söndag, februari 18, 2007

Astrid Lindgren 100 år

I år skulle Astrid Lindgren fyllt hundra år. Det händer mängder av jubileumsaktiviteter runt om i Sverige med anledning av det. Till exempel öppnar Astrid Lindgrens värld i Vimmerby en helt ny miljö i sagoparken; Saltkråkan! Vimmerby kommun har öppnat en jubileumsportal och Riksbanken ger ut ett mynt till Astrids ära och minne.

En mängd minnesböcker ges också ut om vår käraste barnboksförfattarinna. Några i nytryck; andra helt nya.

Samuel August i Sevedstorp och Hanna i Hult
Det här är Astrid Lindgrens egna berättelse om sina föräldrar Samuel August och Hanna i Hult. Boken är inte ny. Den finns även som ljudbok där Astrid själv läser berättelsen. Boken innehåller också andra berättelser från Astrids barndom och en rad tips till den som vill försöka att skriva egna barnböcker.Astrid Lindgren - En levnadsteckning
Margareta Strömstedt som skrivit boken följde Astrid under flera år, hela tre decennier. Boken är släppt i flera utgåvor och den här, som ligger på bokdiskarna i mars, innehåller även ett efterord som skrivits efter att Astrid gått bort 2002. Eftersom Margareta Strömstedt och Astrid Lindgren var nära vänner har biografin fått en levande och speciell stämning.


Allrakäraste Astrid kom 2001, ett år innan Astrid Lindgren hastigt avled i sitt hem och innehåller minnen, berättelser och bilder från tjugo av hennes kollegor, författare, forskare och vänner.Astrids bilder
Detta är den första biografin i bilder. Den kommer ut i mars och innehåller både bilder från familjens privata album och offentliga bilder - som den där kända där Astrid läxar upp en skinnskalle.


Århundradets Astrid av Anna-Maria Hagerfors gavs ut av Arbetarrörelsen 2002 och har därmed en touch av bondesamhälle och historiskt perspektiv över sig. Här beskrivs flytten från landet till stan, kontorsflickorna, världskrigen och demonstrationer mot kärnvapen och andra frågor som Astrid engagerade sig i. Boken är illustrerad av Björn Berg som illustrerat de klassiska Emil i Lönneberga-bilderna från Astrids böcker.


Krumelurpiller - Astrids bästa citat
En del ord är bara så förknippade med Astrid Lindgren; krumelurpiller, märkvärdigt, synnerhet, barna, hujedamig, rumpnisse, Nangijala, pip-svängen och sicken blås. Kommer du på fler? Den här boken är fullproppad med Astrid-citat.
Etiketter:

2 Comments:

Blogger Hans Persson said...

Det är ju trevligt att det kommer ett mynt med Astrid Lindgren-motiv. Synd bara att det är sånt där specialutgåva-för-samlare-skräp som framför allt Posten utmärker sig för på sistone. Det borde ha varit ett av de riktiga mynten!

Både Samuel August i Sevedstorp och Hanna i Hult och Astrid Lindgren - En levnadsteckning är läsvärda (även om jag läst en äldre utgåva av den senare).

För den intresserade kan jag även rekommendera Vivi Edströms böcker Astrid Lindgren: Vildtoring och lägereld och Astrid Lindgren och sagans makt.

2:43 em  
Blogger Petra said...

Tack för tipsen Hans!!

9:06 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser