fredag, januari 30, 2009

Nominerade för bästa filmmanus efter förlaga

Nominerade för Oscar för bästa manus efter förlaga kan man kika lite extra på som boknörd. Det innebär allt som oftast att det finns en bok eller pjäs som legat till grund för den nominerade filmen. De nominerade är fem till antalet och i år är det fyra av dem som kommer från böcker.Slumdog millionaire är skriven av Vikas Swarup och handlar om gatupojken Jamal som blir uttagen till indiska Vem vill bli miljonär? och mot all odds är på väg att vinna 20 miljoner rupier i TV. Men i pausen av programmet blir han anhållen, misstänkt för fusk. Desperat börjar en resa där han försöker bevisa sin oskuld. Filmen är nominerad till tio oscars! Boken kommer på svensk pocket den 13 februari.

Högläsaren är en lågmäld bok av författaren Bernhard Schlink. Den handlar om en kärlek mellan en femtonårig pojke och en betydligt äldre kvinna. Varje dag efter skolan går han hem till henne där hon läser Tolstoj och andra klassiker högt för honom. Boken utspelar sig i Tyskland på 60-talet och huvudrollen spelas av Kate Winslet. Boken kom ut på svenska redan för fem år sedan. Filmen är nominerad till fem oscars.

Doubt/Tvivel av John Patrick Shanley finns inte på svenska. Den utspelar sig i en kyrkskola där Fader Flynn driver en hård kamp mot syster Aloysius om makt och disciplin. Fader Flynn vill ha mindre av disciplinen men motarbetas av syster Aloysius. Skolan har dessutom precis tagit in sin första svarte student. Filmen är nominerad till fem oscars.

The curious case of Benjamin Button handlar om mannen som lever sitt liv baklänges. Han börjar som gammal och slutar som nyfödd och allt där emellan. Förlagan är en novell som ingår i novellsamlingen The Curious Case of Benjamin Button And Other Jazz Age Tales och är skriven av F. Scott Fitzgerald. Filmens huvudroller spelas av Brad Pitt (som faktiskt gör sin första huvudroll någonsin och blivit nominerad för bästa manliga huvudroll) och Cate Blanchett. Filmen har totalt tretton nomineringar.

Den femte filmen i kategorien är Frost/Nixon som inte bygger på en bok utan på en serie med intervjuer av Nixon som gjordes av journalisten Frost på 70-talet. Resultatet blev 28 timmar film som visades nerklippta till fyra program a nittio minuter. Nu har man gjort film av det hela och lyckosamt kammat hem fem nomineringar.

Oscarsgalan går av stapeln 22 februari.

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser