måndag, maj 28, 2007

Kärleksböcker


Bokfemman vecka 20: Nämn de 5 bästa kärleksböckerna du har läst, eller där kärleken mellan ett par varit det centrala.

1. Törnfåglarna!

Meggie:
- Oh, go away! I can't bare to look at you anymore! And there's one thing you've forgotten about your precious roses, Ralph, they've got nasty hooky thorns!

Åh, jag himlar med ögonen och suckar lätt! Det här är århundradets, årtusendets kärlekssaga. Jag har både läst och sett den hur många gånger som helst redan och varje gång hoppas jag så innerligt att Father Ralph ska överge sitt religiösa kall och gifta sig med Meggie.

Törnfåglarna på Bokrecension.se

2. High fidelity

Rob:
What came first, the music or the misery?
People worry about kids playing with guns, or watching violent videos, that some sort of culture of violence will take them over.
Nobody worries about kids listening to thousands, literally thousands of songs about heartbreak, rejection, pain, misery and loss.
Did I listen to pop music because I was miserable? Or was I miserable because I listened to pop music?


Fantastisk bok av Nick Hornby om ett gäng killar i en skivaffär som försöker göra upp med sitt förflutna. Huvudrollsinnehavaren Rob bestämmer sig för att söka upp alla sina gamla flickvänner efter att ha blivit dumpad av en. Allt till tonerna av massa olika soundtracks. Musik är starkt kopplad till alla hans återblickar och så småningom hittar han kanske kärleken... Läs! Eller se filmen.

High Fidelity på Bokrecension.se

3. Mistrals dotter
Aaaaaaaaaaaaah! Fantastisk kärlekshistoria om Maggy Lunel, en rödhårig yrhätta kommer till Paris, blir avmålad av den kände konstnären Julien Mistral som naturligtvis även förför henne men Julien gifter sig med en rik kvinna som kan försörja han måleri. Maggy blir jättekänd och hyllad modell och gifter sig så småningom med en annan och får en dotter som heter Teddy som träffar konstnären Mistral och ja...ni kan räkna ut vad som händer själva. Svinbra var det då i alla fall. Både boken och tv-serien.

Mistrals dotter på Bokrecension.se

4. En midsommarnattsdröm

Flower of this purple dye
Hit with Cupid's archery
Sink in apple of his eye
When his love he doth espy
Let her shine as gloriously
As the Venus of the sky
When thou wakest, if she be by
Beg of her for remedy.

Romeo och Julia släng er i väggen. I Shakespeares midsommarnattskomedi finns äkta kärlek mellan Titania och Oberon, Hermia och Lysander och Helena och Demitrius. Invecklat är det och galet, romantiskt och berusande!

En midsommarnattsdröm på Bokrecension.se

5. Stjärnor utan svindel
Varför skriver inte Louise Boije av Gennäs böcker längre? Hon har bland annat skrivit de fantastiska Ingen människa en ö och Ju mer jag ser dig men kronan på verket är ändå boken Stjärnor utan svindel som handlar om kärleken mellan Sophie och Kaja. Sophie som lever, och alltid har levt ett heteronormatit liv med man och hus blir helt borttrollad känslomässigt av vackra Kaja och hon byter liv totalt. Stark häftig kärlek som man blir berörd av.

Stjärnor utan svindel på Bokrecension.se


Andra bokfemmor på samma tema:
-
Malin
- Ikas ord
- Tjafs
- Ex Libris: Cia
- Girl Afraid
- Fröken Nina

Etiketter:

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Men åååh, hur kunde jag glömma En midsommarnattsdröm, som är så bra!

9:16 em  
Anonymous Anonym said...

Kommer ihåg när jag såg Törnfåglarna på TV för 100 år sedan. Tyckte den var fantastisk då. Har inte läst boken. Den brukar ju ofta vara bättre.

2:05 fm  
Blogger Studiomannen said...

En midsommarnattsdröm har jag varit med i. Jag var en av hantverkarna. Det finns knappt något enstaka skådespel som innehåller så mycket kärlek som detta.

Törnfåglarna gav mig kalla kårar - enkelt: jag har aldrig läst boken, men Richard Chamberlain är en av de största träbockar som filmvärlden har skådat, tycker jag. Spika hjul på honom och rulla omkring honom i sceneriet. Han är ytterst tvådimensionell... Men det var väl där Bryan Brown var med också? Minns inte intrigen jätteväl, men man ska vara en rejäl skitstövel för att inte segra över Chamberlain... Hoppas att du inte tar illa upp. Tänk på att kritiken mot Chamberlain kommer från en hård grabb som bara sett delar av Törnfåglarna för sådär 20 år sedan.

5:10 em  
Blogger Petra said...

Studiomannen: Jag gissar att du inte riktigt är Törnfåglarnas målgrupp:)

Carolina: Boken är också väldigt väldigt bra!

Ika: Ja, fantastisk pjäs!

11:28 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser