måndag, januari 08, 2007

Nya ord

På Språkrådets lista över nya svenska ord har bland annat det fiffiga ordet sverka tagit sig in. Det var en hård kamp. Över tusen ord föreslogs men bara trettio kom med på listan.

Att sverka något är att göra som Sverker Olofsson gör i tv-programmet Plus - det vill säga våga klaga på en vara man köpt och är missnöjd med.

Mer tveksamma ord tycker jag är helikoptermamma och tjejkött. Helikoptermamma är en sån som hänger över sitt barn hela tiden - använde vi inte curlingförälder med framgång? - och tjejkött är sånt kött som tjejer föredrar att äta - enligt Språkrådet är det kyckling och kalkon. Ursäkta? Även rondellhund känns tveksamt. Trodde rondellhundarna var en fluga.

Ett praktiskt ord som kommit med är medborgarjournalistik. Det är såklart journalistik utförd av vanliga medborgare. Till exempel som alla våra bloggar, tidningarnas lokala satsningar med lokala rapportörer, YouTube, Flickr, skicka in mobilbilder och få betalt med mera, med mera.

Andra ord vi kan tillskriva 2006 är mobilstrumpa, regnbågsbarn, sopspanare eller bloggosfären.

Här är hela listan.

Etiketter:

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Mobilstrumpa är ett nytt ord för mig. Vad betyder det?

11:44 fm  
Blogger Petra said...

En liten tygstrumpa som man använder som skydd för mobiltelefonen.

11:51 fm  
Anonymous Anonym said...

Har aldrig sett en mobilstrumpa. Och äldrelots är väl ett politiskt ord uppfunnet av cp som egentligen bara de själva känner till?

3:35 em  
Anonymous Anonym said...

Tack. Det kanske är ett svenskt fenomen?

11:38 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Litteratur Bloggrank.se Blogglista.se Reggad på Commo.se

Litteratur Blogg Topplista Blogvertiser