fredag, oktober 27, 2006

O brother where art thou vs Odysséen

Det är väl ingen direkt hemlighet att bröderna Coens film O brother where art thou är fullspäckad med referenser till Homeros epos om Odyssevs irrfärder. Men vilka är dom egentligen?

I O brother where art thou, som utspelar sig på 30-talet, rymmer tre straffångar med Everett Ulysses (George Clooney) i spetsen från sitt liv i fängelset i Missippi. Deras plan är att ta sig till Everetts hem och på sin väg stöter de på en mängd konstiga karaktärer. Bland annat one-eyed Big Dan, tre frestande kvinnor med flera. I Odysséen är det Odyssevs som är på väg hem efter det långa kriget i Troja. Han färdas på medelhavet där han stöter på en rad mytiska figurer.

Vilka är likheterna då, förutom det faktum att båda historierna handlar om att ta sig hem. Jo, både filmen och Odyssén börjar med orden Sing in me O Muse. Cyklopen i Odyssén är såklart One-eyed Big Dan i filmen. De de tre kvinnorna vid floden är såklart Odyssevs sirener.

Odyssevs är nära att drunkna men klarar sig genom att hålla fast i stor träbit, som George Clooney i filmen. Varje gång Odyssevs eller Everett somnar händer det något dåligt. I både film och bok träffar de en blind siare, Theresias och både Odyssevs och Everetts fruar har gift om sig när de äntligen kommer hem och båda fruarna heter Penelope.

Odyssevs lär betyda "man i ständig smärta och bedrövelse"/"man who is in constant pain and sorrow". Filmens theme song är Man of constant sorrow (trad).

Det här är bara några exempel. Det kryllar av fler.Här är filmens fantastiska theme song, Man of constant sorrow, framför av Soggy Bottom Boys.

5 Comments:

Blogger Studiomannen said...

Briljant film.

För övrigt ska du lägga märke till John Turturro som jag betraktar som en av samtidens absolut bästa skådespelare.

10:29 em  
Anonymous Anonym said...

Penelope i Odysseen gifte aldrig om sig?

8:07 em  
Anonymous Anonym said...

Lägg ut mer, vi har en lektion om detta, mer likheter!!!!!!
////////

10:30 fm  
Anonymous Anonym said...

Aaah tycker nog vi ska kunna få fram lite mer om just likheter! Hurry!

10:49 fm  
Anonymous Anonym said...

Missa inte att den svarte mannen på dressinen säger "I have no name". Det är, för mig, en referens till kristendomens Gud - kolla Bibeln (jag är inte troende, men jag tycker att detta är viktigt).
Filmen handlar inte bara om Odyssèn; den har djupare bottnar.

8:33 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser