torsdag, januari 18, 2007

Temaår: Klassiska pjäser - Electra

Ni har väl inte glömt att ni var några som hakade på att läsa fem klassiska pjäser under 2007 och att vi skulle börja med Sofokles Electra? Detta är en liten påminnelse. Föreslår att vi ser till att läsa under februari månad och sen bloggar vi om våra tyckande.

Sofokles då, vem var det? Han levde på 400-talet före kristus och var både strateg, militärbefälhavare, skattmästare och präst förutom att han hann med att skriva över 120 skådespel. Vilken karriär!

Hans mest kända pjäs är förmodligen Kung Oidipus som handlar om hur Oidipus som som barn får en spådom som berättar att han kommer att döda sin far och gifta sig med sin mor. För att undkomma spådomen sätter Oidipus far ut honom i skogen för att dö. En herde hittar honom dock och för honom till Korint där han växer upp som prins. Oidipus får reda på spådomen och flyr, då han tror att kungen av Korint är hans riktiga far och ja...ni förstår ju själva slutet.

Pjäsen Elektra handlar också om död och om hämd. Elektras far, kung Agamemnon, mördas av modern Klytamnestra och Elektra försöker hämnas genom att hetsa sin bror Orestes att döda modern. Hur det går? Ja, ni får läsa pjäsen.

Den kan vara svår att få tag på upptäckte jag just. Det blir nog att leta på antikvariat. Varken AdLibris, Ugglan eller Internetbokhandeln har den på svenska.

Etiketter: ,

2 Comments:

Blogger Hans Persson said...

Jag funderade igår på om det inte var dags att komma igång. Nu har jag beställt ett exemplar av Elektra, så snart kan jag börja läsa.

12:40 em  
Anonymous Anonym said...

Det finns säkert massor av Elektra att låna på närmaste bibliotek...mindre bagage!

10:35 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser