fredag, augusti 24, 2007

Vad Gwen säger om ondulering!

Malin hittade ett gammalt inlägg om Gwens bok för hemmet och undrar vad det står om ondulering av hår. Självklart slår jag upp "hår" i Gwens bok och läser på.

För er som inte hängt med är Gwens bok för hemmet en underbar liten samling husmorstips från 1907 i vilken vi får lära oss en massa matnyttiga och sedelärande tips för hur man blir en god husfru.

Nu står det dock ingenting om ondulera håret men väl om vågning och kallkrusning. Ondulera betyder ju som bekant "att lägga håret i vågor".

Att våga håret innebär för Gwen att krusa håret med ett varmt järn och hon konstaterar barskt att det är riktigt skadligt. Däremot har hon några tips om man nu ändå ska ge sig på det hela.

Hemligheten ligger i att alternerande rulla tången bakåt och framåt och i att den under bränningen oupphörligt öppnas och slutes, så att vågningen icke får den för artificiella lockar karkateristiska knyckigheten.

Att kallkrusa håret innebär att lägga upp håret på papiljotter. Här pekar Gwen på att det är viktigt att lägga upp hela håret och inte bara en del.

Vi vilja här passa på tillfälle att påpeka hurusom det ser ganska underligt ut, när främre delen af hufvudet är vackert vågig under det nacken är fullkomligt rak. Det är med hårkrusning som med många andra saker: Allt eller inget!

Etiketter:

2 Comments:

Blogger Lotten Bergman said...

Förlåt en yngling, men "ondulering" låter så förfäligt ekivokt i mina öron.

Jag ska därför genast gå och slå upp detta krusiga ord i mina gamla böcker för att se om det finns en bortglömd betydelse lurandes i buskarna.

1:32 em  
Blogger Lotten Bergman said...

Förfärligt är ju inte ens svårstavat, vofför gör jag på detta viset?

1:33 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser