fredag, september 04, 2009

Väninnan av Eva Franchell

Eva Franchell var kanske den utanför familjen som bäst kände utrikesminister Anna Lindh. Hon var också den som var med då mordet på ministern skedde inne på NK. Hon befann sig helt nära och försökte till och med skylla Anna med sin egen kropp men misslyckades. Det här är hennes berättelse om sin vänskap med Anna Lindh.

En vänskap som började redan 1994 då Eva Franchell börjar jobba som valarbetare. Hon blev kvar i politiken i över tio år och utvecklade en varm ochs tark vänskap med Anna Lindh.

Historien om deras vänskap rullar sakta fram och blir aldrig snaskig, skvallrig eller privat. Franchell kryssar mellan olika stora politiska händelser. Allt från stureplansmorden, estonia-katastrofen, regeringens sydafrika-satsning, utvisningen av egyptierna, Laila Freivalds lägenhetsaffärer till Annika Billström och trängselskatterna.

Som recap över modern svensk historia får man fantastiska sammanfattningar från någon som sett det hela från insidan. Men man lär inte känna Anna Lindh särskilt mer än tidigare. Jag tycker också den känns rätt tillrättalagd. Som om hon velat stöta sig mig någon men ändå pushats att skriva den där boken.

Etiketter:

3 Comments:

Anonymous Carina said...

Jag gillade också boken men håller men om att man egentligen inte får mer grepp om Anna Lindh. Jag hade trott att den skulle handla mer om henne och blev därför lite besviken. Däremot får man ju, som du säger, information om en massa andra politiska händelser från de senaste decennierna. Den ende som Franchell egtnligen kängar till lite är väl Pagrotsky?

10:21 fm  
Blogger Petra said...

Fast det var väl ändå en mesig känga...:) Hade nog väntat mig mer.

3:02 em  
Blogger Bloggerskan said...

Fast det är en kul inblick i en vardag som man själv inte har inblick i. Mellan raderna läser jag in en hel del som kanske inte står där... :)

7:58 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser