Snabbmatslandet behandlar situationen för snabbmatskedjorna, de anställda, slakterierna och matproduktionen i USA - framför allt före år 2000. Snabbmatskedjorna i Sverige köper sitt kött från svenska slakterier och sina grönsaker från svenska jordbruk vilka lyder under helt andra regler, lagar och har helt andra förutsättningar.
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser