torsdag, mars 16, 2006

Älgen avled och mannen gick bort i olyckan?

Språkvård är ett fascinerande ämne. Idag har jag lyssnat i tre timmar på Catharina Grünbaum, språkvårdare på DN och har även tidigare jobbat på Svenska Språknämnden. Att skriva rätt är en konst och jag är egentligen inte alls speciellt bra på grammatik eller språkriktighet. Jag blandar friskt de, dem och dom. Skiljer inte på innan och före eller vare sig och varken. Däremot ska jag, i deckaranda, hålla en liten lektion i konsten att skriva att någon dör och varför och när man använder olika synonymer till ordet.

Dör av/dog av.
gör man av en orsak. Att är kliniskt och ganska drastiskt.

Avlida.
Avlida är ett halvofficiellt ord som används när människor dör och det är stor sorg inblandat. Visst är det allt som oftast ledsamt när någon dör men ordet avlida används framförallt när officiella eller kända personer dör. Man använder inte ordet avlida när ett djur dör, trots att man ganska ofta kan se det i tidningarna. En älg avlider inte. Den dör.

Omkomma.
Omkommer gör man i olyckor. Man omkommer inte efter en olycka utan i eller vid en olycka. Däremot kan man efter en olycka senare avlida på sjukhuset i sviterna efter olyckan.

Gå bort.
Gå bort är en förskönande omskrivning av dö eller avlida. Det är upplevs inte lika dramatiskt utan känns mer nära och familjärt. Man kan inte gå bort i en olycka.

Avrättad.
I tidningsartiklar som handlar om kriminellt våld eller gängvåld ser man ofta att det kan stå; det var en regelrätt avrättning av mannen, eller nåt liknande. Det kan man alltid utgå ifrån att det aldrig har handlat om. En avrättning utförs efter laga dom i ett land där man har dödsstraff. Vad man menar är att mannen har blivit mördad.

Skjuten.
Att ha blivit skjuten betydde förr i tiden att man blivit skjuten med gevär eller pistol och avlidit, men efter att presidenten Reagan blev skjuten och överlevde så ser man allt som oftast att det står att människor blivit skjutna utan att ha dött. Det är egentligen fel att skriva så men blir mer och mer accepterat, även av språkvårdarna. Vad man borde skriva och vad man menar är att presidenten blivit skottskadad. Beskjuten är ett annat ord men det innebär inte att man automatiskt blivit träffad. Man kan också se att tidningarna använder ord och uttryck som dödsskjuten eller skjuten till döds används mer och mer.

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser