torsdag, juni 14, 2007

Arbetarklass och överklass

Klass. Ett laddat ord? Käkade lunch med min gode vän Jennie och lånade ut två böcker jag läst rätt nyligen om klasser och klassamhället. Tala om klass och Överklass, två böcker som klass och identitet, helt olika men ändå lika.

Susanna Alakoski och Karin Nielsen är redaktörer bakom boken Tala om klass där de själva och tretton andra arbetarklasskvinnor får skriva om klassresan till medelklassen och de skillnader i de olika världarna de upplevt. Även om vi försöker låtsas att det är så ibland.

Medverkar i boken gör bland andra Anneli Jordahl, Lena Kallenberg, Tiina Rosenberg Gudrun Schyman och en rad till. De berättar bland annat om de dåliga självförtroendet, hur man inte känner sig riktigt hemma någonstans, hur man i varje klasstillhörighet ändå känner ett utanförskap och emellanåt drabbas av övermod.

Kanske saknar jag lite mer optimism och positiva vibbar men trots det är det en jättespännande och intressant bok - och viktig. Kvinnors klassresor har det inte skrivits så många hyllmeter av ändå.

Susanna Popova har undersökt den motsatta klassen, den så kallade överklassen. Existerar den? Hur tänker dom? Vad gör dom? Hur lever dom?

Popova intervjuar här ett antal människor som ska representera den riktiga överklassen i Sverige och det kunde varit ganska intressant om inte intervjuerna bestått av ett formulär A med exakt samma frågor till samtliga personer. Hon kunde lika gärna ha skickat ut ett mail med frågor och bett dom skriva ner svaren och publicerat.

Det hade blivit mycket mer intressant om hon valt att följa dessa personer under en dag eller två och gjort ett reportage om dem. Nu blir det alltför tillrättalagt och uppstyltat. Rent av tråkigt.

Jag rekommenderar Annette Kullenbergs bok om överklassen istället, Överklassen i Sverige, som trots att den kom redan 1974, fortfarande är lika aktuell.

Etiketter:

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag vill bara slå ett slag för Cecilia Hagens fantastiska bok "Fredrik och Cgarlotte" som alla borde läsa. Jag fick alla mina fördomar och några till besannade av den. Mycket rolig!

10:26 fm  
Blogger Petra said...

Jag har kikat på den! Får kika igen! Tack för tipset!

12:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser