tisdag, juni 20, 2006

Kajsa vs Marian

Både Marian Keyes och Kajsa Ingermarsson är aktuella med var sin bok med samlade krönikor. Marian brukar kallas för världens mest framgångsrika chic-litförfattare och Kajsa har fått samma epitet fast i Sverige då.

Jag har läst båda böckerna och slagits av hur lika de är. En massa krönikor. Ganska tråkiga. Inget extra. Lite småtrevliga. Ibland ler man. Mest bläddrar man sida upp och sida ner och tänker jahapp.... Keyes har fyllt ut med några noveller på slutet men de är rätt banala och inget extra. Som sommarläsning funkar dom rätt okej i hängmattan eller solstolen men det är gäsp-varningar på båda.

En liten duell böckerna emellan är ändå på sin plats.

Omslaget
Kajsas värld påminner om en klassisk tjejtidning med flashiga rubriker, rosa toner och en snygg bild på framsidan av författaren själv. Tankar från sängkanten har en rätt trist illustration på framsidan och färgerna är blekt gula, beiga och vinröda. En solklar poäng till Kajsas värld.
Ställning: 1-0 till Kajsa

Glamourfaktor
Kajsa skriver om jobb, flyttar, bantning, skräckförlossningar, ålandsbåtarna, regniga somrar i stugan, sömnbrist på grund av barn men också lite om hennes korta karriär som modell och som anställd på SÄPO. Marians bok däremot är en orgie i spa-hotell, flashiga resor över hela jorden, shopping på Tiffanys, kändisfrisörer, handväskor från Prada och skor, skor, skor! Här tar Marian poäng med råge.
Spänningen hårdnar 1 - 1 nu.

Ryssland
I båda böckerna återkommer hela tiden Ryssland. Marian har en fabläss för städer som slutar på -sk (som Minsk, Novosibirsk, Murmansk) och återkommer ständigt till sin fascination över landet. Hela vinsten från den irländska utgåvan av boken går till och med till en välgörenhetsorganisation för ryska barn. Kajsa däremot har pluggat ryska i Moskva, kan språket och känner staden och landet på sina fem fingrar. Att hon dessutom jobbat med kontraspionage på SÄPO med uppgift att motverka ryskt spioneri i Sverige gör att hon plockar denna poäng lätt.
Enkelt 2 - 1 till Kajsa.

Successtory och framgång
Marian är den före detta alkoholisten som gjorde revanch och blev världens mest sålda chic lit-författare. Kajsa är före detta säpoagent som gjorde karriär i radio och tv i olika humorprogram och sen började skriva böcker. Marians historia är nästan tårdrypande medan Kajsas framstår som rätt strukturerad och lite slumpartad. Marian vinner.
Marian kontrar och gör 2 - 2.

Googlefight
Marian vinner med hästlängder. Kajsa fick 98 800 träffar medan Marian fick 994 000.
Enkla poäng till Marian 3 - 2.

Knuff-fight
Enligt knuff.se finns fem blogginglägg om Kajsas värld men bara tre om Tankar från sängkanten.
Där gick Kajsa i kapp, 3 - 3.

Språket
Kajsas krönikor är ofta korta, lite avhuggna. Det känns som om hon knappt kommer igång riktigt innan de är slut. Marian däremot har en fantasisk känsla för språket och även om hennes krönikor är lika intetsägande mestadels så har hon ett flyt och en enorm humor i sitt språk som gör det lite roligare att läsa.
4 - 3 till drottningen Marian.

Innehåll
Tankar från sängkanten är nästan dubbelt så tjock som Kajsas värld. Kajsas krönikor är i princip alla tidigare publicerade i Damernas värld, Elle och Stockholms City medans Marians är delvis nya och ickepublicerade. Marian ger lite mer helt enkelt.
5 - 3 och segern är Marians.

The winner is: Marian Keyes Tankar från sängkanten.

Förresten så har Marian Keyes Är det någon där? dykt upp på AdLibris nu. Den verkar släppas i oktober. ...

3 Comments:

Blogger Lisa said...

Haha, tack för en mycket givande analys! Kanske skulle man ändå läsa Marian i hängmattan. Hon är ju lattjo. Fast i mitt hem fungerar hon för tillfället mest som ett hot. När min kille är trött och vägrar gå upp ur sängen så brukar jag hota med att läsa högt ur en Marian Keyes-bok. Då vaknar han fortare än kvickt. Inte så mycket för det här med chic-lit... Men JAG gillar som omväxling.

3:13 em  
Blogger Bokmoster said...

Vilken rolig recension! :-) Tankar från sängkanten har jag ju läst, men inte Kajsas bok. Ser f ö mycket fram emot Är det någon där?, den blir perfekt i höstmörkret.

*kryper tillbaka till vm-soffan*

3:48 em  
Blogger Polly said...

Jag läste min första bok av Kajsa för nån vecka sen, små citroner gula. Jag blev lite besviken faktiskt, hade hoppats på bättre, och det var framför allt språket som jag tyckte var lite, ja, vad ska jag säga... platt?? kanske. Lite vardagstrist på nåt vis. Men lättsmält tidsfördriv. Okej, men inte mer.

10:45 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser