söndag, september 06, 2009

Älskade krig av Johanne Hildebrandt

Liza Marklund har sin reporter Annika Bengtsson. Katerina Janouch har skapat sin barnmorska Cecilia Lund. Johanne Hildebrandt har skapat sin romanfigur Sara Rydberg, snygg tv-programledare som sadlar om och blir krigsreporter. Ett snyggt fodral att paketera kommande romaner i.

Sara Rydberg står ute i kylan efter att blivit avslöjad med att ha en romans med en gift minister. Hon har blivit ifråntagen sitt fancy-pancy programledarjobb och är nu arbetslös. Hon har snart inga pengar kvar att betala den lyxiga lägenheten på Östermalm och är rädd att få behöva flytta till förorten. Då hör hennes före detta svärfar av sig.Hennes ex-kille sen tio år tillbaka befinner sig som soldat för USA i Irak. Sara erbjuds en drös med pengar för att leta upp killen och ge honom ett gäng papper. Utan att ha en aning om vad hon ger sig in i reser hon till Irak.

På vägen träffar hon fotografen Chris som hon inleder ett samarbete med och på den vägen är det. Uppvaknadet och kraschen med verkligheten blir hård för Sara och hon lär sig uppskatta det lilla i livet.

Romanen är skriven i chic lit stuk och är enkel men engagerande. Sara är kanske bara något lite naiv och övertydlig men annars tycker jag att Johanne Hildebrandt beskriver krigslivet riktigt bra och ställer en rad viktiga frågor som varför drar sig vissa människor till krig och vad är det som får somliga att gambla med sina liv som insats.

Förbannade fred, uppföljaren, kommer i oktober.

Etiketter:

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser