söndag, februari 24, 2008

Flickorna från Riyadh

Läste/Skummade ut Flickorna från Riyadh i ett långt bad i kväll. Jag tyckte faktiskt inte den var sådär bra som alla skrivit och sagt.

Den handlar om Samid, Gamra, Michelle och Lamis som alla i 20-årsåldern och lever i Saudiarabien där de pluggar på universitetet och har beskrivits som någon slags arabisk Sex and the City. Författarinnan Raaja Alsanea håller dock inte med utan menar att boken handlar om förälskelse. Både sex och förälskelse är det förbjudet att tala om i Saudiarabien så Raaja gav manuset till boken till sin bror som såg till att den trycktes i Libanon.

Efter enorma framgångar i arabvärlden har den översatts till engelska och flera andra västerländska språk.

Den är trevlig och bitvis intressant. Det är roligt att läsa om hur tjejerna chattar och manipulerar killar på internet eller hur man försöker fira en superkommersiell och amerikansk tradition som valentinesday i ett så slutet land som Saudiarabien. Men i övrigt tycker jag boken är lite långtråkig. Jag engagerar mig inte alls i karaktärerna och bitvis skummar jag boken för att bli klar snabbt.

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Men omslaget är ju fint, med mobiltelefonen och minareten...

Jag tyckte att den var klart läsvärd, trots de lite svamliga bitarna - men det spelade förstås in i min bedömning att den var kul att läsa just för att man inte vanligen läser nåt saudiskt.

Kände du verkligen inte ens för den tjejen som precis i början gör "som man ska" och gifter sig med en exilsaudier som familjen valt och hamnar i Chicago där maken inte vill veta av henne? Henne mådde jag lite dåligt för!

4:39 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser