måndag, januari 02, 2006

Har du också fått nog?

Revisorn Arne sitter några nätter innan deklarationerna ska in och våndas över alla skatter som ska betalas. Bland annat fastighetsskatten som ökat för att han har renoverat huset med sina redan inkomstskattade pengar och dessutom har han betalat moms för alla saker han köpt. Arne får så ont i magen att han åker in till akuten. Väl där får han vänta i fem timmar innan en sjuksköterska har tid att säga till honom att de inte kan ta emot honom på akuten för hans magont är inte prioriterat. På väg hem igen, utan vård, får han inte åka över bron hem till Lidingö om han inte betalar biltullsavgift.

Någonstans där får Arne nog. Han ställer bilen mitt i vägen vid biltulls-kuren och kastar sina bilnycklar i sjön, går upp på bron och ställer sig. Både polis och media kommer till platsen och Arne berättar till tidningarna att han tänker vägra lämna in deklarationen och att han nu fått nog.

Det hela sprider sig som en löpeld. Folk rusar till för att sympatisera på bron. Några slänger också sina nycklar i sjön. Arnes driftiga granne Sanna är snabb och ser till att sympatisörer organiseras och vips har de en politisk agenda och Nog-partiet är startat med mål att ta plats i kommunfullmäktige på Lidingö....

Ungefär så är handlingen till Tomas Linnalas bok Nog som bitvis var ganska seg att läsa. Den innehåller en stor portion kritik mot samhället och träffande beskrivningar av både media, politiker och det politiska spelet. Det blev selektiv läsning. Ibland var den så långtråkig att klockorna stannade så då skummade jag fort men rätt var det var så blev det enormt flyt och underhållande igen.

En trea av fem möjliga blir det ändå.

Har du också fått nog? Biltullarna gick ju igång idag. Vid Skanstullsbron finns det en betalstation som ligger nära vattnet ifall du känner dig inspirerarad och det är inte så himla långt till valet heller så det är gott om tid att dra igång politisk kamp!
Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser