lördag, augusti 25, 2007

FLN - störst på 80-talet!

Bokhora skriver om 80-talsböcker och genrén som dominerade då var ju FNL-böckerna. FNL står för flärd, njutning och lidelse. Eller om man vill förälskelse, nöje och lyx.

Tänk Sidney Sheldon, Jackie Collins eller Judith Krantz!

Tänk Klassträffen, Tracys hämd, Hollywoodfruar!

Det är lätt att förstå varför genren var störst på åttiotalet. Det var håret, axelvaddarna, yuppiekulturen, Dynastin på TV. Kolla bara kitch-omslagen här intill. FNL-böcker har mycket av allt, oändlig lyx, svartsjuka, passion, vänskap, otrohet och hämd.

Vad hände egentligen med de där böckerna? Den mer jordnära chic lit'en tog över helt. Bort med de där ursnygga brudarna som fick allt de pekade på och som var så vackra att männen föll som furor vart dom än gick och som vältrade sig i kärlek och lyx. In istället med Bridget Jones, valkar, bantning och stillsamt trånande efter Mr Darcy.

Mistrals dotter var en sån där favorit av Judith Krantz gick också som tv-serie med Stefanie Powers och Stacy Keach i huvudrollerna. Den handlade om Maggy Lunel, en rödhårig yrhätta som kommer till Paris, blir avmålad av den kände konstnären Julien Mistral som naturligtvis även förför henne men Julien gifter sig med en rik kvinna som kan försörja han måleri. Maggy blir jättekänd och hyllad modell och gifter sig så småningom med en annan och får en dotter som heter Teddy som träffar konstnären Mistral och ja...ni kan räkna ut vad som händer själva. Svinbra var det då i alla fall. Både boken och tv-serien.

En av mina favoriter var Klassträffen av Rona Jaffe är en underbar bok som jag lånade från mammas bokhylla och läste flera gånger i tonåren. Den handlar om de fyra tjejerna Emily, Annabel, Chris och Daphne som gått på college tillsammans på femtiotalet och som träffas igen på en klassträff.

De fyra är ganska olika karaktärer och boken handlar om deras collegetid på tjejcolleget Radcliffe och spaningar efter lämpliga män på Harward som ligger precis bredvid.

Som upplagt för alla ingredienser i en riktigt bra FNL-bok. Kärlek, oskuld, lyx, flärd, svartsjuka, passion, you name it. Det finns även en uppföljare, Efter klassträffen.

Nu verkar det som om Klassträffen ändå inte håller måttet. En av bokhororna har precis läst om den och dissar den hårt. Mental note to self alltså: Läs inte om Klassträffen!!!

Blir du trots allt sugen på att läsa så kryllar det av de här böckerna på Tradera.

Om du känner igen detta inlägg beror det på att jag plankat och snott från mig själv från 4 juli förra året - recycling - eller favorit i repris? :-)

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

kul! undrar om alla i vår generation hade de där böckerna i bokhyllan? och tänk att det mot förmodan ledde till livslångt litteraturintresse : )

2:11 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser