torsdag, januari 25, 2007

Den väntade

Det lyser igenom lite för mycket att Kathleen McGowan velat göra en Dan Brown och få en storsäljare på samma tema som Da Vinci-koden. Den väntade innehåller allt för tydligt allt för många likadana element som i Browns bok.

Till exempel en man och en kvinna med en spänd och med en underton av sexuell relation, en massa springade i korridorerna bland tavlorna på Louvren, en massa resanden runt omkring i franska landsbyggden, rosenlinjer och meridianer kors och tvärs genom halva europa, symboler i katolska kyrkor, konstiga gåtor, krypton och anagram men framför allt kanske likheten är historien om Maria Magdalena.

Boken handlar om Maureen Paschal som är författare och håller föredrag om världens kvinnnohistoira. Genom en rad uppenbarelser får hon kontakt med en fransk präst och hon reser dit för att utforska historien. Maria Magdalenas evangelium finns begravt någonstans och det visar sig att mängder med människor dött för att detta envangelium, som tros innehålla sanningar om hur det gick till när Jesus levde och utsågs till Messias, och som vissa krafter inte vill ska avslöjas.

Boken håller en lätt feministisk ton rakt igenom, vilket förvisso är trevligt, men när huvudrollsinnehavaren i början inte känner igen en bild på en ung Jeanne d Arc tappar boken trovärdighet. Särskilt när hon tidigare beskrivt Maureens fashination för historiska kvinnor som Marie Antoinette med flera.

Den stora behållningen är Maria Magdalenas historia som berättas parallellt från år 26 och framåt. Den är både välskriven, stringent, intressant och kontroversiell. Jag hade uppskattat boken mer om jag sluppit dessa Da Vinci-kodsliknelser. En roman om bara Maria Magdalena hade räckt utmärkt och det hade säkerligen blivit riktigt bra.

Etiketter:

5 Comments:

Blogger Peter Ljungkvist said...

Verkar vara mer eller mindre en kopia av Da Vinci Koden som du säger.

Men krypton...Är stålmannen med också.....=)

10:39 fm  
Blogger Petra said...

Ett krypto, flera krypton!
Haha:)
Ja, det blir lite konstigt.

11:25 fm  
Blogger Unknown said...

Skulle jag inte vilja påstå att det är. Det är väll samma genre. Annars handlar det om olika saker. Och boken är nog inte inspirerad av Dan Brown, däremot kanske de har en gemensam inspirerande bok. Man kan ju inte direkt beskriva Beck och andra kriminaldraman/deckare vara kopior eller? Det är nog helt enkelt inte er genre. Håll er till sånt som är lättsmält och lätt förstå och relatera till.

9:39 em  
Anonymous Julia said...

Jag tycker inte det är en kopia av Dan Brown, däremot tror jag att McGowan liksom Brown är inspirerad av
Laurence Gardner som skrivit massa faktaböcker om Jesus, Maria, dödahavsrullarna mm. Mycket bra böcker för övrigt, som alla som tvivlar på Marias och Jesus ställning, eller bara finner denna bok intressant, bör läsa.

6:23 em  
Blogger NeverGiveUp said...

Jag läste ut boken idag och tycker en är ett bra "komplement" till "Gåtan Maria Magdalena", "Heligt blod/Helig Gral", "Jesusskrifterna" och "Dödahavsrullarna" vilka jag också läst 2 ggr. Vari sanningar ligger och vad som är fiction är väl upp till varje läsare att avgöra men det var en spännande bok och avsnittet dels om hur MM inte var jesus hustru först och dels upprinnelsen till korsfästelsen....I det sistnämnde tyckte jag dock att KMG "fegade ur" lite ;)...

7:42 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser