onsdag, mars 22, 2006

Deckarfokus: Ann-Christin Hensher

Fjärde författaren ut som svarar på frågor om skrivande och hjältinnor är är Ann-Christin Hensher.

Ann-Christin Hensher är själv advokat, specialiserad på socialrätt och har arbetat i både Sverige, England och Belgien. Just nu är hon bosatt i Marbella, Spanien. Hennes hjältinna heter Ulrika Stål och arbetar som advokat på en välrenommerad byrå på Östermalm. Hennes man är hemma med barnen. Böckerna om Ulrika utspelar sig bland annat i Stockholms skärgård och i de centrala delarna av huvudstaden. Just nu är hon aktuell med den fjärde boken om Ulrika som kommer ut i månadsskiftet och en femte bok är på gång.

Ann-Christin har hittills gett ut fyra böcker:
Skulden till Daniel (2000), I orätta händer (2002), I lögnens spår (2004) och Naken ängel (2006).

Hur kommer det sig att du skriver deckare?

Genom mitt arbete som advokat har jag genom åren kommit i kontakt med människor som haft det svårt och varit utsatta på olika sätt. En del har känslomässigt stannat kvar långt efter att ärendet avslutats. Idén att skriva "Skulden till Daniel", min första publicerade bok, fick jag när jag satt fast i trafiken utan för EU-parlamentet i Bryssel. Regnet sköljde över bilen, sikten var i det närmaste obefintlig, allt utom vindrutetorkaren tycktes stå stilla; tankarna fann sina egna vägar. När jag äntligen kom hem var intrigen klar.

Boken fick ett fint bemötande och rättigheterna såldes till flera länder. Eftersom jag hade mer att berätta om Ulrika Stål fortsatte jag att ha ihjäl folk så att hon skulle vara sysselsatt.

Varför valde du en kvinnlig hjältinna?

Det var inte jag som valde henne, utan snarare så att hon valde mig. Eftersom jag själv började arbeta på advokatbyrå när kvinliga jurister ännu var i minoritet och man dagligen var tvungen att bevisa att man var "karl nog för sin kjol", så har hon genomsyrat mitt yrkesverksamma liv.

Hon har kommit i små portioner från kvinliga kollegor, väninnor och andra kvinnor som berört. Därefter har hon kryddats med en nypa manliga olater som irriterar. Hur skulle jag rimligen kunnat lämna henne därhän?

Tror du att valet av kvinnlig hjältinna gör dig friare i ditt sätt att skriva än om du valt en manlig hjälte?

Nej.

Hur fick du inspiration till din senaste bok?

Naken Ängel som kommer ut nu i månadsskiftet mars- april, är baserad på en verklig händelse. En väninna till mig är sedan trettio år gift med en israelisk diamanthandlare. Han blev rånad på ett stort parti ädelstenar för ett antal år sedan. Deras svårigheter därefter berörde mig djupt. I detta sammanhang vill jag dock betona att personerna i boken och innehållet i övrigt är en ren produkt av min fantasi.

Vilka egna förebilder har du själv i ditt skrivande och vilka förebilder har din hjältinna?

Jag kan inte säga att jag har några direkta förebilder i mitt skrivande utan att riskera låta pretantiös. I stället försöker jag att vinlägga mig om att berätta en historia som roar och förströr. Det är underbart att kunna koppla av med en bok där nyfikenheten kittlar en att fortsätta ett kapitel till, och ytterligare ett, och...

Vad det anbelangar min "hjältinna" Ulrika Stål, så har hon sig själv som förebild. Men när hon var barn var ABBA Frida den stora idolen och så naturligtvis hennes egen pappa som hon avgudade och som tragiskt omkom i en flygolycka tillsammans med mamman när Ulrika bara var tolv år.

Läs mer om Ann-Christin på hennes hemsida: www.achensher.com

Mer om kvinnliga deckarhjältinnor hittar du här.

Läs också:
Deckarfokus: Annika Bryn
Deckarfokus: Helena Sigander
Deckarfokus: Aino Trosell

1 Comments:

Blogger karin. said...

Vilken rolig idé med deckarfokus - intressanta svar och nya författare att kolla upp!

10:35 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser